Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 april 2008.

Cultuurvrijdag, 18 april 2008

Colin Carr maakt grote indruk bij het NNO

Met fantastisch mooi gespeelde Rococo-variaties, een werk voor cello en orkest van Tsjaikovsky, liet Colin Carr gisteravond horen nog steeds een groot cellist te zijn. Hij maakte zijn reputatie meer dan waar. Na een korte inleiding door het orkest kreeg hij door een korte hoornsolo het thema aangereikt zoals een Mozart dat in de rococotijd, tweede helft achttiende eeuw, gecomponeerd had kunnen hebben. Met een prachtige cellotoon speelde Carr vervolgens het thema waarmee hij meteen de zaal pakte.

Cultuurvrijdag, 18 april 2008

..Zingen en jammen op z’n Jiddisch

,,Laten we vandaag weer beginnen met een nign, deze komt uit Polen. Ai didi dai da ja dadai, ja didi dai da jai dai’’, zingt muziekdocent Alan Bern voor. ,,En nu samen!’’ Het lijkt misschien alsof Bern ter plekke iets improviseert, maar niets is minder waar. Een nign, letterlijk een liedje zonder woorden, is een klankgebed. Zo’n 25 mensen deden gisterochtend in de Fryske Akademy in Leeuwarden mee aan de workshop Klezmer en Jiddische zang. De meerdaagse workshop is onderdeel van het Jiddisch festival dat tot en met zondag in Leeuwarden plaatsvindt.

Cultuurvrijdag, 18 april 2008

Yldau Bylsma (18) wint tweede editie ‘SjONG’

Franeker - De achttienjarige Yldau Bylsma uit Weidum heeft gisteravond de finale van het Friestalige songfestival SjONG 2008 gewonnen. Ze zong gisteravond in De Koornbeurs in Franeker het lied Bysűnder, een Friestalige bewerking van het nummer Bijzonder van het duo Veldhuis & Kemper. De jury was onder de indruk van Yldau’s goede stem, de tekst en haar creativiteit.

Economievrijdag, 18 april 2008

Zon en wind als streekproducten

Dronrijp - Producenten die onder het merk van Waddengoud hun artikelen op de markt zetten, kunnen hun waren veel beter verkopen wanneer ze vaker gebruik maken van zon en wind. Een opmerkelijk verkoopargument, maar niet in de ogen van Peter Timmer van energieadviesburo MEA uit Dronrijp. ,,Er worden nu al zoveel artikelen onder het merk op de markt gebracht, maar door bij het productieproces energie te gebruiken afkomstig van zon en wind uit de regio, zal dat de verkoop alleen maar stimuleren. Vooral wanneer je dat ook duidelijk op het etiket vermeldt.”

Economievrijdag, 18 april 2008

Beste oranjekoek uit De Knipe

Leeuwarden Bakker Roel Boonstra uit De Knipe heeft volgens het verbond van Friese bakkers dit jaar de lekkerste oranjekoek in de provincie. Voor de competitie hadden zich dit jaar twaalf bakkers opgegeven. Vorig jaar waren dat er bijna drie keer zoveel. Vorig jaar ging de prijs naar banketbakkerij De Korenbloem uit Sneek, die werd nu tweede. De derde prijs ging naar Bakkerij Braaksma uit Oentsjerk.

Hoofdartikelvrijdag, 18 april 2008

Burgers, rechtspraak...

Nederland is de enige westerse democratie die geen vorm van burgerparticipatie kent in de rechtspraak. De gang van het recht is in dit land traditioneel voorbehouden aan juristen. Vorig jaar december stemde de Kamer zonder noemenswaardige discussie in met de opvatting van minister Hirsch Ballin van Justitie dat er geen dwingende noodzaak bestaat om juryrechtspraak in te voeren. Burgerparticipatie zou bovendien niet passen in de Nederlandse traditie.

Regiovrijdag, 18 april 2008

Texel bepaalt lot Friese eilanden

Dokkum - De toekomst van de Friese Waddeneilanden als zelfstandige gemeenten ligt grotendeels in handen van Texel. Dinsdag praat de gemeenteraad van het Noord-Hollandse eiland of en onder welke voorwaarden de bestuurlijke samenwerking tussen de eilanden kan blijven bestaan.

Regiovrijdag, 18 april 2008

Het Jiddisch is kwetsbaar, maar springlevend

Leeuwarden - ,,Tussen het Jiddisch en het Fries zijn bepaalde parallellen te trekken. Ook Jiddisch-sprekende ouders zijn bezorgd dat ze hun kind tekort doen door thuis hun minderheidstaal te spreken. Ook het Jiddisch vecht om serieus te worden genomen. Maar tegelijk is het Fries vele malen beter af, want het is een taal met een territorium. Het Jiddisch heeft nergens een overheid of instantie om op terug te vallen.”

Regiovrijdag, 18 april 2008

April doet wat hij wil en is kouder dan januari

Leeuwarden - Het wil maar niet vlotten met het voorjaar. De winterjas kan nog niet in de kast. Het wachten is op de eerste voorjaarsdag met aangename temperaturen. De eerste helft van april was bijna een graad kouder dan de tweede helft van januari. Volgende week gaat de temperatuur eindelijk iets omhoog, zo is de verwachting.

Regiovrijdag, 18 april 2008

Een ideetje dat uit de hand liep

Drachten - Dat was schrikken voor het gezin Grijpstra uit Drachten. In augustus vorig jaar belandde de middelste dochter Sharon (nu 18) ineens bij de internist. Lymfeklierkanker. Dáchten de dokters.

Regiovrijdag, 18 april 2008

Jan Pronk spreker op Friese kerkendag

Sneek - Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk is een van de sprekers tijdens de Friese Provinciale Kerkendag, die op 8 juni in Sneek wordt gehouden. Hij is momenteel voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV).

Geloof & Kerkvrijdag, 18 april 2008

Jan Pronk spreker op Friese kerkendag

Sneek - Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk is een van de sprekers tijdens de Friese Provinciale Kerkendag, die op 8 juni in Sneek wordt gehouden. Hij is momenteel voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV).

Geloof & Kerkvrijdag, 18 april 2008

‘Dialoog moet over Jezus gaan’

Amsterdam - Uiteindelijk moet de dialoog tussen christenen en moslims uitkomen bij Jezus Christus en bij zijn relatie met God. De kernvraag daarbij is of de christelijke belijdenis dat Jezus Christus de Zoon van God is, een ondermijning is van de eenheid van God, waar de moslims aan vasthouden. Dat zei dr. Martien Brinkman, hoogleraar interculturele theologie aan de VU, gisteren op een studiedag in Amsterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 april 2008

PKN Leeuwarden stoot helft kerken af

Leeuwarden - De Protestantse Gemeente in Leeuwarden gaat op korte termijn drie of vier van haar zeven kerkgebouwen afstoten. Dat heeft de overkoepelende Algemene Kerkenraad van de 6800 leden tellende gemeente bekendgemaakt. Nog dit jaar wordt het besluit genomen welke kerkgebouwen dicht gaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties