Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 september 2003.

Bijschriftvrijdag, 19 september 2003

Je naaste liefhebben

Overmorgen is het weer zondag. Gemeenten komen samen rondom de open Bijbel.

Cultuurvrijdag, 19 september 2003

Fries duo Twarres gaat uit elkaar

Leeuwarden – Het Friese duo Twarres gaat uit elkaar. ,,Het is ontzettend jammer’’, zegt Arnold Mühren, van de gelijknamige studio in Volendam, waar Twarres zijn cd’s heeft opgenomen. ,,Hun stemmen vormden zo’n unieke combinatie en hoorden thuis in het rijtje Everly Brothers en Simon&Garfunkel. Jammer dat dit unieke nu verloren gaat.’’

Dossiervrijdag, 19 september 2003

De trein dendert voorbij bij Deinum

Een trein dendert voorbij, bij Deinum. De trein laat zwarte wolken achter, typisch voor treinen uit oude tijden. De foto is in 1951 gemaakt, wat de aanleiding geweest is voor de foto is onbekend. Van een ‘jubileumfoto’, die veel gemaakt werden in die tijd, is in ieder geval geen sprake. Het spoor tussen Leeuwarden en Harlingen lag er nog geen honderd jaar, in 1860 werd met de aanleg begonnen.

Economievrijdag, 19 september 2003

Vrees voor vertrek Philips naar Azië

Drachten – De vakbonden vrezen dat na het vervallen van 180 banen bij de vestiging in Drachten binnen enkele jaren nog meer banen komen te vervallen door het overhevelen van onderdelen naar Azië. Wanneer er geen garanties voor de toekomst komen dreigen de bonden met acties.

Economievrijdag, 19 september 2003

Onrust overname vleesbedrijf Brada

Leeuwarden – Bij het ex-personeel van de failliete slachterij en de overnamekandidaat Veenstra Vlees Groep Wolvega is veel onrust ontstaan. Volgens de betrokkenen frustreert de curator de overname van het bedrijf en schat hij de prioriteit voor de werkgelegenheid niet goed genoeg in.

Hoofdartikelvrijdag, 19 september 2003

De algemene beschouwingen…

Eindelijk kwam dan op Prinsjesdag de ‘echte’ waarheid aan het licht. Daarvóór waren er bijna dagelijks nieuwe berichten, geruchten, hele of halve waarheden over de plannen van het kabinet. Maar nu kon ieder het echte nieuws horen in de Troonrede, het zien op de televisie, het horen voor de radio. Het nieuws via die media vormde echter nog steeds onderdelen van het geheel. Van de samenhang, het totale beeld waar het echt om gaat, kon men pas kennis nemen in de krant: een levende democratie heeft aan radio en televisie niet genoeg.

Regiovrijdag, 19 september 2003

Friese vissers bereid zich te laten uitkopen

Makkum - Een kwart van de IJsselmeervissers is genegen te stoppen, als er een nieuw saneringsfonds in het leven wordt geroepen. Naast de rijksoverheid zou ook de Vogelbescherming hiervoor geld beschikbaar moeten stellen. De Vogelbescherming pleit voor sanering van de vissersvloot omdat jaarlijks duizenden vogels te veel in de netten sterven.

Regiovrijdag, 19 september 2003

Hoe een oud-Harlinger een Amerikaan werd

Harlingen - ,,Clarence Bouma bleef na zijn emigratie stevige banden met Europa onderhouden. Net als de Harlinger Stenen Man keek hij dus twee kanten uit, zowel naar Amerika als naar Europa.’’ Die woorden sprak Gijsbertus Hopman (78) uit Reeuwijk gisteren tijdens de presentatie van het eerste exemplaar van zijn boek Amerikaan onder de Amerikanen? in Harlingen. Burgemeester Arlman kreeg het eerste exemplaar uitgereikt.

Regiovrijdag, 19 september 2003

Gehandicapten aan de slag bij tuincentrum

Kollum – Zo’n acht verstandelijk gehandicapten gaan volgend jaar aan de slag bij bouw- en tuincentrum Nauta in Kollum. De zorginstelling Talant in Kollum heeft het werk voor haar cliënten gevonden.

Regiovrijdag, 19 september 2003

Coopmanshűs wellicht toch naar Martenahűs

Franeker - Museum ‘t Coopmanshűs wordt zo goed als zeker in het Martenahuis in Franeker gevestigd. Er wordt pas definitief gestemd in oktober, maar gisteravond werd al duidelijk dat de meerderheid van de raadsleden in deze richting denkt. En daarmee heeft het college van B en W een slag verloren.

Regiovrijdag, 19 september 2003

Alde Feanen op de schop

Earnewâld - Natuurgebied De Alde Feanen bij Earnewâld wordt de komende jaren opnieuw ingericht. Er zijn twee varianten voor de herinrichting: als één groot natuurgebied waarin de natuur de vrije hand heeft, of als een mozaďek van verschillende kleine natuurgebiedjes dat intensief wordt bewerkt.

Regiovrijdag, 19 september 2003

‘Gemaal Lauwersoog niet zinvol’

Leeuwarden – Een nieuw gemaal in het noordoosten van Fryslân moet niet via het Lauwersmeer, maar rechtstreeks via een kanaal op de Waddenzee lozen. Dat blijkt uit een onderzoek verricht door ir L. M. Dorst aan de TU Delft in samenwerking met het Drachtster Ingenieursbureau Boorsma.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 september 2003

Hechte band in ‘Frieslands End’

Makkinga - De samenwerking tussen de plaatselijke hervormde gemeenten van Boijl, Elsloo en Makkinga heeft de band tussen de dorpen versterkt. Dat is de overtuiging van pastoraal werker Erica Plomp-den Uyl en kerkenraads-voorzitter Henk Schurer van de streekgemeente ‘Frieslands End’. Zondag wordt het 30-jarig bestaan van deze streekgemeente feestelijk herdacht.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 september 2003

‘Westbroek’ officieel over naar de NGK

Leeuwarden – De Gereformeerde Kerk van Westbroek (U) is sinds donderdagavond officieel toegetreden tot de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Geloof & Kerkvrijdag, 19 september 2003

SoW-woordvoerder geen voorlichter meer

Utrecht - Ewald Wagenaar treedt terug als woordvoerder van de Samen op Weg-kerken. Dat is gisteren bekendgemaakt door de Samen op Wegkerken.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 september 2003

Ds H. Zijlstra belegt eigen infoavond ‘kwestie Easterein’

Easterein - Ds Hindrik Zijlstra van Easterein houdt volgende week donderdag een openbare informatieavond over de ‘kwestie Easterein’. De hervormd predikant heeft met de SoW-gemeente Easterein een conflict over zijn functioneren en de verkoop van de pastorie en wil in het plaatselijk dorpscafé Bergsma ,,alle belangstellenden op de hoogte brengen van alle ontwikkelingen betreffende deze zaak’’.

Sportvrijdag, 19 september 2003

Henk de Boer (‘t Fean’58) hamert op strakke organisatie

Trainersvisie

Sportvrijdag, 19 september 2003

Spijkerman en Spijkerman in één wielerploeg

Sint Nicolaasga - Bertine Spijkerman uit Sint Nicolaasga en haar zus Marjon fietsen volgend jaar in het shirt van het @Home Cycling Team. Bertine Spijkerman (21) maakte dit seizoen deel uit van de nationale selectie tot 23 jaar. De drie jaar jongere Marjon Spijkerman fietste voor wielervereniging Olympia uit Heerenveen en de nationale juniorenselectie.

Sportvrijdag, 19 september 2003

‘De humor hat plak makke foar fűlens’

Stiens – Jaap Adema neemt zondag op de Aldehoupartij afscheid als kaatsscheidsrechter. Op de kop af na 25 seizoenen met opgeteld een driehonderdtal wedstrijden. ,,Ik sil wol űnwennich wurde, mar 25 jier fyn ik ek wol moai genôch’’, aldus de 55-jarige sportconsulent van Sport Fryslân.

Sportvrijdag, 19 september 2003

Meedoen Weening op WK is nog onzeker

Harkema - Het is nog niet zeker of Pieter Weening ook daadwerkelijk het wereldkampioenschap voor espoirs (amateurs tot 23 jaar) in het Canadese Hamilton zal kunnen fietsen. Hij werd daar eerder dit jaar voor geselecteerd.

Sudergeavrijdag, 19 september 2003

Philips in Drachten schrapt 180 banen

Drachten – Bij scheerapparatenfabrikant Philips in Drachten verdwijnen het komende jaar 180 van de tweeduizend banen. Dat heeft de directie van het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Eerder verwachte de ondernemingsraad van het bedrijf al dat er komend jaar 200 banen gingen verdwijnen.

Weervrijdag, 19 september 2003

Warm weekeinde

Het wordt een warm weekeinde. De zon schijnt flink en de temperaturen lopen op tot rond 24 graden. De wind is morgenmiddag zwak tot soms matig en variabel uit het oosten tot zuiden. Zondag blijft het fraai weer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties