Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 september 2010.

Cultuurvrijdag, 17 september 2010

Mitselwier set himsels op ’e kaart

Wylst de foarstelling earst om kertier foar njoggenen losbaarnt, stiet der om goed acht oere al in hiele rige minsken. Ik slút oan en achter my wurdt de rige allinne mar grutter. Om tweintich foar njoggenen giet it stek iepen en meie wy deryn. De tribune, mei plak foar fiifhûndert minsken, rint yn de

Economievrijdag, 17 september 2010

Werf Barkmeijer krijgt grote order voor loodsschepen

Stroobos - Scheepswerf Barkmeijer in Stroobos gaat drie loodsvaartuigen bouwen voor het Nederlands Loodswezen. Voor de werf betekent dit het binnenhalen van een zeer grote order. Het bedrijf heeft hiermee werk tot 2014. De grote vaartuigen van ruim tachtig meter lang gaan dienen als uitvalsbasis op zee voor het beloodsen van zeeschepen die naar en van een bestemming varen in een Nederlandse of Belgische haven. De drie schepen die het loodswezen nu hiertoe ter beschikking staan, speciaal ontworpen kotters, zijn ruim dertig jaar oud en zijn aan vervanging toe. Het eerste nieuwe loodsschip komt in het najaar van 2012 in de vaart. De andere vaartuigen volgen in 2013 en 2014.

Economievrijdag, 17 september 2010

Elzinga in Jirnsum spuit overal verf op

Jirnsum - ,,Van straaljager tot het deksel van een verfblik: wij spuiten er wel verf op”, typeert Karin Langhout-Elzinga de werkzaamheden van schilder- en spuitbedrijf Elzinga in Jirnsum. Het familiebedrijf doet eigenlijk alles met verf en viert deze week zijn 150-jarig bestaan.

Hoofdartikelvrijdag, 17 september 2010

Verdeeldheid in Nederland

Veel Nederlanders maken zich zorgen over de onrust en de verdeeldheid die ze tegenwoordig bespeuren in de samenleving. Aan de ene kant staat de heersende macht van de gevestigde bestuurders, politici en mondige, vaak welvarende burgers die zich in het leven van alledag goed kunnen redden. Aan de andere kant bevinden zich mensen die problemen hebben met de gang van zaken in ons land en die zich bedreigd voelen door allerlei ontwikkelingen die op hen af komen. Bijvoorbeeld migratieproblemen, de almaar uitbreidende rol van de Europese Unie, de povere kwaliteit van rechtshandhaving en bestuur of de mondialisering.

Regiovrijdag, 17 september 2010

Sirene niet te horen op radio

Bolsward - Automobilisten krijgen de sirenes van politie, brandweer en ambulances niet te horen op hun autoradio. Een proef om weggebruikers met een radiosignaal te waarschuwen voor naderende hulpverleners is volgens staatssecretaris Bijleveld op niets uitgelopen.

Regiovrijdag, 17 september 2010

Friezen uit de hele wereld zijn welkom in Hamilton

Hamilton/Berltsum - ,,Ik wie ferline jier septimber mei nei New York, nei dy Friezenreuny dêr. Prachtich, prachtich. Mar yn desimber wie ik foar myn wurk yn Nij Seelân en dêr hearde ik ek wer fan dy prachtige ferhalen, fan en oer de Friezen dêr. Dat op de weromreis tocht ik: soks moat hjir ek.”

Regiovrijdag, 17 september 2010

Geen massaal protest tegen splitsing

Grou - Dorpsbewoners uit de op te heffen gemeente Boarnsterhim grepen een bijeenkomst over de herindeling gisteravond aan om nog eens te pleiten voor de gemeenten van hun keuze. En dat zijn niet Leeuwarden of Heerenveen. Door Wouter Smilde.

Regiovrijdag, 17 september 2010

Kortehemmen is weer boos op Jeugdhulp

In Jeugdbehandelcentrum Woodbrokers zitten inderdaad jongeren met een strafblad, zegt directeur Gabriel Antonio van Jeugdhulp Fryslân. Bewoners in Kortehemmen maken zich er boos over, omdat ze dit niet wisten. Maar het is helemaal niet raar, aldus de directeur, want er zijn zoveel jongeren in de samenleving die een detentieverleden hebben. ,,Als ze hier hun straf zouden uitzitten, was het een ander verhaal. Maar jongeren die hier op justitiële titel zitten hebben we niet.”

Geloof & Kerkvrijdag, 17 september 2010

Muziek brengt kinderkerk tot leven

Grootegast - Met een nieuw initiatief geeft de Protestantse Gemeente Grootegast-Sebaldeburen haar kinderwerk nieuw elan. Onder het motto Music4Christ gaat de kerk muzikale happenings houden om meer kinderen met het Evangelie te bereiken. Zaterdag - tijdens het startweekend van de gemeente - is de aftrap: de Kids Crew treedt op in het dorp.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 september 2010

Paus erkent het falen van R.-K. Kerk rond misbruik

Edinburgh - De Rooms-Katholieke Kerk heeft gefaald in de aanpak van geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Dat zei paus Benedictus XVI in een gesprek met journalisten aan boord van het vliegtuig onderweg naar Schotland. Donderdag begon het vierdaagse bezoek van de kerkvorst aan Groot-Brittannië.

Sportvrijdag, 17 september 2010

Stuhr-Ellegaard staat in het doel om de nul te houden

De competitie is pas vijf duels onderweg, maar in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen De Graafschap heeft de technische staf van sc Heerenveen besloten in te grijpen. Doelman Kenny Steppe moet vanavond op De Vijverberg plaats maken voor Kevin Stuhr-Ellegaard. Trainer Ron Jans wilde gisteren na de afsluitende training geen tekst en uitleg geven aangaande zijn keuze. ,,Dat doe ik pas achteraf. Ik wil geen onnodige druk bij de spelers leggen.”

Sportvrijdag, 17 september 2010

En toen was bij Cambuur de spoeling ineens dun

Leeuwarden - Cambuur had begin dit seizoen een luxeprobleem. Wie naar de selectie keek, kon zomaar een bank samenstellen met spelers die bij menig club basisklant zouden zijn. Toch was er dreigend onheil: bij blessures was de spoeling dun. Aldus geschiedde deze week. Maar dat zorgt niet voor paniek, zo bleek gisteren in aanloop naar het thuisduel met Veendam.

Sportvrijdag, 17 september 2010

Mogelijk beloftes Cambuur/Veendam

Leeuwarden - SC Cambuur en BV Veendam - uitgerekend vandaag elkaars tegenstander - gaan dit seizoen mogelijk vaker samen een belofteteam laten spelen. Beide clubs hebben geen zogenaamd tweede team meer, maar vorige week speelde er al een combinatie-elftal van beide clubs samen in een oefenwedstrijd tegen zondageersteklasser Gronitas. Naar verluidt willen de clubs daar op termijn een vervolg aan geven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties