Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 maart 2007.

Economiezaterdag, 17 maart 2007

Overname speciaal vervoer Veenstra

Heerenveen/Heeg – Transportbedrijf Van der Werff Logistics uit Heerenveen neemt per 1 april van branchegenoot Veenstra uit Heeg het onderdeel uitzonderlijk vervoer over. De overname betreft de aankoop van vier truckcombinaties met kraan en het bijbehorende personeel.

Economiezaterdag, 17 maart 2007

Een dorpswinkel met een streekfunctie

Zwaagwesteinde –Babyspeciaalzaak, mode en warenhuis staan gezamenlijk op de gevel van Karel van der Wal uit Zwaagwesteinde. Een typische dorpszaak, zo lijkt het. Maar dat is maar een deel van de waarheid. ,,Onze klanten komen werkelijk overal vandaan: Groningen, Lemmer, Drachten’’, zegt Marijke (42), een van de vier eigenaren van de zaak. ,,Maar mensen uit het dorp komen ook binnen voor een kopje koffie.”

Hoofdartikelzaterdag, 17 maart 2007

Biddag voor gewas en arbeid...

In de orthodoxe protestantse kerken is ‘biddag voor gewas en arbeid’ nog een levend begrip - meer dan in andere kerken. Daar worden soms meer of minder geslaagde metaforische uitleggingen gegeven van traditionele teksten die op de tweede woensdag van maart werden gelezen.

Regiozaterdag, 17 maart 2007

Streekplan móét anders van minister

Leeuwarden - Het ministerie van VROM heeft de provincie voor de laatste keer gewaarschuwd dat het Streekplan Fryslân in strijd is met het rijksbeleid. In december 2006 nam Provinciale Staten het Streekplan aan, hoewel toen al duidelijk was dat er drie onderdelen op ernstige bezwaren stuitten. Daar is nu nog een bijgekomen: de ‘natte as’.

Regiozaterdag, 17 maart 2007

Geen slachtoffers meer tussen de daders

Kortehemmen - Met het nieuwe jeugdbehandelcentrum Woodbrookers dat in Kortehemmen bij Drachten komt, komt er een eind aan de praktijk dat jongeren die het slachtoffer zijn van mishandeling, bij gebrek aan beter in een jeugdgevangenis terecht komen. ,,Eindelijk”, vindt Jeugdhulp.

Regiozaterdag, 17 maart 2007

De Vliehors dicht - en wat dan?

Vlieland - Militair oefenterrein de Vliehors op Vlieland moet dicht. Op een deel van het terrein kan dan een ecodorp worden gebouwd. Dat biedt betere toekomstkansen voor het eiland, stelt advies- en ingenieursbureau Oranjewoud. Het bureau schreef voor Vlieland de structuurvisie tot 2020. Met scenario’s die moeten prikkelen.

Regiozaterdag, 17 maart 2007

Provincie handhaaft onderwijsbeleid

Leeuwarden - De provincie ziet geen aanleiding om het onderwijsbeleid te wijzigen naar aanleiding van de wetenschappelijke discussie over het onderzoek naar onderwijsachterstanden. De CDA-Statenfractie had Gedeputeerde Staten naar de geldigheid van het beleid gevraagd, omdat dat beleid gestoeld is op het idee dat er achterstanden bestaan, en er juist op dat punt kritiek is.

Regiozaterdag, 17 maart 2007

Honderden dode eidereenden aangespoeld

Zwarte Haan - Aan de Waddenzeekust zijn de afgelopen weken enkele honderden dode eidereenden aangespoeld. Dat is een piek in vergelijking met voorgaande jaren, stelt Gaatske Wiersma van de Fûgelspits. Wat de vogelsterfte heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. De afgelopen twintig jaar spoelen aan het eind van de winter altijd wel enkele tientallen dieren aan, zegt Wiersma. Die hebben dan de kou niet overleefd. ,,Maar dit jaar was van kou nauwelijks sprake.” Ook bevatten eidereenden doorgaans veel parasieten. ,,We zijn er nog niet achter waarom die ene keer wél veel dieren doden, en de andere keer niet.” Wie kadavers vindt, kan dat doorgeven aan het NIOZ.

Regiozaterdag, 17 maart 2007

Lauwers College wil vaker ‘traffic informers’ in les

Kollum - Het Lauwers College in Kollum wil vaker ‘traffic informers’ uitnodigen. Leerlingen van de vierde klas van het vmbo kregen de afgelopen weken les van Riemer Sinia. Hij maakte op zijn achtste jaar een ernstig verkeersongeluk mee, waardoor hij deels verlamd raakte. In gastlessen vertelde hij de leerlingen zijn levensverhaal, om ze zo op de gevaren in het verkeer te wijzen. De gemeente Kollumerland en de provincie Fryslân droegen bij in de kosten. ,,De lessen hebben een enorme indruk op de leerlingen gemaakt”, zegt coördinator Jannie van der Meulen. ,,We willen deze lessen graag ieder jaar geven.”

Geloof & Kerkzaterdag, 17 maart 2007

Gelovig hart kan niet zonder goed skelet

Amersfoort - ,,Concentratie op het hart is goed, maar dat hoeft niet te leiden tot minachting van de theologie.” Prof. dr. Gijsbert van den Brink sprak vrijdag op een symposium ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Evangelische Hogeschool (EH) over de geestelijke volwassenheid van ‘de kerk’. ,,Het hart heeft ook een stevig skelet nodig.”

Geloof & Kerkzaterdag, 17 maart 2007

‘Mateloos in het goede, en in het kwade’


Sportzaterdag, 17 maart 2007

Zelfs Ketting kan Cambuur niet redden

Leeuwarden - Cambuur probeerde gisteravond tegen Helmond Sport het besmeurde blazoen, opgedaan vorige week in Den Bosch, thuis voor eigen publiek weer eens schoon te poetsen. Dat mislukte jammerlijk, al was de eerste helft aardig om te zien. Na een matte eerste en frisse tweede helft hield Helmond Sport de thuisclub aardig in de tang.

Sportzaterdag, 17 maart 2007

Nichols: dit moet jaar van Flyers worden

Heerenveen - Na afloop van de halve finale tegen Geleen was Eaters-coach Dave Hyrsky vol lof over Don Nichols. De verdediger van Vadeko Flyers scoorde in de laatste wedstrijd niet alleen twee keer (waaronder de winnende), maar speelde ook nog eens een sublieme pot ijshockey. ,,Met zo iemand in je team kun je bijna niet verliezen, hij verliest geen duels.” In zijn vierde seizoen bij Flyers is het hoog tijd voor het landskampioenschap, vindt Nichols. ,,Dit moet ons jaar worden.”

Sportzaterdag, 17 maart 2007

Maceo Rigters moet Foppe de Haan overtuigen

Breda - Als SC Heerenveen het vanavond tegen NAC Breda opneemt, treft het in de persoon van Maceo Rigters een oude bekende. De aanvaller debuteerde drie seizoenen geleden onder Foppe de Haan voor SC Heerenveen in het betaalde voetbal. Over zijn oude club, zijn favoriete positie en Jong Oranje.

Sportzaterdag, 17 maart 2007

Pama: Cambuur in de wachtkamer

Enschede Cambuur Leeuwarden maakte vorige week bekend dat ze niet langer in de race is voor de nieuw op te zetten eredivisie in het vrouwenvoetbal, maar algemeen directeur Alex Pama gaf gisteren in een commentaar toe dat de club er nog altijd wel brood in ziet. De KNVB wil echter maar zes teams toelaten en eerstedivisionisten genieten volgens de geruchten niet de voorkeur. Gisteren meldde FC Utrecht zich alsnog voor de eredivisie nadat het eerder was afgehaakt. De andere belangstellende clubs zijn SC Heerenveen, AZ, ADO Den Haag, Willem II, TOP Oss. Roda JC en FC Twente.

Sportzaterdag, 17 maart 2007

Hanssen vervangt geschorste Prager

Heerenveen De Noor André Hanssen start vanavond bij SC Heerenveen in de basis voor het thuisduel tegen NAC Breda. Hij neemt op het middenveld de plaats in Thomas Prager. De Oostenrijker is geschorst voor de wedstrijd tegen de Brabanders. Trainer Gertjan Verbeek kan verder beschikken over een fitte selectie. Slechts Bo Storm is geblesseerd. Opstelling: Vandenbussche; Zuiverloon, Hansson, Dingsdag, Breuer; Bosvelt, Hanssen, García-García, Pranjic; Nilsson en Alves.

Sportzaterdag, 17 maart 2007

De Vries rijdt weer juniorenrecord

Calgary Bij internationale schaatswedstrijden in Calgary heeft Sjoerd de Vries zijn tweede wereldrecord bij de junioren in een week verbeterd. Op de 1500 meter kwam de Jong Oranje-rijder uit Uitwellingerga tot 1.45,54. Eerder al zette hij een toptijd neer op de 3000 meter, 3.42,98. De junior werd recentelijk wereldkampioen allround.

Weerzaterdag, 17 maart 2007

Gure zondag

Vandaag hebben we enkele buien en wisselend bewolkt weer. Het kwik ligt rond 10 à 11 graden, bij een matige tot aan zee harde westenwind. Zondag krijgen we een guur weertype met regen, aan zee een stormachtige wind en in de avond winterse buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties