Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 oktober 2007.

Cultuurvrijdag, 19 oktober 2007

Elf koren strijden om nieuwe trofee

Joure - In totaal elf koren strijden dit jaar voor het hoogste aantal punten tijdens het tweejaarlijkse concours Frisia Cantat in Joure. Het beste koor krijgt een nieuwe prijs: de nieuwe Frisia Cantat trofee. ,,De afgelopen jaren reikten we de Kalverdatrofee uit: een borstbeeld”, zegt secretaris Rinny Pijpker-van der Stoel van de Koninklijke Christelijke Zangersbond (KCZB) afdeling Friesland. ,,We vonden het dit jaar tijd voor iets nieuws. Het beste koor van het concours krijgt nu een beeldhouwwerk van een groepje zingende mensen.”

Cultuurvrijdag, 19 oktober 2007

Moderne middeleeuwse muziek

Reciterend gezongen teksten, spreekkoren, ijle transparante klankgordijnen en een enkele keer door synthesizer voortgebrachte klanken vulden gisteravond de Rooms-Katholieke kerk in Heerenveen. De klanken hoorden bij het programma dat het Nederlands Kamerkoor daar uitvoerde tijdens het openingsconcert van het Noordelijk Koorfestival.

Economievrijdag, 19 oktober 2007

DNB voorziet hoge kosten voor dijken

Leeuwarden - De Nederlandse Bank (DNB) voorziet hoge uitgaven voor het opvangen van de zeespiegelstijging. Nu wordt uitgegaan van een stijging van 85 centimeter in een eeuw, maar dat kan oplopen tot 1,5 meter. In dat geval stijgen de kosten tot 771 miljoen euro per jaar, waarschuwt DNB.

Economievrijdag, 19 oktober 2007

‘Met de Landwinkel hebben we weer aanloop’

Warten - ,,Je ziet tegenwoordig bijna geen mens meer op de boerderij”, zegt Janne-Rins Nauta (26) van melkveehouderij De Wartenster in Warten. ,,Met de winkel en met onze andere activiteiten heb je ten minste weer aanloop.” Morgen openen Janne-Rins Nauta en Jacob Nauta (26) hun Landwinkel. Het is de eerste Friese vestiging van een landelijke keten boerderijwinkels met streekproducten.

Economievrijdag, 19 oktober 2007

‘Een biggetje krijst al bij het vastpakken’

Leeuwarden - ,,Hoe kan je nu constateren dat een biggetje pijn heeft bij het castreren?”, zegt biologische varkenshouder C.J. van Wijngaarden uit Ezinge. ,,Als je ‘m vastpakt, krijst hij vaak al. En toen we nog onverdoofd castreerden, waren er genoeg die je helemaal niet hoorde.”

Hoofdartikelvrijdag, 19 oktober 2007

Drank, jongeren

Het kabinet neemt maatregelen om het drankgebruik onder jongeren terug te dringen. De bereikbaarheid van alcoholhoudende dranken wordt minder en winkeliers die kinderen beneden de zestien alcoholhoudende dranken verkopen, krijgen strengere straffen. Jongeren beneden de zestien die met alcohol op straat worden aangetroffen, worden aangehouden.

Regiovrijdag, 19 oktober 2007

Noorden neemt geen genoegen met een fooi

Leeuwarden - Noord-Nederland dreigt te worden afgescheept met ‘een fooi’ als wisselgeld voor het afblazen van de aanleg van de Zuiderzeelijn. Het Noorden wil dat er minimaal twee miljard euro wordt geďnvesteerd in infrastructuur in Fryslân, Groningen en Drenthe. Minister Eurlings zou 1,4 miljard meer dan genoeg vinden. Acties worden voorbereid.

Regiovrijdag, 19 oktober 2007

Pabo-les is te vrouwelijk

Nijmegen - Mannelijke studenten op de pabo haken vaak na een paar jaar af, omdat het onderwijs op hun hogeschool te veel is gericht op de ontwikkeling van het kind en te weinig op het bijbrengen van kennis. Zij vinden de opleiding niet uitdagend en te veel gericht op de belangstelling van de grote meerderheid aan vrouwelijke studenten.

Regiovrijdag, 19 oktober 2007

‘Ik mis het moppentappen bij Caparis’

Nieuweschoot - ,,Ik hou enorm van tuinieren. Thuis verzorg ik altijd de planten en hier onderhoud ik de tuin. Het is lekker rustig werk. Dat is goed voor mij.” Adriaan van Loon (56) heeft een verstandelijke beperking en epilepsie en hij werkt bij een sociale werkvoorziening van Talant in Nieuweschoot. Het is een koffiecafé waar verstandelijk gehandicapten bedienen, de afwas doen en schoonmaken. Tot voor kort werkte Adriaan bij Caparis in Heerenveen, waar hij veertig jaar in dienst was. ,,Maar het werd me op het laatst te druk. Ik moest daar enorm priegelwerk doen. Hier heb ik het veel meer naar mijn zin.”

Regiovrijdag, 19 oktober 2007

Wijkwerk: leg heel Fryslân dag droog

Leeuwarden - Fryslân moet voor een dag omgetoverd worden in Frisland. Op die dag moet in de hele provincie geen druppel alcohol worden gedronken. Dat is een idee van Wijkwerk Leeuwarden, die het provinciebestuur en burgemeesters oproept het initiatief te steunen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties