Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 februari 2011.

Cultuurvrijdag, 18 februari 2011

Bijzondere zilveren kaatsbal op veiling in IJlst

IJlst - Bij veilinghuis Ald Fryslân in IJlst komt dinsdag 22 februari een zeldzame zilveren kaatsbal onder de hamer. Dat heeft veilingmeester Machiel Dijkstra gisteren bekendgemaakt. De bal is in circa 1780 gemaakt door zilversmid Johannes Feddema uit Leeuwarden. Het object, dat een doorsnee heeft van ’n kleine zes centimeter, werd hoogstwaarschijnlijk als prijs gebruikt bij een kaatswedstrijd in Franeker. ,,Franeker stond erom bekend dat het een plaats was waar dure prijzen werden uitgereikt. Deze zilveren, met de hand gedreven bal moet in die tijd absoluut kostbaar zijn geweest”, aldus Dijkstra.

Cultuurvrijdag, 18 februari 2011

Into The Great Wide Open houdt feest met Pasen

Vlieland - Het festival Into The Great Wide Open op Vlieland krijgt er een feest bij. Tijdens het paasweekend maakt de organisatie van het muziekfestival de eerste namen bekend van artiesten voor het festival in september. Dat gebeurt tijdens een presentatie die ,,wordt omlijst met een mooi en bescheiden programma”.

Hoofdartikelvrijdag, 18 februari 2011

Het imago van de rechtspraak...

Het is niet best gesteld met het imago van Nederlandse rechters. Dat bleek deze week nog maar weer eens op een debatavond in Amsterdam met toppers van de magistratuur en wetenschappers. Daar kwam naar voren wat al een aantal jaren bekend is. Bijvoorbeeld dat de rechtspraak in Nederland vaak moeite heeft met de snelle opkomst van technisch bewijs. Ook kan de magistratuur in sommige gevallen tunnelvisie worden verweten. Daarnaast is er kritiek op de hautaine houding van rechters en hun onaanspreekbaarheid op kritiek.

Regiovrijdag, 18 februari 2011

Verbod op energiedrank op Dockinga

Dokkum - Leerlingen op het Dockinga College mogen op school geen energiedrank meer drinken. De school verbiedt de drank - waarin veel suiker en cafeïne zit - naar aanleiding van informatie hierover van Verslavingszorg Noord Nederland. Kinderen die het drankje bij zich hebben moeten dit inleveren.

Regiovrijdag, 18 februari 2011

‘Leeuwarders vinden F-16-geluid nostalgisch’

Den Haag - ,,Als je niks doet weet je zeker dat je geen invloed kunt uitoefenen.” Klaas Zwart van de PvdA stapt weer in de bus om samen met zeven andere raadsleden uit Leeuwarden de weg terug vanuit Den Haag aan te vangen.

Regiovrijdag, 18 februari 2011

Opstappen is vrijwillig, maar niet vrijblijvend

Hindeloopen - De reddingsboot van Hindeloopen rukt vaker uit bij mooi weer dan bij storm. Watersporters die vanaf Noord-Holland met een mooi westenwindje het IJsselmeer oversteken, raken voor de Friese kust in problemen.

Regiovrijdag, 18 februari 2011

Minister: jullie school is érg goed

Gaastmeer - De vlaggen hingen gisteren uit in Gaastmeer. Alle reden voor een feestje, want de school blijft open, in elk geval tot 2014. Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs kwam het goede nieuws gisteren persoonlijk vertellen.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 februari 2011

Oproep aan daders om zich te melden

Den Haag - Oud-minister Wim Deetman, voorzitter van de onderzoekscommissie die het misbruik in katholieke instellingen onderzoekt, heeft gisteren daders van seksueel misbruik opgeroepen zich te melden bij de commissie.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 februari 2011

Uitgeverij Kok Kampen vanaf 1 maart in Utrecht

Kampen - Met een personeelsborrel is gisteren afscheid genomen door Uitgeverij Kok in Kampen van de stad Kampen als vestigingsplaats.

Sportvrijdag, 18 februari 2011

Opa Popkema blij met kleinzoon Alexander bij Cambuur

Toen Alexander Prent afgelopen week zijn opa vertelde over zijn nieuwe club, reageerde de man enthousiast. Geen wonder, want opa Popkema is een Fries en dat zijn kleinzoon voor SC Cambuur gaat voetballen, doet hem logischerwijs goed. De 27-jarige Prent speelt namelijk de rest van het seizoen in Leeuwarden. Hele andere koek dan de Zweedse badplaats Halmstads, waar hij de afgelopen drie jaar vertoefde. De aanvaller aan het woord over de stad, de taal en het leven in het land van dat andere geel-blauw.

Sportvrijdag, 18 februari 2011

Basiself Cambuur is nog een puzzel

Leeuwarden Zelf waren de trainers Alfons Arts en Henk de Jong er gisteren wel uit, maar vertellen wat de basiself van SC Cambuur voor het uitduel met RBC zou worden deden ze niet. Ook van de training werd niemand iets wijzer. ,,Een ‘besloten’ training”, knipoogde De Jong. ,,Iedereen kon het zien. Maar niemand heeft de opstelling gezien.” En Arts, met een lach: ,,We gaan met achttien man naar Roosendaal. Dat is wél duidelijk.” Sandor van der Heide (achillespees) en Mark de Vries (kuit) trainden niet de gehele week in aanloop naar het duel vanavond mee, daarom lijkt de kans groot dat Cambuur begint zoals het tegen FC Emmen het grootste gedeelte speelde. Reza, maker van drie goals tegen Emmen, ontbrak gisteren met knieklachten, maar dat is niet ernstig. De nieuwe aanwinst Alexander Prent begint sowieso op de bank. De trainers willen hem rustig brengen. Vermoedelijke opstelling: Meul; Van der Wal, Van Boxel, Luirink, Van der Laan; Beekmans, Guijt, Türk; Schepers, Reza, Diaz.

Sportvrijdag, 18 februari 2011

Aris kan niet stunten: exit in beker

Den Bosch De basketballers van De Friesland Aris zijn gisteren uitgeschakeld in de strijd om de nationale beker. Dat was nauwelijks een verrassing, omdat Aris in en tegen Den Bosch een achterstand van 23 punten uit de eerste wedstrijd goed moest maken. De Leeuwarders verloren drie weken geleden namelijk het eerste duel met 75-98. De return was daarom gisteren een formaliteit. Den Bosch won met 91-89, waardoor de kwartfinale het eindstation voor Aris is geworden. De ploeg van de Amerikaanse coach Pete Miller stond overigens gedurende de wedstrijd nog wel op voorsprong, maar een overwinning om de eer in de achtste finalewedstrijden te redden, zat er niet meer in.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties