Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 18 juli 2012.

Cultuurwoensdag, 18 juli 2012

Frysk Lânbou Museum krijgt schilderij Johannes Elsinga

Earnewâld | Het Frysk Lânbou Museum in Earnewâld heeft een bijzonder schilderij gekregen van de Friese kunstschilder Johannes Elsinga (1893-1969). Op het doek (50 x 70 cm) is een aardappelkweekveld in Engelum is te zien tegen een voor Elsinga kenmerkende roze lucht.

Cultuurwoensdag, 18 juli 2012

Bildtse films naar Fries Film Archief

Leeuwarden | Het Bildts Dokumintasysintrum (BDS) in Sint Annaparochie en het Fries Film Archief (FFA) in Leeuwarden gaan samenwerken.

Economiewoensdag, 18 juli 2012

Mestproductie Nederland is fors teruggedrongen

Zoetermeer | Dieren op Nederlandse veehouderijbedrijven hebben in de afgelopen decennia fors minder mest geproduceerd. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de hoeveelheid verminderd van ruim 87 miljoen ton in 1990 naar 71 miljoen ton vorig jaar. De stikstofproductie verminderde in die periode van 602.000 ton naar 423.000 ton. De fosfaatproductie nam af van 229.000 ton in 1990 naar 171.000 ton in 2011.

Economiewoensdag, 18 juli 2012

Het Nieuwe Rijden ook met trekkers op de boerderij

Wageningen | Veehouders kunnen nog veel brandstof besparen door efficiënter om te gaan met hun trekkers. Dat meldt Wageningen UR. Boeren kunnen tot wel 40 procent op hun brandstof besparen.

Economiewoensdag, 18 juli 2012

De Haan Westerhoff gaat zelfstandig verder

Drachten | Het bedrijf De Haan Westerhoff maakt sinds deze week geen deel meer uit van de 3-Angle Holding. Dat heeft directeur Paul Olijve bekend gemaakt. Hij is na de verzelfstandiging de enige directeur van het bedrijf.

Hoofdartikelwoensdag, 18 juli 2012

Brussel en de politieke crisis in Roemenië

Het gaat niet goed met de politieke situatie in Roemenië, vindt de Europese Unie. Vorige week stelde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, dat de vooruitgang die het land in de afgelopen jaren heeft geboekt, in gevaar dreigt te komen.

Regiowoensdag, 18 juli 2012

Arumer molenspecialist mag Burumer molen ontwerpen

Burum | De verzekeraar heeft groen licht gegeven voor herbouw van de molen Windlust in Burum, zoals de stichting Erfgoed Kollumerland die graag wenst. Dat twittert de stichting. Volgens woordvoerder Aren Vroegindeweij kan Van Reeuwijk bouwmeester beginnen met de bouwtekeningen. ,,Er was wat gesteggel over, maar de verzekeraar staat nu achter onze keuze.”

Regiowoensdag, 18 juli 2012

Kroegen moeten eerder dicht

Leeuwarden | Kroegen, snackbars, shoarmatenten en coffeeshops in Leeuwarden moeten eerder dicht. In plaats van de maximale sluitingstijd van zes uur ’s ochtends, moeten de zaken uiterlijk om vijf uur ’s ochtends de deuren sluiten. Bovendien mogen kroegen, disco’s en coffeeshops geen mensen meer binnen laten na twee uur. Nu kan dat nog tot drie uur in de ochtend.

Regiowoensdag, 18 juli 2012

Schoolzwemmen naar dieptepunt

Leeuwarden | Het aantal gemeenten dat schoolzwemmen subsidieert, blijft afnemen. Momenteel ligt het nog op 42 procent, maar geschat wordt dat het percentage de komende jaren onder een historisch dieptepunt van 40 procent duikt. Ook in Fryslân schrapt de ene na de andere gemeente het schoolzwemmen. En dat ligt soms nogal gevoelig.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 juli 2012

Vondst van bijzondere synagoge-steen bij Galilea

Horvat Kur | Een internationaal team van studenten en archeologen, onder wie deelnemers van de universiteiten van Leiden, Bern, Helskini en Wofford College (VS) hebben in Horvat Kur objecten uit synagogen gevonden. Het gaat om vondsten uit de Byzantijnse periode.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 juli 2012

Niet van dat benauwde, jonge dominee!

Aankomende predikanten klagen in een manifest dat ze zich niet thuisvoelen in de roestige PKN. Maar andersom heeft de ‘gemeente 2.0’ ook behoefte aan frisse, inspirerende predikanten.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 juli 2012

Nieuwe mannenbeweging ‘Grutte Pier’ wil Fryslân veroveren

Een nieuwe Friese mannenbeweging wil mannen in Fryslân verenigen zodat ze strijden voor sterke gezinnen en gerechtigheid in hun omgeving. De beweging draagt de naam van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier.

Sportwoensdag, 18 juli 2012

Ernst boekt zijn eerste overwinning op NK

Amsterdam | Sipke Ernst boekte gisteren in de derde ronde van de Nederlandse kampioenschappen schaken in het Amsterdamse Science Park zijn eerste zege. Dat deed de Damwaldster met zwart. Zijn opponent Dimitri Reinderman vergaloppeerde zich en ging mat. De andere zege in de derde ronde kwam op naam van koploper Anish Giri die zijn derde overwinning op rij pakte. De jonge titelkandidaat uit Rijswijk versloeg met wit Robin Swinkels. Deze gaf na de 41e zet op.

Sportwoensdag, 18 juli 2012

Tevredenheid alom bij Cambuur over oefenduel met NEC

Garderen | SC Cambuur heeft de eerste zware test van de voorbereiding uitstekend doorstaan. De Leeuwarders speelden gisteren in het Gelderse Garderen met 1-1 gelijk tegen eredivisionist NEC. Belangrijker dan het resultaat was echter de conclusie dat Cambuur lange tijd de bovenliggende partij was en dat het team verdiend had de wedstrijd te winnen.

Sportwoensdag, 18 juli 2012

Heerenveen ongeslagen, maar ontbeert afmaker

Oudega | Onder de nieuwe trainer Marco van Basten heeft sc Heerenveen in de voorbereiding nog niet verloren. Gisteravond behaalde de ploeg in Oudega (W) een doelpuntloos gelijkspel tegen het naar de Belgische eersteklasse gepromoveerde Waasland Beveren. Maar het van zijn voorhoede beroofde Heerenveen ontbeert nog een afmaker.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties