Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 oktober 2006.

Cultuurdinsdag, 17 oktober 2006

Iepenloftspul van Dronrijp in ‘Italië’

Dronrijp - Het iepenloftspul van Dronrijp speelt zich komend jaar af in een Italiaanse decor. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Het 27ste iepenloftspul, dat de voorlopige werktitel Om ‘t lêste plak draagt, vertelt het verhaal van kastelein Marcello en zijn vrouw Roseanna. Roseanna is ziek en heeft één laatste wens: ze wil graag worden begraven naast haar te jong gestorven dochter. Dat is echter nog niet zo gemakkelijk, aangezien er nog maar drie plaatsen op het kerkhof over zijn en de rijke buurman van het kerkhof geen stukje land wil afstaan ten bate van de laatste rustplaats.

Cultuurdinsdag, 17 oktober 2006

Berne-iepenloftspul naar boek Meindert

Easterwierrum - De musical De club van lelijke kinderen is volgend jaar te zien als berne-iepenloftspul in Easterwierrum. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Het gaat om een eigentijds sprookje naar het boek van Koos Meinderts.

Cultuurdinsdag, 17 oktober 2006

Museum Martena verloot doek Elias

Franeker - Museum Martena in Franeker gaat een schilderij verloten van kunstenaar Douwe Elias. Dat heeft conservator Manon Borst van het museum vanochtend bevestigd. ,,De loterij is een actie van de Vrienden van Museum Martena die op deze manier geld bij elkaar willen brengen waarmee het museum de Franeker zaal in kan richten”, aldus Borst.

Economiedinsdag, 17 oktober 2006

Van zuivelfabriek naar hectare woonplezier

Wommels – Nog kunnen Remco en Tricia de Vries (beide 35) van wooncentrum Resi uit Wommels er niet over uit. Het afgelopen weekeinde liep het storm in de winkel tijdens de open dagen. ,,Het was net alsof de Hema uitverkoop hield”, vertelt de eigenaresse. ,,Het was prachtig al die aandacht en we zijn nu nog druk bezig om alle orders nog te verwerken. Het was een droomstart die we mochten beleven bij de heropening van onze zaak.”

Hoofdartikeldinsdag, 17 oktober 2006

De vakbonden…

De vakbonden blijven leden verliezen. Al tien jaar. Het percentage werknemers dat is aangesloten bij een bond, is gedaald naar nog geen 25 procent. De daling en het niveau van het aantal leden zijn de bonden een zorg. Bijvoorbeeld om financiële redenen. De grootste vakbond, de FNV, moest ingrijpend reorganiseren en ook het CNV zit minder gemakkelijk in het financiële jasje. Er is een andere, paralelle ontwikkeling: leden verwachten van hun vakbond vooral belangenbehartiging op individueel niveau. Dat is zichtbaar in de samenstelling van het personeel van de vakbeweging: meer juridische medewerkers en minder mensen die op algemener niveau nadenken over arbeidsverhoudingen of over de betekenis van arbeid in de samenleving en dergelijke.

Regiodinsdag, 17 oktober 2006

Respons komt geld tekort

Leeuwarden - De noodhulporganisatie Respons heeft ongeveer 35 van de honderd uitgeprocedeerde cliënten moeten vertellen dat de ondersteuning voorlopig is stilgezet. Respons ziet geen andere mogelijkheid, omdat er te weinig geld meer is om alle vluchtelingen te helpen. Het financiële tekort is het gevolg van een gestaag groeiende aanwas van uitgeprocedeerde asielzoekers die elders tussen wal en schip vallen, legt voorzitter Sisko van der Land uit.

Regiodinsdag, 17 oktober 2006

Jeugd fietst massaal zonder licht

Leeuwarden - Meer dan de helft van de jongeren in Nederland weigert het om met licht op de fiets te rijden. Van het totaal aantal fietsers rijdt 36 procent zonder verlichting, of met alleen een voor- of een achterlicht. De achterlichten zijn het vaakst kapot. In Leeuwarden voert 64 procent van de fietsers voldoende verlichting.

Regiodinsdag, 17 oktober 2006

Géén subsidie! Geld doodt de creativiteit!

Dijken - Fryslân zou dé proeftuin kunnen zijn voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie en watertechnologie: Friezen hebben er de mentaliteit voor, het schone en waterrijke landschap smeekt om duurzame en milieuvriendelijke maatregelen, en zo’n dunbevolkt gebied leent zich bij uitstek voor experimentele, kleinschalige toepassing van nieuwe technieken.

Regiodinsdag, 17 oktober 2006

Scholen zien zorgplicht niet zitten

Leeuwarden - Basisscholen zien het niet zitten om kinderen met een handicap op te vangen. Negentig procent van de directeuren in het primair onderwijs denkt niet aan de zorgplicht te kunnen voldoen, die de minister wil instellen. Dat blijkt uit een onderzoek onder basisscholen.

Regiodinsdag, 17 oktober 2006

Zuiderzeelijn kan echt niet uit, zegt Peijs

Den Haag/Leeuwarden - De Zuiderzeelijn biedt geen oplossing voor de economische problemen van het Noorden. De aanleg van een snelle spoorverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland kost 4 miljard euro, terwijl de baten ongeveer 1 miljard euro bedragen. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek dat minister Peijs van Verkeer heeft laten uitvoeren.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 oktober 2006

Belgische ‘PKN’ is armoedebeleid zat

Brussel - De Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB). gaat zaterdag protesteren tegen het huidige armoedebeleid in het land. ,,Het komt de heersende politieke krachten kennelijk wel goed uit dat de kerken en andere liefdadigheidsinstellingen hun oude rol van voedselbedelers weer oppakken. Men lijkt niet van zins om de armoedeproblematiek structureel op te lossen.” Zo staat in de intentieverklaring die aan de orde komt op de Protestantse Diaconale Dag in Menen.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 oktober 2006

Politiek moet het geloof niet inpalmen

Vaticaanstad/Verona - Italiaanse katholieken zijn sinds maandag bijeen voor hun tienjaarlijkse pastorale congres. Er zijn in totaal bijna drieduizend deelnemers. Het is een bezinning op waar men staat als kerk in de Italiaanse samenleving. De manifestatie werd geopend met een heilige mis in de antiek-Romeinse arena van Verona.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 oktober 2006

Vrouwelijke professor Calvin Seminary weg na intimidatie

Grand Rapids - Zes jaar na haar benoeming is Ruth Tucker, de eerste vrouwelijke professor aan het Calvin Theological Seminary (CTS), opgestapt wegens initimidatie. Dat meldt The Christian Century Magazine. Het CTS is een van de belangrijkste theologische opleidingen in de VS voor predikanten in de Christian Reformed Church.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 oktober 2006

Vrouwelijke professor Calvin Seminary weg na intimidatie

Grand Rapids - Zes jaar na haar benoeming is Ruth Tucker, de eerste vrouwelijke professor aan het Calvin Theological Seminary (CTS), opgestapt wegens initimidatie. Dat meldt The Christian Century Magazine. Het CTS is een van de belangrijkste theologische opleidingen in de VS voor predikanten in de Christian Reformed Church.

Weerdinsdag, 17 oktober 2006

Zonnig

Vandaag is een zonnige dag waarbij de temperatuur oploopt naar ongeveer 16 graden. Morgen is er meer bewolking en misschien valt er in de middag een spatje motregen. Het wordt 17 graden bij een matige zuid tot zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties