Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 maart 2003.

Achtergronddinsdag, 18 maart 2003

‘Burger moet mediawaakhond zijn’

Den Haag - De media bewaken de democratie, maar wie treedt op als de waakhond van de media? De burger, adviseert de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in het gisteren gepresenteerde onderzoek Moeten de media mores leren?

Analysedinsdag, 18 maart 2003

Kloof tussen grondwet en realiteit

Onze grondwet is in vergelijking met vele andere grondwetten extreem rigide. Zij is namelijk lastig te wijzigen. Bovendien kan onze rechter wetten die tot stand gekomen zijn door de regering en de Staten-Generaal (‘wetten in formele zin’), niet toetsen aan de grondwet. Daarmee ontbreekt de mogelijkheid de grondwet levend te houden.

Bijschriftdinsdag, 18 maart 2003

Scheiden

Echtscheiding is een veelbesproken onderwerp in de samenleving en (dus) ook in de gemeente van Christus.

Economiedinsdag, 18 maart 2003

Overcapaciteit leidt tot ‘shake out’

Haulerwijk - De transportbranche worstelt met een enorm scala aan problemen. Deze zullen er toe leiden dat de komende jaren een fiks aantal vervoersbedrijven in grote financiële nood zal komen.

Hoofdartikeldinsdag, 18 maart 2003

De diplomatie heeft verloren…

De diplomatie heeft verloren. Binnen enkele dagen zal het ultimatum aflopen dat de Amerikaanse president Bush aan Saddam Hussein heeft gesteld. Daarna zullen vele duizenden bommen dood en verderf zaaien en zullen tanks Irak binnenrollen. Er is op de wereld niemand meer die twijfelt aan de onontkoombaarheid van oorlog.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Politieke aardschok verrast Staten

Leeuwarden – Geen enkele Friese politicus heeft de aardverschuiving voorzien die zich deze week voordoet op het Provinciehuis, als de nieuwe Staten van Fryslân worden beëdigd. Door de verrassende uitslag van de verkiezingen vorige week verschuift de machtsverdeling tussen de statenfracties met liefst veertien zetels.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Vijf jaar celstraf voor doodslag opgelegd

Minnertsga – Wegens doodslag heeft het Leeuwarder gerechtshof maandag een 43-jarige inwoner van Wier veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Bijzondere kathaai geboren in museum

Terschelling - In het Centrum voor Natuur en Landschap op Terschelling is een kathaai (Scyliorhinus stellaris) geboren. De veertien centimeter lange vis kwam voort uit eikapsel dat ruim elf maanden in het aquarium van het centrum heeft gelegen. Het kapsel werd vorig jaar op het strand gevonden door jutter Albert Vis.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Kinderen maken bomenkunstwerk

Ulrum – Kinderen uit asielzoekerscentra maken ter gelegenheid van de Boomfeestdag op 26 maart in alle provincies een bomenkunstwerk. In elk provinciehuis komt zo’n kunstwerk te staan. De nationale viering van de Boomfeestdag is dit jaar in de Groninger gemeente De Marne, waar AZC-Ulrum is gevestigd.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Broerekerk krijgt glazen dak

Bolsward – De monumentale Broerekerk in het centrum van Bolsward krijgt een overkapping. De voorgevel van de kerk wordt teruggebracht in oude staat en de stenen vloer maakt plaats voor een nieuwe houten vloer.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Bosnisch gezin voert actie

Franeker – De Bosnische familie Djuheric heeft maandag het gemeentehuis in Franeker ‘bezet’ gehouden. Het asielzoekersgezin heeft geen onderdak en probeerde hulp af te dwingen bij de gemeente Franekeradeel.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Rijkswaterstaat gaat hoogte van golven meten

Groningen/Den Haag – Rijkswaterstaat gaat de komende tien jaar onderzoek verrichten naar de omvang van de golven in de Waddenzee. Dat heeft een woordvoerder maandag bevestigd.

Regiodinsdag, 18 maart 2003

Sportstad staat opnieuw op losse schroeven

Heerenveen – Het project Sportstad Heerenveen staat opnieuw op losse schroeven. Het kan nog wel driekwart jaar duren voordat Brussel akkoord gaat met het plan. Die termijn ,,kan deelnemende bedrijven in de problemen brengen.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 18 maart 2003

‘Ester’: de openbaring G’ds tegen de politiek in

Dinsdag is het Poeriem - het Lotenfeest, dat herinnert aan de redding van het joodse volk in het Medisch-Perzische rijk van koning Achasjwerosj (Atarxerxes).

Geloof & Kerkdinsdag, 18 maart 2003

EO zoekt andere ‘Catherine’

Drachten - Door het grote kijksucces van het programma Catherine zoekt God gaat de Evangelische Omroep opnieuw een dergelijk programma maken. Tijdens de regionale EO-ontmoetingsdagen mag de achterban alvast voorstellen doen: Henny Huisman blijkt meestal favoriet te zijn, liet directeur Andries Knevel gisteravond in Drachten doorschemeren.

Sportdinsdag, 18 maart 2003

Friese darters blijven bij bond

Jirnsum – De Friese dartsverenigingen hebben maandagavond in een ingelaste vergadering in café de Twee Gemeenten in Jirnsum onder voorwaarden ingestemd met de fusie van de Friese Darts Bond (FDB) en de andere regionale bonden tot de Nederlandse Darts Bond (NDB).

Sportdinsdag, 18 maart 2003

Wiersma leidt barrage dammen Fries spel

Scharnegoutum - Jelle Wiersma uit Wommels heeft maandagavond in Scharnegoutum de eerste partij in de barrage van het FK dammen Fries spel gewonnen.

Sportdinsdag, 18 maart 2003

Personele problemen geen struikelblok voor Zeerobben

Harlingen – Zeerobben-trainer Johnny Nota is momenteel bepaald niet te benijden. Afgelopen zaterdag moest hij voor de thuiswedstrijd tegen Waterpoort Boys om uiteenlopende redenen liefst negen man, van wie zeker vijf basisspelers, missen.

Weerdinsdag, 18 maart 2003

Na een heldere nacht heeft het in Fryslân opnieuw licht gevroren met minimumtemperaturen die kwamen te liggen tussen +2 en -2,5 graden. Aan de grond is het kwik in De Blesse gezakt tot -5 graden. We hebben nog steeds prachtig weer door een hogedrukgebied, wat zich morgen in de buurt van de Wadden bevindt. Daaromheen wordt een zwakke tot matige noordwestelijke wind in stand gehouden, die lucht van zee zal aanvoeren. We verwachten daarom dat de temperatuur niet veel hoger komt te liggen dan ongeveer 10 graden. Dit ondanks het feit dat de zon al weer veel kracht heeft en de dagelijkse gang van de temperatuur toch al weer zo’n 10 à 11 graden bedraagt. Het weer tot morgenavond: we houden vandaag flinke zonnige perioden en bij een zwakke wind uit het noorden tot noordoosten wordt het bij ons ongeveer 10 à 11 graden. Vanavond en vannacht blijven er brede opklaringen en daarbij zakt de temperatuur weer tot één of twee graden onder nul. Waarschijnlijk zal hierbij opnieuw mist gevormd worden en ook bewolking. Morgen hebben we dus eerst met deze bewolking te maken, maar geleidelijk lost dit op en komt de zon tevoorschijn. Het wordt overdag ongeveer 10 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het noordwesten. In de nacht naar donderdag opnieuw opklaringen en minima rond of iets onder nul. De vooruitzichten: we houden de rest van deze week droog en (vrij) zonnig weer onder invloed van hogedrukgebieden. Dit is echt wel opmerkelijk te noemen. Het kwik ligt de komende dagen tot en met donderdag rond 10 à 11 graden, met een wind van zee en mogelijk wat concurrentie van bewolking. Vanaf vrijdag draait de wind naar zuidoost tot oost en wordt het 12 tot 13 graden. De nachten blijven koud.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties