Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 18 januari 2010.

Cultuurmaandag, 18 januari 2010

Jarige KFFB geeft drie nieuwe Friese romans uit

Leeuwarden - De Kristlik Fryske Folksbibleteek (KFFB) brengt dit jaar opnieuw drie nieuwe romans uit. Het gaat om werk van Anders Minnes Rozendal uit Dokkum, Lieuwe Pietersen uit Leeuwarden en Einte Prins uit Katwijk. Dat heeft het KFFB zaterdag in Leeuwarden bekendgemaakt bij de viering van het 75-jarig bestaan van de club.

Cultuurmaandag, 18 januari 2010

Tiidmasine docht Berltsum oan

Nei fiif jier wie it yn Berltsum wer tiid foar in nijjiersrevu. Om nei safolle jier wer in mannichte fan frijwilligers op te trommeljen foar in feestlik barren yn it begjin fan it jier is in hiel kerwei. Yn oare doarpen, sa as Koatstertille en De Jouwer, is der elk jier wer in nij stik op de planken. De Berltsumers nimme wat mear de tiid foar in revu. Ofrűne freedtejűn gie de revu, It is tiid, yn premjęre yn doarpshűs It Heechhout. De leafde en it leed fan Berltsum, Nederlân en de wrâld allegearre byelkoar.

Economiemaandag, 18 januari 2010

Renteaftrek huis ligt onder vuur

Amsterdam - De fiscale behandeling van de eigen woning moet op de schop. Dat bepleit een aantal vooraanstaande fiscalisten in adviezen aan de Studiecommissie Belastingstelsel, die vorig jaar door staatssecretaris De Jager van Financiën is ingesteld.

Economiemaandag, 18 januari 2010

Q-koorts: ruiming geiten was niet nodig geweest

Hilversum - De Q-koorts-epidemie lijkt onnodig uit de hand gelopen. Als eerder naar de specialisten was geluisterd, hadden niet zo veel mensen ziek hoeven worden en niet zo veel geiten geruimd. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS in verslagen van hoge ambtenaren van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid.

Economiemaandag, 18 januari 2010

Bedrijven wachten op buitenlands btw-geld

Den Haag - Bedrijven kunnen al enige weken geen btw meer terugvorderen uit het buitenland. Het nieuwe digitale loket bij de fiscus waar zij de aanvragen kunnen indienen, werkt namelijk nog niet. Een woordvoerder van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland bevestigt een bericht hierover van het Financieele Dagblad.

Hoofdartikelmaandag, 18 januari 2010

De opgestookte gemoederen over Irak

De presentatie van het rapport-Davids en de visie van Balkenende en Kamerleden hebben de gemoederen flink opgestookt. Zelfs zo hoog, dat een crisis niet denkbeeldig was – het kabinet is op een haartje na gevallen. Als er inderdaad een crisis was gekomen, zou die niet alleen te maken hebben gehad met het rapport over Irak. Die zou vooral te maken hebben met de verhoudingen in de coalitie. Maar ook binnen de drie politieke partijen zijn er spanningen, bijvoorbeeld tussen ministers en hun partijgenoten in de Kamer.

Regiomaandag, 18 januari 2010

Opsterland vertilde zich aan Polderhoofdkanaal

Beetsterzwaag - De gemeenteraad van Opsterland is bij de besluitvorming rond het Polderhoofdkanaal te passief geweest. Het was onduidelijk welke partij welke taak had in het project. De communicatie met de burgers was slecht en er ontbrak een kritische reflectie op het proces. Dit is een aantal van de conclusies die Loek Hermans vanochtend presenteerde in Beetsterzwaag.

Regiomaandag, 18 januari 2010

Fryslân komt in actie voor Haďti

Leeuwarden - In Fryslân komen de acties voor Haďtie langzaam maar zeker op gang. Van collectes tot veilingen, van statieflessenacties tot benefietconcerten, maar allemaal met hetzelfde doel: een bijdrage leveren aan de hulp in het zwaargetroffen land, ook al is het maar een druppel op de gloeiende plaat.

Regiomaandag, 18 januari 2010

Onderuit door gladde wegen

Leeuwarden - Door de gladde wegen zijn gisteravond en vanochtend meerdere weggebruikers in de problemen gekomen. Het dooit, maar aan de grond vriest het nog. Tientallen fietsers gingen onderuit en op meerdere plaatsen gleden auto’s van de weg.

Regiomaandag, 18 januari 2010

Slecht ijs kan plezier op ’t IJsselmeer niet vergallen

Hindeloopen - Het bleef tot zaterdagochtend vroeg onzeker of de toertocht op het IJsselmeer bij Hindeloopen door kon gaan. De organisatie waagde het er op en kreeg geen spijt. Hoewel het ijs niet overal even goed was, beleefden honderden schaatsliefhebbers veel plezier aan de tocht.

Regiomaandag, 18 januari 2010

Kom niet aan het ijs in tweelingdorp Top en Twel

Uitwellingerga - De liefde voor het ijs zit diep in het tweelingdorp Uitwellingerga en Oppenhuizen. Niet alleen omdat er op ijs kan worden geschaatst, ook omdat het kon worden gebruikt als een brug naar de overkant. En wee degene die dat ijs dan vernielde.

Geloof & Kerkmaandag, 18 januari 2010

Info lot adoptiekinderen Haďti op speciale website

Gorinchem - Hulporganisatie Woord en Daad biedt sinds dit weekend informatie aan op haar website over de situatie van scholen en adoptiekinderen die door Nederlandse sponsors worden gesteund.

Geloof & Kerkmaandag, 18 januari 2010

Vriendelijk, maar niet echt hartelijk

Rome - Paus Benedictus XVI heeft gisteren de Grote Synagoge in Rome bezocht, op de Dag van de Katholiek-Joodse Dialoog, in 1990 ingesteld door paus Johannes Paulus II. Het bezoek was vriendelijk, maar niet echt hartelijk.

Sportmaandag, 18 januari 2010

Heerenveen van troon gestoten

Heerenveen - Na acht wedstrijden kwam er zaterdagavond een einde aan de ongeslagen status van cupfighter sc Heerenveen in het KNVB bekertoernooi. De regerend bekerhouder werd voor eigen publiek van de troon gestoten door een koel en zakelijk PSV, dat gewoon een maatje te groot was.

Sportmaandag, 18 januari 2010

Bak Nielsen is boos op fans Heerenveen

Heerenveen - Kristian Bak Nielsen had het zaterdagavond in het bekerduel tegen PSV zwaar te verduren. De 27-jarige centrale verdediger van sc Heerenveen had niet alleen de handen vol aan de spitsen van de Eindhovenaren, maar voelde ook de hoon van een deel van de eigen achterban over zich neerdalen, naar aanleiding van uitspraken in een interview in het Deense blad Sporten. ,,Ik ben respectloos behandeld door de fans en ben heel boos.’’

Sportmaandag, 18 januari 2010

‘Geheime’ slee biedt Jansma medaillekans

St. Moritz - De Friese bobber Sybren Jansma en zijn piloot Edwin van Calker waren in de tweemansbob altijd een subtopper in het internationale deelnemersveld. Maar sinds zaterdag is alles anders. De remmer uit Opeinde en zijn kompaan zorgden voor een verrassing door voor het eerst in de historie voor een Nederlandse podiumplaats bij een wereldbekerwedstrijd te zorgen in de tweemansbob.

Sportmaandag, 18 januari 2010

Wereldkampioene schaatsen en moeder van drie kinderen

Nog altijd zijn haar prestaties ongeëvenaard. Atje Keulen-Deelstra groeit in de jaren zeventig uit tot de beste Nederlandse schaatsster ooit. Ze pakt vier wereldtitels allround (1970, 1972, 1973 en 1974), wordt driemaal de beste van Europa (1972, 1973 en 1974) en viermaal kampioene van Nederland (1970, 1972, 1973 en 1974). Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in Sapporo behaalt de Jirnsumse zilver op de 1000 meter en brons op de 1500 meter en de drie kilometer. Op het WK sprint wordt ze tweemaal tweede en eenmaal derde.

Sportmaandag, 18 januari 2010

Aris komt maar niet van Friese eiland af

De bestaande sportcultuur in Nederland doorbreken is een bijna ondoenlijke opgave. Basketbalclub De Friesland Aris weet er alles van. Toch blijven de Leeuwarders proberen de jeugd te bereiken. Daar hopen ze over een paar jaar de vruchten van te plukken. Voorlopig blijft het behelpen.

Sportmaandag, 18 januari 2010

Wie de jeugd heeft, ontbeert een stukje kienheid

Sint Annaparochie - Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar zodra het jeugdig enthousiasme omslaat in onbezonnenheid is het hek van de dam.

Sportmaandag, 18 januari 2010

De kerstdis is SCO nog nooit zo goed bekomen

Wolvega - Door de jaren heen lag de kerstdis SCO vaak zwaar op de maag. Er kon geen nieuw jaar ingeluid worden of de ploeg uit Oldeholtpade startte met een nederlaag. Maar in 2010 is alles anders. Met drie overwinningen op rij dingt de ploeg van trainer/coach Jan Tuttel nadrukkelijk mee om een hoofdprijs in de hoofdklasse A.

Sportmaandag, 18 januari 2010

En dat is vier voor Jan de Haan

Leeuwarden - ,,Kampioen worden is mooi. Kampioen blijven is nog mooier.” Jan de Haan haalde zaterdagmiddag een van de oudste sportclichés aan die ons land rijk is. De tafeltennisser van FTTC uit Franeker zei het met een reden: net als vorig jaar mocht De Haan zich namelijk laten kronen tot Fryslâns beste.

Sportmaandag, 18 januari 2010

Hartwert herovert clubtitel Fries dammen

Easterein - Damclub Hartwert heeft zaterdag in Easterein tijdens het 72e clubkampioenschap in het dammen Fries spel op vernietigende wijze huisgehouden. De Hartwerters, een van de favorieten, werden vorig jaar onttroond door Scharnegoutum, maar namen zaterdag sportieve revanche. Het klapstuk vormde de laatste ronde, waarin de beide titanen het in een rechtstreeks gevecht tegen elkaar moesten opnemen. De Scharnegoutumers hadden echter geen schijn van kans. Met een uitslag van maar liefst 7,5-0,5 kregen ze een enorm pak slaag.

Sportmaandag, 18 januari 2010

VC Sneek neemt afstand van concurrent Taurus

Groningen - De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdag als koploper van de B-League meer afstand genomen van naaste achtervolger Taurus. De formatie van trainercoach Derk de Saegher had in Groningen geen enkele moeite met Eye tot eye/Lycurgus en won afgetekend met 0-3 (22-25, 9-25 en 19-25), terwijl Taurus met dezelfde cijfers onderuit ging bij Set Up’65.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties