Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 19 december 2007.

Cultuurwoensdag, 19 december 2007

‘Ik wil een wereldster worden’

Op het Fries Popgala, begin deze maand in Drachten, stond ineens een zangeres op het podium die bij veel aanwezigen volstrekt onbekend was. Maar ze maakte flinke indruk met haar popachtige countryliedjes. Bovendien is Elske DeWall in gesprek met Universal, de grootste platenmaatschappij ter wereld. Genoeg reden voor een nadere kennismaking met de Friese zangeres.

Cultuurwoensdag, 19 december 2007

Gefundenes Fressen voor de verweesde pop-allochtoon

De popminnende immigrant heeft het in Fryslân niet gemakkelijk om zijn weg te vinden. De popscene is hier een Donkere Bomenbos met verraderlijke valkuilen vol corny coverbands, achter iedere boom wansmakelijke feestbands, rondwarende geesten van hopeloos foute levensliedartiesten, maar ook met lommerrijke open plekken waar muzikale kwaliteit en integriteit regeren.

Economiewoensdag, 19 december 2007

Werkloosheid blijft dalen in het Noorden

Groningen - De werkloosheid in Noord-Nederland blijft dalen. Eind vorige maand stonden bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) ruim 58.000 werkzoekenden ingeschreven, bijna 19 procent minder dan een jaar eerder. In percentages uitgedrukt daalde de werkloosheid van 9,6 naar 7,8 procent.

Economiewoensdag, 19 december 2007

133 miljoen microkredieten verstrekt

Utrecht - Wereldwijd zijn 133 miljoen microkredieten verstrekt. Daarmee is de doelstelling van honderd miljoen kredieten die hulporganisaties zich gesteld hadden ruimschoots gehaald. Dat is gisteren bekend gemaakt door de Microcredit Summit Campaign, een campagne van honderden microkredietorganisaties uit de hele wereld. De organisaties verstrekken microkredieten aan mensen in ontwikkelingslanden die daarmee een klein bedrijf kunnen opzetten. De kredieten zijn bestemd voor de groep allerarmsten, die moeten rondkomen van minder dan een dollar per dag.

Economiewoensdag, 19 december 2007

.Friese dijkentester naar New Orleans

Heerenveen - De golfoverslagsimulator van Nijholt Staal- en Machinebouw uit Heerenveen wordt ingezet voor het testen van de dijken bij New Orleans in de Verenigde Staten. Met de simulator kunnen stukken dijk getest worden door er grote hoeveelheden water in een keer overheen te gieten. De door Nijholt zelf ontwikkelde machine is uniek in de wereld, volgens bedrijfsleider Erwin Stegenga van Nijholt. Nijholt ontwikkelde de simulator in opdracht van adviesbureau Infram. Dat bureau is gespecialiseerd in civiele infrastructuur en voert in opdracht van Rijkswaterstaat dijkcontroles uit.

Hoofdartikelwoensdag, 19 december 2007

Holle woorden...

De dictaturen van deze wereld hebben momenteel niet te klagen. Noord-Korea, Iran, Syrië en Libië worden weer gedoogd of beloond voor hun ‘goede’ gedrag. Libië nog het meest, met dank aan de Franse president Sarkozy.

Regiowoensdag, 19 december 2007

Jezus in de verkoop op Leeuwarder school

Leeuwarden - Interesse in een Jezus-parfum? Dan ruik je altijd lekker. Of misschien een Jezus-workout? Daar blijf je eeuwig jong bij. Het zijn bijzondere producten die vrijdag op christelijke scholengemeenschap Comenius in Leeuwarden worden aangeprezen. In een serie zelfbedachte reclameboodschappen presenteren de ruim tweehonderd eerste- en tweedeklassers vrijdag hun eigen ‘Jezusproduct’ tijdens de kerstviering op de locatie Esdoorn.

Regiowoensdag, 19 december 2007

Bouwplannen bijgesteld vanaf 2010

Leeuwarden - Binnen twee jaar moeten nieuwe woningen in Fryslân vooral worden gebouwd voor starters en senioren. Ook moet de nadruk komen te liggen op duurzaamheid en op nieuwbouw binnen de stads- en dorpskernen in plaats van op uitbreiden met nieuwe wijken. De plannen voor wegenbouw worden nog niet bijgesteld.

Regiowoensdag, 19 december 2007

Raad: groot project heeft altijd risico’s

Sneek - De gemeenteraad van Sneek houdt vertrouwen in de plannen voor het Cultureel Kwartier in de stad. Dat er nog een tekort is van enkele miljoenen op de totale begroting van 27 miljoen euro, wordt niet als ernstig ervaren omdat er nog voldoende tijd is om dat geld bij elkaar te krijgen. Een meerderheid ging gisteravond dan ook akkoord met het collegevoorstel om tonnen beschikbaar te stellen voor de aankoop van panden en verdere uitwerking van de plannen.

Regiowoensdag, 19 december 2007

Concurrent op veerdienst

Terschelling - Rederij Waddentransport gaat vanaf maart twee dagen in de week op vaste tijden naar Terschelling en Vlieland varen. Het schip Terschellingerbank mag dan afmeren aan de getijdebruggen van Rijkswaterstaat. Dat betekent dat na decennia een einde komt aan het monopolie van Rederij Doeksen op het gebruik van deze bruggen.

Regiowoensdag, 19 december 2007

‘Graatjessyndroom’ speelt viskeuken parten

Leeuwarden - Hij weet het honderd procent zeker. Als in een nieuw restaurant tarbot en sardientjes op de kaart staan, kiezen veruit de meeste gasten voor de tarbot. Ook al kost die zestig euro en de sardientjes hooguit twintig.

Regiowoensdag, 19 december 2007

Je lievelingsoom als trouwambtenaar

Leeuwarden - In Leeuwarden kunnen verliefde stelletjes binnenkort in de echt worden verbonden door hun moeder, pake of favoriete oom. Voortaan is het namelijk mogelijk om trouwambtenaar voor een dag te worden.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 december 2007

Bouwen aan toekomst voor Ethiopië

Leeuwarden - Het eeuwenoude kerstverhaal op een verfrissende manier brengen voor kinderen én ouders. Dat gebeurt deze week bij het project ‘Sterallures’ in en rond de Grote Kerk in Leeuwarden. In het Friesch Dagblad een serie over het kerstevenement. Vandaag deel 3: Amber van der Schaaf (16) en Marijke Tadema (15) over hun Ethiopië-actie.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 december 2007

Heruitgave Friese preek uit 16de eeuw

Kampen - Gelovigen die vervolgd en verbannen werden, in de toemalige Nederlanden. De Friese predikant Ysbrandus Balkius schreef het ruim vier eeuwen geleden op in een preektractaat. Dr. Frank van der Pol, kerkhistoricus aan de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg), heeft de beroemde preek over Het Cleyn Mostertzaet nu van aantekeningen voorzien en opnieuw uitgegeven.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 december 2007

Vier typen christenen

Zo tegen de Kerst is het wel aardig te wijzen op een interessant idee van de Finse theoloog Veli-Matti Kärkkäinen. Hij heeft er in zijn boek Christology (2003) op gewezen dat je verschillende benaderingen van de persoon en het leven van Christus (christologieën) zou kunnen onderscheiden aan de hand van vier van de stadia in het leven van Christus. Ik pas dat hier toe op vier typen christenen die je zou kunnen onderscheiden en die ik omschrijf volgens de traditionele christelijke feestdagen.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 december 2007

Kerken: gesprek over schulden plaatselijk op agenda

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) hebben afgesproken samen te gaan werken met de Stichting Christelijke Schuldhulppreventie (SCS). Doel is plaatselijk het gesprek te bevorderen tussen schuldhulpverleningsinstanties en diaconieën over schuldenproblematiek.

Sportwoensdag, 19 december 2007

Hard voor zichzelf, voor zijn spelers en voor zijn omgeving

Heerenveen - De enige trainer in het betaalde voetbal die ook in zijn vrije tijd met een sjaaltje van de club rondloopt moet op zoek naar een nieuwe job. De directie van Sportclub Heerenveen acht Gertjan Verbeek niet geschikt om de club een nieuw tijdperk in te loodsen.

Sportwoensdag, 19 december 2007

Verbeek vertrekt na dit seizoen bij Heerenveen

Heerenveen - Sportclub Heerenveen en trainer Gertjan Verbeek gaan na dit seizoen uit elkaar. Dat heeft de directie van de club gistermiddag bekend gemaakt. Verbeek is bezig aan zijn vierde seizoen in het Abe Lenstrastadion. In de voorgaande drie seizoenen plaatste Heerenveen zich telkens voor Europees voetbal.

Sportwoensdag, 19 december 2007

‘Een trainer heeft nergens het eeuwige leven’

Heerenveen - Op het moment dat Gertjan Verbeek tijdens het middageten op de club aankondigt na dit seizoen bij Sportclub Heerenveen te vertrekken valt er lange stilte. Bij doelman Brian Vandenbussche roept de mededeling direct twee vragen op: waar gaat Verbeek heen en - belangijker - wie komt er voor hem in de plaats?

Sportwoensdag, 19 december 2007

Sven Kramer sportman van het jaar

Sven Kramer is dinsdagavond uitgeroepen tot sportman van het jaar. De schaatser uit Oudeschoot kreeg de Jaap Eden trofee uit handen van oud-doelman van PSV, Ronald Waterreus. Kramer werd verkozen boven wielrenner Theo Bos en judoka Ruben Houkes. ,,Ik wil mijn collega-sporters graag bedanken, want die weten wat je er voor moet doen”, zei de Europees en wereldkampioen allround van vorig jaar.

Sportwoensdag, 19 december 2007

Garciá-Garciá verhuurd aan Heracles Almelo

Heerenveen Sportclub Heerenveen leent aanvaller Gonzalo Garciá-Garciá na de winterstop uit aan Heracles Almelo. De Uruguayaan komt dit seizoen bij Heerenveen nauwelijks aan spelen toe.

Sportwoensdag, 19 december 2007

Hakblessure Sandor van der Heide

Leeuwarden Sandor van der Heide doet vrijdagavond niet mee in het uitduel van SC Cambuur-Leeuwarden in Deventer tegen Go Ahead Eagles. De aanvaller kampt opnieuw met een hakblessure. Er zijn inmiddels foto’s gemaakt van het gewricht, maar daar is niets op te zien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties