Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 19 augustus 2006.

Cultuurzaterdag, 19 augustus 2006

Verhalenbundel van Simy Sevenster

Drachten - De Friese schrijfster Simy Sevenster brengt een bundel uit met korte verhalen uit het Fries Landbouwblad. Sevenster schreef van 1980 tot 2005 tweewekelijks de rubriek Ut ’e foarein voor het blad, dat later Het Landbouwblad en tegenwoordig Nieuwe Oogst heet.

Cultuurzaterdag, 19 augustus 2006

Blau Hynder maakt tweede productie

Leeuwarden - Stichting Blau Hynder uit Leeuwarden is bezig met zijn tweede muziektheaterproductie. Dat heeft artistiek leider Anne Zwaga gisteren bevestigd. De stichting heeft subsidie aangevraagd bij de provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en het Fonds voor amateurkunst en podiumkunsten (FAPK)voor de uitvoering van de voorstelling Hurt like hell.

Hoofdartikelzaterdag, 19 augustus 2006

Gebedsgenezing op televisie...

Het blijft intrigeren, het televisie-programma van de EO waarin een aantal Nederlanders de wereld afreist om genezing te vinden door middel van het gebed. Wekelijks kunnen de kijkers de ervaringen van de groep meemaken. Tot nu toe heeft geen van de deelnemers genezing gevonden. Hoe moeilijk het is om én te geloven in de macht van God én om te accepteren dat er geen genezing komt, blijkt wekelijks. Dan heeft de een het moeilijk, dan de ander. Dat geldt temeer als onder hun ogen anderen wel genezen. Bij een Afrikaanse gebedsgenezer hangen de krukken en stokken aan de wand; de bewijzen van de genezing van kreupelen en verlamden. Ook wordt duidelijk hoe verschillend de culturen zijn waarin de gebedsgenezers werken. De een maakt veel meer een show van de dienst der genezing dan de ander. En ook de sfeer waarin worden uitgenodigd om naar voren te komen om de genezing te ontvangen, is heel verschillend.

Regiozaterdag, 19 augustus 2006

Ziekenhuizen zwaar gekort

Leeuwarden - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil de ziekenhuizen voor bijna 200 miljoen euro korten. Hij stelt dat de ziekenhuizen in 2005 meer geld hebben uitgegeven dan was vastgelegd in prestatie-afspraken. De ziekenhuizen noemen het een ordinaire bezuiniging. Medisch Centrum Leeuwarden schat de strop op twee à drie miljoen euro.

Regiozaterdag, 19 augustus 2006

Ondernemers profiteren van Esonstad

Esonstad is een vakantiepark van Landal GreenParks bij Oostmahorn. Het is helemaal gebouwd in de oud-Friese stijl. 30 juni kwamen de eerste vakantiegangers. Vanaf 14 juli tot heden zijn alle 134 woningen en tien appartementen volgeboekt. Ook voor die tijd was het merendeel van de huizen bezet. Het project Esonstad is nog niet af. De komende twee jaar komen er nog 106 woningen bij. Ook komt er een camping met 150 plaatsen. Het laatste deel van het project is een 9-holesgolfbaan, waar overigens de gemeente eigenaar van wordt. Dit alles geeft volgens parkmanager Jan ten Hoor nog een enorme impuls. ,,Alle ondernemers zullen heel gelukkig worden.”

Regiozaterdag, 19 augustus 2006

Brundel pakt derde titel

Lemmer - Tony Brundel uit Gaastmeer heeft zijn derde IFKS-titel binnen. Op het IJsselmeer bij Lemmer pakte hij gisteren zijn tweede zege van dit seizoen. Eerder werd hij tweemaal tweede en derde. De nummer twee in het klassement, Delmer Los van de Grutte Pier uit It Heidenskip, die gisteren ook tweede werd, beschuldigde de kampioen van vals spel.

Regiozaterdag, 19 augustus 2006

Engelina Smeltekop kampioen

Lemmer - De Engelina Smeltekop is voor de tweede maal in de IFKS-historie kampioen geworden in de klasse van de kleine skûtsjes. Gisteren won Fonger de Vlas uit Earnewâld zijn tweede wedstrijd en werd hij in het klassement onbereikbaar voor zijn belagers. De Vlas debuteerde vorig jaar als schipper op de Engelina Smeltekop. Hij nam het roer toen over van zijn zeilmaat Johan van der Meulen die in 2003 de titel ook al eens had veroverd.

Regiozaterdag, 19 augustus 2006

Kudde schapen inhuren is heel modern

Joure - De kudde van herder Diederik Sleurink houdt middagpauze onder de bomen van het park bij de fierljepschans in Joure. Hij heeft zeven dagen om het park aan de buitenkant van de nieuwbouwwijk Skipsleat te laten begrazen. Daarna zijn er nog andere stukken groen in en om Joure te doen, voor hij met de kudde op pad gaat naar Sneek. ,,Dat is twaalf kilometer lopen, daar doet de kudde een halve dag over.”

Sportzaterdag, 19 augustus 2006

Cambuur oogt in tweede duel als vanouds

Dit Cambuur zal uit een totaal ander vaatje moeten tappen, wil het uit de eerste zes wedstrijden punten pakken tegen beoogde kanshebbers op een prijs in de eerste divisie. Het was een duel van de kleintjes, beiden vol vertrouwen en hopend op een plaats in het linkerrijtje. Twee clubs met een van de laagste begrotingen in de Jupiler League. Cambuur moet het doen met een begroting even boven de twee miljoen euro en de BV Veendam zit daar nog ruimschoots onder.

Sportzaterdag, 19 augustus 2006

Heerenveen schat zichzelf niet hoog in

Langezwaag - De voorzitter van Heerenveen was tijdens de voorbereiding op het seizoen duidelijker dan ooit. Bij zijn laatste vooruitzicht op een nieuw seizoen eiste hij een vijfde plek aan het einde van de competitie. Maar trainer Gertjan Verbeek en routinier Paul Bosvelt weten als geen ander dat in het voetbal de bal rond is en dat één plus één zelden twee oplevert. ,,En je weet niet of er in januari weer spelers weggaan'', wijst Verbeek een dag voor het treffen tegen ADO Den Haag fijntjes op de problemen waarmee de club hem vorig seizoen opzadelde door Huntelaar en Samaras tijdens de winterstop van de hand te doen.

Sportzaterdag, 19 augustus 2006

Boersma krijgt pluim van Verbeek

LANGEZWAAG Age Hains Boersma is goed bezig bij Heerenveen. De spits die eind vorig seizoen de overstap van hoofdklasser Sneek maakte naar het betaalde voetbal ontwikkelt zich snel, vindt trainer Gertjan Verbeek. ,,Hij verwerkt de omschakeling goed en houdt zich fysiek knap staande. Het is niet niks om ineens zeven keer te trainen in een week.'' De enige Fries in de selectie zit nog niet bij de beste 22 spelers. ,,Zover is hij nog niet en dat vindt hijzelf ook. Na een half seizoen gaan we weer evalueren. Maar hij zou nu al een goede spits voor een club als Cambuur zijn'', zegt Verbeek.

Weerzaterdag, 19 augustus 2006

Enkele buien

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar komt het ook tot enkele buien, mogelijk met onweer. Het wordt 22 graden en de zuid tot zuidwestenwind is zwak tot matig, bij zee soms vrij krachtig. Morgen blijft het ook niet droog en wordt het 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties