Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 19 december 2009.

Cultuurzaterdag, 19 december 2009

Modelspoormuseum trekt 100.000 bezoekers

Sneek - Het Modelspoormuseum in Sneek heeft zijn honderdduizendste bezoeker ontvangen. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. De bezoeker, Bram Henstra uit Leeuwarden, kreeg een treinenset cadeau.

Cultuurzaterdag, 19 december 2009

Noordpool Orkest krijgt 35.000 euro subsidie

Drachten - Het nieuwe Noordpool Orkest heeft een subsidie van 35.000 euro gekregen van de gemeente Smallingerland. Het college van burgemeester en wethouders besloot niet alleen tot de startsubsidie, maar deed ook een principetoezegging over een concertsubsidie. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente gisteren gemeld.

Economiezaterdag, 19 december 2009

WTC Expo mist 100.000 euro omzet door slecht weer

Leeuwarden - De laatste dag van de Landbouwwerktuigenbeurs in WTC Expo heeft ongeveer 8000 bezoekers minder getrokken door het slechte weer. WTC Expo heeft hierdoor een strop van zeker 100.000 euro.

Economiezaterdag, 19 december 2009

Consumenten worden steeds minder somber

Den Haag - Nederlandse consumenten zijn minder pessimistisch over de economie dan in november. Dat leidt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) af uit zijn nieuwste onderzoekscijfers. De graadmeter voor het consumentenvertrouwen verbeterde in december van min 14 naar min 11. Dat betekent dat de pessimisten deze maand minder sterk de overhand hadden dan in de vorige maand.

Economiezaterdag, 19 december 2009

Inkomens in landbouw in een diep dal

Den Haag - Veel land- en tuinbouwbedrijven sluiten 2009 af als een buitensporig slecht jaar. Het inkomen daalde in veel sectoren fors. Melkveehouders verdienen maar een tiende van wat ze in 2008 verdienden. De glastuinbouw kampt met verliezen van enkele tonnen. Het inkomen van akkerbouwers en varkenshouders bleef stabiel.

Hoofdartikelzaterdag, 19 december 2009

Lucas, Zacharias...

Advent en Kerstfeest zijn begrippen die van centrale betekenis zijn binnen het christelijk geloof. Daardoor gebeurt het gemakkelijk dat de verhalen over de tijd voor de geboorte en over de geboorte van Jezus worden verstaan vanuit de traditie van het christelijk geloof. Daar is niets mis mee, maar het is goed om te bedenken dat bijvoorbeeld het evangelie van Lucas toch in de eerste plaats een joods boek is. De evangelist heeft zijn evangelie geschreven vanuit de joodse traditie. Dat is, in zekere zin, een heel andere ‘omgeving’ dan de christelijke traditie.

Regiozaterdag, 19 december 2009

Leven toevoegen aan de laatste levensdagen

De 342 vrijwilligers van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) staan in heel Fryslân klaar voor mensen die terminaal ziek zijn. Voor een praatje, of gewoon vor een beetje gezelschap. ,,We willen leven toevoegen aan de laatste dagen”, verwoordt Berber Roelofsen van de VPTZ-Zuidwest Friesland in Sneek het streven van de stichting die het 25-jarig bestaan viert.

Regiozaterdag, 19 december 2009

Leegstand Friese kerken nu in kaart

Leeuwarden - Ten minste 74 tot 117 Friese kerkgebouwen raken hun oorspronkelijke functie kwijt in de komende tien jaar. In ongeveer de helft van de gevallen zal het dorp zelf waarschijnlijk geen duurzame herbestemming weten te vinden, denkt de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Regiozaterdag, 19 december 2009

’t Laatste afscheid van Hendrik ten Hoeve

Leeuwarden - Onder grote publieke belangstelling is gisteren in de Grote Kerk in Leeuwarden afscheid genomen van Hendrik ten Hoeve (1945), voormalig docent, oud-raadslid, stadskenner en bekende Leeuwarder.

Regiozaterdag, 19 december 2009

Geen kerstreceptie? Spullen naar de voedselbank

Leeuwarden - De zware sneeuwval pakt via een omweg onverwachts goed uit voor minima die een beroep doen op de Voedselbank in Leeuwarden. De liefdadigheidsinstelling wordt momenteel overladen met etenswaren van afgezegde kerstbijeenkomsten.

Regiozaterdag, 19 december 2009

Echte helden bezorgen de krant ook met ’n pak sneeuw

Drachten - De dertienjarige Annika Veldman uit Drachten is een echte held, vindt haar moeder: ontstoken amandelen, een halve meter sneeuw voor de deur en toch nog op pad om het Friesch Dagblad te bezorgen, samen met haar broertje en zusje.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 december 2009

Festival ‘Impact’ door sneeuw nu op 16 april

Drachten - Het openluchtevenement Impact dat gisteravond op het Kiryat Onoplein in Drachten zou plaatsvinden is verplaatst naar vrijdag 16 april volgend jaar. Besloten werd gisteren om het af te gelasten in verband met de weersomstandigheden van sneeuw en kou, vertelt Niels Benus van de organiserende Bethelgemeente. ,,We hebben overleg gehad met de gemeente en die vonden het niet verantwoord om het door te laten gaan. Er werd een gevoelstemperatuur voorspeld van tussen de -10 en -18 graden.” Op het festival zouden landelijk bekende artiesten optreden als Jamal (X-Factor), Ex-Idol Angelique en Irma, winnares van de Soundmixshow in 1997.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 december 2009

Van Wijnen verkoopt weer theologische boeken per kilo

Franeker - Vorig jaar vond tussen Kerst en Oud en Nieuw voor het eerst een grote kiloverkoop van - vooral theologische - boeken plaats in Ermelo. Het leverde een enorme toeloop op: wachttijden bij de kassa van meer dan een uur, en kopers die met soms zestig of zeventig kilo boeken vertrokken.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 december 2009

De stem van ‘Tsjerkelűden’ stopt

Beetgum/Menaldum - Een van de medewerkers van het eerste uur van lokale omroep Radio Eenhoorn neemt morgen afscheid. Klaas Osinga (73) presenteerde maar liefst twintig jaar het programma Tsjerkelűden. ,,Dit is hoe’t God my brűke woe.”

Sportzaterdag, 19 december 2009

Niemand die zoveel weet van Friese sporten als Breuker

Franeker - Met een Sporthistorysk Kongres heeft dr Pieter Breuker gistermiddag in de Koornbeurs te Franeker na dertig jaar afscheid genomen als docent en onderzoeker bij de afdeling Friese taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Daarnaast was hij een warm voorstander van een wetenschappelijke benadering van de sport en het kaatsen. Het thema van de bijeenkomt: ‘Friese sport; tussen traditie en professie’ is hem wat dat betreft op het lijf geschreven.

Sportzaterdag, 19 december 2009

De eerste grote prijs, het ontslag en de worsteling

Heerenveen - Er resteren nog duels tegen FC Groningen (morgen) en PSV (woensdag in de beker), maar het zal het beeld van het jaar over Sportclub Heerenveen zal niet meer bijgesteld gaan word. Goed voetbal brengt het kalenderjaar niet of nauwelijks. Toch zal 2009 in Heerenveen altijd beklijven. Op zondag 17 mei wint de club aan de hand van de ondoorgrondelijke Noorse trainer Trond Sollied de eerste prijs in de 89-jarige clubhistorie: de KNVB beker. Een terugblik.

Sportzaterdag, 19 december 2009

Cambuur wint in parodie op voetbal

Haarlem - Een vervallen stadion, een troosteloze ambiance met nauwelijks toeschouwers en een bevroren veld. Zie daar, de omstandigheden bij Haarlem - Cambuur, wat een parodie op voetbal werd. Het enige attractieve gisteren? De vele goals van Cambuur, dat met een forse zege en een goed gevoel de winter in gaat.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties