Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 september 2012.

Cultuurmaandag, 17 september 2012

Obe Postma-priis grutte ferrassing foar Popkema

Skriuwer Anne-Tjerk Popkema krijt de Obe Postma-priis foar syn oersetting fan J.R.R. Tolkiens De hobbit. Dat waard freed troch sjueryfoarsitter Hein Jaap Hilarides bekend makke op it Fryske Boekefeest yn Tresoar. It Boekefeest is de iepening fan de tredde Moanne fan it Fryske Boek dy’t rint oant 14 oktober. Wa’t yn dy snuorje foar tsien euro oan Fryske boeken keapet, dy krijt der fergees it aksjeboek Bak op ta. It earste eksimplaar waard yn de stúdzjeseal troch presentatrise Tet Rozendal oanbean oan skriuwer Sietze de Vries.

Cultuurmaandag, 17 september 2012

Jan Arendz en Marijke Geertsma weg bij Tryater

Leeuwarden | Met ingang van 1 januari zijn acteurs Jan Arendz en Marijke Geertsma niet langer in vaste dienst bij Tryater. Dat heeft het theatergezelschap vanmorgen bekendgemaakt. Tryater moet het vanaf 2013 doen met een lagere rijkssubsidie en moet hierdoor bezuinigen. Dat doet het onder meer door de kern van medewerkers in vaste dienst kleiner te maken en meer te werken met acteurs op freelancebasis. Het was al een poos bekend dat de banen van Arendz en Geertsma op de tocht stonden. Beide acteurs zijn sinds 1975 verbonden aan Tryater.

Hoofdartikelmaandag, 17 september 2012

Voedsel en energie: van meer naar minder

Het is een benauwend vooruitzicht: als de wereldbevolking hetzelfde voedselpatroon ontwikkelt als de bevolking van landen in het Westen, dan zijn er niet te overziene tekorten. Er zal een strijd om grondstoffen voor voedsel ontbranden, leidend tot heuse oorlogen. Er is een andere dreiging die het allemaal nog erger maakt: voedselgewassen worden ingezet als vervanging van fossiele brandstoffen.

Regiomaandag, 17 september 2012

Noorden heeft weer goed signaal radio en tv

Hoogersmilde | De noordelijke provincies hebben weer een goede ontvangst van radio en tv. Vrijdag op zaterdag, even na middernacht, is de nieuwe zendmast in het Drentse Hoogersmilde in gebruik genomen. De problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Fryslân, Groningen en Drenthe zijn daarmee verleden tijd, zo meldde zenderexploitant Broadcast Partners.

Regiomaandag, 17 september 2012

Schoolklassen worden groter

Leeuwarden | De klassen op basisscholen worden steeds groter. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Deloitte onder jaarrekeningen van ruim driehonderd schoolbesturen. Vorig jaar hebben bassisscholen in Nederland in totaal zo’n zesduizend voltijdbanen geschrapt. De komende jaren moeten veel scholen nog meer bezuinigen.

Regiomaandag, 17 september 2012

Grote brand in Drachten zorgt voor onrust

Drachten | Een grote brand in het pand op de hoek van de Zuiderdwarsvaart en de Splitting in Drachten, dat al jaren leeg staat, heeft zaterdagmiddag voor veel bezorgdheid onder omwonenden gezorgd. Volgens gemeente Smallingerland zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Geloof & Kerkmaandag, 17 september 2012

De Talmoed, de oerbron van het christendom, vertaald door een Leeuwarder

Jacob de Leeuwe uit Leeuwarden ronde deze zomer het eerste grote traktaat, bestaande uit negen hoofdstukken van een Nederlandse vertaling van de Babylonische Talmoed, af. Een monnikenwerk dat zijn weerga niet kent.

Geloof & Kerkmaandag, 17 september 2012

Boek over Israël en Palestijnen

Amsterdam | Op donderdagmiddag 1 november wordt in de Thomaskerk in Amsterdam-Zuid de artikelenbundel Meervoudig verbonden gepresenteerd. De redactie werd gevormd door dr. Arjan Plaiser (scriba van de Protestantse Kerk) en prof. dr. Klaas Spronk (werkzaam aan de Protestantse Theologische Universiteit). Met de bundel wordt geprobeerd nieuwe openingen te zoeken in het moeizame gesprek in de kerk over de verhouding met Israël en de Palestijnen. In de bundel staan onder anderen bijdragen van prof. dr. Bernard Reitsma, prof. dr. Leo Koffeman en prof. dr. Govert Buijs. De middag duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan via: www.pkn.nl/pcte.

Geloof & Kerkmaandag, 17 september 2012

Tsjerkepaad afgesloten in Menaam

Menaam | In de protestantse kerk van Menaam is zaterdagmiddag Tsjerkepaad 2012 afgesloten. Ruim 260 kerken openden deze zomer hun deuren op zaterdagmiddag. Volgens Gerrit Groeneveld, voorzitter van Stichting Tsjerkepaad, draagt het opengaan van de kerken bij aan hun behoud. Hoeveel mensen dit seizoen de open kerken hebben bezocht, is nog niet bekend. Vorig jaar waren het er zo’n 40.000, al was dat ook een ruwe schatting. De volgende editie, Tsjerkepaad 2013, krijgt een feestelijk tintje. Het is dan de tiende keer van de openkerkenroute door Fryslân.

Geloof & Kerkmaandag, 17 september 2012

Mercy Ships wil meer schepen

Rotterdam | Mercy Ships wil een of meer nieuwe hospitaalschepen aanschaffen. Op dit moment beschikt de organisatie over het schip de Africa Mercy. ,,Wij zijn druk bezig een tweede schip te regelen”, zegt directeur Arjen van der Wolf van Mercy Ships Holland, een van de zestien vestigingen van de organisatie. In het blad Uitdaging vertelt Van der Wolf dat men het liefst nieuwbouw wil omdat het ombouwen van een oud schip ,,heel veel geld kost” en je dan nog steeds niet een schip hebt wat je zou willen. Geld voor de vlootuitbreiding moet nog gevonden worden.

Sportmaandag, 17 september 2012

Kening op sokken

De motor draaide al toen wederhelft vroeg: ‘hast wol boeken mei?’ Snel ontweek ik de bozige blikken van het grut achterin, griste de huissleutel uit de broekzak en rende de trap op. Op het nachtkastje lag genoeg van mijn gading, zo wist ik, maar de titels monsterend voelde ik de onrust in me opwellen. Vergat ik niet iets?

Sportmaandag, 17 september 2012

Triemstra stijgt met stip in klassement aller tijden

Leeuwarden | Met 60 punten kroonde Taeke Triemstra zichzelf gisteren na de 99e Oldehovepartij voor de derde keer in zijn loopbaan tot winnaar van het puntenklassement. De voorinse uit St. Jacobiparochie, die in 2000 zijn eerste punten op de hoofdklasse pakte, won het klassement eerder in 2006 en in 2011. Zijn formatiegenoten Daniël Iseger (54) en Gert-Anne van der Bos (51) flankeerden de Bilkert op het erepodium. Best of the rest is Renze Pieter Hiemstra met 32 punten.

Sportmaandag, 17 september 2012

Van der Bos stapt op Oldehovepartij uit eigen wereldje

Leeuwarden | In zijn onmetelijke hebzucht om van elke slag een winnende te maken vertoont Gert-Anne van der Bos met enige regelmaat norse trekjes. Het is het alter ego van een kaatser die op het veld in zijn eigen wereldje verkeert en die daarbij elke tegenstander als vijand beschouwt. Dat hij met een snuifje minder focus wellicht nóg beter is dan hij al is, was een les die de 23-jarige opslager uit Holwerd gisteren op de 99e Oldehovepartij leerde. Op de traditionele afzwaaiwedstrijd stond de boog wat minder gespannen en plots was Van der Bos weer ‘buitencategorie’.

Sportmaandag, 17 september 2012

Barel pakt zesde titel in Tri-Ambla op Ameland

Ameland | Rob Barel heeft zaterdag op Ameland de Tri-Ambla gewonnen.

Sportmaandag, 17 september 2012

Overwinning voor Aris in Duitsland en België

Leeuwarden | De basketballers van het Leeuwarder Aris hebben zaterdag in het Duitse Dorsten in een oefenduel met 101-98 gewonnen van BSV Wulfen, dat uitkomt in de Pro B van Duitsland.

Sportmaandag, 17 september 2012

Bibi Barosso overtuigend naar tweede derbyzege

Wolvega | Vorig jaar vermeed Bibi Barosso bewust de confrontatie met de hengsten. Ze domineerde toen alle grote merriekoersen van haar jaargang. Zaterdag moesten de mannen eraan geloven. De winnares van de Merrie Derby won tijdens de druk bezochte Frisian Ascot Day in Wolvega de Derby der Vierjarigen.

Sportmaandag, 17 september 2012

Franeker moet gifbeker tot laatste druppel leegdrinken

Franeker | Waar SC Franeker en Renado voorafgaand aan het seizoen de titelpretendenten in de vierde klasse A heetten te zijn, voldoen vooralsnog alleen de Sint Nyksters met het volle pond uit de eerste drie duels aan die verwachtingen. Na de met 1-2 verloren titanenstrijd van gisteren - met een nadrukkelijk stempel van scheidsrechter Schram - staat Franeker zelfs nog steeds op de hatelijke nul. Mede dankzij een nieuwe dosis onfortuin.

Sportmaandag, 17 september 2012

Snelle rode kaart bezorgt BCV en Heerenveense Boys deja vu

Burgum | Wie niet beter wist, dacht zaterdag in Burgum zo in een tijdmachine te zijn gestapt. Want net als vorig seizoen was er een snelle rode kaart voor BCV in het thuisduel met Heerenveense Boys. En net als vorig seizoen kwam die laatste daardoor op voorsprong, waarna ze de drie punten veilig stelde. Een deja vu in Burgum, met aan de ene kant een balende BCV-aanvoerder en aan de andere kant een jubelend - want negen uit drie - Heerenveense Boys, dat opnieuw titelkandidaat is.

Sportmaandag, 17 september 2012

Heerenveen houdt ook tegen ADO Den Haag open huis

Heerenveen - Gelijkspelen tegen de groten en verliezen van de kleintjes. Tegen ADO Den Haag hield sc Heerenveen zaterdagavond weer open huis en liet zich kinderlijk eenvoudig bij de neus nemen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties