Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 19 september 2005.

Bijschriftmaandag, 19 september 2005

Laatsten worden eersten

Ootmoed – dat is het woord waar het ons in deze week om gaat. Aan hoogmoedigen heeft God een Zoon dood. Hoogmoed heeft Jezus aan het kruis geslagen.

Cultuurmaandag, 19 september 2005

NNO opent het seizoen goed

Met een goed concert opende vrijdagavond het Noord Nederlands Orkest haar Friese reeks concerten voor het komend seizoen. Het orkest stond onder leiding van Oude Muziek-specialist Jan Willem de Vriend. Met lenige en levendige gebaren wist hij de musici van NNO te inspireren tot gedreven, zeer nauwkeurig zijn intenties volgend spel. En ook tot homogeen musiceren, zowel in samenspel als in dynamiek.

Cultuurmaandag, 19 september 2005

‘Dylan yn it Frysk’ pakt heel goed uit

De keus van Ernst Langhout om Dylan yn it Frysk te brengen heeft wonderbaarlijk goed uitgepakt. Harmen Wind heeft de teksten in het Fries vertaald (het Fries blijkt echt nauw gelieerd aan het Engels), Johan Keus speelt er gitaar bij. Het genoemde trio is uitgebreid tot een kwintet: violist Hans Batenburg staat in de frontlinie en Remon de Jong rapt, bedient, in bescheiden mate, hedendaagse elektronische ritme apparatuur.

Cultuurmaandag, 19 september 2005

‘Hair’ is energieke musicalshow

In 1968 was de musical Hair een productie waarover destijds veel over te doen is geweest. Allerlei problemen en onderwerpen die toen eigenlijk nog niet bespreekbaar waren zoals, racisme, geweld, drugsmisbruik, seks en zelfs het milieu kwamen in Hair aan de orde. De Vietnam-oorlog begon bij de bevolking op grote tegenstand te stuiten en de generatie van de hippies met hun ‘love, peace and freedom’ protesteerden tegen het in hun ogen harteloze en zinloze machtsvertoon van de overheden.

Cultuurmaandag, 19 september 2005

Tsjoch: ronddwalen tussen folk en pop

Voor de 28ste keer werd zaterdag in De Lawei in Drachten het muziekfestival Tsjoch gehouden. Dit jaar met een grote inbreng van niet-Friese groepen.

Dossiermaandag, 19 september 2005

Bedrieglijke tussenbalans


Economiemaandag, 19 september 2005

FNV legt fabrieken van Avebe plat

Foxhol – Ruim honderd werknemers van aardappelzetmeelconcern Avebe hebben de fabrieken in Foxhol platgelegd. Dat maakte vakbond FNV Bondgenoten vandaag bekend. Woordvoerder H. Jasken van Avebe vindt dat FNV zich niet aan de afspraken houdt door werkwilligen tegen te houden.

Economiemaandag, 19 september 2005

Transporteur De Vries Makkum overgenomen

Makkum – De activiteiten van transportbedrijf W. de Vries & Zn. worden per 1 oktober overgenomen door De Vlas Transport uit Harlingen en Runia Transport uit Nijemirdum. Bij de Makkumer transporteur zijn nu nog 24 mensen in dienst. De twintig vrachtauto’s gaan over naar De Vlas en Runia. Beide bedrijven nemen ieder de helft van het personeel en de vrachtauto’s over. De Vries vervoerde voornamelijk voor Friese bedrijven. Klanten zaten door heel Europa.

Economiemaandag, 19 september 2005

Drukkerij De Jong in Grou failliet

Leeuwarden – Drukkerij De Jong en Partners in Grou is door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Volgens curator A. Geense is het faillissement onder meer een gevolg van de slechte marktomstandigheden. ,,Maar een dominante factor is er niet aan te wijzen.” Bij het bedrijf werkten acht mensen. Volgens de curator is het nu nog niet duidelijk of er mogelijkheden zijn om activiteiten van het bedrijf door te starten.

Hoofdartikelmaandag, 19 september 2005

Discriminatie, gelijkheid…

De strijd tegen discriminatie. Zo kunnen de pogingen worden gezien van een aantal vrouwenorganisaties om de SGP aan te pakken op het punt van discriminatie van vrouwen (die niet volwaardig lid kunnen worden van de partij). In de discussies over discriminatie wordt steeds artikel 1 van de Grondwet genoemd. En terecht: ‘Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan.’ Vaak wordt ook verwezen naar de eerste zin van dat artikel: ‘Allen die in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.’

Hoofdartikelmaandag, 19 september 2005

Het falen en de Kamer

Minister Donner is de Kamer behoorlijk tegemoet gekomen: er komt een speciale commissie die op onderzoek uitgaat als er signalen zijn dat er iets fout zit bij een strafzaak. Met zo’n commissie bereikt Donner twee dingen. Uit de werkzaamheden van de commissie blijkt of er veel mis is in de Nederlandse rechtspraak. En dwalingen bij Openbaar Ministerie en/of de rechtbank kunnen worden opgespoord.

Hoofdartikelmaandag, 19 september 2005

Berlijn…

Gerhard Schröder is een slecht verliezer. De Duitse bondskanselier weigerde gisteravond zijn nederlaag te erkennen, hoewel zijn rivaal Angela Merkel de verkiezingen toch gewonnen heeft - zij het nipt. En ook al was de fotofinish van gisteravond in Schröders voordeel uitgepakt, dan had hij zich nog geen overwinnaar mogen noemen. Wie, zoals Schröder, vervroegde verkiezingen uitschrijft om een ruim mandaat van de kiezers te krijgen voor zijn omstreden hervormingsprogramma, mag zich met zulke magere cijfers geen winnaar noemen.

Regiomaandag, 19 september 2005

Roosterchaos verontrust Piter Jelles

Leeuwarden – Leerlingen van Piter Jelles Montessori klagen steen en been over hun roosters. Sommige scholieren staan ingeroosterd bij vakken die ze niet volgen, anderen staan juist niet ingepland voor vakken die ze wel horen te volgen.

Regiomaandag, 19 september 2005

FNV legt fabrieken van Avebe plat

Foxhol – Ruim honderd werknemers van aardappelzetmeelconcern Avebe hebben de fabrieken in Foxhol platgelegd. Dat maakte vakbond FNV Bondgenoten vandaag bekend. Woordvoerder H. Jasken van Avebe vindt dat FNV zich niet aan de afspraken houdt door werkwilligen tegen te houden.

Regiomaandag, 19 september 2005

‘Jeugd heeft liever mobieltje dan postzegels’

Stiens – Voorheen kreeg hij stapels kaartjes van zijn kinderen vanaf hun vakantieadres. Maar sinds de mobiele telefoon en e-mail hun intrede hebben gedaan, moet de brievenbus van Hendrik Jansma (88) uit Stiens het ’s zomers met minder vakantiepost doen. ,,Nu bellen ze liever even.’’ En dat is voor een postzegelverzamelaar als Jansma best spijtig. De Stienser werd zaterdag benoemd tot erelid van de Vereniging van Postzegelverzamelaars Friesland, vanwege zijn zestigjarig lidmaatschap.

Regiomaandag, 19 september 2005

Wateropdrachten blijven uit

Leeuwarden – De Nederlandse watersector staat bekend om zijn kennis en innovatie als het gaat om waterkering en waterzuivering. Tot op heden heeft de sector dat in Amerika, waar de orkaan Katrina voor een ramp zorgde, nog niet ten gelde gemaakt. Ook Friese bedrijven, toch ook vermaard als dijkenbouwers, hebben nog geen opdrachten binnengehaald.

Regiomaandag, 19 september 2005

Gonda FT is de mooiste Friese merrie

Drachten - De allermooiste Friese merrie, voor zover ze in binnen- en buitenland in het openbaar zijn gekeurd, is Gonda FT (vader Onne). Het driejarige loopwonder met haar zeer aansprekende exterieur is van Anne Oosterbaan uit Tzummarum.

Geloof & Kerkmaandag, 19 september 2005

Christelijke uitgevers blijven bij fictie

Zwolle - De BCB-beurs in Zwolle trok zaterdag zoals verwacht zo’n vijfduizend bezoekers. Boekenliefhebbers haalden hun hart op aan de vele nieuwe uitgaven. Nieuwe trends werden met verve onder de aandacht gebracht, veelal met hulp van de betrokken auteurs: Joke Verweerd, Rikkert Zuiderveld, Marianne Witvliet en veel anderen.

Geloof & Kerkmaandag, 19 september 2005

Kerkendag in Haren smaakt naar meer

Haren - De ontmoetingsdag diehet Protestants Dienstencentrum Groningen-Drenthe afgelopen zaterdag in Haren hield voor de protestantse kerken in beide provincies is voor herhaling vatbaar. Dat is niet alleen de mening van de medewerkers van dienstencentrum - die maandenlang met veel plezier aan de voorbereidingen voor de dag hebben gewerkt - het is vooral ook de conclusie die door de deelnemers werd getrokken.

Geloof & Kerkmaandag, 19 september 2005

Vliegende start jeugd Dokkum

Dokkum - Afgelopen weekend was er weer het startweekend van het jeugdwerk van de Protestantse gemeente te Dokkum-Aalsum-Wetsens. Het thema van dit jaar was ‘Xiejuh!’ (‘k zie je), elkaar ontmoeten, elkaar zien en ook God ontmoeten en zien, dat heb je nodig.

Sportmaandag, 19 september 2005

Martelgang Heerenveen duurt voort

Rotterdam – De martelgang van SC Heerenveen duurt voort. Gistermiddag werd de Friese trots in de Rotterdamse Kuip door Feyenoord onder de voet gelopen. De nekslag voor de formatie van trainer Gertjan Verbeek was de rode kaart van spits Klaas Jan Huntelaar na een uur spelen. Daarna was een nog steeds zoekend Heerenveen een dankbare speelbal.

Sportmaandag, 19 september 2005

Yme Braaksma, voor eeuwig clubman

Niawier - Hij zat bij Ropta Boys jaren in het bestuur, was er terreinverzorger en speler van het eerste elftal. Nog altijd, op inmiddels 55-jarige leeftijd en in het derde team, verdedigt Yme Braaksma de groen-gele kleuren van de club. Een clubman in de breedste zin van het woord. ,,Ik ben nu éénmaal een liefhebber.’’ Van het spel, maar vooral van Ropta Boys.

Sportmaandag, 19 september 2005

Huntelaar: Ik heb de ploeg in steek gelaten

Rotterdam – Klaas Jan Huntelaar staat bij SC Heerenveen vaak positief in de schijnwerpers. De clubtopscorer van vorig seizoen met zestien doelpunten heeft zijn waarde voor de club al ruimschoots bewezen. Gisteren ging de 22-jarige spits in De Kuip zijn boekje te buiten. Terwijl het wassende Rotterdamse water de Friese club tot aan de lippen stond liet Huntelaar zich provoceren door Pascal Bosschaart. Zonder de aanvalsleider ging Heerenveen kopje onder.

Sportmaandag, 19 september 2005

Barel leest iedereen nog de les

Nes - Rob Barel stond een kwart eeuw geleden al vooraan toen de triatlon vanuit Amerika overwaaide naar Europa. Nu deze puur individualistisch ingestelde sporters steeds vaker hun weg ‘off road’ zoeken, leest de inmiddels 47-jarige atleet uit Overberg nog steeds iedereen de les. Op Ameland voegde Barel de tiende nationale titel toe aan zijn imposante erelijst.

Sportmaandag, 19 september 2005

‘De titel is alleen maar leuk voor plakboek’

Berlikum – De belangstelling voor de Bolwerkloop in Franeker, eerder bekend als de Grachtenloop, liep steeds verder terug. Maar met 179 deelnemers aan de start en Marrumer René van Kaam als winnaar van de eerste editie, blijkt de Glazenstadloop in Berlikum een prima alternatief.

Weermaandag, 19 september 2005

Nazomerweer


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties