Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 maart 2004.

Bijschriftvrijdag, 19 maart 2004

Heb ik geleefd of ben ik geleefd?

Het is ook niet niks natuurlijk, zomaar Jezus op bezoek te krijgen.

Cultuurvrijdag, 19 maart 2004

Astor Piazolla’s geest even in Drachten

Dankzij het dubbele eeuwfeest van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, kon de kleine tango-opera van Piazolla met het libretto van de Argentijnse dichter Horacio Ferrer uit 1968 als een jubileumvoorstelling worden gerealiseerd. Door er een tournee aan vast te knopen, kon deze operita gisteren ook in Drachten worden bewonderd.

Cultuurvrijdag, 19 maart 2004

Vijf basisscholen doen mee aan musical kerkmuziek

Drachten – Zo’n 160 leerlingen van vijf basisscholen in Fryslân doen mee aan de zangmanifestaties die de komende weken in Fryslân worden gehouden in het kader van kerkmuziek voor het kind.

Cultuurvrijdag, 19 maart 2004

Vincent Bijlo spoelt ons de ogen

,,Mensen denken dat ik alles anders zie. Dat is ook zo!’’ Vincent Bijlo zingt dat in zijn openingslied met een overtuiging van een doe-het-zelf orakel. En vervolgens getuigt deze cabaretier - die in menig programmaboekje nog altijd omschreven staat als ’de blinde cabaretier’ hoewel zo langzamerhand dat predikaat overbodig is - in zijn nieuwe programma De Ziener van dat inzicht op bijzondere scherpe en ironische wijze. Zijn wereldbeeld is een auditief wereldbeeld met geuren die voor hem als kleuren fungeren. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat Nederland grijs is en afstevent op een nog grijzer bestaan door de mensen die het nu voor het zeggen hebben.

Dossiervrijdag, 19 maart 2004

Een steeg vol kuilen en gaten

Het was bepaald geen pretje, wonen in de Fabrieksstegen in Leeuwarden. Zoveel is wel duidelijk na het bekijken van deze foto. De plaat is van Sjoerd Andringa en stond op 9 november 1954 in het Friesch Dagblad .

Economievrijdag, 19 maart 2004

Innovatieplatform adviseert bedrijven

Leeuwarden - Een nieuw op te richten innovatieplatform voor Noord-Nederland gaat bedrijven helpen bij vernieuwingsprojecten en bij het aanvragen van subsidies in Den Haag en Brussel.

Economievrijdag, 19 maart 2004

‘Madrid’ veroorzaakt koersvallen

De tomeloze expansie die de West-Europese economie in de meeste jaren sinds de Tweede Wereldoorlog heeft vertoond, krijgt door ‘Madrid’ een zware klap te verduren. Met de dag wordt de vraag acuter hoe de Europese Unie moet manoeuvreren om niet terecht te komen in de hoek waar die zware klappen vallen.

Economievrijdag, 19 maart 2004

Innoverende bedrijven presteren beter

Leeuwarden - Innoverende bedrijven in Fryslân hebben in 2003 beter gepresteerd. Hun omzet is gedaald, maar minder dan de omzet van niet-innoverende bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel dat vandaag is gepresenteerd.

Economievrijdag, 19 maart 2004

Ondernemers ontdekken het goede doel

Leeuwarden – Bedrijven vinden elkaar in ondernemersplatformen die samen hulp verlenen aan de Derde Wereld. En omgekeerd: Goede-doelenorganisaties ontdekken het bedrijfsleven. De ondernemersgroepen die de christelijke hulporganisatie Dorcas opzet, werken als een ‘olievlek’. Collega-organisatie Woord en Daad heeft een ‘ondernemersplatform’.

Economievrijdag, 19 maart 2004

Meer saamhorigheid bij bedrijven

Leeuwarden – Ondernemers in Fryslân zoeken in tijden van economische neergang meer toenadering tot elkaar. Het besef groeit dat ondernemers elkaar juist nu nodig hebben. Dit blijkt onder andere uit het succes van diverse ondernemerssociëteiten in Fryslân.

Hoofdartikelvrijdag, 19 maart 2004

Ministers en hun ambtenaren…

Het blijft door de jaren heen een wat labiele situatie, de verhouding tussen een minister en zijn ambtenaren. Men stelle het zich voor: er werken duizenden ambtenaren op een departement, van wie velen al jarenlang. Ze zijn vaak specialisten op het beleidsterrein dat zij beheren. En dan zijn er ook nog een minister en een staatssecretaris, die vaak na vier jaar al weer verdwenen zijn. Het is tegenwoordig voor sommigen een ‘leiderschapsmode’ om bewindslieden te laten benoemen die bijna of helemaal niets weten van het beleidsterrein dat zij beheren. Ze hoeven alleen maar te kunnen besturen, heet het. Net zijn ze goed ingewerkt of ze worden al weer vervangen door andere bewindslieden die evenmin al te goed op de hoogte zijn. Maar toch gebeurt het nogal eens dat dezen tegen ambtenaren die vier jaar met al hun deskundigheid een bepaald beleid in gang hebben gezet zeggen: het moet nu echt anders...

Regiovrijdag, 19 maart 2004

Werkloosheid stijgt minder snel

Drachten - De werkloosheid is het afgelopen jaar in het Noorden minder toegenomen dan in de rest van het land. In Nederland stonden na februari 712.916 werklozen ingeschreven bij de CWI’s, 21,5 procent meer dan eind februari vorig jaar. In de drie noordelijke provincies werden 93.575 werklozen geteld, een stijging van 19,8 procent.

Regiovrijdag, 19 maart 2004

Aandacht voor natuur zint boeren niet

Leeuwarden - Land- en Tuinbouworganisatie LTO en de organisatie van recreatieondernemers (Recron) zijn niet blij met de ,,gedetailleerde aandacht voor natuur en landschap’’ in de Nota Ruimte. Zij vrezen dat hierdoor de ontwikkeling van agrarische en recreatiebedrijven in de knel komt.

Regiovrijdag, 19 maart 2004

‘We doen veel meer dan hangen’

Noardburgu m – Jongeren hangen de hele dag op straat rond en voeren voor de rest niets uit: dit is het beeld wat veel volwassenen hebben van de jeugd. Hoog tijd om dat beeld bij te stellen, vindt een groep jongeren in Tytsjerksteradiel. Vorig jaar kreeg de jeugd vijfduizend euro van het Oranjefonds om een film te maken over zichzelf. Gisteren werd de documentaire in discotheek Quatrebras bij Noardburgum gepresenteerd aan ouders, raadsleden, dorpsbelangen, andere belangstellenden.

Regiovrijdag, 19 maart 2004

Onderzoek ‘gewone’ spoorkruising Franeker

Franeker – De overheid gaat onderzoek doen naar de mogelijkheid voor een ongelijkvloerse kruising over het spoor bij Franeker. Dat heeft wethouder Miedema de raadscommissie gisteravond laten weten.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 maart 2004

Nieuw logo NBV en website gelanceerd

Leeuwarden – Met de presentatie van een speciale nieuwe website en een logo heeft het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) het startsein gegeven voor de introductie van De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) .

Sportvrijdag, 19 maart 2004

Sibon ontbreekt bij Heerenveen in derby

Heerenveen - SC Heerenveen zal het vrijdag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen moeten doen zonder aanvalsleider en aanvoerder Gerald Sibon.

Sportvrijdag, 19 maart 2004

VC Sneek kan Longa’59 niet dwarsbomen

Sneek – Net als een week geleden werd het donderdagavond 3-1 in de Sneker Sporthal, maar dit keer waren het niet de volleybalsters van VC Sneek die aan het langste eind trokken.

Sportvrijdag, 19 maart 2004

De cijfers spreken in voordeel Marcel Seip

Heerenveen - Marcel Seip speelt vrijdagavond in Groningen zijn enige echte thuiswedstrijd. De 21-jarige verdediger van SC Heerenveen treedt in het Oosterpark in zijn woonplaats aan tegen de plaatselijke FC.

Sportvrijdag, 19 maart 2004

Van Dijk vindt winnen van ‘periode’ een reëel doel

Leeuwarden – Dominique van Dijk deed meteen van zich spreken toen hij vorige week na een hamstringblessure weer in de basiself van Cambuur Leeuwarden stond.

Sportvrijdag, 19 maart 2004

Groningen-fans stelen vlag Heerenveen

Groningen – Enkele fans van FC Groningen hebben, in het kader van de noordelijke derby die vrijdag in het Oosterpark wordt gespeeld, de megavlag van SC Heerenveen als ludieke actie gestolen.

Sportvrijdag, 19 maart 2004

Sportverenigingen weten veel, maar nog lang niet genoeg

Het verenigingsondersteunend bedrijf Sport Fryslân houdt deze maanden diverse thema-avonden voor sportvereigingen. Het Friesch Dagblad is erbij. Deel 1: Wet- en regelgeving.

Weervrijdag, 19 maart 2004

Onstuimig en nat

Vanavond trekt de regen naar het oosten weg en de harde tot stormachtige wind neemt af tot krachtig of hard. Morgen krijgen we opnieuw onstuimig weer. Het gaat regenen met een vrij krachtige, tot stormachtige zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties