Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 april 2005.

Achtergronddinsdag, 19 april 2005

De gemiddelde burger bestaat niet

De Nederlandse overheid gaat te veel uit van de ‘gemiddelde burger’. Die bestaat niet, betoogt PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos. Als dat besef doordringt, heeft dat gevolgen voor het beleid. Minder algemene maatregelen, en meer maatwerk.

Achtergronddinsdag, 19 april 2005

De ‘C’ van vrijheid en verantwoordelijkheid

Minister Donner van Justitie sprak zaterdag in Ede over de ‘C’ van het CDA. Een samenvatting van zijn rede.

Analysedinsdag, 19 april 2005

‘De eenheidsstaat’ is niet heilig’

Kerst Huisman maakt in zijn ‘Friese canon’ te veel slachtoffers van de Friezen, stelde Douwe Kooistra op deze pagina. Onzin, reageert Kerst Huisman. Het gaat om het ontwikkelen van een kritische houding tegenover de staat.

Bijschriftdinsdag, 19 april 2005

Verlatenheid


Dossierdinsdag, 19 april 2005

Vijftig jaar Europees voetbal in portretten


Economiedinsdag, 19 april 2005

Koolzaadolie uit Friese fabrieken

Dronrijp – Drie Friese oliemaatschappijen uit Dronrijp, Boyl en Zweins bouwen dit jaar in Harlingen en Leeuwarden fabrieken voor de productie van koolzaadolie. Elk van de twee fabrieken zal jaarlijks zes miljoen liter koolzaadolie produceren. Na een vestiging in Delfzijl wordt dit in het Noorden de tweede en derde productielocatie.

Economiedinsdag, 19 april 2005

Hoveniers in het Noorden in staking

Leeuwarden - Ongeveer 170 hoveniers in het Noorden en Oosten van het land zijn gisteren in staking gegaan. Dat meldt FNV bondgenoten. De hoveniers eisen een loonsverhoging van 1,25 procent en een gunstiger verdeling van het risico van slecht weer tussen werkgevers en werknemers.

Hoofdartikeldinsdag, 19 april 2005

Voetbalrellen

Het is een poosje betrekkelijk rustig geweest, met de voetbalrelschoppers. Wat heet rustiger, overigens: we zijn kennelijk gewend aan schermutselingen, met of zonder schade aan publieke of privé-goederen. Afgelopen weekeinde liep het allemaal ‘ouderwets’ uit de hand met (vooral) Ajax-supporters in Rotterdam. Ze vernielden treinen, beschadigden de bovenleidingen en deden overigens dingen die de perken van fatsoen en redelijkheid te buiten gingen. En in afwachting van bussen die de supporters naar Amsterdam zouden moeten terug brengen, ontstonden forse rellen, met vernielingen en openbare geweldplegingen.

Regiodinsdag, 19 april 2005

Tekort aan kamers valt mee

Leeuwarden – Het tekort aan kamers voor Friese hbo’ers lijkt mee te vallen. Vorig jaar dacht men nog dat 700 studenten geen kamer zouden kunnen vinden in Leeuwarden. De gemeente versoepelde de regels om woningen om te bouwen tot studentenhuizen. Weinig huisbazen maken daarvan gebruik; de markt vraagt er blijkbaar niet om.

Regiodinsdag, 19 april 2005

‘Nestmeter’ langs weilanden in Westerkwartier

Doezum – Twaalf boeren in het Westerkwartier gaan nestmeters langs hun landerijen plaatsen waarop voorbijgangers kunnen zien hoeveel nesten van weidevogels in het land liggen.

Regiodinsdag, 19 april 2005

Asielopvang haalt al bijna een ton binnen

Witmarsum – De actie van de gemeente Wûnseradiel om via prominente Friezen sponsors voor de noodopvang van asielzoekers in Witmarsum te werven, heeft inmiddels bijna 100.000 euro opgebracht. Wethouder Helder verwacht dat deze of volgende week de ton wordt vol gemaakt. ,,Er zijn al 165 machtigingen voor twee jaar binnen.’’

Regiodinsdag, 19 april 2005

Arts donderdag alleen in nood bereikbaar

Earnewâld – Friese huisartsen zijn donderdagochtend alleen voor spoedgevallen bereikbaar. De artsen houden massaal ‘werkoverleg’. Ze vinden dat het voortbestaan van de huisarts in het Nederlands zorgsysteem ernstig wordt bedreigd.

Regiodinsdag, 19 april 2005

Zorgnetwerk voor stervenden

Harlingen – Zorginstellingen in Fryslân gaan samenwerken op het gebied van palliatieve zorg. Het doel is om de kwaliteit van de hulp aan ongeneeslijk zieken die niet lang meer te leven hebben, te verbeteren. Tot nu toe hebben zorginstellingen elk hun eigen manier van werken met terminale zorg, terwijl ze veel aan elkaar zouden kunnen hebben.

Regiodinsdag, 19 april 2005

Oud-gedeputeerde wordt burgemeester van Weststellingwerf


Geloof & Kerkdinsdag, 19 april 2005

Katholieke jeugd naar Amsterdam ArenA

Leeuwarden – De Evangelische Omroep kreeg het voetbalstadion ooit al eens vol. Nu is het de beurt aan de katholieke jeugd. Op 30 april wordt in de Amsterdam ArenA een ontmoetingsdag voor jongeren gehouden. Er worden zo’n 25.000 tot 30.000 verwacht uit heel Europa.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 april 2005

Symposium over kerkelijk vrijwilligerswerk

Leeuwarden – Op 3 juni vindt in Utrecht een symposium plaats over actuele ontwikkelingen in het kerkelijk vrijwilligerswerk.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 april 2005

Zeeuwse PKN’ers houden Kerkdag

Leeuwarden – Zeeland krijgt zijn eigen Protestantse Kerkdag. Op 12 november wordt in Goes een themadag gehouden waar bezieling, inspiratie, geestdrift centraal staat.

Sportdinsdag, 19 april 2005

Friese belofteteams laten punten liggen

Heerenveen – Het belofteteam van Sportclub Heerenveen heeft maandagavond verzaakt om z’n positie in de middenmoot van de reserve eredivisie te verstevigen. In eigen huis kwam de ploeg niet verder dan 0-0 tegen RKC Waalwijk.

Sportdinsdag, 19 april 2005

Snel weg als trainer van Avanti

Stiens - Jeffrey Snel stopt na drie seizoenen als hoofdtrainer bij zaalvoetbalvereniging Avanti uit Stiens.

Sportdinsdag, 19 april 2005

Blauw Wit’34 ziet in FVC grote bedreiging

Leeuwarden – De komst van zondagsclub FVC naar het nieuwe sportpark van Blauw Wit’34 bij Goutum is voor Blauw Wit onacceptabel. De gemeente Leeuwarden voert momenteel gesprekken met FVC over een eventuele verhuizing daarheen, maar de capaciteit aan de Drachtsterweg is simpelweg onvoldoende, zegt Blauw Wit’34-voorzitter Wietse Schuitema.

Sportdinsdag, 19 april 2005

Jaap Broersma nieuwe voorzitter district Noord

Marum - Jaap Broersma uit Drachten is maandagavond in Marum tijdens de algemene jaarvergadering van district noord van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV) officieus benoemd tot districtsvoorzitter. Officieus, omdat hij in juni eerst als lid van het Algemeen Bestuur moet worden gekozen en pas daarna zijn taak als preses op zich kan nemen.

Weerdinsdag, 19 april 2005

Droog en zonnig

Vandaag is het nog bewolkt en we krijgen te maken met regen en buien. Morgen wordt het droog en zonnig met temperaturen rond 11 à 12 graden. Het waait daarbij morgen stevig, waardoor de gevoelstemperatuur wat lager is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties