Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 18 juni 2007.

Cultuurmaandag, 18 juni 2007

Bejaardenmetal in Biddinghuizen

Na twee succesvolle en drukbezochte edities van het festival Fields of Rock in het Nijmeegse Goffertpark, besloot de organisatie dat het tijd was voor een meerdaags festival. En dat terwijl er sinds 1994 geen meerdaags festival meer is geweest dat zich richtte op de hardere muziek.

Cultuurmaandag, 18 juni 2007

Bloedstollende acrobatiek

,,Wat is nu de moraal van dit stuk?” Een meisje loopt na afloop van de voorstelling De aap van Sadieu richting uitgang. Haar vriend schiet in de lach. ,,Goeie vraag! Lastig hè? Het temmen van de apen, zoiets?” De verhaallijn van de productie die het Guineese gezelschap Circus Baobab tijdens Oerol opvoert blijft misschien wat onduidelijk, maar wie houdt van acrobatiek én Afrikaanse muziek is bij deze voorstelling aan het juiste adres. Elastieken mannen, bloedstollende trapeze-acts en Afrikaanse zang en dans vormen de ingrediënten van deze productie.

Cultuurmaandag, 18 juni 2007

Hoboïste Wilma Jongsma naar Nationaal Concours

Cultuurmaandag, 18 juni 2007

Friese bands domineren Euro Brass 2007

Drachten - Euro Brass 2007 is gewonnen door drie Friese brassbands. De zesde editie van het brassbandconcours werd zaterdag gehouden in schouwburg De Lawei in Drachten. De Bazuin uit Oentsjerk ging er met 192 punten met de winst vandoor in de A-Groep (Kampioensdivisie). Pro Rege uit Heerenveen was met 184 punten de beste in de B-Groep (1e en 2e Divisie). Winnaar in de C-Groep (3e en 4e Divisie) werd Looft den Heer uit Beetgumermolen met 184 punten. De solistenprijzen gingen naar althoornist Paulus de Jong van De Bazuin Oentsjerk (A-Groep), Hendrik de Boer van Pro Rege Heerenveen op euphonium (B-Groep) en Ilona Boersma van Immanuël Eemsmond op kornet (C-Groep).

Cultuurmaandag, 18 juni 2007

Peijesjongers uit Sint Nicolaasga derde op festival

Kuinre - Shantykoor De Peijesjongers uit Sint Nicolaasga is zaterdag derde geworden tijden het Shantyfestival in Kuinre, Overijssel. Het koor won een bedrag van tweehonderd euro. Aan het festival van de Kuinderse Activiteiten Stichting namen acht koren deel.

Dossiermaandag, 18 juni 2007

De Olympische estafette van de oude en de nieuwe Davids


Hoofdartikelmaandag, 18 juni 2007

De Betuwelijn, de kosten...

Honderdzestig kilometer spoor van de Betuwelijn voor 4,7 miljard euro. Dat is bijna dertig miljoen euro per kilometer. Het is een bedrag dat ongelooflijk hoog lijkt. Zeker als men bedenkt dat het veel goedkoper zou worden. Maar vooral door druk van maatschappelijk protest - mede ingegeven door (kleine) milieugroeperingen - moesten voorzieningen worden getroffen die de kostprijs omhoog hebben gestuwd. En, zo mag men rustig veronderstellen, de berekeningen zijn niet altijd adequaat geweest; de overheid is nu eenmaal geen rekenwonder. Zeker als er grote politieke belangen meespelen.

Regiomaandag, 18 juni 2007

Pleidooi voor referendum in Littenseradiel

Wommels - De inwoners van Littenseradiel moeten zich in een raadplegend referendum uit kunnen spreken over de bestuurscrisis in hun gemeente. Dat schrijven drie inwoners van de gemeente in een open brief aan de gemeenteraad. De brief is geschreven door de oud-raadsleden Chris van Beek (PvdA), Jaap Oosterwijk (D66) en Aad van der Burg.

Regiomaandag, 18 juni 2007

.Een gebouw met een trieste historie

Nij Beets - Het was een feestelijke opening, die van de herbouwde Veenbaaswinkel en -kroeg zaterdag. Maar eigenlijk is het een gebouw met een dieptrieste historie. In het oorspronkelijke café Halfweg werden de lonen uitbetaald van de veenarbeiders - en werden ze vaak ter plekke weer gespendeerd aan drank. In de winkel móesten de arbeiders hun boodschappen doen.

Regiomaandag, 18 juni 2007

Trendy jeugdsoos met dak van gras in Drachten

Drachten - Het tienercentrum dat in het Slingepark langs de Passchier Bollemanweg in Drachten wordt gebouwd, krijgt een dak van gras. Daarmee wordt het centrum een soort ,,heuvel” in het park, aldus het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland.

Regiomaandag, 18 juni 2007

CHN trekt meer Duitsers

Leeuwarden - Steeds meer Duitsers willen studeren op de Christelijke Hogeschool Nederland. De CHN begon twee jaar met een wervingscampagne in Duitsland. Dat leidde tot 225 aanmeldingen voor het nu lopende schooljaar; na de zomervakantie worden er zelfs meer dan driehonderd Duitse studenten verwacht, meldt H. Atsma, manager internationale marketing Europa.

Regiomaandag, 18 juni 2007

Geen opvang voor veel leerlingen

Leeuwarden/Utrecht - Het lukt scholen nooit om voor 1 augustus buitenschoolse opvang te regelen voor alle leerlingen, zoals de regering dat wil. De kinderdagcentra, die door de scholen zijn ingeschakeld voor de opvang, hebben geen ruimte. Scholen en ook ouders moeten zich flexibel opstellen om dit toch voor elkaar te krijgen.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juni 2007

Jongerenmusical De Olafcode succes

Drachten - De Oase-kerk in Drachten trok de laatste drie avonden van vorige week in totaal bijna achthonderd bezoekers voor de jongerenmusical De Olafcode. De reacties waren enthousiast. ,,Ik vond het super en er zat een goede boodschap in’’, vatte een van jeugdige bezoekers samen.

Geloof & Kerkmaandag, 18 juni 2007

gaat naar stichting

IJlst - De Protestantse Gemeente van IJlst wil de Stadslaankerk uiterlijk per 1 januari 2008 verkopen aan een in oprichting zijnde stichting. Dat heeft de kerkenraad besloten. De onderhandelingen met de projectontwikkelaar zijn voorlopig stopgezet.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Opstelling Jong Oranje is nog even geheim

Langezwaag – Een ontspannen training, gevolgd door een ontspannen persconferentie. Jong Oranje speelt vanavond in Heerenveen tegen België de derde poulewedstrijd, maar de ploeg van Foppe de Haan heeft zich al geplaatst voor de halve finale. Op de vraag wie er gaan spelen tegen de Belgen hield de Friese oefenmeester gisteren een slag om de arm.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Cambuur legt spits uit Kameroen vast

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden heeft de eerste van twee versterkingen voor de vleugelaanval binnen: Marc Mboua, een 20-jarige Kameroenees. De eerstedivisieclub kwam met hem een contract voor de duur van twee jaar overeen, met een optie voor een derde jaar. Mboua, vorig seizoen actief op het vierde niveau van Frankrijk, wordt gehaald op voorspraak van de nieuwe trainer Jurrie Koolhof.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Bodde doet wat hij aan zijn stand verplicht is

Leeuwarden - Op het tennispark van LTV De Bontekoe zijn de Friese tenniskampioenschappen een prooi geworden voor de 18-jarige Stefan Bodde. De als eerste geplaatste Bodde deed wat in de verwachting lag, maar bij de dames was de verrassende winnares Marlies Huurman.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Galama is de man in vorm in fierljepland

Grijpskerk - Natuurlijk was de prestatie van Thewis Hobma afgelopen woensdag er eentje van formaat: 19.24 meter springen is voorwaar niet slecht. Hulde voor de student uit Groningen, maar zaterdag liet Oane Galama zien dat hij op dit moment het best in vorm is van alle fierljeppers. De man uit It Heidenskip won in Grijpskerk zijn tweede dagtitel in een week, nadat hij vorige week zaterdag al zegevierde in Winsum. Toen deed hij dat nog met 19.05 meter, in Grijpskerk volstond een afstand van 18.50.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Chris Wassenaar als herboren

St. Jacobiparochie - In St. Jacobiparochie heeft partuur Rutmer van der Meer gisteren eindelijk de eerste krans van het seizoen veroverd. In een meer dan onderhoudende finale werd partuur Johan van der Meulen op 5-4 en 6-6 verslagen. Maar het belangrijkste: Chris Wassenaar lijkt van alle pijntjes te zijn verlost.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Springruiters zien Gorredijk als leerschool

Gorredijk - Het concours hippique van Gorredijk is voor de meeste springruiters een moment om vooral jonge paarden de ring in te sturen. Ruiters laten de dieren op de ‘smûke’ terreinen van Dekema wennen aan wapperende vlaggen, het publiek, de andere paarden en de geluidsinstallatie. De meeste combinaties laten zich daarin niet van de wijs brengen door buien en onweer, maar op de zware bodem wordt zeker niet alles uit de kast gehaald.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Zonderland sluit het NK alsnog af met glimlach

Nijmegen - Dankzij enkele prima optredens op de tweede dag van de Nederlandse kampioenschappen, stond Epke Zonderland er gistermiddag in Nijmegen goedgemutst bij. De turner uit Lemmer sloot zijn toernooi af op een manier zoals van hem verwacht mag worden: met twee gouden medailles tijdens de toestelfinales op brug en rek. En dus viel er toch nog een glimlach te ontdekken op zijn gezicht.

Sportmaandag, 18 juni 2007

De Jong opnieuw niet in finale EK speedway

Blijham - Jannick de Jong is er opnieuw niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het EK Speedway. In het Groningse Blijham eindigde de coureur uit Gorredijk gisteren als twaalfde. Alleen de eerste zes plaatsen gaven recht op deelname aan de Europese eindstrijd.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Procee vindt weg naar de top

Drogeham - ,,Dit is de befêstiging dat ik mei de top meidwaan kin.” Fries om utens Johan Procee (Groningen) eindigde zaterdag als derde en werd daarmee de beste Friese coureur in de Ronde van de Kerspelen, de laatste klassieker in de noordelijke clubcompetitie voor wielrenners. De winst ging naar Seppe Hoogzaad uit Amsterdam.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Vijfjaarlijks KNKB-feestje staat ter discussie

Leeuwarden - Het is een hele onderneming om de wedstrijden van krap 700 kaatsers en kaatssters op vijftien velden op sportpark ’t Nylân in Leeuwarden in goede banen te leiden. In verband met het 110-jarig bestaan van de kaatsbond KNKB was het weer tijd voor de vijfjaarlijkse dag voor alle leden. Tien jaar geleden was dit evenement een enorm succes. De laatste keer zag het kaatsbestuur de deelname al verder afnemen. Die trend zet zich ook deze keer door. In 1997 deden 440 parturen mee. Ditmaal slechts de helft.

Sportmaandag, 18 juni 2007

Jong Oranje houdt Belgen in toernooi

Heerenveen - De insinuatie dat het gelijke spel van Jong Oranje tegen de Belgen van tevoren bekokstoofd was deed bondscoach Foppe de Haan in woede ontsteken. Toch was het niet meer dan logisch dat het laatste pouleduel twee winnaars kende. Nederland kan zich met een goed gevoel voorbereiden op de halve finale tegen Engeland.

Weermaandag, 18 juni 2007

Vrij zonnig

Vandaag is het druilerig en nat met bewolking en regen. Morgen wordt het vrij zonnig en blijft het droog met temperaturen rond 23 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het oosten tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties