Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 mei 2007.

Cultuurvrijdag, 18 mei 2007

Blauhúster Kapel speelt in film over Kapitein Rob

Leeuwarden - De Blauhúster Dakkapel zal in de film Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi spelen. De opnames vinden zaterdag 19 mei plaats in Lelystad.

Cultuurvrijdag, 18 mei 2007

Zangvereniging legt muzikale elfstedentocht af

Franeker - De Christelijke Oratorium Vereniging Immanuel uit Franeker begint in september aan een Friese elfstedentocht. De muzikale elfstedentocht wordt georganiseerd ter ere van het 125-jarig bestaan van de zangvereniging.

Cultuurvrijdag, 18 mei 2007

Guy Coolen artistiek leider Frysk Festival

Leeuwarden - Guy Coolen (40) is door het bestuur van het Frysk Festival aangesteld als artistiek leider. Het festival moet in de nazomer van 2008 plaatsvinden.

Cultuurvrijdag, 18 mei 2007

Acrobatiek in een lantaarnpaal

Heeg - Met een oude fiets en kar, geladen met een oude gammele trap en wat timmermansgereedschap trekt de Firma G.E. Spuis door Heeg, op zoek naar kozijnen en deuren die ‘nodig aan vervanging toe zijn’. Even verderop proberen De Potloodventers grote potloden aan het publiek te verkopen. De theateracts domineerden gisteren het straatbeeld van Heeg. Dit jaar werd namelijk voor de vijftiende keer op Hemelvaartsdag Heechspanning gehouden.

Hoofdartikelvrijdag, 18 mei 2007

Wie beslist...

Nederland en Frankrijk hebben Europa opgezadeld met het probleem hoe het nu verder moet met de Europese grondwet. Nadat achttien van de in totaal 27 EU-lidstaten dit verdrag hadden aangenomen, wezen de Nederlanders en de Fransen het in 2005 in een referendum af. Door de afwijzing van de grondwet, die de EU beter moest laten draaien, stagneert de Europese integratie en komt er op politiek gebied weinig van de grond.

Regiovrijdag, 18 mei 2007

Kokelhûs, de trots van Jan en Sjut

Earnewâld - Toen Jan in 1952 overleed, begon Sjut al wat toeristen te lokken. Dat ze in een bijzonder huisje woonde, had ze wel in de gaten. Neem de muren, bekleed met Makkumer tegeltjes. Dat zag je niet overal. Sjut overleed in 1955, en twee jaar later werd haar woninkje aan It Fliet in Earnewâld naar haar wens een museumpje: It Kokelhûs. Binnenkort wordt het vijftigjarig bestaan gevierd.

Regiovrijdag, 18 mei 2007

Poortje ook in Fryslân

Heerenveen - De Groningse jeugdinrichting Het Poortje werkt aan een inrichting voor criminele jongeren in Heerenveen. De inrichting moet plaats bieden aan veroordeelde Friese jeugd. Nu belandt die groep meestal in Groningen.

Regiovrijdag, 18 mei 2007

Ministers grijpen in trouwkwesties niet in

Drachten/Buitenpost - De ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken zien ,,op dit moment” nog geen aanleiding om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde trouwambtenaren beter te beschermen. Dat antwoorden zij op vragen van de Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP) en Van der Ham (D66) naar aanleiding van incidenten met trouwambtenaren in Smallingerland en Achtkarspelen.

Regiovrijdag, 18 mei 2007

Langedijke terug in de IJzertijd

Langedijke - ,,We zijn overgehaald met de mededeling dat het heel praktisch werken zou worden”, zegt Olaf Zwaaneveldt (16) als hij even uitblaast. En praktisch werken werd het, want Olaf en zijn klasgenoot Petri Stegeman (17) hadden er gisteren aan het begin van de middag al vijf uur stevige arbeid op zitten. Het einde is op dat moment nog niet in zicht. ,,We dachten: we bouwen even een oven en daar doe je ijzeroer in en dan haal je het ijzer er eventjes uit. Maar het is veel meer werk dan we gedacht hadden.”

Regiovrijdag, 18 mei 2007

‘Romantiek verdwijnt uit tuin, alles moet kant en klaar’

Leeuwarden - Op de Bloemetjesmarkt van Leeuwarden is het op Hemelvaartsdag weer gezellig druk. Maar niet iedere kraam langs de Tesselschadestraat en

Regiovrijdag, 18 mei 2007

Geulwand vormt risico voor Vlieland

Vlieland - Rijkswaterstaat pakt de steile wand van de geul ten zuidoosten van Vlieland zo snel mogelijk aan. De geul ligt dicht bij het dorp Oost-Vlieland en is zo dicht genaderd dat de wadplaat kan verschuiven. De dienst en burgemeester Galama laten weten dat de kans zeer klein is dat dit ook gebeurt.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 mei 2007

Bijbel is geen puzzel- of spoorboekje

Zuidhorn - ,,De Bijbel is geen puzzelboek of spoorboekje en geeft geen blauwdruk van de toekomst. Dagelijks rekenen met de komst van Christus is iets heel anders dan pogen de komst van Christus te berekenen.”

Geloof & Kerkvrijdag, 18 mei 2007

Betheljeugd steekt handen uit mouwen

Drachten - De jeugd van de Vrije Baptisten Gemeente Bethel waaiert morgen uit over heel Drachten om zich in te zetten voor de naaste. De tieners gaan onder andere speeltuintjes opknappen, houden sportprojecten, wassen auto’s en gaan wijken schoonmaken. De ‘dienstbetoon-actie’ onder het motto ‘Impact’, is een onderdeel van het jongerenweekend Square dat de Bethelgemeente van donderdag tot met zondag voor de tieners uit de gemeente houdt.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 mei 2007

‘We zijn hier één familie’

Strandheem - Met zo’n duizend mensen zat de grote witte tent tijdens de eerste dienst van de evangelisatiecampagne Strandheem helemaal vol. Nadat extra stoelen werden aangedragen, werd er samen gezongen, geluisterd naar een gospelduo en naar een hemelvaartspreek over het thema ‘Gewoon bijzonder’ van ds. Aad van der Sande. Geen kerkmuren op Strandheem, maar: ,,We zijn hier één grote familie.”

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Arbiters ook in Noorden onder vuur

Heerenveen - De trainers in het amateurvoetbal maken zich steeds vaker schuldig aan verbaal geweld jegens scheidsrechters. Dat geweld moet de kop in worden gedrukt, vindt de KNVB district noord.,,Ik heb het idee dat trainers winnen belangrijker vinden dan de sport zelf”, aldus Minne Modderman, bestuurslid scheidsrechterzaken noord.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Weening ad-interim Harkemase Boys

Harkema Willem Weening uit Harkema is aangesteld als tijdelijke trainer van Harkemase Boys. De oud-speler en assistent-trainer van de Boys bereidt het team deze week voor op de noordelijke bekerfinale van zaterdag tegen Be Quick 1887. Weening was tot en met dit seizoen trainer van VVT. Daarvoor werkte hij bij onder meer voor Rottevalle, Gorredijk, Oerterp en Surhuisterveen. Volgend seizoen gaat de oefenmeester aan de slag bij ODV uit Wijnjewoude.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Nationale titel Elma de Vries bij NK baanskeeleren

Heerde - Elma de Vries (Haule) is gisteravond Nederlands kampioen baanskeeleren geworden op 15 kilometer afvalkoers. Bij de vrouwen was de Friezin superieur. De Vries viel een paar keer aan en soleerde naar de eindstreep. Bianca Roosenboom uit Kampen eindigde als tweede, nadat ze eerder op de dag kampioen was geworden op de 300 m. Met een nieuw baanrecord (29,39) versloeg ze Elma de Vries.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Steigenga belandt in ronde Sleen net naast het podium

Sleen - Sierd Steigenga uit Exmorra is gistermiddag net naast het podium beland in de wielerronde van Sleen. Steigenga maakte in de finale van de tachtig kilometer lange koers deel uit van een kopgroep van vijf coureurs. De Fries, die Olympia’s Tour aan zich voorbij liet gaan, eindigde als vierde.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Beima aast nog op trucje

Heerenveen - De afgelopen twee dagen was Fryslân, met Heerenveen als aankomst- en vertrekplaats, even in de ban van Olympia’s Tour. Het Friese cyclisme spreekt tegenwoordig weer een woordje mee en dat komt ook in de 55ste editie tot uiting. Een ereplaats zat er woensdag net niet in voor Marcel Beima na een slijtageslag, maar hij aast nog op een trucje.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Sánchez spint naar zege in Heerenveen

Heerenveen - Met vanuit het vertrek een Spanjaard en twee Fransmannen ver vooruit, maakten de buitenlandse skeeleraars woensdag snel een einde aan de aspiraties van de thuisrijders en andere Nederlanders die naar Heerenveen kwamen. De Spanjaard Ronan Sánchez, die voor zijn sport in Haulerwijk verblijft, Alex Contin, die Frankrijk tijdelijk verruilde voor Joure en zijn landgenoot Cédric Michaud die al een aantal jaren in Dronten woont, gaven het peloton al na drie van de 25 ronden om het Abe Lenstra stadion het nakijken.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Achter brommertje voor de fun en de kick

Heerenveen - Natuurlijk is het een echte wedstrijd. Maar voor de meeste wielrenners is het vooral de kick om achter hun gangmaker de teller gemakkelijk boven de zestig kilometer per uur te krijgen. In de dernykoers op het 1200 meter lange parcours rond het Abe Lenstra stadion in Heerenveen moeten Sierd Steigenga (Exmorra) en Arjan Stroetinga (Oldeberkoop) in een race van ruim twintig minuten alleen Tino Haakman uit Enkhuizen voor laten gaan, maar dat is dan omdat de Noord-Hollander net iets meer ervaring heeft op dit onderdeel van de wielersport.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Dammer Scholma na vijftien jaar terug aan het WK-front

Hardenberg – Vijftig jaar is ’ie en terug aan het front. Auke Scholma uit Baflo, voorheen Opeinde, is één van de twintig deelnemers aan het WK dammen in Hardenberg. De Fries om utens geniet volop: ,,Wat de Olympische Spelen zijn voor andere sporters, is het WK voor mij.”

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Triemstra op jacht naar ’t klavertje vier

Tzummarum - St. Jacobiparochie heeft gistermiddag in Tzummarum z’n kandidatuur gesteld voor de bondszege op pinkstermaandag. In sneltreinvaart rekenden Rutmer van der Meer, Renze Pieter Hiemstra en Taeke Triemstra tijdens de generale van de bondspartij af met de concurrentie. Ook Berlikum kreeg in de finale geen vat op de sterke Bilkerts.

Sportvrijdag, 18 mei 2007

Afonso Alves verrast door uitnodiging

Heerenveen - Aanvaller Afonso Alves van SC Heerenveen is door de Braziliaanse bondscoach Dunga opgeroepen voor twee oefenduels met het nationale team. De 26-jarige Braziliaan was zeer verguld met de uitnodiging voor de vriendschappelijke interlands tegen Engeland en Turkijke op 1 en 5 juni.

Weervrijdag, 18 mei 2007

Warm

Vandaag eerst veel bewolking, mogelijk lichte regen. Verder blijft het droog en is het met 18 tot 21 graden op veel plaatsen warm. Morgen droog met 17 tot 20 graden en een krachtige wind. Vooruitzichten: droog met meer zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties