Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 19 november 2003.

Agendawoensdag, 19 november 2003

Klassiek

De uitagenda van 20-27 november 2003

Bijschriftwoensdag, 19 november 2003

Wederkomst

Wat betekent eigenlijk het geloof in de wederkomst van de Here Jezus?

Cultuurwoensdag, 19 november 2003

Skriuwster Greet Andringa is boeid troch minsken yn de marzje

Greet Andringa (32) út Suwâld debutearre koartlyn mei de ferrassende ferhalebondel De diggels fan Che . De wize dêr’t Greet Andringa mei tema’s omgiet binne net alledeisk. De skriuwster teart yn har ferhalen iepenhertich it ynderlik wêzen fan de personaazjes iepen sadat de lêzer sicht kriget op in wrâld efter maskers.

Cultuurwoensdag, 19 november 2003

Vlijmscherpe satire op Nederlandse toerist

Zij zitten in het luxe hotel en buiten broeit het. Zij zijn vier Nederlanders die elkaar tegenkomen in een Derde Wereldland, waar ze een tropische vakantie hebben geboekt. Het ene stel, Moniek en Frank, heeft al de couleur locale proberen te proeven door van hotelletje naar hotelletje te reizen; het andere stel, Bob en Hendrikje, gingen gewoon rechtstreeks naar het hotel.

Cultuurwoensdag, 19 november 2003

Berne-Iepenloftspul speelt ‘De fiifde dei’ van Mindert Wynstra

Easterwierrum - Het Berne-Iepenloftspul in Easterwierrum speelt volgend jaar het stuk De fiifde dei van Mindert Wynstra. Dat heeft de organisatie van het openluchtspel bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 19 november 2003

Idol Roger is ‘Happy’ met Intwine

Hij veroorzaakte zoveel opschudding met zijn gedwongen vertrek uit het tv- programma Idols , dat al de volgende dag de platencontracten bij hem op de deurmat lagen. Roger Peterson haalde de laatste tien immers en was op weg naar het sterrendom. Hij weigerde niettemin een ‘wurgcontract’ te tekenen. Zijn beslissing pakte goed uit. Sinds zijn vertrek uit Idols timmert Roger met zijn band Intwine behoorlijk aan de weg. Zaterdag staat de zanger in Muziekcentrum Schaaf in Leeuwarden.

Economiewoensdag, 19 november 2003

Natuurwinkel werpt zich niet in prijzenslag

Leeuwarden - Legbatterijen, kistkalveren en kuikenversnipperaars; vrijwel iedere consument heeft tegenwoordig weet van de misstanden in de bio-industrie. Toch letten de meeste mensen in de supermarkt alleen op de prijskaartjes en niet op de manier waarop een artikel is geproduceerd. Die tendens wordt momenteel nog eens versterkt door de economische tegenwind en de prijzenoorlog onder supermarkten.

Economiewoensdag, 19 november 2003

Spinder Harkema trekt ontslag in

Harkema – Producent van metalen meubelen en fietsendragers Spinder Products in Harkema trekt het ontslag van negentien van haar medewerkers vooreerst weer in. Spinder doet dit op verzoek van de vakbonden. De bonden uitten nogal wat kritiek op het ontslag omdat zij hierover niet zijn ingelicht door het bedrijf, iets wat verplicht is. Spinder wil reorganiseren vanwege de slechte economie.

Economiewoensdag, 19 november 2003

Eldon Drachten ontslaat vijftien mensen

Drachten – Bij Eldon bv in Drachten worden vijftien mensen ontslagen. Dat heeft directeur M. Houweling bekendgemaakt. Bij het bedrijf, dat schakelkasten maakt voor de telecommunicatie, werken in totaal 97 mensen. Volgens Houweling is ontslag nodig vanwege tegenvallende verkoopresultaten. Bovendien wil het bedrijf investeren in automatisering, dit met het oog op de toekomst. Deze investeringen vergen ongeveer een miljoen euro.

Economiewoensdag, 19 november 2003

Bij Praktijkschool 25 banen weg

Oentsjerk – Bij de Praktijkschool in Oentsjerk vervallen komend jaar 25 banen. Dat heeft Klaas Ooms van de hoofdvestiging van PTC+ in Ede vanochtend gemeld. Van de 25 vervallen banen zijn er vijf personeelsleden die gebruik maken van vervroegde uittreding. Vooral de rundveehouderijtak op het bedrijf in Oentsjerk wordt hard getroffen. De paardenhouderij blijft bestaan.

Economiewoensdag, 19 november 2003

Stijging werkloosheid in Smallingerland

Drachten – De werkloosheid in Smallingerland is licht gestegen. Dit ondanks een toenemende werkgelegenheid in de gemeente. Dat heeft burgemeester Van der Zaag van Smallingerland bekendgemaakt.

Expowoensdag, 19 november 2003

Ameland, 60 kunstenaars exposeren op 28 locaties (kerken, musea, galeries, gemeentehuis, bedrijven etc). t/m 30 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 19 november 2003

De zwakke dollar…

De euro heeft gisteren zijn hoogste waarde bereikt ten opzichte van de dollar; de euro was bijna 1,20 dollar waard. Dat is, in verhouding, behoorlijk meer dan het record dat in mei werd bereikt. Toen zeiden velen da de stand van de dollar wel zijn dieptepunt zou hebben bereikt. Die verwachting was ook wel gewettigd: de voortekenen van herstel van de Amerikaanse economie waren gunstig. Die voortekenen zijn bewaarheid; de groei van de Amerikaanse economie is groot; 7,2 procent op jaarbasis over het derde kwartaal van dit jaar. Door die groei zou het vertrouwen van beleggers groeien en zouden ze weer meer in de Verenigde Staten gaan beleggen.

Regiowoensdag, 19 november 2003

Versneld geld voor Noorden

Leeuwarden – Er moet meer en versneld geld komen voor infrastructuur, onderwijs en arbeid in het Noorden. Dat vinden de PvdA-fracties van Fryslân, Groningen en Drenthe. Vandaag zullen de partijen in een gezamenlijke statenvergadering Gedeputeerde Staten (GS) verzoeken hiertoe aan te dringen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Regiowoensdag, 19 november 2003

Thialf kan reddingsplan doorzetten

Heerenveen – Thialf kan haar reddingsplan doorzetten. Vanochtend gingen 101 van de 111 crediteuren akkoord met het schuldsaneringsvoorstel van het ijsstadion. Dit betekent dat Thialf nu vrij is van haar schuldenlast.

Regiowoensdag, 19 november 2003

Paardencentrum in Drachten nu definitief verkocht

Drachten – Het voormalig Fries Paarden Centrum (FPC) in Drachten is definitief verkocht.

Regiowoensdag, 19 november 2003

‘N381 moet om Wijnjewoude’

Beetsterzwaag – De raad van Opsterland steunt het college in zijn opvatting de N381 bij Wijnjewoude rechtdoor te laten gaan. Dit bleek gisteravond in de commissie Ruimtelijke Aangelegenheden in de gemeente Opsterland. In dit tracé verdwijnt de scherpe bocht bij het dorp en gaat de weg daar rechtdoor.

Regiowoensdag, 19 november 2003

Rijschoolhouders met aanslagen bedreigd

Leeuwarden – Een onbekende actiegroep dreigt met aanslagen op lesauto’s en rijscholen in het hele land.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2003

‘Optreden tegen ridiculisering paus’

Hilversum - De Nederlandse bisschoppen moeten actie ondernemen tegen het ridiculiseren van de Rooms-Katholieke Kerk en de paus in de media. De paus is de afgelopen weken meerdere malen belachelijk gemaakt. Eerst in Barend & Van Dorp – ‘als het een huisdier was zou je hem laten inslapen’ - later ook in Jensen . In het RKK-programma Soeterbeeck zei Lútsen Kooistra, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad/Het goede leven gisteren: ,,Het is absurd dat we het hier hebben over de vrijheid van meningsuiting. Dit heeft te maken met een gebrek aan fatsoen en respect. Of met een merkwaardige uiting van een onverwerkt religieus verleden.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2003

Solidariteit of een rad voor de ogen?

Vanaf donderdag is de triosynode van de Samen-op-Wegkerken in Lunteren bijeen voor een tweedaagse zitting. Zaterdag volgt ook nog een extra zitting van de gereformeerde synode. Belangrijke agendapunten voor de vergaderingen zijn de financiën van de kerken en wat plaatselijke kerken per 1 januari moeten afdragen voor het landelijk kerkenwerk. Het Friesch Dagblad berichtte zaterdag dat het bestuur van de SoW-kerken de quotumpercentages wil aanpassen. Maar is daarmee de kou uit de lucht? Ds Catherinus Elsinga vindt van niet. Donderdag een reactie van W.A. van Santen, directeur van de dienstenorganisatie van de SoW-kerken, die er duidelijk anders over denkt.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2003

RuG: twee studenten klassieke theologie

Leeuwarden - De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) voelt dit studiejaar al de gevolgen van het besluit van de triosynode om ‘Groningen’ te laten vallen als opleidingsplaats van predikanten. Er hebben zich daar slechts twee studenten aangemeld voor de studierichting klassieke theologie.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 november 2003

Samenwerking predikantsopleiding van VU en Kampen

Leeuwarden – De predikantsopleidingen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) gaan een samenwerkingsverband aan. Dat bevestigt decaan dr M. Brinkman van de theologische faculteit van de VU. Het samenwerkingsverband maakt het mogelijk dat studenten aan de VU alsnog predikant kunnen worden in de Samen-op-Wegkerken.

Sportwoensdag, 19 november 2003

Kalsbeek en Oostenbrug erelid gewest

Leeuwarden – Sijmen Kalsbeek (Leeuwarden) en Jan Oostenbrug uit Aldtsjerk zijn disndagavond benoemd tot erelid van de Bond van IJsclubs, het gewest Friesland van de schaatsbond KNSB. Kalsbeek (75) nam gisteravond afscheid van het bestuur, waarvan hij sinds 1976 deel uitmaakte. Daarnaast is Kalsbeek onder meer nog voorzitter van shorttrackclub Trias in Leeuwarden. Jan Oostenbrug maakte negen jaar deel uit van het bestuur van het gewest en was acht jaar voorzitter. Oostenbrug wordt ijsmeester in het Elfstedenbestuur en als zijn opvolger werd gisteravond Jelle Wesselius uit Bantega benoemd. Als lid van verdienste van het gewest werden na 25 jaar bestuursfunctie in een plaatselijke ijsclub benoemd Johannes Adema (Joure), Roel Schuilinga (Sint Jacobiparochie), Marten Coehoorn (Lemmer), Joop Smits (Damwoude), Willem Boersma (Workum), Hendrik Steggerda (Dokkum) en Piet Mous uit Bakhuizen.

Sportwoensdag, 19 november 2003

Pieter Braaksma hoopt dat Delfstrahuizen weer scherp is

Leeuwarden – De drie aanvoerders van het Schutterstop-klassement (André Polet, Matthé Roose en Wolter Jan Boonstra) scoorden afgelopen weekeinde elk één keer en brachten daarmee hun totaal op dertien. Het trio kreeg gezelschap van Pieter Braaksma (Delfstrahuizen) die met vier doelpunten tegen Espel een sprong in het klassement maakte naar de gedeelde eerste plaats. ,,Ik zit meestal rond de tien doelpunten, maar had gezegd dat ik er dit seizoen vijftien zou maken. Dat moeten er wat meer worden.’’

Sportwoensdag, 19 november 2003

KNSB-voorzitter hekelt houding schaatstoppers

Leeuwarden – ,,Als de merkenteams vasthouden aan hun eisen, dan valt het langebaanschaatsen in Nederland in elkaar.’’ Jacob Reitsma zei dat dinsdagavond in Leeuwarden als voorzitter van de schaatsbond KNSB tijdens de jaarvergadering van het Gewest Friesland.

Weerwoensdag, 19 november 2003

Zacht

Vanavond en vannacht overheerst de bewolking en op een enkele spat (mot)regen na, blijft het droog. Verder is het zacht met een temperatuur morgen rond 12 of 13 graden, bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties