Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 augustus 2009.

Cultuurdinsdag, 18 augustus 2009

Jan Hage laat Martiniorgel in al zijn facetten horen

Jan Hage, organist van de Kloosterkerk in Den Haag, was gisteravond de gastorganist in de serie orgelconcerten in de Sneker Martinikerk. Hage speelde Bachwerken en werken uit de Franse orgelromantiek. In zijn eigen bijdrage, een improvisatie, klonken hedendaagse elementen.

Economiedinsdag, 18 augustus 2009

Helft van de voorraad wâldgieltsjes is nu al verkocht

Leeuwarden - De verkopen van het aardappelras het wâldgieltsje lopen boven verwachting. Volgens aardappelgroothandel firma Greydanus en Brouwer uit Heerenveen is bijna vier weken na de overhandiging van de eerste aardappelen van dit seizoen, de helft al verkocht. Volgens Tjalke Stoelwinder van het bedrijf worden er dit seizoen achtduizend kilo van dit streekproduct verkocht. Het handelshuis verkoopt aardappelen aan 85 procent van de winkels in Fryslân.

Economiedinsdag, 18 augustus 2009

Haven Lauwersoog wil uitbreiden

Lauwersoog - De haven van Lauwersoog wil uitbreiden. Sinds een jaar trekt de haven 25 tot 30 procent meer kotters. Met name voor de duurzame visserij is Lauwersoog een ideale losplaats. ,,Lauwersoog is booming business”, zegt directeur Wim Woudstra van de Havenexploitatiemaatschappij Lauwersoog.

Hoofdartikeldinsdag, 18 augustus 2009

De ophef, de verontwaardiging...

Het was redelijk rustig op de Friese wegen, vanmorgen. En in de kantoren, de scholen en de winkels ging het allemaal gewoon toe. Maar dat is schijn, als we De Telegraaf mogen geloven. In Fryslân beleven we ‘grote ophef’. En wel over het reisje naar New York dat negentien mensen van de provincie - politici en ambtenaren - gaan maken. Begin september wordt het vierhonderd jarig bestaan gevierd van de stad en daar wil Fryslân bij zijn, vanwege historische banden. Volgens de krant van wakker Nederland is er veel verontwaardiging onder Friezen omdat het reisje van de provincie door gemeenschapsgeld wordt betaald. ,,Zouden ze ook gaan als ze het zelf zouden moeten betalen?’’ aldus een boze Leeuwarder op de website van de krant. De kosten van de trip bedragen ongeveer 230.000 euro en staan in de begroting onder het hoofdje van werkbezoek.

Regiodinsdag, 18 augustus 2009

Burger dwingt Staten tot een debat over REC

Harlingen - De tegenstanders van de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen gaan via een burgerinitiatief Provinciale Staten dwingen een debat over de afvaloven te voeren. Ze willen dat de Staten zich uitspreken over nut en noodzaak en de gezondheidsrisico’s van de oven.

Regiodinsdag, 18 augustus 2009

Verpleeghuis met één bewoner, dankzij buurman

Hurdegaryp - Het valt niet op als je door de straat loopt. Maar in de Burgemeester Drijberweg in Hurdegaryp staat een verpleeghuis. Het is gevestigd in een gewone twee-onder-een-kapper en heeft slechts één bewoner: de 88-jarige Jan Talma, voormalig deurwaarder bij de Belastingdienst.

Regiodinsdag, 18 augustus 2009

Hopen op eindelijk eens een middagje regen

Makkum - Om de economie te stimuleren moeten we dit jaar in eigen land op vakantie gaan, vindt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Het Friesch Dagblad zocht de afgelopen zomervakantie uit of de Nederlander gehoor gaf aan zijn oproep. Zelf gaf hij in elk geval het goede voorbeeld.

Regiodinsdag, 18 augustus 2009

Met skûtsjes het avontuur achterna op de Hudson

Harlingen - Hijsbanden aanspannen, iets laten vieren, nog eens aanspannen en takelen maar. Met veel geduld werden gisteren achttien oude tjalken, botters en aken aan boord van een groter schip gehesen om de Atlantische Oceaan over te varen. Bestemming: New York.

Regiodinsdag, 18 augustus 2009

Elf meiden aan het roer: een vakantie, maar dan zonder échte vrijheid

Sloten - Elf meisjes uit jeugdinrichting Het Poortje in Groningen maken deze week een boottocht door Fryslân. Een week lang proeven ze aan de vrijheid van het water. Tegelijkertijd worden ze aan het werk gezet en moeten ze leren samenwerken.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 augustus 2009

Punkzangeres Nina Hagen gedoopt in Duitse kerk

Schüttorf - De Duitse zangeres Nina Hagen, nog altijd dé icoon van de Duitse punkbeweging, heeft zich afgelopen zondag laten dopen. Ze deed dat in de Evangelisch-Reformierte Kirche in Schüttorf in Duitsland.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 augustus 2009

‘Preekkanon’ brengt Evangelie dicht aan het hart

Piet de Jong, predikant van de Oude of Pelgrimsvaderkerk in Rotterdam-Delfshaven zag zijn studieverlof als een mooie gelegenheid om de Redeemer Church van Tim Keller nader te bestuderen. Kan de Nederlandse kerk er wat van leren? Deze zomer doet hij verslag in het Friesch Dagblad. Vandaag deel 2.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 augustus 2009

Vaticaan en premier Berlusconi ‘gijzelen’ elkaar

Rome - De Rooms-Katholieke Kerk liet zich vorige week kritischer dan ooit uit over de conservatieve Italiaanse premier Berlusconi. De premier, die niet voor het eerst de grenzen van de losse zeden opzoekt, kwam in opspraak door berichten in de media dat hij zou vreemdgaan. De regeringscoalitie van Berlusconi steunt zwaar op katholieke kiezers.

Sportdinsdag, 18 augustus 2009

De charme van het wielrennen in beeld gebracht

Over de wielersport is al zoveel gezegd en geschreven. Daarbij wordt vaak voorbij gegaan aan de mooie facetten van de sport en de bijna onmenselijke prestaties die worden geleverd door de renners, die dag in dag uit hun stalen ros bestijgen om hun kilometers te maken. De wielersport staat dikwijls in een slecht daglicht en wordt te pas en te onpas in verband gebracht met doping of andere stimulerende middelen.

Sportdinsdag, 18 augustus 2009

Nederlandse club betekende ‘exit’ voor PAOK Saloniki

Leeuwarden - Met het Griekse PAOK Saloniki treft sc Heerenveen donderdag in de vierde voorronde van de Europa League een club die op voorhand niet uitgevlakt mag worden. In tegendeel zelfs, hoewel de club uit Thessaloniki in Europees verband nog niet van zich deed spreken. En een Nederlandse club in het Europa Cuptoernooi betekende dit millennium steevast ‘exit’ voor PAOK FC.

Sportdinsdag, 18 augustus 2009

Loting 33e Frouljus PC

Weidum - In Weidum is kaatsvereniging Nije Kriich morgen voor de 33e maal gastheer van de Frouljus PC. Gisteravond werd er in bijzijn van vrijwel alle deelneemsters geloot. Aan de Frouljus PC nemen twaalf parturen deel. Het favoriete partuur van Maaike Joostema, Imke van der Leest en Fenna Zeinstra lootte nummer één. De strijd begint om 11.00 uur. De loting is als volgt:

Sportdinsdag, 18 augustus 2009

Duel PAOK Saloniki - Heerenveen in anderhalf uur uitverkocht

Saloniki De Europese wedstrijd PAOK Saloniki - Heerenveen wordt donderdag gespeeld voor een uitverkocht stadion. De thuishaven van PAOK, het Toumba(graf)- stadion, biedt plaats aan ruim 29.000 toeschouwers. Alle beschikbare kaarten waren gisteravond in ongeveer anderhalf uur uitverkocht.

Sportdinsdag, 18 augustus 2009

Jong Heerenveen klopt FC Groningen

Heerenveen Jong sc Heerenveen heeft gisteravondavond de eerste bekerwedstrijd van de poulefase gewonnen. Op sportpark Skoatterwâld was FC Groningen een maatje te klein. Het elftal van trainer Johnny Jansen won met 3-1.

Sportdinsdag, 18 augustus 2009

Vandenbussche kan naar Spanje

Las Palmas Brian Vandenbussche staat in de belangstelling van Las Palmas. De doelman mag vertrekken bij sc Heerenveen en algemeen directeur Yme Kuiper bevestigt de interesse van de Segunda División-club. Volgens Kuiper hebben meerdere clubs uit binnen- en buitenland interesse in de Belgische keeper.

Sportdinsdag, 18 augustus 2009

Surfer Teade de Jong tweede op EK slalom

Kiel Surfer Teade de Jong heeft bij het Duitse Schonerberger strand een tweede plaats behaald bij het jeugd EK op het onderdeel slalom. De surfer uit Ferwert, die in een veld van veertig deelnemers en twaalf nationaliteiten na twee van de zes dagen het klassement nog aanvoerde, moest die positie vanwege de toenemende wind uit handen geven en de Pool Maciej Rutkowski voor laten gaan. V


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties