Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 17 september 2009.

Cultuurdonderdag, 17 september 2009

Friese vertaling van Tolkiens ‘Hobbit’ uitgekomen

Leeuwarden - Frisist Anne Tjerk Popkema (Burgum, 1975) heeft een vertaling uitgebracht van The Hobbit van J.R.R. Tolkien. De klassieker is verschenen bij uitgeverij Elikser.

Cultuurdonderdag, 17 september 2009

Rijdende concertzaal komt naar Fryslân

Sneek - De Classic Express, een rijdende concertzaal, komt deze maand naar Fryslân. Van 28 september tot 10 oktober doet de vrachtwagen Wommels, Workum, Bolsward en Akkrum aan. Dat heeft het Centrum voor de Kunsten in Sneek gisteren bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 17 september 2009

Rabobank uit kritiek op late actie van het kabinet

Drachten – Het kabinet komt te laat met actie om de financiën door de recessie weer op orde te brengen. ,,Concrete maatregelen zijn er nog nauwelijks genoemd in de Miljoenennota”, zegt Wim Boonstra, chef-econoom bij de Rabobank. ,,Pas in 2011 zullen ze ingaan. Dat heeft vast te maken met de verkiezingen. Maar dan is het te laat voor actie. Veel beter is het om op kortere termijn al maatregelen te nemen. De regeringspartijen kunnen dan bij de verkiezingen al laten zien wat de contouren zijn van de richting die dan al is ingeslagen”, zei de econoom gisteren bij de opening van de Zakenbeurs regio Drachten.

Economiedonderdag, 17 september 2009

‘Lagere opbrengst aardappels, ook met groter areaal’

Wageningen - De totale opbrengst van aardappelen in de belangrijkste vijf aardappellanden in Europa daalt met 1,8 procent. Dat is de verwachting van vakorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG), ondanks een stijging van het areaal dit jaar.

Economiedonderdag, 17 september 2009

Portena Logistiek in milieubesparend project voor vracht

Heerenveen - Portena Logistiek in Heerenveen is betrokken bij een project om te besparen op vrachtkilometers. Het project houdt in dat wordt gereden met vrachtwagencombinaties die tweemaal zo lang zijn. De grote combinaties rijden in de stille (nachtelijke) uren zodat de spits wordt ontweken.

Economiedonderdag, 17 september 2009

ING: lichte groei in Fryslân in 2010

Amsterdam - De economie in Fryslân groeit volgend jaar met 0,4 procent terwijl de Nederlandse economie als geheel op 0 procent groei uitkomt. Dit verwacht het economisch bureau van bankverzekeraar ING. Voor 2009 moet Fryslân rekening houden met een krimp van 4,3 procent, iets minder slecht dan de landelijke krimp van 4,5 procent. Ondanks de slechte economie, is het ondernemersvertrouwen in Fryslân volgens ING toegenomen.

Economiedonderdag, 17 september 2009

Ledenraad van AB Fryslân stemt in met fusie

Sneek - De ledenraad van detacheringsorganisatie AB Fryslân heeft met een meerderheid ingestemd met de voorgenomen fusie met AB Noord-Holland. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. Eergisteravond stemden de leden in Noord Holland al in met de samenwerking. De fusie is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar een feit.

Hoofdartikeldonderdag, 17 september 2009

Tweede Kamerleden...

In de tegenbegroting die de VVD gisteren presenteerde bij de Algemene Beschouwingen staat dat de liberalen ook het staatsstelsel willen veranderen. Die verandering staat weliswaar in het kader van een ‘kleine overheid’, maar een bezuiniging als deze op de democratie is toch een bestuurlijke vernieuwing. De VVD wil een kernkabinet van acht ministers, de Tweede Kamer naar honderd leden en de Eerste Kamer naar vijftig leden brengen en minder ambtenaren.

Regiodonderdag, 17 september 2009

Ontslag dreigt voor personeel Ranzijn Sneek

Sneek - De gemeente Sneek komt Tuin en Dier Ranzijn niet tegemoet en eist dat de zaak onmiddellijk stopt met het verkopen van dierbenodigdheden. Eigenaar Aad van der Lem van Ranzijn kondigde eerder al aan dat hij zijn zaak dan gaat sluiten. De gemeente heeft Ranzijn overigens nog niet op de hoogte gesteld van het besluit.

Regiodonderdag, 17 september 2009

Met internet moet het Fries ‘erin glijden’

Leeuwarden - Friese woordjes stampen hoeft niet langer. Met de nieuwe internetmethode eduFrysk moet de Friese taal er bij cursisten ,,yn glydzje”, zegt Willy van der Meer van de Afűk. Wie een paar keer per week enthousiast op www.edufrysk.nl aan de slag gaat, kan volgens haar na zes weken al aardig wat Fries verstaan.

Regiodonderdag, 17 september 2009

Adema overleeft twee moties tegen zijn functioneren

Leeuwarden - Gedeputeerde Adema heeft het boetekleed aangetrokken. Hij erkende dat de informatievoorziening rond de verlening van een milieuvergunning voor de reststoffenenergiecentrale in Harlingen beter had gekund. De gedeputeerde overleefde zo gisteren een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen. De oppositiepartijen VVD, FNP, SP en GrienLinks, een minderheid, spraken hun afkeuring uit over de wijze van communiceren, en de maatschappelijke commotie die daardoor is ontstaan. SP en GL hebben geen politiek en bestuurlijk vertrouwen meer in de gedeputeerde.

Regiodonderdag, 17 september 2009

Debat afvaloven in december

Harlingen-Leeuwarden - Provinciale Staten houden op 16 december een principedebat over de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. Dat wil zeggen: als het burgerinitiatief dat de stichting Afvaloven Nee gisteren indiende, aan alle vormeisen voldoet.

Regiodonderdag, 17 september 2009

Op ieder tijdstip naar Vlieland: 320 euro

Vlieland - ,,Vlieland trekt van oudsher het wat rijkere publiek. Nou, die mensen uit het Gooi gaan echt niet om zes uur vertrekken omdat om negen uur de eerste boot uit Harlingen vertrekt. Die bestellen ons op een tijd die hen uitkomt”, zegt Dirk de Ruijter van Vlieland Maritiem, een kledingwinkel in de Dorpsstraat.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 september 2009

Darwinisme mist boodschap van hoop

Drachten - Het Darwinisme staat haaks op het Evangelie omdat het een boodschap van geloof, hoop en liefde mist. Het unieke van Gods schepping is dat het een bestemming heeft en vrijheid schenkt, betoogde ds. Arjan Plaisier gisteravond in Drachten. Door Lodewijk Born.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 september 2009

Strijd tegen de vervlakking in de maatschappij

Dokkum - De mens heeft een collectief en een historisch besef nodig om zijn toekomst vorm te geven, menen kunstenaar Gerrit Breteler en ethica ds. Yvonne Hiemstra. Vanaf zondag brengen ze in Friese kerken het theaterprogramma Kredo Quia Absurdum. Een muziek- en vertelvoorstelling waarbij God ter sprake komt in de strijd tegen de vervlakking in de maatschappij.

Sportdonderdag, 17 september 2009

De Jonge: ‘Een eer om tegen zo’n team te mogen spelen’

Heerenveen - Jan de Jonge debuteert vanavond als hoofdtrainer met sc Heerenveen op het Europese voetbalpodium. Met Sporting Clube de Portugal treft de Friese club een gerenommeerde tegenstander. ,,Het is een topteam. We zullen honderd procent geconcentreerd moeten zijn om een goed resultaat te kunnen halen. Ze hebben het geduld om tot de laatste seconde te wachten en dan alsnog toe te slaan. Het zijn echte sluipmoordenaars.”

Sportdonderdag, 17 september 2009

Sporting werd nog nooit door Nederlandse club uitgeschakeld

Heerenveen - Sporting Clube de Portugal verloor, in haar ruim honderdjarige historie, in Europees verband over twee wedstrijden nog nooit van een Nederlandse club. FC Twente was dit jaar in de voorronde van de Champions League nog het dichtst bij de uitschakeling van de Portugese grootmacht. Maar na de 0-0 in Lissabon trok Sporting in Enschede op basis van een uit gescoorde treffer (eigen doelpunt Peter Wisgerhof) in de extra tijd, opnieuw aan het langste eind.

Sportdonderdag, 17 september 2009

Sporting gaat niet voor minder dan overwinning

Heerenveen - Trainer Paulo Bento van Sporting gaat vanavond in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen niet voor minder dan een overwinning. ,,We zijn favoriet op basis van onze ervaring en dat willen we ook op het veld laten zien”, vertelde Bento, die zich liet influisteren door zijn Portugese collega Fernando Santos van PAOK FC. ,,Heerenveen verdient ons respect en we mogen ons niet laten verrassen. We weten hun sterke punten en die zullen we neutraliseren.”

Sportdonderdag, 17 september 2009

Angulo wil met Sporting sportieve revanche halen

Heerenveen - Sporting Clube de Portugal is gisteren neergestreken in Fryslân voor de wedstrijd van vanavond tegen sc Heerenveen in de groepsfase van de Europa League. De Portugezen Joăo Moutinho, Miguel Luís Pinto Veloso en de tot Portugees genaturaliseerde Braziliaan Liédson zijn de bekende namen in de selectie van trainer Paulo Bento. Slechts één speler kwam in het verleden eerder in aanraking met de Friese club en dat is de Spanjaard Miguel Ángel Angulo Valderrey, kortweg Angulo.

Sportdonderdag, 17 september 2009

Ernst terug in de race op NK schaken

Haaksbergen - Sipke Ernst is tijdens het Nederlands kampioenschap schaken in Haaksbergen teruggekeerd in de titelrace. De uit Damwâld afkomstige schaker, nu woonachtig in Groningen, versloeg in de vijfde ronde Ali Bitalzadeh. Ernst kreeg Ali Bitalzadeh na 62 zetten op de knieën. Deze zag in een lopereindspel geen kans meer de witte pion op de a-lijn de doortocht te beletten.

Sportdonderdag, 17 september 2009

Oldehovepartij zwaait kaatsers uit

Leeuwarden - Kaatsvereniging LKC Sonnenborgh uit Leeuwarden verzorgt zondag het slotstuk van het kaatsseizoen. Traditioneel gebeurt dat met de Oldehovepartij. De zilveren Oldehove wordt voor de 45ste keer uitgereikt aan de koning van de partij. De koningsprijs werd in 1964 aangeboden door de Douwe Egberts fabrieken. Op de lijst staan tien parturen.

Sportdonderdag, 17 september 2009

Thijsje Oenema denkt maar aan één ding: ‘Vancouver’

Zwolle - Ze reed eind 2008 de ene na de andere snelle tijd op de NK afstanden, terwijl de verwachting was dat haar seizoen door de ziekte van Pfeiffer in duigen zou te vallen. Thijsje Oenema is inmiddels klaar voor het nieuwe seizoen, waarin de doelstelling even duidelijk als moeilijk is: plaatsing voor de Olympische Spelen in Vancouver. ,,Daar moet ik natuurlijk bij zijn.”

Sportdonderdag, 17 september 2009

Kroese wint Schuttersveldloop

Sneek De 10,2 kilometer lange Schuttersveldloop leverde gisteravond Klaas Kroese als winnaar op. De Scharnegoutumer had op de aankomstlijn 23 seconden voorsprong op master Jannes Dijkstra uit Donkerbroek. Een andere master, Hein Keekstra uit Bolsward, werd derde, 1 minuut en 15 seconden na de winnaar.

Sportdonderdag, 17 september 2009

Supportersverenigingen FC Twente naar rechter

Enschede De dertien supportersverenigingen van FC Twente hebben de handen ineengeslagen tegen het besluit van de lokale autoriteiten in Heerenveen om voor het duel sc Heerenveen - FC Twente een verplichte buscombi op te leggen. Overleg op maandag tussen de partijen heeft voor de Enschedese fans geen bevredigend antwoord opgeleverd. De supportersverenigingen hebben een kort geding aangespannen om de regeling van de baan te krijgen. De zaak dient donderdagmiddag in Leeuwarden

Sportdonderdag, 17 september 2009

Supportersverenigingen FC Twente naar rechter

Enschede De dertien supportersverenigingen van FC Twente hebben de handen ineengeslagen tegen het besluit van de lokale autoriteiten in Heerenveen om voor het duel sc Heerenveen - FC Twente een verplichte buscombi op te leggen. Overleg op maandag tussen de partijen heeft voor de Enschedese fans geen bevredigend antwoord opgeleverd. De supportersverenigingen hebben een kort geding aangespannen om de regeling van de baan te krijgen. De zaak dient donderdagmiddag in Leeuwarden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties