Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 november 2002.

Achtergronddinsdag, 19 november 2002

Globaliseringsbeweging zet in op protest tegen oorlog

De globaliseringsbeweging protesteert momenteel vooral tegen ‘het streven naar hegemonie’ door president Bush van de Verenigde Staten. Verslag van twee Florence-gangers.

Analysedinsdag, 19 november 2002

Een goedkoop excuus om Turkije af te wijzen?

De Verenigde Naties willen het slepende conflict rond Cyprus uit de wereld helpen. Grieken en Turken moeten samen het verdeelde eiland gaan besturen. De tijd dringt. Over een maand praat de Europese Unie over toetreding van Cyprus. En welk Cyprus moet dan lid worden, een verdeeld of een herenigd?

Analysedinsdag, 19 november 2002

De software van de samenleving

Investeren in, zeg, de Betuwelijn is natuurlijk prima, maar investeren in de ‘software van de samenleving’, in mensen dus, is minstens zo zinvol. Dat betoogt Els Lubbers die woensdag een grote manifestatie voorzit over kindermishandeling. Onbegrijpelijk dat voor ieder geval van zinloos geweld duizenden mensen de straat op gaan, terwijl tegelijkertijd dagelijks geweld wordt gebruikt binnen het gezin, zegt ze. De hulpverlening op dat vlak verdient drastische vernieuwing.

Bijschriftdinsdag, 19 november 2002

Kinderen

De mensen brengen hun kinderen bij de Heer. Ze verlangen een zegen en een gebed voor hen.

Economiedinsdag, 19 november 2002

Overnamekandidaat voor Westerbaan

Leeuwarden – Er heeft zich een overnamekandidaat gemeld voor het bijna failliete bouwbedrijf Westerbaan. Dit meldt de hout- en bouwbond CNV. De Friese onderneming, die onder meer in de bouwsector actief is, meldde zich bij de bond omdat er nog geen curator is aangesteld.

Economiedinsdag, 19 november 2002

‘Een coach nemen is geen zwakte’

Leeuwarden - Begin dit jaar is de Kamer van Koophandel (KvK) in de drie noordelijke provincies gestart met het project ondernemerskompas, een project waarbij gevestigde en startende ondernemers gebruik kunnen maken van een persoonlijke coach.

Hoofdartikeldinsdag, 19 november 2002

Provincie: neen zeggen…

Kan de kiezer ook politiek voldongen keuzen terugdraaien? Dat is een van de belangrijkere vragen die de partijen in Fryslân moeten beantwoorden in de aanloop naar de verkiezingen voor het provinciaal bestuur, in maart volgend jaar. Provinciale Staten hebben het afgelopen jaar enkele belangrijke wissels genomen. Krijgt de achterban van de gevestigde partijen ook nog de gelegenheid zich over de gepasseerde dilemma’s uit te spreken, of kan dat slechts met een proteststem op de nieuwe deelnemer aan de Friese verkiezingen (SP: ‘Die zweeftrein komt er niet!’)?

Regiodinsdag, 19 november 2002

Bezuinigingen leiden tot meer overlast F-16’s

Leeuwarden – De geluidsoverlast door vliegbasis Leeuwarden zal toenemen wanneer de bezuinigingen bij de Koninklijke Luchtmacht worden doorgevoerd. Als de luchtmacht flink wordt gekort, kan er minder in het buitenland worden geoefend en neemt het aantal vluchten boven Fryslân toe.

Regiodinsdag, 19 november 2002

Steeds meer kinderen naar speciale scholen

Drachten – De gemeente Smallingerland gaat onderzoeken hoe het komt dat het leerlingaantal op de scholen voor speciaal onderwijs plotseling is gegroeid.

Regiodinsdag, 19 november 2002

‘Politie te snel ingeschakeld’

Beetsterzwaag – De politie wordt te vaak onnodig ingeschakeld. Burgers moeten veel meer hun best doen kwesties zelf op te lossen en niet meteen een beroep doen op de politie. De zelfredzaamheid van de burger laat behoorlijk te wensen over. Dat stelt districtschef van de politie in Opsterland en Smallingerland Piet Straub.

Regiodinsdag, 19 november 2002

Scheepstimmeraar wint sjeesprijs

Drachten – Vier jaar lang bouwde scheepstimmerman Bert Huis in ’t Veld uit Ruigahuizen in zijn vrije tijd aan zijn droomsjees. Geld om er één te kopen had hij niet. ,,Dus maakte ik er zelf maar één.”

Regiodinsdag, 19 november 2002

Hoog bezoek bij tante Jitske

Oentsjerk - ,,Dag, tante Jitske. Meie we deryn komme? Ik haw hege besite mei.’’ Directeur van Skewiel van Trynwâlden Foeke de Jong staat met staatssecretaris Ross-Van Dorp voor de deur van het appartement van mevrouw J. Hoogterp-de Jong in Oentsjerk.

Regiodinsdag, 19 november 2002

Raad wil met Vegelin op volle kracht vooruit

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden kan opnieuw een financieel debacle aan haar lange rijtje toevoegen: Achter de Hoven/Vegelin. Totale kosten deze keer: twintig miljoen euro.

Regiodinsdag, 19 november 2002

Toekomst ID-banen onzeker

Leeuwarden – Mensen met een ID-baan hoeven in principe niet ontslagen te worden. Dat zei staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken maandag tijdens een werkbezoek aan Leeuwarden. VVD-wethouder Brok van Leeuwarden sluit gedwongen ontslagen echter geenszins uit.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 november 2002

Friesch Dagblad geeft landelijke weekeditie uit

Leeuwarden - Het Friesch Dagblad komt met een landelijke weekeditie: Het Goede Leven . De nieuwe krant verschijnt volgende week voor het eerst en is bestemd voor mensen buiten het verspreidingsgebied van het Friesch Dagblad. De krant wordt via de post bezorgd.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 november 2002

‘Kerk is nog de enige hoop’

Lelystad - ,,Het is anno 2002 moeilijk om te geloven dat doodse kerken kunnen veranderen. De afgelopen twee jaar is er veel gebeurd in de wereld: 11 september, de economische recessie, de fraudeschandalen op Wallstreet met bedrijven als Enron, de seksschandalen met rooms-katholieke priesters. De plaatselijke kerk is nog de enige echte hoop voor de wereld.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 19 november 2002

Gereformeerde liturgie opnieuw belicht

De afgelopen vijftig jaar is er nogal wat veranderd in de kerkelijke liturgie. Of het nu gaat om hervormden of gereformeerden, er is veel gediscussieerd en veel uitgeprobeerd op liturgisch vlak.

Sportdinsdag, 19 november 2002

Broer Wiebe de Ringh stapt bij Workumers ‘uit de ring’

Workum – Tien jaar lang verdedigde Broer Wiebe de Ringh het doel van derdeklasser Workum. Begin vorige week kwam er een abrupt einde aan de samenwerking tussen beide partijen.

Sportdinsdag, 19 november 2002

Scholma grijpt net naast ticket WK dammen

Domburg – Auke Scholma is er net niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het WK dammen. Bij winst maandag in de verliezersronde van het EK dammen in Domburg tegen de Litouwer Edvard Boezinski zou de Fries om utens zeker zijn van WK-deelname. Na enkele gemiste kansen viel het doek voor Scholma in de vierde barragepartij van vijf minuten.

Weerdinsdag, 19 november 2002

Soms zon

Vanavond en vannacht komen er opklaringen voor en het gaat licht vriezen. De minima liggen morgen tussen 0 en -2 graden, bij een zwakke wind uit het oosten tot zuidoosten. Morgen schijnt soms de zon en het wordt 3 tot 6 graden, bij een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties