Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 17 april 2013.

Cultuurwoensdag, 17 april 2013

Extra voorstellingen van ‘De emigrant’

Leeuwarden | Stichting Pier 21 is druk bezig met het regelen van extra voorstellingen van De emigrant. Het Friestalige theaterstuk ging op 16 maart in première in Franeker en toert sindsdien met veel succes door de provincie. Vrijwel alle voorstellingen zijn uitverkocht.

Economiewoensdag, 17 april 2013

De mensen komen nog wel naar de slager voor ambachtelijk vlees

Om te zorgen dat de consument de slager niet vergeet, is morgen voor de eerste keer de Nederlandse Dag van de Slager. Het Friesch Dagblad ging langs bij een ambachtelijke slager.

Hoofdartikelwoensdag, 17 april 2013

Teeven, Dolmatov en de Tweede Kamer

Wie is er voor verantwoordelijk dat een Russische asielzoeker in vreemdelingendetentie een geslaagde zelfdodingspoging kon doen? Die vraag speelt op de achtergrond tijdens de hoorzitting die de Tweede Kamer vandaag houdt. Aanleiding is de dood van de Rus Dolmatov, die zijn leven in Rusland niet veilig dacht en in ons land zijn toevlucht zocht.

Regiowoensdag, 17 april 2013

Súdwest-Fryslân wil geld Plasterk

Leeuwarden | Burgemeester Hayo Apotheker van Súdwest-Fryslân vindt dat zijn gemeente recht heeft op zeker 1,2 miljoen euro van minister Plasterk. Die wil dat meer gemeenten in Nederland samen gaan zodat er meer gemeenten met rond de honderdduizend inwoners ontstaan. Maar herindelen heeft vaak een negatief effect op de bijdrage uit het gemeentefonds en daarom wil Plasterk kijken hoe hij gemeenten financieel tegemoet kan komen.

Regiowoensdag, 17 april 2013

Zorgen Smallingerland over politie

Drachten | De raadscommissie van Smallingerland maakt zich zorgen over de voorgenomen inkrimping op de politieregio Oost-Fryslân. Smallingerland en Opsterland moeten het doen met 15,1 fte minder aan baliemedewerkers en algemene medewerkers, en commissieleden vragen zich af in hoeverre de criminaliteit in de gemeente hierdoor toe zal nemen. De politie in geheel Noord-Nederland gaat de komende jaren flink reorganiseren. Het doel daarbij is om meer te gaan werken met zogenaamde flexteams, die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld zedenmisdaden of mensenhandel. Deze teams kunnen de regionale korpsen ondersteunen.

Regiowoensdag, 17 april 2013

Risico op bevingen in Fryslân is klein

Leeuwarden | De kans dat er in Fryslân aardbevingen voorkomen als gevolg van gaswinning is klein. Dat concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een onderzoek. Gedeputeerde Sietske Poepjes had dat onderzoek aangevraagd na de onverwacht zware aardbevingen die zich in Groningen voordeden.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 april 2013

Paus laat zich adviseren door buitenstaanders

Rome | De Boodschap van Christus is natuurlijk oneindig belangrijker dan het Vaticaanse bestuursapparaat. Maar die bureaucratie is onmisbaar om die Boodschap pakkend en wereldwijd onder de mensen te brengen. Paus Franciscus I herhaalt sinds zijn aantreden - en zelfs al in het voor-Conclaaf - doorlopend dat de kerk de mensen moet opzoeken en hoop, geloof en liefde moet prediken. De kerk als instituut is op zich niet zo belangrijk, vindt hij. Maar het is logisch dat de prelaten die het in dat kerkelijk bestuurscentrum - de Curie - voor het zeggen hebben, daar iets anders over denken.

Sportwoensdag, 17 april 2013

Voetbalacademie Heerenveen komt belofte na

Met het vierde landskampioenschap van het belofteteam in de clubhistorie van sc Heerenveen komt de club haar belofte als succesvol opleidingsinstituut na. Maar wat is zo’n titel eigenlijk waard? De balans van 22 jaar beloftecompetitie.

Sportwoensdag, 17 april 2013

Aukes mist met KZ finale in Ahouy

Delft | Korfbaltrainer Gerald Aukes is er gisteravond met zijn ploeg Koog Zaandijk niet in geslaagd om de zaalkorfbalfinale te halen. In Delft verloor de regerend zaalkorfbalkampioen het derde en beslissende duel in de halve finales van de play-offs met 27-21 van Fortuna. In de finale staat Fortuna zaterdagavond tegenover veelvoudig kampioen PKC uit Papendrecht, dat het derde duel in de best-of-two met 26-24 won van Blauw-Wit Amsterdam.

Sportwoensdag, 17 april 2013

Dames Heerenveen naar halve finale KNVB-beker

Heerenveen | Het damesteam van sc Heerenveen heeft de halve finale van het bekertoernooi bereikt. De Friese vrouwen waren gisteravond in de kwartfinale op eigen veld met 4-2 te sterk voor het Amsterdamse Buitenveldert. De topklasser kwam aanvankelijk nog op voorsprong, maar even later maakte Sisca Folkertsma gelijk. In de slotfase van het spannende duel wisten de Heerenveense dames het tij uiteindelijk toch nog definitief in hun voordeel te keren.

Sportwoensdag, 17 april 2013

Schaafsma wil naar de top op fiets van Gert Jakobs

Damwâld | Het was al snel over de Elfstedentocht gegaan. Zijn vader reed ooit de Toch der Tochten en één van de grootste frustraties van oud-profwielrenner en -marathonschaatser Gert Jaboks is het gemis van die grote natuurijswedstrijd op zijn cv. Douwe Schaafsma (15) zelf had weinig oor voor de heldenverhalen. Hij gebruikte gistermiddag vooral zijn ogen. Die werden constant getrokken door de gloednieuwe Bottecchia-tijdritfiets. Waarvan Jakobs het eerste Nederlandse exemplaar net aan de talentvolle wielrenner van wielervereniging Otto Ebbens had overhandigd.

Sportwoensdag, 17 april 2013

Oeverzwaluwen eindelijk van laatste plaats af

Leeuwarden | Lange tijd zag het er naar uit dat Viboa met twee vingers in de neus kampioen zou worden in de eerste klasse E. Na de 1-5 gisteravond tegen PKC'83 is Drachtster Boys echter weer helemaal terug in de titelrace. De ploeg van Fred de Boer liep zonder te spelen drie punten in op Viboa en staat met een wedstrijd meer zelfs op de eerste plaats. Oeverzwaluwen goede zaken door met een overwinning op Buitenpost van de laatste plaats af te komen (2-1). In de vierde klasse B liet VIOD door een gelijkspel tegen GSVV voor het eerst punten liggen.

Sportwoensdag, 17 april 2013

Penaltykiller doelman Kampjes loodst Harkemase Boys naar finale

Sneek | Harkemase Boys heeft gisteravond in Sneek de finale van het districtsbekertoernooi gehaald. De ploeg van Willem Brouwer versloeg Sneek Wit Zwart, na een 1-1 eindstand na de reguliere negentig minuten, vanaf de strafschopstip. Met dank aan penaltykiller Maikel Kampjes, de tweede doelman die in de noodzakelijke strafschoppenreeks drie penalties stopte.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties