Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 juli 2003.

Bijschriftvrijdag, 18 juli 2003

Vakantie

We leven in een duizelingwekkende kringloop van produceren en consumeren.

Cultuurvrijdag, 18 juli 2003

Een andere Zwart in orgelspel

Het was even wennen. De familie Zwart heeft in de wereld van organisten altijd een bijzondere plaats ingenomen en doet dat nog. De naam van de legendarische Jan Zwart (1877–1937) leeft nog steeds voort in de harten van heel veel orgelliefhebbers. Hij was het immers die door zijn meeslepend orgelspel in bewerkingen van psalmmelodieën en bekende gezangen en eenvoudige liederen het orgel dichter bij een groot publiek bracht.

Economievrijdag, 18 juli 2003

Friese ijsspecialiteiten voor de fijnproever

Rotsterhaule – Vanzelfsprekend heeft ijsproducent De Boer de afgelopen dagen flink geprofiteerd van de warmte, maar eigenlijk gaat de afzet het hele jaar wel door.

Hoofdartikelvrijdag, 18 juli 2003

Links en rechts achterhaald

Het is al heel lang gebruikelijk politieke partijen een stempel op te drukken. Bekende voorbeelden daarvan zijn om ze aan te duiden als links of als rechts, als conservatief of als progressief. Sommigen voegen daar ook nog het begrip ‘centrum’ aan toe.

Regiovrijdag, 18 juli 2003

Sneek heerst ook op Wielen

Langweer - Is skűtsjesilen folklore of topsport? De deelnemende schippers beweren eendrachtig dat de SKS-competitie topsport is. De wedstrijd van gisteren op de Langweerder Wielen had evenwel nogal wat hilarische, folkloristische aspecten. Allard Syperda van Joure kwam vanwege de gezelligheid te laat bij de start, en schipper Ale Zwerver van Lemmer sloeg achterover van boord toen hij met zijn handen uitgleed over een dropje op het helmhout. Douwe Visser van Sneek behaalde de tweede overwinning van dit seizoen.

Regiovrijdag, 18 juli 2003

Harde wind brengt boten in problemen

Harlingen – Verscheidene pleziervaartuigen zijn gisteren in de problemen gekomen door de harde wind. Op de Waddenzee, het IJsselmeer en op de waterwegen in het zuiden van Zuid-Holland raakten bijna twintig zeil- en motorjachten in nood.

Regiovrijdag, 18 juli 2003

Onderzoek naar slecht bereik van omroepen

Den Haag - Minister Brinkhorst (Economische Zaken) laat een onderzoek verrichten naar problemen rond de radio-ontvangst van de landelijke en regionale publieke omroepen. Voor 1 oktober moet er een oplossing zijn gevonden voor de klachten. Dat heeft de bewindsman gisteren laten weten. Een werkgroep waarin naast het ministerie, de betrokken zenderoperators en omroepen zitting hebben, moet de problemen aanpakken.

Regiovrijdag, 18 juli 2003

De liefde kent haar eigen diepte niet

Westhem – Het verleden is nadrukkelijk aanwezig op het kerkhofje van Westhem. Oude verweerde grafstenen liggen in het gras. De letters en cijfers die erop staan, zijn niet meer te lezen. Het plakboek van Hilleen de Jong biedt uitkomst. In het album heeft zij alle opschriften netjes genoteerd. Ook de tekst die op de oudste steen staat. De woorden en cijfers zijn vastgelegd voordat de tijd dit voorgoed onmogelijk maakte.

Regiovrijdag, 18 juli 2003

Twee jaar cel geëist voor bedreiging en poging tot doodslag

Aduard – De Groninger rechtbank heeft gisteren tegen een 41-jarige man uit Aduard twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De man stond terecht wegens bedreiging en een poging tot doodslag.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 juli 2003

‘Begeleid dominees geestelijk’

Leeuwarden - Kerken moeten pastores standaard geestelijke begeleiding bieden. Beginnende en ervaren pastores hebben daar niet alleen recht op, ze kunnen niet zonder. Dit stelt ds Gideon van Dam in zijn boek Dichter bij het Onuitsprekelijk. Over geestelijke begeleiding voor en door pastores .

Geloof & Kerkvrijdag, 18 juli 2003

‘Eenvoudig kerkje, zoals Menno het wou’

Zaterdag zijn de doopsgezinde kerk en de hervormde kerk van Poppenwier geopend in het kader van de serie ‘Tsjerke Iepen’, een initiatief van het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Elke week vertelt een gemeentelid over zijn of haar kerk en gemeente. Vandaag: Baukje Hofstra-Schat (81) uit Jirnsum, lid van de Doopsgezinde Gemeente Mid-Fryslân.

Sportvrijdag, 18 juli 2003

Hageman houdt hoofd koel op Windmill Cup

Leeuwarden – Dennis Hageman heeft donderdag op zijn weg naar volwassenwording een paar jaar overgeslagen. De Mantgumer liet zich in de achtste finales van de Windmill Cup niet van de wijs brengen door zijn tegenstander Archim Ceban. De Moldavische komediant schuwde met zijn coach geen enkel middel om de tennispartij te kunnen winnen.

Sportvrijdag, 18 juli 2003

Klopstra: A-status en naar WK Judo

Groningen – Nynke Klopstra heeft deze week de A-status toegekend gekregen van de sportkoepel NOC*NSF. Ze mag tevens naar het WK Judo in het Japanse Osaka (11 tot en met 14 september). De oud-Gytsjerkse maakt deel uit van een grote Nederlandse delegatie judoka’s. Veertien atleten, zeven mannen en zeven vrouwen, reizen naar Japan.

Sportvrijdag, 18 juli 2003

Tjeerd Hoekstra; verslingerd aan motorsport

Oldeholtpade - Al jaren draait hij mee in de Europese top van het grasbaanracen, maar toch is hij voor het grote publiek geen bekende naam. Tjeerd Hoekstra is dan ook actief in het zijspanracen. Een klasse die minder bekend is dan bijvoorbeeld de internationale specials, maar zeker niet minder spectaculair. Hoekstra doet dit weekeinde in het Duitse Angenrod een gooi naar de Europese titel. En los van het resultaat, plakt hij er ook na dit seizoen weer een jaartje aan vast.

Sportvrijdag, 18 juli 2003

Amerikaanse libero op proef bij Cambuur

Leeuwarden – Charles Kazlauskas zal bij Cambuur Leeuwarden mogelijk de opvolger worden van de opgestapte Frank Broers. De 20-jarige Amerikaanse jeugdinternational komt van NEC. Vrijdag begint de van Milwaukee afkomstige laatste man aan een stageperiode. Kazlauskas speelde vorig seizoen bij Jong NEC en is tweebenig. Hij heeft bij de Nijmegenaren een contract tot 2005.

Sportvrijdag, 18 juli 2003

Hellinga ziet wel wat in rol van assistent/speler

Gorredijk - Hij mist zijn vrouw Dowina erg, maar verder voelt Wilco Hellinga zich meteen weer thuis in Nederland. De oud-speler van SC Heerenveen is na zeven jaar voetballen in het buitenland terug van weggeweest. De eerste tijd woont hij even bij zijn ouders in Gorredijk. ,,Mijn vrouw werkt in Zürich bij de bank en had een opzeggingstermijn van drie maanden en kon niet zomaar opstappen. Bliksems, ’t is geen EU, hč”, zegt hij, pratend in een mengeling van Nederlands, Zwitsers en Fries.

Weervrijdag, 18 juli 2003

Zon en wolken

Vanmiddag wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. Daarbij wordt het ongeveer 22 graden en waait er een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Morgen is het zeer warm. Met veel zon wordt het 28 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties