Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 oktober 2011.

Cultuurdinsdag, 18 oktober 2011

‘3 Minutes of Fame’ op Fryske Music Night

Leeuwarden - Muzikanten en zangers kunnen zich weer aanmelden voor de ‘3 Minutes of Fame’ van de Fryske Music Night. Voor deze talentenwedstrijd worden door een vakjury tien genomineerden gekozen, waarop het publiek kan stemmen.

Cultuurdinsdag, 18 oktober 2011

Twintig deelnemers cursus Keunstwurk

Leeuwarden - Voor de masterclass Fondsenwerving van Keunstwurk en Stichting Kulturele Haadstêd hebben zich twintig kandidaten gemeld. Bij deze masterclass worden de deelnemers met plannen voor een cultureel project tien weken lang intensief begeleid bij hun aanvragen bij landelijke en Friese fondsen.

Cultuurdinsdag, 18 oktober 2011

Videokunst tijdens eerste BYOB-avond in Leeuwarden

Leeuwarden - In De Blokhuispoort in Leeuwarden vindt vrijdag voor het eerst een editie van Bring Your Own Beamer (BYOB) plaats. Kunstenaars en andere creatievelingen kunnen deze avond hun videokunst of licht- en geluidskunst laten zien, mits ze hun eigen beamer meebrengen. Op die manier ontstaat een tijdelijke expositie die één avond duurt.

Economiedinsdag, 18 oktober 2011

Structurele hulp belangrijker bij ontwikkelingssamenwerking

Landen met hongersnood zijn in eerste instantie gebaat bij noodhulp. Steeds meer wordt ingezet op het versterken van de veerkracht. Bedrijven in het Westen kunnen daar óók hun voordeel mee doen.

Economiedinsdag, 18 oktober 2011

Windmolens automatisch uit bij bliksemdreiging

Kollum - Bliksembeveiligingsbedrijf Van der Heide Groep uit Kollum, onderdeel van Oranjewoud, brengt een automaat op de markt waarmee windmolens en gemalen bij dreiging van bliksem automatisch uit worden gezet. Het systeem The Pitcher stuurt via een sms een waarschuwing bij naderend onweer en kan installaties op afstand uitschakelen. Wanneer het weer veilig is, kunnen de installaties weer worden ingeschakeld. Het systeem moet de veiligheid vergroten en schade aan de apparatuur voorkomen. De vinding kan ook worden gebruikt bij buitenevenementen.

Hoofdartikeldinsdag, 18 oktober 2011

De kansen van de beweging Occupy

Wat te denken van de honderdduizenden mensen over de hele wereld die zich rekenen tot de actie: Occupy? De protestbeweging startte in de Verenigde Staten, als uiting van onvrede over de handelwijze van de financiële wereld, het bedrijfsleven en de politiek. Na een aarzelende start verspreidde de beweging zich over honderden plaatsen over de hele wereld, ook in Nederland.

Regiodinsdag, 18 oktober 2011

Herfstvakantie speelt donoractie parten

Billie Ekkers-van der Meer komt regelrecht op het tafeltje van de donorenactie in ziekenhuis De Tjongerschans aflopen. Ze vraagt om een donorformulier dat ze meteen invult. ,,Zo, ik was dit al zo lang van plan. Het is er gewoon nooit van gekomen.”

Regiodinsdag, 18 oktober 2011

De nieuwe Wet natuur mist elke wetenschappelijke basis

De wetgeving rond natuur wordt drastisch anders. Niet het belang van de natuur maar dat van de economie staat straks voorop. Waar is de wetenschappelijke basis voor de nieuwe wet?

Regiodinsdag, 18 oktober 2011

‘Wy binne grutsk op Littenseradiel’

Hilaard - ,,Ik bin der grutsk op dat Littenseradiel oars tinkt. Minsken binne hjir hiel tefreden. Wy binne grutsk op Littenseradiel.” Voorzitter Jehannes Herder van Dorpsbelang Lollum-Waaksens maakte gisteravond in Hilaard duidelijk dat hij geen voorstander is van een gemeentelijke herindeling en het liefst alles bij het oude laat.

Regiodinsdag, 18 oktober 2011

Veel brokken door slechte fietspaden

Leeuwarden - Te smalle fietspaden, losliggende tegels, boomwortels die het wegdek omhoog duwen en andere obstakels op de weg. De helft van de 46.000 eenzijdige ongevallen met fietsers wordt veroorzaakt door een slechte infrastructuur. Dat staat in een rapport van het Fietsberaad, dat gemeenten adviseert over fietsbeleid. De Fietsersbond, de belangenvereniging voor fietsers, trekt aan de bel en roept gemeenten op niet verder te bezuinigen op het onderhoud aan fietspaden.

Regiodinsdag, 18 oktober 2011

Steeds meer kinderen inde jeugdzorg

Leeuwarden - De afgelopen tien jaar zijn er steeds meer jongeren van nul tot zeventien jaar in de jeugdzorg terechtgekomen, terwijl het totale aantal kinderen in de bevolking nauwelijks is gestegen. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Maten voor gemeenten 2011. In het laatste jaar dat is onderzocht - 2009 - stonden 377.000 kinderen tot achttien jaar ingeschreven bij een van de vormen van jeugdzorg.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 oktober 2011

Sfeer in de kerk is te vrouwelijk

Mannen in de kerk hebben het moeilijk. Ze moeten niet alleen tegen een vrouwelijke meerderheid opboksen, maar de gehele kerkelijke sfeer is ‘vrouwelijk’ te noemen.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 oktober 2011

Roergangers in de kerk

Afgelopen week organiseerde het netwerk ‘Vredestichters’ een symposium over leiderschap in kerken met een kerkenraad. Centrale vraag: wie staat er acher het roer in plaatselijke kerken? Is het de dominee, de voorzitter of de scriba van de kerkenraad? Of een groep(je) gemeenteleden dat het hardst roept? In veel kerken is hier onduidelijkheid over of zelfs verdeeldheid, is de conclusie van Anne van Zanten. Voor haar onderzoek in opdracht van de Vredestichters heeft ze in tien gemeenten (PKN) interviews gehouden met zowel predikanten als kerkenraadsleden. Met name in conflictsituaties is het onduidelijk van wie welke initiatieven verwacht mogen worden.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 oktober 2011

In het westerse evangelie zit een groot gat

Christenen moeten niet enkel het Evangelie preken, maar vooral het Evangelie doen, léven. Het zou tot een dramatische verbetering van de toestand van de armen in de wereld leiden.

Sportdinsdag, 18 oktober 2011

De schoonheid van het detail: Suarez kan niet inparkeren

Als je op verjaardagen snel naar de wc vlucht wanneer het gesprek over Barcelona en AC Milan gaat en geen idee hebt dat een keeper een terugspeelbal niet op mag pakken, wat moet je dan als je plots benoemd wordt tot Ajax-watcher en iedere dag langs het trainingsveld moet staan?

Sportdinsdag, 18 oktober 2011

De Jonge wil met belofteteam terug naar ‘niveau 2003’

Heerenveen - Twee euro en vijftig cent kostten de tickets slechts. Toch kregen de ruim 17.000 vooral jeugdige toeschouwers die gisteren de moeite namen naar het Abe Lenstra Stadion te komen aanvallender voetbal te zien dan normaal gesproken. Jong Heerenveen deed tegen Jong Ajax waar het eerste elftal zo’n moeite mee heeft. Gedurfd voetballen op de helft van de tegenstander. 1-1 was een slechte afspiegelingen van de krachtsverhoudingen, maar trainer Jan de Jonge was niet ontevreden. Hij is bezig met een missie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties