Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 18 oktober 2010.

Achtergrondmaandag, 18 oktober 2010

Afschaffen ‘aanrechtsubsidie’ is fout

Het afschaffen van de zogenaamde overdraagbare heffingskorting - ook wel denigrerend ‘aanrechtsubsidie’ genoemd - is in strijd met de Europese regels en kan de toets aan mensenrechten niet doorstaan.

Cultuurmaandag, 18 oktober 2010

Haitze Holwerda no ek as Biltsk toanielstik

Yn 1939 skreau Ulbe van Houten de roman De sűnde fan Haitze Holwerda. Om 1950 hinne makke Ype Poortinga der al ris in Frysk

Cultuurmaandag, 18 oktober 2010

Piter Wilkens maakt Vreeswijk tijdloos

Dat de Nederlander Cornelis Vreeswijk in Zweden een groot en beroemd liedjeszanger was, kwam omdat hij daar vanaf zijn twaalfde jaar opgroeide en meer dan 35 langspeelplaten heeft gemaakt. Zijn vader was met het gezin in 1949 van IJmuiden naar Zweden geëmigreerd. Omdat Piter Wilkens daar een oom heeft wonen en de Zweedse taal machtig is, was het voor hem niet echt moeilijk om zich over de nalatenschap van de Zweedse Hollander te buigen. Dat doet hij al meer dan tien jaar. Mei Pake in duet dat hij tijdens Simmer 2000 zong, was al van Vreeswijk afkomstig. Om over zijn Liwwarder blues maar te zwijgen. Daar stond de Beerenburg blues van Vreeswijk model voor. Nadat hij in 2006 zijn cd met Cornelis Vreeswijk liedjes, It Fűgeltsje yn myn gitaar, uitbracht, is hij doorgegaan met vertalen. Gisteren was de premičre van zijn tweede programma met liedjes van Vreeswijk: De Fleanende Hollander.

Economiemaandag, 18 oktober 2010

Chauffeurs Reining in Kolham leggen werk neer

Kolham - Chauffeurs en warehouse personeel van transportbedrijf Reining in Kolham heeft gisteravond actie gevoerd voor de poort van het bedrijf. De werknemers zijn het er niet mee eens dat er opnieuw chauffeurs uit moeten. De directie had een afvloeiingsregeling voorgesteld voor vijftien oudere internationale chauffeurs.

Economiemaandag, 18 oktober 2010

Herstel economie wordt beperkt door tekort personeel

Amsterdam - De Nederlandse economie zal zich de komende jaren maar moeizaam herstellen door een oplopend tekort aan goed personeel. Door de vergrijzing zal er volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek binnen tien jaar een tekort ontstaan van 300.000 mensen. Op korte termijn is er een tekort aan hoger opgeleid personeel. Dat schrijven de hoogleraren Jan Latten en Fred Zijlstra, Ido Shikma en Wouter Vlasblom, directeur personeelszaken van respectievelijk IBM en Siemens Nederland en hun collega Paul-Peter Feld van Xerox, generatie-psycholoog Aart Bontekoning en Robin van Barneveld van adviesbureau Boom & Bos.

Hoofdartikelmaandag, 18 oktober 2010

Tekort aan arbeidskrachten...

Opnieuw is er een signaal dat het niet goed komt met de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Zeven hoogleraren hebben een brandbrief geschreven aan politiek en bedrijfsleven dat er binnen enkele jaren tienduizenden hoog opgeleide arbeidskrachten te kort zijn.

Regiomaandag, 18 oktober 2010

‘Heel veel van de natuur is onzichtbaar’

Harlingen - De Waddenvereniging vierde afgelopen zaterdag haar 45e verjaardag met een bijzondere excursie. Zeven boten met in totaal 380 belangstellenden gingen vanuit Den Helder, Harlingen, Holwerd, Lauwersoog en de Eemshaven het wad op voor een onderdompeling in de soortenrijkdom van het gebied.

Regiomaandag, 18 oktober 2010

Roze tanden en een cursusje koelwater bijvullen

Tzummarum - Wat heeft een mondhygiëniste met borstkanker gemeen? De kleur roze!

Regiomaandag, 18 oktober 2010

Windmolens op centrale plek in Fryslân

Leeuwarden - Windenergie moet meer gaan opleveren in Fryslân maar de verspreiding van de molens over het landschap moet worden tegengegaan. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA voor de Provinciale Staten, dat vanochtend is gepresenteerd door kandidaat-lijsttrekker en huidig gedeputeerde Hans Konst.

Regiomaandag, 18 oktober 2010

Zeecontainers zitten meestal niet goed vast

Harlingen - Bijna de helft van de containers die door zeeschepen over de Noordzee worden vervoerd, is niet goed vastgesjord. Bij twee derde van de containers is bij het vastzetten niet uitgegaan van het juiste gewicht. Dat staat in een onlangs afgeronde rapportage van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Geloof & Kerkmaandag, 18 oktober 2010

Al die verschillende orgels maken het zo mooi

Garyp - Al vijftig jaar bespeelt organist Jan Kobus (62) het orgel in de Petruskerk in Garyp. De jaren door zijn daar nog talloze orgels bij gekomen. Iedere zondag is het weer een feest voor hem om de gemeentezang te begeleiden. Kobus’ muzikale inzet werd zaterdagavond bekroond met twee onderscheidingen.

Geloof & Kerkmaandag, 18 oktober 2010

Mooi lied kan saaie preek goedmaken

Leeuwarden - Predikanten zouden hun liturgie moeten samenstellen met liederen die verschillende functies hebben. Dan mag er best een ‘stug’ lied in zitten dat mooi past bij de tekst, als er daarnaast ook maar liederen worden gezongen met een ‘pastorale’ of ‘voedende’ functie. Dat betoogde kerkmusicus Dirk Zwart zaterdag in de Lutherse kerk in Leeuwarden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties