Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 18 juli 2011.

Achtergrondmaandag, 18 juli 2011

Kennis van onze verre voorouders is nuttig

Archeologie. Voor veel amateurs is het een leuke hobby, voor cultuurtoeristen een bezoekje waard. Maar uiteindelijk is het vooral een wetenschap die leert hoe wij mensen in elkaar steken, stelt hoogleraar Gilles de Langen.

Economiemaandag, 18 juli 2011

Philips bespaart 500 miljoen

Amsterdam - Philips wil zijn kosten met vijfhonderd miljoen euro terugdringen. Dat maakte het elektronicaconcern vandaag bekend, zonder concrete details te noemen. Er zal vooral gesneden worden ,,in overhead en bureaucratie”, maar ontslagen zijn niet uitgesloten.

Economiemaandag, 18 juli 2011

Evenwichtige verdeling van waterschapslasten

Den Haag LTO Nederland pleit voor een evenwichtige verdeling van waterschapslasten, zodat boeren en tuinders volgend jaar niet opnieuw met torenhoge kosten worden opgezadeld. De organisatie vindt dat staatssecretaris Joop Atsma daarom actie moet ondernemen, maakte LTO Nederland eergisteren bekend.

Hoofdartikelmaandag, 18 juli 2011

Het dilemma van hulp geven aan Somalië

De eerste humanitaire hulpverleners Florence Nightingale en Henry Dunant wierpen in 1859 al de vraag op of het zin heeft voedselhulp te geven als de kans groot is dat de hulp niet goed terechtkomt. Die vraag is voor de zoveelste keer actueel nu Somalië wordt getroffen door de ernstigste droogte in zestig jaar.

Regiomaandag, 18 juli 2011

Radio en tv nog steeds matig

Hoogersmilde - De FM-radio en via digitenne uitgezonden televisie in Noord-Nederland is nog steeds niet helemaal op orde na de brand in de zendmast van Hoogersmilde en het knakken van de driehonderd meter hoge mast, afgelopen vrijdag.

Regiomaandag, 18 juli 2011

Regen jaagt eerste editie Beach Dance naar binnen

Harlingen - De eerste editie van Beach Dance op het strand van Harlingen bij de Stiennen Man is zaterdag in het water gevallen. Op last van de politie verplaatste de organisatie het dansfeest rond half negen ’s avonds naar de cafés Eigentijds en De Weinstube. Daar wisselden DJ Jean en Darkraver elkaar af.

Regiomaandag, 18 juli 2011

Parade van brede schouders bij De Sterkste Man

Surhuisterveen - Er hadden best wat meer of wat hogere tribunes op het Torenplein van Surhuisterveen geplaatst kunnen worden, zaterdagmiddag bij de finale van De Sterkste Man van Nederland. Wie niet ver van tevoren is gekomen, moet in de open hoek van het plein proberen tussen het publiek door te kijken.

Regiomaandag, 18 juli 2011

Een meter te veel of andere ramen, dan had je kitsch gekregen

Ze leverden een prestatie van formaat, maar op één onderdeel zijn ze bijzonder trots. Vakmensen en amateurs vertellen over hun opknapper. Vandaag Arnold Hylkema van de Salonboot Gaasterland.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juli 2011

Medvedev tekent anti-abortuswet

Moskou - De Russische president Medvedev heeft vorige week een wet ondertekend waarmee vrouwen worden gewezen op de gezondsheidrisco’s van abortus. Onder meer borstkanker wordt als risico genoemd. Dat meldt de pro-life-website www.lifenews.com. Het is voor het eerst dat dergelijke wetgeving is aangenomen sinds de val van het communisme.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juli 2011

Duizendste bezoeker bezinningspad Menno Simons

Pingjum - Het bezinningspad Menno2011 in Pingjum en Witmarsum heeft zaterdag de duizendste bezoekers mogen verwelkomen. Duizendste deelnemer was het echtpaar Willem en Wilma Balder uit het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude. In het schuilkerkje in Pingjum ontvingen zij uit handen van Menno Simons Centrum-voorzitter Eep Visser als herinnering een exemplaar van de nieuwe dvd over kerkhervormer Menno Simons (1496-1561) en het boekje Doopsgezind Friesland.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Uw sportfoto in de krant

Uw hockeyende kleinkind met de beker in de handen? Dat schitterende doelpunt van zoonlief? Of die geconcentreerde blik van uw dochter, aanstormend amazone? Heeft u het op beeld vastgelegd en wilt u het delen met de lezers van het Friesch Dagblad dan biedt de krant u nu die gelegenheid. De sportredactie wil voortaan elke dinsdag een mooie plek inruimen voor de beste, leukste, mooiste, aardigste amateur sportfoto van het voorgaande weekeinde. Mail de foto voor maandagavond 21.00 uur naar sport@frieschdagblad.nl. Foto’s van kampioensteams zijn van harte welkom, maar de voorkeur gaat uit naar spelmomenten.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Trio De Groot stapt uit haar eigen schaduw

Leeuwarden Op het omvangrijke prikbord van kaatsgrootheden die de erehaag van de Rengersdag vormen voegde zich gisteren een driemansformatie die dit seizoen definitief uit de eigen schaduw is gestapt. Jan Dirk de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piersma grepen op het lommerrijke Sonnenborgh de macht op de 92e uitvoering van de Leeuwarder kaatsklassieker. Het was, na Stiens en Holwerd, de derde keer dit seizoen dat ze met de eer, de kransen en dikste geldprijs aan de haal gingen. In de finale kregen Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger met 5-3 en 6-4 klop. Hiemstra werd tot koning gekroond, een eretitel die ook De Groot niet had misstaan.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Sloveen Mitja Rešek in beeld bij Heerenveen

De 20-jarige Sloveen Mitja Rešek is in beeld bij sc Heerenveen voor de positie van linkerverdediger. De jeugdinternational staat onder contract van NK Maribor in zijn geboorteland. ,,Hij heeft een goede indruk achter gelaten”, aldus trainer Ron Jans.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Djuric is op weg naar Rode Ster Belgrado

Heerenveen - Igor Djuric (26) gaat zijn voetballoopbaan zo goed als zeker in zijn vaderland vervolgen bij Rode Ster Belgrado. Dat meldt de Kroatische krant Sportske. Djuric speelde sinds 2009 voor Heerenveen. Sinds zijn komst van Vojvodina Novi Sad speelde hij slechts zes officiële wedstrijden.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Keningsljeppen wordt vanavond ingehaald

Burgum - Het zogeheten Kenings-ljeppen, een van de acht Gouden Rige-wedstrijden in het Friese fierljeppen is zaterdag afgelast. De wedstrijd op de schansen in Burgum kon door het slechte weer niet doorgaan. Het evenement, met alle Friese topfierljeppers, vindt nu vanavond plaats. De aanvang is om 19.00 uur.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Bergstra wint brons op Junior European Cup

Paks - Judoka Margriet Bergstra heeft zaterdag tijdens de Junior European Cup in het Hongaarse Paks een derde plaats behaald in de leeftijdsklasse tot twintig jaar. De Lemster vond in de halve finale haar Waterloo in de Turkse Busra Katipoglu. In de strijd om het brons versloeg ze vervolgens de Duitse Natalia Kubin.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Ketellapper gaat op herhaling in Diever

Diever - Martin Ketellapper heeft dit weekende de marathon van Diever op zijn naam geschreven. De Leeuwarder kwam binnen in 2.45,15 en daarmee bleef hij Sneker Jan Albert Veenema ruim vijftien minuten voor (3.00,57). Michel Entius legde beslag op de derde plaats in 3.02,20. Ketellapper ging in Diever op herhaling, want ook in 2009 kwam de Fries als eerste binnen. Twee jaar terug had hij daar echter nog wel een dikke drie minuten langer voor nodig (2.48,43).

Sportmaandag, 18 juli 2011

‘Van Gaal bij Feyenoord? Die zou ’t dan uit rancune moeten doen’

Mario Been pakte vorige week zijn biezen nadat het gros van de Feyenoord-selectie geen vertrouwen meer in hem had. Technisch directeur Martin van Geel moet daarom op zoek naar een nieuwe trainer. Wie kan Feyenoord nog uit het slop trekken?

Sportmaandag, 18 juli 2011

De meedogenloze charge

Sinds kort prijkt er een wit-rood gevaarte in onze tuin. Volgens B. is het een afzichtelijk ding en vloekt het in combinatie met de sierheesters en snijbloemen. Maar ze begrijpt: je verlegt je eigen grenzen wel eens om je kinderen te behagen.

Sportmaandag, 18 juli 2011

Sportquiz: Nederlanders in de Tour de France

Nog één week en dan zit de 98e editie van de Tour de France er weer op. Lijstjes kunnen worden aangepast en feitjes en curiositeiten mogen worden bijgeschreven in het grote geschiedenisboek over de Ronde van Frankrijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties