Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 september 2008.

Cultuurvrijdag, 19 september 2008

Friese musea komen met nieuw educatief project

Leeuwarden - Friese basisschoolleerlingen kunnen komend najaar in verschillende musea in Fryslân op zoek naar hun eigen museumschat. Onder de naam Museumschatjes! introduceert de Museumfederatie Fryslân een nieuw educatieproject in Fryslân.

Cultuurvrijdag, 19 september 2008

Grootse muziekshow in hartje Sneek

Als je in de finale begint met een paar geheide meezingers, lekker meeslepende Latin met La Bamba als hoogtepunt en bovendien het Fries volkslied speelt, weet je zeker dat je een geslaagde avond creëert. Zo geschiedde in Sneek tijdens het gratis concert op het grote podium dat bij de Sneker Waterpoort over de Kolk was gebouwd. Na het succes van het Noord Nederlands Symfonie Orkest met hun Pink Floyd-concert, was het nu de beurt aan Guido’s Orchestra met de show Red Passion - Life in Concert. Het orkest is onder meer bekend van de Symfonica in Rosso-concerten met onder anderen Marco Borsato. Dit jaar, eerder deze maand, was Lionel Richie te gast.

Economievrijdag, 19 september 2008

‘De eerste zeven seconden bepalen eerste indruk’

Sneek – Nelleke Mulder uit Sneek geeft al jaren advies aan bedrijven op het gebied van uiterlijke presentatie en werkt alweer ruim negen jaar mee aan de metamorfosepagina van het Friesch Dagblad. De autoriteit op het gebied van ‘image en styling’ opent op 9 oktober haar nieuwe bedrijfspand aan de Rienck Bockamakade in Sneek. Een grote wens gaat in vervulling. ,,Dit pand stond jarenlang bovenaan mijn verlanglijstje. Ik beschouw het als een geschenk dat we vanuit dit prachtige gebouw ons werk kunnen doen.” De opening ziet ze dan ook als een van de hoogtepunten uit haar werkzame bestaan. ,,Dat wordt echt een feestje.”

Economievrijdag, 19 september 2008

Grote verschillen in opbrengsten

Gedurende de hele zomer waren de voorspellingen voor de oogst van dit jaar niet al te best. Door de droogte in het voorjaar, de kiemperiode voor de meeste zaden, hadden vele gewassen ‘opstartproblemen’. De natte zomer die volgde, zorgde voor pessimistische opbrengstprognoses. De schade lijkt nu mee te vallen. Met mooi oogstweer zijn al veel gewassen van het veld gehaald met een redelijk gemiddelde opbrengst. Door Simon Talsma.

Economievrijdag, 19 september 2008

Telers oude rassen moeten samenwerken

Nijelamer - Telers van oude fruitrassen zouden zich moeten verenigen om substantiële oogsten te bewerkstelligen. Dan wordt de consument het beste bediend. Dit zegt Frits Doornenbal van de stichting Fruit yn Fryslân. Deze stichting exploiteert in Nijelamer een boomgaard voor oude (Friese) fruitrassen. Fruit yn Fryslân spoort oude streekeigen rassen op, en probeert die nieuw leven in te blazen door de overgebleven bomen te enten en her en der aan te planten.

Hoofdartikelvrijdag, 19 september 2008

Registratie van etniciteit...

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil de etnische achtergrond van daders van misdrijven registreren. Nu wordt alleen nog gekeken naar de nationaliteit, maar in de toekomst wordt ook de geboorteplaats van de ouders vermeld. Het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoekt momenteel nut en noodzaak van registratie op etniciteit. Het advies moet in december verschijnen; het werd eerder uitgesteld omdat het SCP voor een ‘complexe afweging’ gesteld werd.

Regiovrijdag, 19 september 2008

Hoe heet dat ondergelopen dorp ook alweer

Ameland - Ze zitten met honderd studiegenoten een week in dertig zomerhuisjes op Ameland maar tijd om van het strand, de natuur of de cultuurhistorie te genieten hebben de deelnemers van de eerste editie van G-Ameland eigenlijk niet.

Regiovrijdag, 19 september 2008

‘Rijk moet taken voor het Fries overdragen’

Leeuwarden - Het kabinet en de Tweede Kamer moeten hoognodig werk maken van de overdracht van rijkstaken op het gebied van de Friese taal en cultuur aan de provincie. Dat schrijft de Fryske Rie in een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en aan de Tweede Kamer. In de brief dringt de Rie er ook op aan dat de provincie Fryslân bevoegdheid krijgt om wetten en regels op het gebied van Friese taal en cultuur op te stellen.

Regiovrijdag, 19 september 2008

Kabinet nog niet in zee met P10-gemeenten

Oosterwolde - Het samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten in Nederland, de P10, kan voorlopig niet rekenen op een volwaardige status. Het kabinet voelt voorlopig niets voor een nieuw samenwerkingsverband als gesprekspartner, bleek tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. De P10 gaat gewoon door.

Regiovrijdag, 19 september 2008

Als een molletje onder de Martinikerk

Franeker - ,,Als je op je rug ligt, ziet de kerk er heel anders uit”, zegt Rowina Jorna. ,,Eigenlijk best wel mooi.” Het kunstproject waaraan Rowina en 21 van haar schoolgenoten van De Kabas gisteren meededen, begon op de vloer van de Martinikerk in Franeker. Kunstenaar Egbert Pikkemaat liet de leerlingen van groep 7 en 8 van de Franeker katholieke basisschool zien wat zo ongeveer het gezichtspunt van een molletje onder de kerk is.

Regiovrijdag, 19 september 2008

Sluiting ok’s leidt tot crisis ziekenhuizen

Emmeloord/Lelystad - De sluiting van de operatiekamers in Emmeloord en Lelystad heeft tot een crisis geleid in de IJsselmeerziekenhuizen. Ook de verloskunde-afdelingen in de hospitalen zijn gesloten. Bestuursvoorzitter Gersji Rodrigues Pereira is op non-actief gesteld. Dat heeft de Raad van Toezicht gisteravond laten weten.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 september 2008

Classis Sneek boos op Postbank

Sneek - De regionale kerkvergadering (classis) van Sneek maakt zich boos dat de Postbank geen geld overmaakt naar Cuba. Twee door de classis Sneek uitgezonden docenten, Hans Spinder en Wil Arts, zijn al jaren werkzaam aan een theologisch seminarie in de stad Matanzas, en ontvangen sinds december vorig jaar geen geld meer uit Nederland. Het echtpaar is in dienst van Kerk in Actie te Utrecht, maar hun inkomen blijft sindsdien in Nederland. ,,Deze zomer waren zij in Nederland en hebben weer een grote zak met euro’s meegenomen, die zij in Cuba omwisselen met 6 procent onkosten”, zegt ds. Wim Andel van de Protestantse Gemeente Oosthem, Abbega en Folsgare en afgevaardigde naar de classis. ,,Tevens kunnen zij in Cuba geld opnemen met hun creditcard met 13 procent aan kosten.”

Geloof & Kerkvrijdag, 19 september 2008

PKN-synodebestuur wil ruimte voor doopvernieuwing

Utrecht - In de Protestantse Kerk in Nederland moet ruimte komen voor een ritueel als ‘doopvernieuwing’. Dat stelt het synodebestuur in de notitie Doop, doopgedachtenis en doopvernieuwing die de landelijke vergadering van de PKN volgende week in Lunteren bespreekt. Het sacrament van de doop zelf moet een eenmalige handeling blijven.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 september 2008

‘Groot tekort godsdienstmethodes openbaar basisonderwijs’

Ede - Er is een groot tekort aan bruikbare methodes voor godsdienstonderwijs op openbare basisscholen. Dat zegt Mirjam Schaap van het Jeugdwerkbureau Lava. Vandaag wordt de jaarlijkse studiedag voor de godsdienstleerkrachten gehouden. De animo is groot: 180 mensen gaven zich op.

Sportvrijdag, 19 september 2008

Portugese remise Heerenveen

Lissabon - Sc Heerenveen verwierf zich gisteravond in Lissabon in de eerste ronde van het UEFA cuptoernooi tegen het matige Vitória FC een gunstige uitgangspositie voor een ticket voor de tweede ronde. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, maar in de extra tijd vond de ploeg van trainer Trond Sollied bijna ‘op z’n Portugees’ toch nog een ontsnappingsweg naar een gelijkspel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties