Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 maart 2005.

Achtergrondvrijdag, 18 maart 2005

Nieuwe zorgwet invoeren wordt lastig

Het wordt heel lastig om de nieuwe zorgverzekeringswet per 1 januari al in te voeren. Er is nog geen toestemming van Europa, zorgverzekeraars zijn nog niet klaar en ook de Belastingdienst heeft nog geen idee van de problemen die invoering oplevert. Dat betoogt Otto Möller van zorgverzekeraar De Friesland.

Bijschriftvrijdag, 18 maart 2005

Ogenschijnlijk

Is blind zijn het ergste dat bestaat?

Cultuurvrijdag, 18 maart 2005

Jorwert tornt niet aan kwaliteit en prijs

Jorwert - De Stichting Iepenloftspul Jorwert wil zich blijven onderscheiden van de andere openluchtspelen in Fryslân. Met amateurtoneel van een topniveau wil het bestuur van het Iepenloftspul blijven streven naar openluchttheater van een hoge kwaliteit. ,,Jorwert moat Jorwert bliuwe’’, vindt voorzitter Jan van der Weij uit Baaium.

Cultuurvrijdag, 18 maart 2005

‘Oxzana’ van Marga Claus uitgegeven in het Nederlands

Leeuwarden - Marga Claus’ Oxzana, ferhaal fan in flechtling is vertaald in het Nederlands. De vertaling Oxzana’s vlucht ligt sinds vorige week in de winkel.

Cultuurvrijdag, 18 maart 2005

Johannes Passion in kleine bezetting

We zitten weer in de Passietijd. Bachs Matthäus en Johannes alom, met af en toe een uitstapje naar een passie van een andere componist. Een krachtmeting voor veel koren, een jaarlijkse pelgrimage voor veel luisteraars.

Dossiervrijdag, 18 maart 2005

Stedeling wil georganiseerd dagje naar de boer

Leeuwarden – ‘Zomaar’ een dagje naar het platteland, dat vinden de stedelingen maar zozo. Nee, liever hebben ze georganiseerde uitjes, zoals een dagje op bezoek bij een boer.

Dossiervrijdag, 18 maart 2005

Lege ‘pleatsen’ lenen zich voor huurhuizen

Sneek – Woningcorporaties zouden een grotere rol kunnen spelen bij het geven van nieuwe bestemmingen aan boerderijen die hun agrarische functie hebben verloren. Die aanbeveling kwam gisteravond naar voren tijdens een bijeenkomst van de Stichting Staten en Saten in Friesland. Volgens de aanwezigen zouden corporaties vaker het initiatief moeten nemen om vrijgekomen boerderijen op te kopen en er huurwoningen in te maken.

Dossiervrijdag, 18 maart 2005

‘Minister laks in bescherming weidevogels’

Lippenhuizen – Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is laks in de bescherming van weidevogels. Op basis van de Flora- en Faunawet had LNV het rapen van eieren veel eerder kunnen en moeten verbieden. Dat zegt vogeldeskundige Willem Bil uit Lippenhuizen.Het rapen van kievitseieren is vanaf vandaag verboden. De Leeuwarder rechtbank heeft de ontheffing van de provincie voor het rapen afgekeurd, omdat er geen maximum aan het aantal te rapen eieren is gesteld. De provincie wil de vergunning voor het komende jaar bijstellen, zodat er in 2006 toch gezocht en geraapt kan worden tussen 1 maart en 8 april.

Dossiervrijdag, 18 maart 2005

Niet rapen? Dan ook geen nazorg

Wergea – Nog één dag kon er gezocht worden naar kievitseieren. Maar Lolke van der Meer uit Wergea is het veld niet ingegaan. Hij heeft de smoor in. ,,En yn it fjild sil ik my noch mear ergerje.’’ Voor hem is woensdag 16 maart een zwarte dag. ,,Krekt as 11 september is dit in dei dy’t ik nea ferjitte sil.’’

Dossiervrijdag, 18 maart 2005

Actievergadering van ‘aaisikers’ in Jirnsum

Jirnsum – Boze en teleurgestelde eierzoekers komen vanavond bijeen in De Twee Gemeenten in Jirnsum. Het initiatief tot de actiebijeenkomst is genomen door Age de Jong van de vogelwacht van Jirnsum en bestuurslid van de aaisikersclub De Ald Hij uit Tersoal.

Economievrijdag, 18 maart 2005

Beveiligingsbedrijf Veko start in Fryslân

Hengelo/Leeuwarden – Veko Woonhuisbeveiliging uit Hengelo wil in april starten met een nieuwe vestiging in Leeuwarden. Dat meldde Veko-directeur K. Eskes gisteren. Daarmee springt het Twentse bedrijf in het gat dat Safe Sytems heeft achtergelaten. Het faillissement van dit beveiligingsbedrijf is nog steeds niet afgewikkeld, aldus curator T. Detmar gisteren.

Economievrijdag, 18 maart 2005

Uitbreiding boeren kan na ammoniakbesluit

Leeuwarden - Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân heeft de provinciale ammoniakkaart vastgesteld. Daardoor hebben een twintigtal veehouders in vooral Zuidoost-Fryslân weer de mogelijkheid om hun bedrijf uit te breiden. Dat was tot nu toe niet mogelijk omdat de voorlopige ammoniakkaart dat niet toestond.

Economievrijdag, 18 maart 2005

Nog geen akkoord Van den Berg met bonden

Heerenveen – Technologiebedrijf A.P. van den Berg uit Heerenveen en de vakbonden zijn gisteren niet tot een akkoord gekomen over de bezuinigingen die de directie van Van den Berg wil doorvoeren. Gisteren maakte Van den Berg bekend dat het twintig van de 73 banen wil schrappen. Het bedrijf heeft te kampen met teruglopende orders van bouwbedrijven en Rijkswaterstaat.

Economievrijdag, 18 maart 2005

Werk door anti-wrattenmiddel

Wolvega – Na een roerig einde van de vorige eeuw ziet de toekomst van Koninklijke Utermöhlen in zijn 125-jarig bestaan er weer een stuk zonniger uit. In 2000 werkten er bij het bedrijf, dat bekend staat om zijn verbandmiddelen, nog maar twintig man personeel. Vooral door het binnenhalen van een grote opdracht van een Amerikaanse firma voor de productie van een antiwrattenmiddel is er nu werk voor zeventig mensen.

Hoofdartikelvrijdag, 18 maart 2005

Twee partijen…

Elke week wordt aan een aantal Nederlanders de vraag gesteld: wanneer er nu verkiezingen zou zijn, op welke partij zou u dan stemmen? Wanneer de uitkomsten van deze peilingen worden gepresenteerd wordt er steeds nadrukkelijk bij gezegd: het zijn geen voorspellingen van de uitslag van de verkiezingen, want er kan nog zoveel gebeuren…

Regiovrijdag, 18 maart 2005

Kabinet manipuleerde Zuiderzeelijn-dossier

Den Haag – Het kabinet heeft belangrijke informatie over de Zuiderzeelijn niet of ‘gemodificeerd’ (versleuteld) naar de Tweede Kamer gestuurd. Negatieve adviezen van ambtelijke commissies kreeg de Kamer niet ter inzage, of er werd slechts selectief uit geciteerd in de stukken van het kabinet. Dat schrijft PvdA-kamerlid Duivesteijn, voorzitter van de Tijdelijke Commissie Infrastructuur (TCI), in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op stukken die de commissie TCI pas na het Kamerdebat over haar rapport (dat gehouden werd op 2 en 3 maart) ontvangen heeft van het kabinet.

Regiovrijdag, 18 maart 2005

Corporaties moeten opener zijn

Leeuwarden – Friese woningcorporaties moeten niet bang zijn om de eigen organisatie door te laten lichten. Corporaties die zich kwetsbaar opstellen kunnen daar alleen maar van profiteren. Dat zegt T. Hettinga, oud-directeur van woningcorporatie De Friese Greiden en voorzitter van de Friese afdeling van Aedes, de koepel van de corporaties.

Regiovrijdag, 18 maart 2005

‘Deal met aandelen Nuon is ongevaarlijk’

Leeuwarden – De constructie waarmee de provincie Fryslân zijn aandelen in energiebedrijf Nuon te gelde wil maken, is geheel risicoloos. Wel gaat het project, met de codenaam ‘Falcon’, de provincie een paar miljoen euro aan rente kosten. Bovendien zal de financiële instelling die een lening verstrekt met de aandelen als onderpand, mogelijk een deel van de winst willen hebben als de aandelen definitief worden verkocht.

Regiovrijdag, 18 maart 2005

Probleemjeugd krijgt werk en scholing

Dokkum – Honderd Friese probleemjongeren krijgen extra hulp bij het zoeken naar werk, opleiding en dus een nieuwe plek in de samenleving. Binnenkort begint daartoe het Bonifatiusproject, een initiatief van het Regionaal Opleidingscentrum Friese Poort.

Regiovrijdag, 18 maart 2005

Kostbaar bloemenscheepje in Sneker museum

Sneek – Met een handmatig uit ivoor gesneden bloemenscheepje uit het midden van de achttiende eeuw heeft het Fries Scheepvaart Museum in Sneek een heel bijzondere aanwinst in de collectie.

Regiovrijdag, 18 maart 2005

‘Toeslagen maken busreis onbetaalbaar’

Gorredijk – Het reizen met het openbaar vervoer wordt straks onbetaalbaar voor veel mensen als er een toeslag moet worden betaald op busritten op het platteland. Die voorspelling spreekt woordvoerder A. van Nierop van reizigersvereniging Rover Fryslân uit over het nieuwe openbaar-vervoerplan van de provincie. ,,Ik krijg er pijn in mijn buik van’’, zegt Van Nierop.

Regiovrijdag, 18 maart 2005

Shuttleverbinding met flitslijn gunstig voor Leeuwarden

Leeuwarden - Leeuwarden kan met honderden inwoners groeien en meer werkgelegenheid krijgen als de stad een speciale shuttleverbinding krijgt met de Zuiderzeelijn. Het zou nog beter zijn als Leeuwarden een halte-plaats van de flitslijn wordt, maar dat lijkt financieel onmogelijk.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 maart 2005

‘Afbraak verzorgingsstaat houdt kans in’

Kampen - ,,Nu de verzorgingsstaat op instorten staat, zullen steeds meer mensen binnen de samenleving moeite krijgen om het hoofd boven water te houden. Daarin ligt een kans om hen via het diaconale werk weer in contact te brengen met de liefde van Christus.’’ Dat betoogde drs Bastiaan van der Wal, predikant in Oosterwolde, donderdag op een studiedag voor de kerkgeschiedenis van de vrijgemaakt-gereformeerde Theologische Universiteit Kampen.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 maart 2005

‘Filadelfia’ weer open na uitbreiding

Zwaagwesteinde – De pinkstergemeente ‘Filadelfia’ in Zwaag-westeinde viert dit weekeinde feest. Morgen wordt de uitbreiding van de Filadelfia-kapel aan de Zuider Stationsstraat in gebruik genomen.

Sportvrijdag, 18 maart 2005

Peter van der Vlag: puntenpakker van beroep

Leeuwarden – Doelman Peter van der Vlag (27) maakte dit seizoen de overstap van Go Ahead Eagles naar Cambuur, de club uit zijn geboortestad. Hij deed dat met een hoog verwachtingspatroon, maar prestaties bleven lang uit. Van der Vlag was één van de weinige constante factoren en na de winterstop groeit zijn vorm met de week. Hij ‘pakt punten’ en dat wil hij vrijdagavond ook doen als hij met Cambuur tegen zijn jeugdliefde Veendam speelt.

Sportvrijdag, 18 maart 2005

Broers Hoeksma fluitend naar de korfbalfinale in Ahoy’

Grou - De droom van elke korfballer is de finale om de landstitel te mogen spelen in Ahoy’. Dat is slechts voor weinigen weggelegd. Voor de Grouster broers Albert en Jan Henk Hoeksma zat dat er als speler niet in, maar wel als scheidsrechter. Het tweetal fluit zaterdag in het Rotterdamse Ahoy’ de finale tussen PKC en DOS’46.

Sportvrijdag, 18 maart 2005

Schulting en Wesseling gaan praten

Leeuwarden – Jan Schulting, de huidige trainer van Cambuur Leeuwarden, en de nieuwe trainer Roy Wesseling gaan volgende week spreken over een eventuele rol voor Schulting als assistent in het nieuwe seizoen.

Weervrijdag, 18 maart 2005

Grijs en regen

Vandaag is het grijs en volgt later vanmiddag af en toe regen of lichte regen. Het wordt 11 ŕ 12 graden en de west tot zuidwestenwind is matig, in het waddengebied soms vrij krachtig. Morgen valt er in de ochtend regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties