Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 maart 2008.

Cultuurmaandag, 17 maart 2008

Ideale uitvoering van ‘Matthäus’ in Workum

De laatste decennia is er in de uitvoeringen van bijvoorbeeld de passionen van Bach een streven geweest om de composities zo authentiek en historiserend mogelijk uit te voeren. Dat musiceren heeft het inzicht in de uitvoeringspraktijken van met name de barokmuziek aanzienlijk verdiept en verbreed. De hamvraag is dan: hoe zou Bach dat gedaan hebben en hoe zou het een en ander hebben geklonken?

Cultuurmaandag, 17 maart 2008

Sfeervolle Marcuspassie met een vleugje Bach

Cultuurmaandag, 17 maart 2008

Toonkunstkoor waardig op weg naar Pasen

Ook het Toonkunstkoor Dokkum e.o. voegde zich gistermiddag, onder de artistieke leiding van Harm Witteveen, in de rij van ensembles die passiemuziek uitvoeren. Men deed dat niet zondermeer langs de geijkte paden. In Dokkum koos men voor een sober kerkconcert, waarbij het vooral ging om de beleving van de passietijd, op weg naar Pasen.

Cultuurmaandag, 17 maart 2008

Talendomein.nl lanceert twee cursussen Fries

Leeuwarden - Naast Afûk komt nu ook Talendomein.nl met Friese taalcursussen op cd-rom. De aanbieder van taalcursussen lanceert een kindercursus Fries en een beginnerscursus Fries voor volwassenen.

Economiemaandag, 17 maart 2008

Groot tekort aan hulp in de landbouw

Leeuwarden - Boeren kunnen steeds moeilijker personeel krijgen voor hun bedrijven. Door de schaalvergroting hebben ze juist meer mensen nodig. Het grote tekort bleek dit weekend andermaal op de banenmarkt van AB Fryslân. Dit uitzendbureau, gespecialiseerd in de landbouw, heeft 150 vacatures.

Hoofdartikelmaandag, 17 maart 2008

Topbeloningen...

De beloning van topbestuurders wordt aan banden gelegd. Het kabinet heeft enkele maatregelen in voorbereiding die de ergste maatschappelijke pijn over deze gevoelige zaak moeten wegnemen. Het gaat inderdaad vooral om de maatschappelijke pijn; in geld uitgedrukt stellen de maatregelen niet zo veel voor.

Regiomaandag, 17 maart 2008

Reddingsplan voor vervallen kerkhoven

Leeuwarden - Van de zesduizend kerkterreinen en begraafplaatsen in Nederland is een groot deel ernstig verwaarloosd, waarschuwt Landschapsbeheer Nederland. Dat blijkt uit een landelijke inventarisatie. Samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds is er een reddingsplan gemaakt voor de bedreigde kerkhoven.

Regiomaandag, 17 maart 2008

’n Kijkje bij de zorg, dan zie je hoe leuk het is

Drachten - ,,Je hoort wel eens van mensen dat ze op visite nauwelijks durven te vertellen dat ze in de zorg werken. Ze schamen zich ervoor’’, weet Hendrika Ploeg van ZuidoostZorg. En dat is natuurlijk funest voor de sector. Want als de mensen die ín de sector werken al vinden dat de zorg een slecht imago heeft, hoe moeten buitenstaanders er dan wel niet over denken? En hoe krijg je dan ooit nog de nieuwe medewerkers in huis die nodig zijn om de vergrijzing op te vangen? ZuidOostZorg probeert het tij te keren op de landelijke Open Dag van de Zorg.

Regiomaandag, 17 maart 2008

Dorpsbewoners sinds januari in touw voor de aankleding van de Titelroasmerk

Boazum - ,,Wy binne der op skoalle yn jannewaris al mei begûn”, vertelt de negenjarige Minke van Asperen uit Boazum, terwijl ze zachtjes de Shetlandpony bij de ingang van de Titelroasmerk in haar dorp aait. ,,Figuerkes knippe, aaidoaskes giel as oranje fervje en reidsjes plakke. It wie in hiel wurk. Mar ik fûn it wol leuk.”

Regiomaandag, 17 maart 2008

Vrijwillig de pieper is hele belasting

Leeuwarden - Weggeroepen worden bij een verjaardagsfeestje, niet even een biertje drinken bij de buurman en van je bed ‘gelicht’ worden als je ’s ochtends gewoon weer naar kantoor moet. Vrijwilliger zijn bij de brandweer vergt net wat meer flexibiliteit dan het besturen van een voetbalvereniging.

Regiomaandag, 17 maart 2008

Bouw appartementen Sneek mag

Sneek - De bouw van drie appartementencomplexen langs het Spoordok in Sneek mag doorgaan. De voorzieningenrechter in Leeuwarden vindt dat de daar gesignaleerde vleermuizen geen hinder zullen ondervinden van de woningen.

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2008

Zondag 1 via Powerpointpresentatie

Leeuwarden - Benut de traditie, maar haal ook de tijd van vandaag binnen. Daar liggen veel kansen en mogelijkheden voor kerken. Durf te gaan en durf te bidden, maar durf ook eens nieuwe wegen in te slaan, benadrukte zaterdag ds. Piet Rozeboom op de Appelmiddag ‘Vol goede moed!’ van het Confessioneel Gereformeerd Beraad in Fryslân.

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2008

‘Geloven is liefde in actie’

Driebergen - ‘God maakte me met een doel. Toen Hij me maakte, maakte Hij me snel. Wanneer ik ren voel ik het plezier van God.’ Deze woorden van atleet Eric Liddell uit de filmklassieker Chariots of Fire veroorzaken een instemmend geknik en gehum in de zaal. Mark Greene gebruikt de scène om uit te leggen dat werk voor God waarde heeft in zichzelf. Het is niet nodig je schuldig te voelen als je geniet van je werk.

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2008

Prof. Boendermaker ontvangt feestbundel

Leeuwarden - Prof. dr. J.P. Boendermaker (1925) heeft zich als Luthers theoloog sterk gemaakt voor het gesprek met de calvinistische geloofstraditie. Uit blijk van waardering voor die inzet ontving hij vorige week de feestbundel Verbum Dei manet in aeternum. Luther en Calvijn in hun Schriftverstaan. In het voorwoord valt te lezen: ,,Jouw collegialiteit en openheid sloegen een nieuwe en ongekende brug tussen hen die spiritueel van Luther afstammen en hen die issue de Calvin zijn’’.

Geloof & Kerkmaandag, 17 maart 2008

Palmpasen: een grote reünie in Akkrum

Akkrum - De weersvoorspellingen waren bar slecht, maar op een paar sputtertjes na bleef het wonder boven wonder droog gisterochtend. Enkele honderden kinderen hadden zich niets van de weersvoorspellingen aangetrokken en verschenen met een mooi versierde palmstok bij de doopsgezinde kerk, waar de optocht begon en eindigde.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Flyers moet kansen gaan verzilveren

Tilburg/Heerenveen - Het thuisvoordeel zou wel eens de scherprechter kunnen worden in de ijshockeyfinale tussen Vadeko Flyers en Tilburg Trappers. Beide teams hielden dit weekeinde thuis stand waardoor de stand om het kampioenschap 2-1 voor Tilburg is. Als Heerenveen zaterdag wint in Thialf volgt het allesbeslissende duel in Brabant.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Pleidooi voor het terugdraaien van een verkeerde beslissing

Nu het schaatsseizoen er weer op zit en de prijzen zijn verdeeld, wil ik het hier graag eens hebben over de ploegenachtervolging. Laat ik het er maar meteen uitgooien: het is een gedrocht.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Friese handbalteams gaan mogelijk samen

Leeuwarden - Stiens en LHS (Leeuwarden), de beste handbalclubs van Fryslân, zijn in gesprek over een samenvoeging van de heren 1-teams. Bestuurders van beide partijen hebben dat gisteren bevestigd. De achterliggende gedachte is om zo tot één goede Friese tophandbalploeg te komen. Het initiatief komt van LHS, maar het Stiens-bestuur twijfelt. Een commissie van ‘drie wijze mannen’ zal eind maart met een advies komen, waarna een definitief besluit verwacht wordt.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Hoe nu verder met Stiens, dat is de grote vraag

Stiens - Het is als een ontluikende liefde waarbij de één een oogje op de ander heeft, maar de gevoelens nog onbeantwoord blijven. Zomaar een metafoor die prima past bij het geflirt van de Leeuwarder handbalclub LHS met streekgenoot Stiens.

Sportmaandag, 17 maart 2008

DFD dicht bij lijfsbehoud

Stiens - DFD moest zaterdag winnen. De korfballers uit Trynwâlden hadden de punten dringend nodig en toonden dan ook inzet. Het in potentie betere CSL hoefde niet meer zo nodig. DFD toonde karakter, kreeg in een matig en mager potje korfbal in Stiens loon naar werken, maar is nog steeds niet helemaal zeker van klassenbehoud.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Langeweg junior behaalt kwartet zeges

Wolvega - Enkele weken geleden kwam Hugo Langeweg junior nog niet voor in de top drie bij de pikeurs, maar dat heeft de titelverdediger inmiddels rechtgezet. Zaterdag won hij op de Drafbaan van Wolvega vier van de tien koersen. Junior domineert de drafsport weer als vanouds.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Van der Pal loopt eenzaam naar zege

Dokkum - Stefan van der Pal schreef zaterdag in Dokkum de halve marathon van de Bonifatiusloop op zijn naam. De inwoner van Leeuwarden liep 1.15,43. Voor hem een prima tijd, maar ver boven het parcoursrecord 1.05,57 dat de Ethiopiër Welley Amare vorig jaar neerzette. Het was dan ook kwalitatief de minste editie in de serie van zeven.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Herre Zonderland neemt vaandel over

Veldhoven - Terwijl broer Epke ontbrak wegens een schouderblessure won turner Herre Zonderland zaterdag in Veldhoven de eerste van twee kwalificatiewedstrijden voor de Europese titelstrijd in Lausanne. De oudste Zonderland sloot de wedstrijd af met een mooie hoge score: 84.800 punten.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Zwaluwen pakt niet door

Leeuwarden - Leeuwarder Zwaluwen heeft in de strijd voor lijfsbehoud in de eerste klasse E zaterdag een slechte dag beleefd. In een matig, maar wel aantrekkelijke wedstrijd bleek een fel bekritiseerd doelpunt van Urker Jelle Loosman beslissend. De Friezen blijven door de nederlaag stevig op de onderste plek staan.

Sportmaandag, 17 maart 2008

Eén stap achteruit, om er twee vooruit te zetten

Tijnje - Terwijl buiten Jappie Walstra (42) en kornuiten een wanhopig gevecht voeren om het verblijf in de zondag vierde klasse B te verlengen, worden binnen de D1-pupillen gehuldigd voor het behalen van de noordelijke titel futsal. Het is Tijnje in een notendop. Daar waar een handvol ‘veteranen’ met man en macht probeert het zwalkende vlaggenschip op koers te houden, rijgt de jeugd de ene overwinning aan de andere aaneen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties