Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 januari 2008.

Cultuurvrijdag, 18 januari 2008

Steenbruggen (47) nieuwe directeur Museum Belvédère

Heerenveen - Han Steenbruggen (47) gaat per 1 mei aan de slag als nieuwe directeur/conservator van Museum Belvédère in Heerenveen. Hij volgt hiermee Thom Mercuur op, de initiatiefnemer van het museum dat in 2004 werd geopend. Dat heeft het museum vanochtend gemeld. Steenbruggen is nu nog conservator bij het Groninger Museum. Hij is gespecialiseerd in het werk van schildersgroep De Ploeg en promoveerde onlangs op het werk van Ploeglid Wobbe Alkema.

Cultuurvrijdag, 18 januari 2008

Zes genomineerden christelijke boekenprijs

Harderwijk - Zes auteurs zijn dit jaar genomineerd voor de Pulieksprijs Christelijke Boek 2008 van de BCB (Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak) en het Nederlands Dagblad. Dat heeft een woordvoerder van de BCB gisteren bekendgemaakt. De nominaties zijn gebaseerd op de in de christelijke boekhandel best verkochte christelijke boeken.

Economievrijdag, 18 januari 2008

Animo Leeuwarder starterscongres groot

Leeuwarden - Startende ondernemers in Leeuwarden hebben een grote behoefte aan begeleiding. Dat blijkt uit het grote aantal aanmeldingen voor het Starterscongres dat gisteren werd gehouden in Post Plaza. ,,Voor de bijeenkomst hebben zich 85 starters aangemeld. Veel meer dan we in eerste instantie hadden verwacht”, vertelt projectleider M. Schurer van bureau Second Opinion.

Economievrijdag, 18 januari 2008

De Drie Mollen zoekt groei in Europa

Bolsward/Den Bosch - Koffiebranderij De Drie Mollen wil de komende jaren flink groeien, om beter te kunnen concurreren met de grote koffiebranders. De Drie Mollen, met de belangrijkste productielocatie in Bolsward, is daartoe overgegaan naar een nieuwe eigenaar, investeerder Capvest.

Economievrijdag, 18 januari 2008

ING wil vestigingen in noorden sluiten

Wolvega - De ING Bank wil 38 vestigingen in het noorden en oosten van het land sluiten. Dat plan heeft de directie van de bank voorgelegd aan de ondernemingsraad van ING. Onder andere de vestiging in Wolvega zal dicht moeten.

Economievrijdag, 18 januari 2008

‘Geen personele gevolgen door faillissement HFP’

Joure – Het faillissement van technisch bedrijf HFP Group uit Heerenveen zal naar verwachting geen personele gevolgen hebben. Het bedrijf had geen mensen in dienst. Volgens curator N. Boonstra uit Joure heeft het bankroet van het bedrijf ook geen financiële consequenties voor de bedrijven die in de joint venture zitten. HFP Group is in 2002 onder andere opgezet door A.P. van den Berg uit Heerenveen (specialist in hydraulische systemen). De schuldenlast van het bedrijf is ongeveer 175.000 euro. Omdat de HFP Group nagenoeg geen goederen in bezit had, zien de schuldeisers niets van hun geld terug, verwacht Boonstra.

Hoofdartikelvrijdag, 18 januari 2008

Succes veeteelthervorming...

Dat varkensstaarten en kippensnavels worden afgeknipt, hoort erbij in de bio-industrie. De dieren leven er zo dicht opeengepakt dat ze de staarten en snavels van hun soortgenoten er anders zelf wel zouden afbijten.

Regiovrijdag, 18 januari 2008

Technasium komt niet van de grond

Leeuwarden - De provincie probeert de plannen om in Fryslân een technasium van de grond te krijgen nieuw leven in te blazen. Maar opnieuw verloopt het proces van het samenstellen van een noodzakelijk cluster van middelbare scholen moeizaam. Het is of de Friese scholen niet staan te springen om bèta-onderwijs te stimuleren.

Regiovrijdag, 18 januari 2008

Westereen of toch Westerein?

Zwaagwesteinde - Willen inwoners van Zwaagwesteinde na 2009 door het leven als Westereinders of als Westereenders? De discussie hierover is weer open nu blijkt dat er toch geen meerderheid is voor de fonetische spelling met dubbel -e. Sterker nog: een kleine meerderheid van drie mensen stemde voor de officiële schrijfwijze met -ei. De gemeente Dantumadeel wil alle dorpsnamen per 2009 verfriezen. Voor het projectbureau ‘Zwaagwesteinde in de steigers’ en dorpsbelang aanleiding om de mening van de dorpsbewoners te peilen.

Regiovrijdag, 18 januari 2008

Skarsterlân laat dorpsschool niet vallen

Elk jaar zijn er dorpsscholen die vechten tegen de opheffingsnorm. Een verhuizing van een kinderrijke familie of het afzien van nieuwbouw in het dorp kan funest zijn. Aan het eind van dit schooljaar moet obs De Winze in Wyns de deuren sluiten. De school had op 1 oktober, de peildatum, maar vijftien leerlingen. Acht onder de norm van 23. Het was het derde achtereenvolgende jaar dat de school te weinig leerlingen had. De voorgaande twee jaar werd dat door de vingers gezien. Voor de zomervakantie sloot obs De Westhoek in het gelijknamige dorp in het Bildt de deuren definitief omdat die te klein was geworden.

Regiovrijdag, 18 januari 2008

Chaos op weg door herten Rottevalle

Rottevalle - Woensdagavond zijn op de Wâldwei bij Rottevalle vijf herten doodgereden. De herten waren aan het einde van de middag ontsnapt uit de hobbyboerderij van Andries de Jong uit Rottevalle. Vier van de vijf waren op slag dood, het nog levende hert was zo ernstig gewond, dat het is afgemaakt. De automobilisten die de dieren aanreden, zijn bij de botsingen ongedeerd gebleven. Wel moesten twee auto’s worden weggesleept. Vier andere herten die ook ontsnapten, lopen nog vrij rond.

Regiovrijdag, 18 januari 2008

Natuurgebied Nijetrijne niet bij Weerribben

Wolvega - Natuurgebied de Rottige Meenthe bij Nijetrijne wordt voorlopig nog niet aangesloten op Nationaal Park de Weerribben. Dat bleek gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente Weststellingwerf.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 januari 2008

Jongere harkt religie bij elkaar

Amsterdam - Veel jongeren tussen 15 en 18 jaar harken hun geloofsgoed via eigen netwerken bij elkaar. Dat gebeurt volkomen los van de kerkelijke instituties. Opvallend is ook dat dit proces heel veranderlijk is, zowel naar vorm, inhoud en intensiteit. Deze jongeren zoeken antwoorden op geloofsvragen via internet maar vooral bij elkaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 januari 2008

‘Sloop en sluit kerken niet’

Utrecht - ,,Laten we de komende tijd zo min mogelijk kerken slopen of herbestemmen, maar er zoveel mogelijk open laten als kerk.” Dat zei secretaris-generaal Eduard Kimman van de Nederlandse rooms-katholieke kerkprovincie gisteren bij de openingsplechtigheid van het Jaar van het Religieus Erfgoed. Want: ,,Een kerk is een hulp in je zoektocht naar God.”

Geloof & Kerkvrijdag, 18 januari 2008

Wanneer begint en eindigt de kersttijd?

Met verbazing keken enkele gasten afgelopen weekend in de katholieke kerk van Bolsward naar de kerststal. Kerstmis was toch allang geweest en zelfs de Wijzen uit het oosten hadden het pasgeboren kind allang hun hulde gebracht. Wat deed die kerststal dan nog in de kerk? Bovendien bleek de stal aardig uitgedund. Jozef en Maria waren er nog wel met hun kindje in de kribbe. Ook de wijzen hadden nog niet van het kribje kunnen scheiden. Maar de os bleek al verdwenen, evenals de herders met een aanzienlijk aantal schapen. De gasten snapten er niets van. Had de pastoor van deze kerk het misschien te druk met andere zaken en daarom nog geen tijd gehad om de stal op te ruimen?

Sportvrijdag, 18 januari 2008

Shorttracker Daan Breeuwsma in actie op zijn eerste EK

Ventspils - Daan Breeuwsma schaatste zich vorig jaar februari bij de nationale selectie door uitstekend te presteren op het NK-shorttrack. Hij mocht in maart op de valreep naar het WK in Milaan; toen was het vooral genieten en zo hard mogelijk schaatsen. Tijdens het EK, dat vandaag in Ventspils (Letland) van start gaat en tot zondag duurt, zal het naast genieten vooral hard werken worden voor de 20-jarige Aldeboarnster.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties