Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 19 oktober 2006.

Achtergronddonderdag, 19 oktober 2006

Geen kruis, want bang om te kwetsen

In Groot-Brittannië is een hevig debat losgebroken over de integratie van moslims. Het draait om de vraag of het dragen van een gezichtssluier door moslima’s geen onoverkomelijk obstakel vormt voor integratie in de Britse samenleving. Ondertussen is ook het dragen van het christelijk kruisteken onderwerp van debat.

Cultuurdonderdag, 19 oktober 2006

Herinneringen aan Chagall in Thomaskerk

Amsterdam - In de Thomaskerk in Amsterdam houdt de Chagall galerie-Wuyt zaterdag een bijeenkomst rond de beroemde Wit-Russische kunstenaar Marc Chagall (1887-1985). Tijdens de middag halen Benoit Marq en zijn vrouw Stephanie herinneringen ophalen aan de kunstenaar.

Cultuurdonderdag, 19 oktober 2006

‘The Queen’ opent 28ste Noordelijk Film Festival

Leeuwarden - The Queen van Stephen Frears is dit jaar de openingsfilm van het Noordelijk Film Festival. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. In de film toont Frears wat er zich achter de Britse paleisdeuren afspeelde na de dood van prinses Diana. De 28ste editie van het filmfestival vindt van 8 tot en met 12 november plaats in De Harmonie en het Filmhuis in Leeuwarden.

Dossierdonderdag, 19 oktober 2006

Het oeverloze genot van een partijtje voetbal

Ik ben net gestopt met het voetballen in een elftal van oud-eerste-elftalspelers omdat de sfeer in het veld er niet gezelliger op is geworden de laatste jaren en, ik geef het toe, de voeten steeds minder goed gingen uitvoeren wat het hoofd bedacht. Maar ik denk met veel plezier terug aan de vijftien jaar waarin ik mijn carrière aan het afbouwen ben geweest en wekelijks anderhalf uur heb kunnen doen alsof mijn spelinzicht en traptechniek er ondanks een totaal gebrek aan training nog toe deden.

Dossierdonderdag, 19 oktober 2006

Osasuna al vijftig duels achtereen in andere opstelling

Leeuwarden - Het contrast bij Club Atlético Osasuna, waartegen SC Heerenveen overmorgen de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi moet beginnen, is schril. Vorig seizoen mocht het voebalbolwerk uit het Noord-Spaanse Pamplona zich nog de revelatie noemen in de Primera División. Met een klassering als vierde, plaatste Osasuna zich zelfs voor de voorronde van de Champions League. Daarin was HSV te sterk en die tendens past in de huidige beeld van de club.

Dossierdonderdag, 19 oktober 2006

Het is hollen en stilstaan met Savo Milosevic

Pamplona - Savo Milosevic is ontegenzeggelijk de bekendste speler in de selectie van Club Atlético Osasuna, de eerste tegenstander van SC Heerenveen in de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi. De 33-jarige Servische aanvalsleider van de Spaanse club is dit seizoen bepaald niet te benijden. Osasuna kende een zeer tegenvallende seizoenstart en bezet thans met zeven punten uit zes duels een teleurstellende dertiende plaats.

Economiedonderdag, 19 oktober 2006

Horlogemaker Talsma in race voor leermeesterprijs

Aldtsjerk - Klokken- en horlogemaker Tjitte Talsma uit Aldtsjerk is kandidaat voor de prijs van Beste leerbedrijf van het jaar, een verkiezing georganiseerd door opleidingsinstituut SVBG.

Economiedonderdag, 19 oktober 2006

Nominatie nieuwe fles Sonnema

Bolsward De nieuwe fles van Sonnema Berenburg is genomineerd voor De Nederlandse Designprijzen. Dat maakte de drankenfabrikant gisteren bekend. Zaterdag kiest een jury tijdens de Dutch Design Week de winnaar uit drie kandidaten in de categorie Verpakkingen. De nieuwe fles van Sonnema, met een reliëfafbeelding van planten aan de waterkant, verschijnt deze maand in de winkels.

Economiedonderdag, 19 oktober 2006

Friesland Bank pakt 22 miljoen op Kempen-deal

Leeuwarden - Friesland Bank houdt ongeveer tien miljoen euro in contanten over aan de verkoop van de aandelen van collegabank Kempen & Co aan Van Lanschot Bankiers.

Hoofdartikeldonderdag, 19 oktober 2006

Provinciale verkiezingen...

Nog maar vijf maanden, dan heeft Fryslân z’n nieuwe volksvertegenwoordiging gekozen. Toch zal het nog wel even duren voor de provinciale verkiezingscampagne op gang komt en de aandacht krijgt die ze verdient. In ieder geval tot 22 november gaat alle aandacht uit naar landelijke krachtmeting die dan plaatsvindt. Maar ook nadat de kaarten in Den Haag opnieuw geschud zijn, zullen provinciale lijsttrekkers er zwaar aan moeten sleuren om de burgers met hun eigen, regionale thema’s te boeien. Na de Kamerverkiezingen volgt immers een kabinetsformatie en gedurende dat proces zijn politieke partijen bovenmatig geïnteresseerd in de vraag hoe kiezers het Haagse spel beoordelen. Ook landelijke media zullen de Statenverkiezingen vooral uitleggen als een volksbrede opiniepeiling, als een blijk van waardering of afkeuring voor het nieuwe kabinet en zijn voornemens.

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

Kater na Zaailand-referendum

Leeuwarden - Wel katers en kritiek maar geen conclusies over het Zaailand-referendum gisteravond tijdens de politieke markt in het gemeentehuis van Leeuwarden. De gemeenteraadsfracties zitten met de volksraadpleging in de maag. ,,Misschien moeten we de eerste paar jaar geen referenda meer houden”, vond A. Stoker van de ChristenUnie.

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

In de canon én op een sokkel

Franeker - ,,Eise Eisinga, is dat niet een schaatser?” Met het nodige dedain (,,Er moest natuurlijk per se een Fries in”) bespraken RTL-nieuwslezer Rick Nieman en zijn collega Elsemieke Havenga maandag de opname van Franekers beroemdste inwoner in De canon van Nederland. ,,Een Friese amateur-sterrenkundige of zoiets”, aldus Nieman.

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

‘Wijkagent geen maatschappelijk werker’

Leeuwarden - Fryslân krijgt een strenge korpschef, die streeft naar openheid binnen het korps. Dat tipje van de sluier lichtte Magda Berndsen gisteren in wijkcentrum Bilgaard alvast op tijdens een informele kennismaking met de Friese media. De nieuwe wijkagent moet weer een wetshandhaver worden en zich ontdoen van zijn geitenwollensokken. ,,Je moet gezag hebben op straat en streng kunnen zijn.”

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

‘Wijkagent geen maatschappelijk werker’

Leeuwarden - Fryslân krijgt een strenge korpschef, die streeft naar openheid binnen het korps. Dat tipje van de sluier lichtte Magda Berndsen gisteren in wijkcentrum Bilgaard alvast op tijdens een informele kennismaking met de Friese media. De nieuwe wijkagent moet weer een wetshandhaver worden en zich ontdoen van zijn geitenwollensokken. ,,Je moet gezag hebben op straat en streng kunnen zijn.”

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

CDA: lot Fries Museum in handen raad

Leeuwarden - De Statenfractie van het CDA wil dat de gemeenteraad van Leeuwarden zich voor 8 november uitspreekt over het gistermiddag gepresenteerde Masterplan Tweebaksmarkt en Turfmarkt. Gebeurt dat niet, dan trekt de fractie haar steun aan nieuwbouw van het Fries Museum op het Zaailand in.

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

Ontslagen dreigen bij Friese Land

Leeuwarden - Ruim 180 huishoudelijk verzorgenden van Thuiszorg Het Friese Land raken zeer waarschijnlijk per januari hun baan kwijt. De acht Noordwest-Friese gemeenten kiezen bij de invoering van de Wmo voor zes andere thuiszorgorganisaties: die mogen de huishoudelijke verzorging in deze gemeenten straks doen.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 oktober 2006

De gereformeerden in ‘it wrede paradys’

De geschiedenis van de landverhuizers die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog hun heil zochten in vooral Amerika en Canada, is genoegzaam bekend. Wie It Wrede Paradys van Hylke Speerstra heeft gelezen, kreeg een breed beeld van wat de emigranten overkwam. Onlangs verscheen van Trouw-journaliste Agnes Amelink het boek Gereformeerden overzee . Over de gereformeerden in ‘it wrede paradys’.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 oktober 2006

Schiphol betaalt kerk Haarlemmermeer

Haarlemmermeer - De Nederlands Gereformeerde Kerk van Haarlemmermeer neemt zondag een nieuw gebouw in gebruik. Bijzonder is dat het pand betaald is door Schiphol. De officiële opening is komende zaterdagmiddag om half twee.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 oktober 2006

Orgel staat te pronk op hooizolder

Haulerwijk - De Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Haulerwijk kan op relatief eenvoudige wijze aan een groter en beter kerkorgel komen. Gemeentelid Machiel van den Bos heeft in Amsterdam een orgel van de ondergang gered, dat volgens hem prima geschikt is voor het eigen kerkgebouw aan de Valckeniersweg. Maar dan moet dat eerst nog wel even verbouwd worden.

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

Sipke Ernst lost zijn belofte eindelijk in

Groningen- Sipke Ernst gaat voortaan door het leven als grootmeester. De 27-jarige schaker uit Damwoude behaalde dit weekeinde in het Oostenrijkse Fuegen zijn derde en laatste grootmeestersnorm. Tegen diverse schakers uit de wereldtop won hij vijf keer en eenmaal was er remise. De 5,5 punt was ruim voldoende om de felbegeerde titel binnen te slepen. ,,Eindelijk”, zei een verheugde Ernst gisteren.

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

\Turnster Van den Berg ziet haar bikkelen beloond

Aarhus - Als ze terugdenkt aan de wereldkampioenschappen turnen in Anaheim beseft Berber van den Berg dat in drie jaar veel kan veranderen. Het meisje van toen werd een vrouw die weet wat ze wil, concludeert de Heerenveense in Aarhus waar ze vandaag bij de WK met de ploeg in actie komt.

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

Osasuna al vijftig duels achtereen in andere opstelling

Leeuwarden - Het contrast bij Club Atlético Osasuna, waartegen SC Heerenveen overmorgen de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi moet beginnen, is schril. Vorig seizoen mocht het voebalbolwerk uit het Noord-Spaanse Pamplona zich nog de revelatie noemen in de Primera División. Met een klassering als vierde, plaatste Osasuna zich zelfs voor de voorronde van de Champions League. Daarin was HSV te sterk en die tendens past in de huidige beeld van de club.

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

De Haan trekt zich niets aan van Ten Cate

Zeist - Bondscoach Foppe de Haan heeft absoluut geen trek in een frontale botsing met Ajax-trainer Henk ten Cate. Als de Fries echter niet meer vrij kan beschikken over spelers van de Amsterdamse club voor Jong Oranje, dan zal hij zich hard opstellen. ,,Als het echt moet, passen we de reglementen strikt toe”, liet De Haan gisteren weten.

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

Van den Berg met turnsters vijftiende op WK

Aarhus - Met de vijftiende plaats in de landenwedstrijd bij de wereldkampioenschappen turnen in Aarhus presteerden de Nederlandse vrouwen boven verwachting. Zelfs op balk, normaal het zorgenkindje, bleek het team gisteren in balans.

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

Het is hollen en stilstaan met Savo Milosevic

Pamplona - Savo Milosevic is ontegenzeggelijk de bekendste speler in de selectie van Club Atlético Osasuna, de eerste tegenstander van SC Heerenveen in de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi. De 33-jarige Servische aanvalsleider van de Spaanse club is dit seizoen bepaald niet te benijden. Osasuna kende een zeer tegenvallende seizoenstart en bezet thans met zeven punten uit zes duels een teleurstellende dertiende plaats.

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

Bosvelt en Vandenbussche mee

Heerenveen - Heerenveen is vanmiddag met twintig spelers afgereisd naar Pamplona, waar de formatie van trainer Gertjan Verbeek morgenavond in het kader van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi moet aantreden tegen Club Atlético Osasuna. Paul Bosvelt is fit genoeg bevonden om de reis mee te maken. De middenvelder moest vorige week het bed houden met een zware keelontsteking en is zo´n drie kilogram afgevallen. Afgelopen zaterdag hervatte hij de training en vanavond zal worden bekeken in hoeverre hij morgenavond kan spelen. Ook Brian Vandenbussche is met de ploeg vertrokken richting Spanje. Zijn vriendin is in blijde verwachting, maar de gynaecoloog achtte gisteren de kans op vijf tot tien procent dat de bevalling de komende twee dagen zou gaan beginnen.

Weerdonderdag, 19 oktober 2006

Buien of regen

Het blijft vandaag bewolkt met af en toe wat regen. Vanmiddag kan de zon even een knipoog laten zien, bij maxima rond 17 graden. Morgen krijgen we buien of regen en is het overwegend bewolkt met 17 graden. Bij de buien is ook onweer mogelijk en het waait krachtig tot hard aan zee. Zie verder pagina 22


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties