Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 17 juli 2008.

Cultuurdonderdag, 17 juli 2008

Verrassend orgelconcert door Tymen Jan Bronda

De organist Tymen Jan Bronda had gisteravond een programma dat bestond uit werken van componisten uit de Duitse romantiek. Hij gaf een concert op het fraaie van Dam-orgel van de Sint Piterskerk in Grou.

Cultuurdonderdag, 17 juli 2008

Gregoriaanse mystiek op orgel Grote Kerk

Hayo Boerema, organist van de Laurenskerk in Rotterdam, vroeg gisteravond veel van het inlevingsvermogen van zijn luisteraars in de Grote Kerk in Leeuwarden. Hij had een programma samengesteld van orgelmuziek uit de negentiende en twintigste eeuw die gregoriaans als uitgangspunt had. Bij een gregoriaanse melodie waarover variaties waren gemaakt viel het nog wel mee. Dan heb je als luisteraar een houvast en kun je genieten van de wijze waarop de componist die melodie varieert.

Cultuurdonderdag, 17 juli 2008

Drie IJslandse bands op Frysk Festival

Leeuwarden - Aan het Frysk Festival dat in augustus verspreid over Fryslân plaatsvindt, is een popfestival toegevoegd onder de naam Reykjavik calling. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Op 30 augustus treden op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden drie bekende popbands uit IJsland op: Studmenn, Vax en Sprengjuhöllin.

Economiedonderdag, 17 juli 2008

Daling werkloosheid in Fryslân over 2007

Voorburg - De daling van de werkloosheid in Fryslân over 2007 was sterker dan de landelijke daling. Dat blijkt uit regionale cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Fryslân kwam de werkloosheid uit op veertienduizend mensen op een beroepsbevolking van 286.000 mensen. Dat komt neer op een werkloosheidspercentage van 4,9 procent. Een jaar geleden was 6,2 procent van de Friese beroepsbevolking werkloos. Landelijk nam de werkloosheid tussen 2006 en 2007 af van 5,5 procent naar 4,5 procent. De relatieve werkloosheid in Fryslân ligt dus nog steeds iets boven het landelijke percentage.

Economiedonderdag, 17 juli 2008

Agrifirm zoekt talent op de arbeidsmarkt

Meppel - Landbouwcoöperatie Agrifirm uit Meppel zoekt jonge talenten op de arbeidsmarkt. De organisatie introduceert een traineeship voor hbo’ers en academici. Het ervaringstraject biedt starters de mogelijkheid om mee te lopen bij verschillende bedrijfsonderdelen van Agrifirm, gedurende een jaar.

Hoofdartikeldonderdag, 17 juli 2008

Friese taal...

De Raad van Europa was deze week fel in zijn driejaarlijkse rapportage over de wijze waarop Nederland zijn minderheidstalen beschermt en stimuleert. De regering laat het afweten en houdt zich niet aan de afspraken uit het Handvest voor Europese Minderheidstalen dat sinds 1998 van kracht is. De overheid moet bijvoorbeeld zelf periodiek verslag doen van de maatregelen die genomen zijn naar aanleiding van eerdere aanbevelingen die de Raad deed na onderzoek in Nederland. De regering deed dat nogal laks - vijftien maanden te laat - en krijgt allereerst daarvoor een stevige berisping. Het trage handelen belemmert het monitoren door de EU van het taalbeleid in Nederland en, wat erger is, het is illustratief voor de houding van het kabinet ten aanzien van minderheidstalen, zegt de Raad. De landsoverheid is over het algemeen te weinig geďnteresseerd en te weinig stimulerend. Er is geen nationaal beleid ten aanzien van het Nedersaksisch (de varianten daarvan worden gesproken door 1,8 miljoen Nederlanders) of het Limburgs (zes dialecten, 770.000 sprekers) en over het Roma wéét de overheid zelfs nauwelijks iets.

Regiodonderdag, 17 juli 2008

‘In listige streek fan Omrop Fryslân?’

Schrijver en presentator Klaas Jansma doet al meer dan dertig jaar verslag van het skűtsjesilen en staat bekend om zijn bijzondere oneliners en levendig taalgebruik tijdens de wedstrijden. Een aantal woorden uit zijn uitgebreide vocabulaire.

Regiodonderdag, 17 juli 2008

Derde zege op rij voor Heerenveen

Terherne - Drie keer op rij een skűtsjesylwedstrijd winnen gebeurt zelden. Pieter Brouwer van Heerenveen was daarom ook in zijn nopjes met zijn zege op de Snitser Mar bij Terherne, nadat hij ook bij De Veenhoop en Earnewâld al had gewonnen. Op zowel het smalle als het ruimte water lijkt de Gerben van Manen niet te verslaan. ,,Dit is foar my ek net te leauwen’’, aldus de klassementsleider.

Regiodonderdag, 17 juli 2008

Bos rond Jubbega afgesloten

Jubbega - Inwoners van Jubbega en Hoornsterzwaag zijn boos over de afsluiting van de bosstroken rond hun dorpen. Staatsbosbeheer (SBB) heeft onlangs dwarsbomen geplaatst om te voorkomen mensen vanuit hun auto afval kunnen dumpen in de natuur. Maar daardoor kunnen gehandicapten en sommige ruiters het gebied ook niet meer in.

Regiodonderdag, 17 juli 2008

Fier wil nu weer naar de toekomst kijken

Leeuwarden - Voor Fier Fryslân is het hoofdstuk eindelijk dicht. Een half jaar nadat de kwaliteit van zorg van de hulpverleningsorganisatie door (ex)-werknemers in twijfel werd getrokken, hebben de Inspectie voor de Gezondheidszorg en die voor de Jeugdzorg Fier van alle blaam gezuiverd.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 juli 2008

Ontworstelen aan vooroordelen in Spanje

Aguilar de la Frontera - In dertien jaar zendingswerk heeft Jim Memory honderden mensen in het Zuid-Spaanse dorpje Aguilar de la Frontera leren kennen. Het heeft hem in zijn opvatting gesterkt dat de Spanjaard het evangelie nodig heeft. ,,De mensen zijn bang voor de toekomst. Ze hebben hoop nodig.’’ Deel drie van een serie interviews over kerk en geloof in rooms-katholiek Europa.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 juli 2008

Het onzichtbare kruis in Überlingen

Sjoerd P. Hoekstra reisde voor zijn werk (in diverse functies in de landbouw) en privé veel en maakte in vele landen kerkdiensten mee. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Stroetinga voor twee jaar bij Milram

Oldberkoop Wielrenner Wim Stroetinga tekent een contract voor twee jaar bij de Duitse profploeg Milram. Stroetinga (23) rijdt deze zomer eerst nog met de nationale selectie als sprinter op de baan tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Bouwmeester op weg naar nominatie

Nieuwpoort Bij de Europese titelstrijd in de laser radiaal lijkt Marit Bouwmeester (Warten) op weg naar een olympische nominatie voor de Spelen van 2012. De twintigjarige Friezin zeilde na twee wisselvallige dagen een goede derde dag met vierde en zevende plaats. Bouwmeester staat op een tiende plaats (bij de eerste acht landen) en moet voor een nominatie bij de eerste drie landen varen. In de laser is Rutger van Schaardenburg geklommen naar de negende plaats in het algemeen klassement (zesde op de geschoonde lijst). De 21-jarige sporter houdt daarmee ook kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Tennisser Niels Lootsma haakt af, maar oogst wel lof

Leeuwarden - Het was gisteren een mengelmoesje van talen op sportpark de Molen in Leeuwarden. Tennissers uit alle uithoeken van de wereld werkten zich voor de derde dag op rij in het zweet tijdens de Windmill Cup. Niels Lootsma was als enige Fries van de partij. De dertienjarige Leeuwarder wordt een grootse toekomst voorspeld, maar ging in de tweede ronde wel onderuit tegen de Indiër Digvijay Singh (6-2, 6-2). Geen schande, maar balen doet ’ie wel degelijk.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Eltingh heeft Federer niet nodig tijdens jeugdclinic

xLeeuwarden - Het was de bedoeling dat oud-tennissers John van Lottum en Raymond Sluiter gisteren acte de présence zouden geven tijdens de Windmill Cup in Leeuwarden. Zij zouden een clinic voor de jeugd verzorgen, maar zeiden op het laatste moment af. ,,Om persoonlijke redenen. Laten we het daar maar op houden”, zei toernooidirecteur Rob Joling met een veelbetekenende blik. En dus belde hij Jacco Eltingh en Alex Reinders, eveneens oud-tennissers. Het duo hielp Joling maar al te graag uit de brand.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Trynwâldsters bepalen de koers in Appelscha

Appelscha - René Hooghiemster en Lieuwe Westra bepaalden gisteravond het koersverloop in de wielerronde van Appelscha. Hooghiemster (Oenstjerk) moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede prijs, Műneinder Westra nam genoegen met een zesde plaats, maar liet in de finale wel zien dat hij de beste was.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Wassenaar op herhaling in Minnertsga

Minnertsga - Tot vorig seizoen slaagde Chris Wassenaar er steeds maar niet in om in zijn woonplaats Minnertsga de krans te pakken. Gisteren, op de kop af twee weken voor de PC in Franeker, ging ‘de Grutte’ in zijn afscheidsjaar op herhaling. Het betekende de vijfde seizoenszege voor trio Rutmer van der Meer, maar ‘Minnertsga’ toonde aan dat de concurrentie eraan komt.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Sollied neemt tijd voor ‘kennismakingsronde’

Langezwaag - In BV Veendam trof sc Heerenveen gisteravond in Langezwaag de eerste serieuze oefenpartner. Het verleidde de nieuwe trainer van Heerenveen Trond Sollied er niet toe om een zijstraatje in te slaan en nu eens geen twee elftallen op te stellen.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Van Lippenhuizen tot Bijing: Foppe’s gouden doel

In hotel-restaurant ‘De Vrouwe van Stavoren’ wordt morgen het eerste exemplaar van het boek ‘Foppe’s gouden doel’, van Lippenhuizen tot Beijing gepresteneerd. In het boek doet Foppe de Haan, samen met co-auteurs Tjeu Seeverens en Harry Walstra, in de vorm van een persoonlijk dagboek verslag van zijn roots, (voetbal)leven en successen als trainer met sc Heerenveen en Jong Oranje. Hieronder een voorpublicatie, met een verhaal over De Haans vroegere jeugdtrainer bij GAVC (Grou) Gerrit van Stralen en over zondag 24 juni 2007, de dag nadat de trainer met Jong Oranje voor de tweede keer Europees kampioen is geworden.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Elm komt in januari naar Heerenveen

Langezwaag De Zweedse middenvelder Viktor Elm komt in januari (transfervrij) over naar sc Heerenveen. De 22-jarige speler van Kalmar FF tekent binnenkort een een contract dat hem voor drieeënhalf jaar aan de Friese club bindt.

Sportdonderdag, 17 juli 2008

Kuperus naar promovendus Volendam

Leeuwarden Doelman Harmen Kuperus speelt komend seizoen voor eredivisieclub FC Volendam. De 31-jarige doelverdediger uit Sint Nicolaasga zal een dezer dagen een eenjarig contract bij de promovendus ondertekenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties