Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 december 2012.

Cultuurmaandag, 17 december 2012

Jente van der Hem wint zeventigste editie FeRstival

Heerenveen | Jente van der Hem uit Poppenwier heeft de finale van de zeventigste editie van de voordrachtswedstrijd FeRstival gewonnen. De leerling van het RSG in Sneek die uitkwam in de categorie Trochsetters (tweede- en derdeklassers) wist de jury het meest te ontroeren met de voordracht van haar gedicht Beppe en ik van Harmen Wind, waardoor zij met de wisselbeker naar huis ging. In totaal 34 leerlingen van het voortgezet onderwijs streden zaterdag tegen elkaar in een vol Posthuis Theater in Heerenveen, door een Friestalig gedicht voor te dragen.

Cultuurmaandag, 17 december 2012

Koudum viert 75e verjaardag koningin met expositie

Koudum | Beeldhouwcentrum Koudum staat stil bij de 75e verjaardag van koningin Beatrix op 31 januari. 35 cursisten en docenten van het beeldhouwcentrum hebben portretten gemaakt van de koningin die op een expositie te zien zullen zijn. De NOS heeft in het Beeldhouwcentrum televisie-opnames gemaakt van het scheppingsproces van deze beelden. De opnames worden gebruikt in de NOS-documentaire Beeld van Beatrix die op 30 of 31 januari wordt uitgezonden.

Economiemaandag, 17 december 2012

Bedrijven investeren 319 miljoen in onderzoek

Den Haag | Er is ruim vierhonderd miljoen euro beschikbaar voor onderzoek in de topsectoren van de Nederlandse economie. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer afgelopen weekeinde, voorafgaand aan het overleg dat hij vandaag met de Kamer heeft over ondernemen. Ruim 1500 bedrijven trekken komend jaar 319 miljoen euro uit voor onderzoek en het kabinet legt er 83 miljoen euro bij, aldus de minister.

Economiemaandag, 17 december 2012

Kredietgarantie bedrijven blijft langer bestaan

Den Haag | De kredietgarantie die de overheid verstrekt aan banken en grote bedrijven zal blijven bestaan. De regeling zou eind 2013 verdwijnen, maar volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is er nog altijd behoefte aan. Daarnaast heeft hij besloten dat ook andere bedrijven dan banken gebruik kunnen maken voor de regeling voor het midden- en kleinbedrijf.

Hoofdartikelmaandag, 17 december 2012

Een vis is een vis; een hond is een hond

De bultrugvis Johannes die in ondiep water is doodgegaan, heeft het afgelopen weekeinde voor veel emoties gezorgd; van tranen uit medelijden tot en met scheldpartijen. Het Kamerlid Thieme van de Partij voor de Dieren wil een platform in het leven roepen voor aangespoelde zeedieren. Het wetenschappelijk instituut Ecomare heeft aangifte gedaan wegens bedreigingen en bergingsbedrijven en de KNZRM, de reddingsmaatschappij, beconcurreerden elkaar als redders van de walvis. Het ANP deed een alarmbericht uitgaan toen bekend werd dat Johannes was overleden. Op de sociale media, met name Twitter, was Johannes het gespreksonderwerp van de dag.

Regiomaandag, 17 december 2012

Teeven wacht plan opvang asielzoekers Drachten af

Drachten | Smallingerland mag voorlopig doorgaan met het plan om noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers te creëren. Staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie) grijpt nog niet in, schrijft hij aan de Tweede Kamer. B en W zoeken momenteel naar een constructie om deze noodopvang te bieden, iets wat gemeenten eigenlijk niet mogen doen.

Regiomaandag, 17 december 2012

Het is nog zoeken in de brede school in Grou

Grou | ,,We kunnen hierlangs”, zegt een moeder tegen een andere. ,,Is dit dan niet de route van De Twa Fisken?”, krijgt ze als antwoord. ,,Daar mogen wij toch ook gewoon lopen?”

Regiomaandag, 17 december 2012

Verdriet overheerst nu de afdeling dicht moet

De afdeling verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde van de De Sionsberg neemt vanaf vandaag geen nieuwe patiënten meer aan. Het einde van een tijdperk voor personeel en patiënten, en het begin van een onzekere toekomst.

Sportmaandag, 17 december 2012

De onrust in het Friese Haagje wakkert verder aan

Utrecht | Het seizoen 2012-2013 is halverwege en het chagrijn heerst tot in de diepste krochten van het Friese Haagje. Vijftien schamele puntjes, komt het wel goed met de club?

Sportmaandag, 17 december 2012

Als Kenny Otigba naar huis gaat, dan gaat hij naar Hongarije

Utrecht - Bij gebrek aan tastbare lichtpuntjes vond de Friese gelukszoeker gistermiddag in stadion Galgenwaard z’n prooi in Kenny Otigba. De 20-jarige Hongaarse Nigeriaan voer voor het eerst mee in het zwalkende Friese vlaggenschip. Natuurlijk kon -ie de schuit in het slotkwartier niet meer vlottrekken, maar stond men hem toe dat hij een toch klein feestje met zichzelf vierde? ,,Deze dag zal ik m’n leven lang nooit meer vergeten.”

Sportmaandag, 17 december 2012

De nieuwe trainer van Cambuur moet passen in de clubcultuur

Met het aangekondigde vertrek van trainer Alfons Arts bij SC Cambuur, nemen de speculaties over zijn opvolger snel toe. De Leeuwarders zijn op zoek naar een trainer die staat voor verzorgd voetbal en tegelijkertijd ook als technisch manager te werk kan gaan. Wie is volgens drie oud-spelers/trainers hiervoor de aangewezen persoon?

Sportmaandag, 17 december 2012

Frisia sluit topjaar af met nederlaag tegen Wolvega

Leeuwarden | LAC Frisia 1883 heeft het succesvolle voetbaljaar 2012 gistermiddag geen passend slot kunnen geven. Wolvega kwam op bezoek en verliet sportpark De Magere Weide met een 1-0 overwinning en de behorende drie punten in de tas. Het is echter een klein smetje op deze dag.

Sportmaandag, 17 december 2012

Jumping Franeker levert Ineke Wiegersma eindelijk titel op

Franeker | Jumping Franeker was het concours van de familie Hoekstra. Niet alleen omdat de Hoekstra’s in manege ’t Spant een groot aandeel hadden in de organisatie, maar ook omdat dochter Marriët zaterdag de Grote Prijs won met Wakamorka. Het ludieke Open Fries kampioenschap voor veteranen leverde na ruim dertig jaar paardensport de eerste titel op voor Ineke Wiegersma. De 42-jarige amazone uit Leeuwarden won als jongste veteraan de klasse ZZ met Willeminka.

Sportmaandag, 17 december 2012

Kamminga verrast tijdens Adventurerun

Ameland | Iwan Kamminga (33) uit Nieuwe Pekela heeft verrassend de halve marathon van Ameland op zijn naam geschreven. De Groninger bleef tijdens de negende editie van de Adventurerun de Friese topfavoriet Erik Negerman ruim voor met een tijd van 1.10.43. De oud-Bolswarder, die niet fit was, eindigde teleurstellend als vijfde in 1.14.38. De Eindhovense Keniaan Timothy Karanu werd tweede met een achterstand van bijna anderhalve minuut op Kamminga (1.12.09).

Sportmaandag, 17 december 2012

Fries successen op NK pencak silat

Leeuwarden | Patrick Pronk (21) uit Stiens en Leeuwarder Dennis Scholten (33) zijn Nederlands kampioen pencak silat geworden. Scholten in de klasse tot tachtig kilo, Pronk in de categorie tot zeventig kilo.

Sportmaandag, 17 december 2012

Nog één keer rivalen voor het goede doel

Leeuwarden | Alsof de tijd had stilgestaan. Zo stonden de handballers van oud-Hellas en oud-Meteoor zaterdagavond nestjes in een lange rij opgesteld in het Leeuwarder Kalverdijkje. Toegegeven, de ene gladiator van weleer had zichtbaar van de jaren genoten, maar bij de ander was nog geen grammetje vet te bespeuren. Alles voor het goede doel. En een zonnige toekomst voor de handbalsport in de stad.

Sportmaandag, 17 december 2012

Aris wint met moeite bij laagvlieger Amsterdam

Amsterdam | Aris Leeuwarden heeft gisteravond een moeizame overwinning op Amsterdam behaald (80-84). Hoewel basketballers van coach Erik Braal over het grootste gedeelte van de wedstrijd de controle hadden, was de winst tot de laatste seconden geen uitgemaakte zaak. Braal maakt zich in de aanloop naar het duel met Groningen van woensdag vooral zorgen over de defensieve organisatie bij zijn ploeg. ,,Als wij verdedigend beter gaan spelen, hebben we kans. Anders niet.”

Sportmaandag, 17 december 2012

Sneek komt net te kort tegen Weert

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdag de slag om de tweede plaats verloren van VC Weert. Net als eerder dit seizoen in Limburg kwam de ploeg van Petra Groenland in de Sneker sporthal net te kort. ,,We hebben laten zien dat we goed kunnen volleyballen en de verschillen waren kleiner”, merkte Groenland na het 2-3 (25-20, 18-25, 17-25, 25-18 en 12-15) verlies op.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties