Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 januari 2007.

Cultuurdinsdag, 2 januari 2007

Sult op nei kommende tsien jier

Wat treffe wy it yn Fryslân: twa famyljefoarstellingen yn ’e krystfakânsje yn ús eigen taal! Dy fan Tryater en dan no dy fan Sult en beide om tige fan te genietsjen! Beide hiel eigen yn syn soarte en dat is wat je fan beide groepen ferwachtsje kinne: hearlik dy ‘eigenaardichheid’.

Dossierdinsdag, 2 januari 2007

RC Lens doet het zeker niet met Franse slag


Dossierdinsdag, 2 januari 2007

Van je collega’s moet je het maar hebben


Dossierdinsdag, 2 januari 2007

2007 door de ogen van de aanstormende voetbaljeugd


Dossierdinsdag, 2 januari 2007

Teleurstelling overheerst ondanks zege

Heerenveen - Met opgeheven hoofd en een staande ovatie van de 22.000 toeschouwers nam SC Heerenveen gisteravond afscheid van het UEFA Cuptoernooi. De Friese ploeg moest stunten tegen Racing Club de Lens om te mogen overwinteren in Europa en dat lukte niet. Heerenveen won wel, maar dat kon de teleurstelling over de uitschakeling niet verbloemen.

Dossierdinsdag, 2 januari 2007

‘Dit jaar waren wij het zwakke broertje’


Dossierdinsdag, 2 januari 2007

Heerenveen heeft vertrouwen in een goede afloop


Economiedinsdag, 2 januari 2007

Alle franchisers van Edah nu onder dak

Helmond - De vijftig zelfstandige Edah-ondernemers hebben allemaal onderdak gevonden bij een andere formule. Dat meldt het vakblad Distrifood. De Edah-vestiging in Berlicum wordt een Super de Boer. De franchiseketen CoopCodis neemt vijftien winkels over, collegafranchiser Plus krijgt veertien nieuwe vestigingen. Op de valreep blijken de discountwinkels Aldi en Lidl nog zeven winkels te hebben overgenomen.

Hoofdartikeldinsdag, 2 januari 2007

De ophanging...

Welke emotie krijgt voorrang, bij de terechtstelling van Sadam Hussein? Is het rechtvaardigheidsgevoel? Of wraak? Of verslagenheid? In ieder geval geldt dat het tonen van foto’s over de op handen zijnde ophanging, indruk maakt. De goed geklede en geschoren Hussein was op het ogenblik van zijn dood nog slechts een fractie van wie hij was. Maar hij legde meer waardigheid aan de dag dan zijn beulen die de spot met hem dreven. Toch stierf de man die de dood van vele mensen op zijn geweten had, die mensen als beesten behandelde en die tot op het laatst in zijn missie geloofde, zonder bravour of heroďek.

Regiodinsdag, 2 januari 2007

Veel slachtoffers in Fryslân tijdens nieuwjaarsviering

Leeuwarden - Er zijn dit jaar in Fryslân veel meer vuurwerkslachtoffers gevallen dan in voorgaande jaren. Op de eerste hulp van de vijf Friese ziekenhuizen moesten 39 mensen worden geholpen. Elf slachtoffers waren er zo slecht aan toe dat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Regiodinsdag, 2 januari 2007

Paarden, voetbalgeweld, kaasdragers en meer stunts

Mislukte stunts, bijna mislukte stunts, reservestunts of helemaal geen stunts. De Friese oudejaarsverenigingen lijken moeite te hebben bij het uitvoeren van de traditionele verrassings-act. Maar hoe moeizaam het ook ging, toch doken hier en daar stunts op. Zelfs bij de grootste pechvogel dit jaar: de Geitefok uit Oldeberkoop die tot tweemaal toe werd betrapt bij een poging tot het ‘ontvoeren’ van objecten.

Regiodinsdag, 2 januari 2007

Wind deert de ‘duikers’ niet

Leeuwarden - Er stond een pittig windje. Zo pittig, dat de nieuwjaarsduik in Scheveningen werd afgelast. In Fryslân konden alle duiken, op die van Terschelling na, doorgaan. ,,In Scheveningen duiken ze in de zee. Dan is het een heel ander verhaal”, vertelt Robert Pepernoot van de Reddingbrigade uit Drachten. Voor het vierde achtereenvolgende jaar hield de brigade een nieuwjaarsduik bij Strandheem in Opende. ,,In tegenstelling tot Scheveningen hebben wij natuurlijk niet te maken met springtij.” En dus konden de bikkels gisteren een frisse duik nemen. ,,Er waren zo’n 35 tot 40 deelnemers. Het aantal groeit ieder jaar.” Langs de kant stonden zo’n honderd toeschouwers.

Regiodinsdag, 2 januari 2007

Lachen of boenen op laatste dag van ’t jaar

Doezum - Harde wind en regen: de Doezumer Oudjaarsploeg (DOP) had liever een ander weertype gehad rond de jaarwisseling. De witterskalk die de ploeg in de nacht van vrijdag op zaterdag op de ramen van alle huizen in het dorp heeft gesmeerd, is ’s ochtends al flink uitgelopen. De tekst is nog leesbaar: ‘Goed 2007’, met het logo van de DOP.

Regiodinsdag, 2 januari 2007

De Friesland komt met ‘bejaardenpolis’

Leeuwarden - De Friesland komt met een speciaal verzekeringspakket voor senioren. De zorgverzekeraar wil meer maatwerk voor doelgroepen bieden in de aanvullende pakketten, zo maakte H. Feenstra van de raad van bestuur vanochtend bekend.

Regiodinsdag, 2 januari 2007

Kwart van de Friezen wil meer bewegen

Leeuwarden - 150.000 volwassen Friezen willen in het nieuwe jaar meer sporten en bewegen. Het verbeteren van hun gezondheid is daarvoor de belangrijkste reden. Dat stelt de GGD Fryslân op basis van een grote gezondheidsenquęte onder zevenduizend Friezen. De GGD wil dat de zorgsector meer gaat helpen om deze goede voornemens uit te laten komen: artsen moeten meer ‘sport op recept’ voorschrijven, waarbij de zorgverzekeraars een deel van de kosten dragen. Uit het onderzoek blijkt ook dat sportbeoefening in de verdrukking raakt zodra iemand een maatschappelijke carričre begint. Tot 25 jaar doet bijna driekwart van de bevolking aan sport, daarna daalt dat percentage gestaag: van de Friezen tussen 55 en 65 doet iets minder dan de helft aan sport. Fitness is daarbij het populairst, gevolgd door wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen en voetbal.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 januari 2007

Humor is een schokdemper

Leeuwarden - Van ‘lachen in de kerk’, opgewekte organisten, Pinksteren, tot een vluchteling, geloof en karakter, en de dood. Een greep uit de onderwerpen waarover theoloog en cabaretier Rob Favier - na vijf cd’s - schrijft in zijn eerste boekje Knipoog in de wind. Een verzameling van verhalen, gedichten, liedjes en de achtergrond ervan en andere teksten, gekleurd door een mix van humor en ernst.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 januari 2007

Drukbezochte dienst in Hel van It Heidenskip

It Heidenskip - Een Oudejaarsdienst in de Hel van It Heidenskip is zondagavond zeer goed bezocht. Er kwamen maar liefst vier keer zoveel kerkgangers als gewoonlijk.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Flyers legt Finse aanvaller vast

Heerenveen - Vadeko Flyers heeft de Finse aanvaller Markus Ojala (24) vastgelegd. De ijshockeyclub uit Heerenveen mocht na het vertrek van Cory Sabourin en Brad Wanchulak vorige week, nog een buitenlandse speler contracteren. Zaterdag maakte Ojala via een sms’je tijdens de wedstrijd tegen Trappers uit Tilburg zijn komst definitief.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Stroetinga pakt wéér gouden plak

Alkmaar - Wielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop heeft zaterdag bij de Nederlandse baankampioenschappen in Alkmaar samen met Niki Terpstra (Krommenie) zijn tweede gouden medaille behaald. Het tweetal won de koppelkoers voor Jeff Vermeulen en Pim Ligthart en het koppel Aart Vierhouten/Kenny van Hummel. Een dag eerder fietste de 21-jarige Fries ook al naar de titel op het onderdeel scratch en Terpstra was ook al nationaal kampioen op de individuele achtervolging.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Sipke Ernst naar zege in Groningen

Groningen - Schaker Sipke Ernst heeft zondag het prestigeuze Harmonietoernooi in Groningen op zijn naam geschreven. De schaker uit Damwoude, sinds vorig jaar internationaal grootmeester, behaalde uit negen partijen zeven punten. Roeland Pruijssers werd tweede. Op de derde plaats eindigde Craig Hanley, die wel won van Ernst en Twan Burg, maar de rest van het toernooi alleen maar remises speelde.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Friezen heersen in Assen

Assen - Arjan Stroetinga, Douwe de Vries en Bob de Vries zorgden zaterdag op de kunstijsbaan in Assen voor een Fries erepodium en de drie jonge marathonschaatsers maakten duidelijk dat zij niet langer bang zijn voor het sprintgeweld waarmee mannen als Jan Maarten Heideman en Cédric Michaud dit seizoen de wedstrijden zo vaak bepalen.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Landman terug bij Flyers, net als ’t vertrouwen

Heerenveen - Het was zaterdagavond voor Vadeko Flyers erop of eronder. Nadat vrijdag in Tilburg ook het vijfde competitieduel met veel tegentreffers verloren werd (7-3), moest er de volgende dag in eigen hal van dezelfde tegenstander gewonnen worden om na meer dan een kwart van de competitie nog enig uitzicht op de play offs (lees: de eerste vier plaatsen in de stand) te houden. Dat het de ijshockeyers uit Heerenveen lukte was één, dat het met goed spel gepaard ging was twee. En dan was er nog de rentree van de dit jaar gestopte Jacco Landman. Toevallig of niet: defensief stond Flyers als een huis.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Heerenveen gaat met een kater 2007 in

Heerenveen - Groot was het zelfvertrouwen, mager de buit. Sportclub Heerenveen stapte dit weekeinde met een kater over de drempel van het nieuwe jaar. In een vermakelijke wedstrijd bleef de ploeg van trainer Gertjan Verbeek zaterdagavond in eigen huis tegen FC Utrecht op 0-0 steken. In de race om een plaats bij de bovenste vijf betekende dat duur puntenverlies.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Alles veranderde, maar wat bleef was Sparta

Warten - Denk je aan Warten dan denk je aan de scheepswerf en aan korfbal. Stil was het in het dorp toen Bijlsma in mei 2003 failliet ging. Weg alle hoop, weg die mooie baan. Ook sv Sparta werd in het hart getroffen en weende mee, maar kon het anders dan stug doorzetten? Neen. Sparta, dat was immers de spil van het dorp en bovenal de oudste club van Fryslân! Dit jaar juli wordt de korfbalclub honderd jaar en om dat jubileum alvast kracht bij te zetten luidde de club het jaar gisteren met een unieke vlaggenparade in.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Valentijn noteert ‘eindelijk’ dertigste zege

Wolvega - Voor leerlingpikeurs in de drafsport is de dertigste zege een belangrijke mijlpaal. Zij mogen dan hun vergunning omruilen voor die van beroepspikeur. Marco Valentijn keek met 29 overwinningen al maanden uit naar dat heugelijke moment, maar verder dan een reeks tweede plaatsen kwam hij niet. Tot afgelopen zaterdag, toen sloeg hij in Wolvega meteen tweemaal toe.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Steppen; niet kinderlijk maar echte sport

Marrum - Vier steppers waren de meest opmerkelijke deelnemers zaterdag bij de oudejaarsloop in Marrum. In Heerenveen is er sinds deze maand een stepvereniging (negen leden) die voor het eerst in Fryslân met een loopwedstrijd meedeed. Van een onderlinge competitie was geen sprake en Ton Cusiel en Johan Vogelzang kwamen na 1.14.10 over de meet bij het voetbalveld. ,,Het was allemaal op het laatste moment. Woensdag hebben we met de organisatie gebeld of we mee mochten doen. Er was te weinig tijd om veel mensen te mobiliseren. Toch is dit een mooie promotie want we mikken vooral op lopers om ook deze sport te gaan beoefenen”, zegt de 53-jarige Cusiel.

Sportdinsdag, 2 januari 2007

Fin laat in Marrum Friezen achter zich

Marrum - De winnaar van de halve marathon in Marrum zou vooraf gezien wel komen uit het rijtje Benjamin Kok, Remon van Lunzen of Jan Venhuizen. Dit drietal ging zaterdag tot halverwege de 21 kilometer ook nog aan de leiding. In het zicht van de haven kwam er plots een Finse verrassing opzetten. De 22-jarige Mikko Tyni achterhaalde de favorieten en liep in 1.12.08 naar de eindzege. De 30ste oudejaarsloop werd daarmee, tezamen met een recordaantal deelnemers, een editie om niet snel te vergeten.

Weerdinsdag, 2 januari 2007

Onstuimig

Het blijft de komende dagen onstuimig. Vandaag hebben we buien en lokaal mogelijk hagel of een klap onweer. Morgen krijgen we een herfstdag met regen en maximumtemperaturen rond 8 graden. Het waait morgen hard aan zee.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties