Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 augustus 2006.

Economievrijdag, 18 augustus 2006

DocuNed neemt boedel Hilarius over

Leeuwarden - DocuNed uit Leeuwarden, handelaar in kantoormachines, neemt de failliete kantoorhandel Hilarius over. Dat maakte eigenaar W. van der Velde van DocuNed gisteren bekend.

Economievrijdag, 18 augustus 2006

Zeiltje snijden is wel de grootste ergernis

Leeuwarden - Friese vervoerders houden de diefstalschade aan hun trucks binnen de perken. Het 'zeiltje snijden' is de grootste ergernis.

Economievrijdag, 18 augustus 2006

Dreigend glastekort in Europa

Drachten - Op de Europese glasmarkt dreigt een tekort aan glas, vanwege de sluiting van vier van de twintig glasovens. De afgelopen drie maanden is de glasprijs daardoor flink gestegen. ,,We verwachten dat de glasprijs tussen 1 augustus en het eind van het jaar zelfs tussen de 15 en 30 procent gaat stijgen”, zegt Geert Hovings van Glashandel van Reenen in Drachten. Er is volgens Hovings vooral een tekort aan zogenaamd vlootglas. ,,Dat is het gewone glas van vier ŕ vijf millimeter dat je in een kozijn zet.” De Drachtster glashandel heeft met het oog op het groeiende tekort ,,meters glas in het vooruit gereserveerd, maar het is nog maar de vraag of we het ook echt aangeleverd krijgen.” Volgens Hovings heeft de glashandel nu nog geen achterstand in de levering, maar ziet het er naar uit dat levertijden wel gaan oplopen. ,,Wat nu twee weken duurt, kan in de komende maanden wel op gaan lopen tot levertijden van zes tot tien weken, met name in het isolatieglas.”

Economievrijdag, 18 augustus 2006

Flexibel vakmanschap in metaaltechniek

Winsum - ,,Ik snap niet dat er niet meer mensen in de techniek willen werken. Het is het mooiste wat er is”, zegt Frits Brattinga (54). Hij is een van de vier eigenaren van metaaltechniekbedrijf Friamco. Dertien jaar geleden begon hij met drie collega's een eigen bedrijf. Veertig mensen hebben ze inmiddels in dienst. En ze groeien nog steeds. ,,Minimaal 5 procent boven de inflatie”, zegt Brattinga.

Hoofdartikelvrijdag, 18 augustus 2006

Schultz, de trein...

Is de Tweede Kamer naďef, als het gaat over de dienstregeling van de NS? Of is staatssecretaris Schultz overmoedig geworden, vlak voor haar zwangerschapsverlof en in het perspectief van haar vertrek uit de politiek? Misschien is het wel beide; in ieder geval was het geen plezierige ontmoeting, deze week, tussen Kamer en bewindsvrouw. De Kamer had een spoeddebat, in het reces, georganiseerd, toen bleek dat Schultz de dienstregeling van de NS had goedgekeurd. Deze gaat in per 10 december en bevat verslechteringen voor reizigers naar het Noorden. De reis van en naar het westen van het land duurt langer. De Kamer had al een punt gemaakt van die verslechtering en de staatssecretaris wist dat de Kamer niet akkoord zou gaan met de voorstellen. Toch heeft Schultz goedkeuring gegeven aan de plannen. Ze is akkoord gegaan met de verslechtering van de dienstregeling voor het Noorden, ten gunste van die voor het Westen. In het Westen gaan nu eenmaal meer mensen met de trein. De verbetering voor de reizigers daar zorgt er voor dat over het totaal van de dienstregeling er sprake is van verbetering van reistijden. Schultz heeft nadrukkelijk gekozen voor het totaal van de dienstregeling en accepteert - ze had het graag anders gezien - dat het Noorden er op achteruit gaat. Daarnaast heeft ze ervoor gekozen de Kamer te bruskeren.

Regiovrijdag, 18 augustus 2006

Horecabaas ’t goedkoopst uit in Fryslân

Franeker - Een horecaondernemer kan het goedkoopst in Franekeradeel een zaak beginnen. Dat blijkt uit een landelijk tweejaarlijks onderzoek van het bedrijfschap Horeca en Catering van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). In Franeker en omgeving is een uitbater slechts 110 euro kwijt aan vergunningen.

Regiovrijdag, 18 augustus 2006

Ene camping boert goed, andere niet

Leeuwarden - Het gaat dit jaar voortreffelijk met het toerisme in Fryslân, zegt Paul van Gessel, directeur van Fryslân Marketing. Hij baseert zijn uitspraak op harde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die slaan op de maanden januari tot en met april. Hierbij is gekeken naar het totale toerisme van hotels, bungalows, boten, bed and breakfast en campings, zonder de cijfers te specificeren. Campinghouders in Fryslân verschillen echter van mening. De een boert goed, de ander iets minder.

Regiovrijdag, 18 augustus 2006

Zege Kalsbeek ‘opstekker’

Echtenerbrug - Het degradatiegevaar voor Michiel Kalsbeek uit Raerd is na zijn overwinning op het Tjeukemeer minder groot geworden. De nummer vijf van vorig jaar zeilde gisteren met zijn IFKS-skűtsje de Raerder Roek bij Echtenerbrug verrassend vanaf de start aan kop en gaf die positie niet meer prijs.

Weervrijdag, 18 augustus 2006

Zwoel

Vanmiddag passeert een enkele (onweers)bui, maar schijnt ook nu en dan de zon. Het wordt 23 graden en de zuid tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Vannacht zijn er opklaringen. Morgen wordt het 22 graden en ook dan houden we het niet droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties