Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 17 december 2009.

Cultuurdonderdag, 17 december 2009

Fraai spelend Florilegium Musicum

Het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach is niet direct te vergelijken met een werk zoals de Matthäus Passion of de Johannes Passion. Deze twee composities zijn als één geheel gecomponeerd terwijl het Weihnachtsoratorium een werk is dat bestaat uit zes cantates die oorspronkelijk ook op verschillende dagen werden uitgevoerd. Daarnaast zijn de meeste onderdelen ook niet speciaal voor dit oratorium geschreven, maar komen uit verschillende andere werken van Bach.

Cultuurdonderdag, 17 december 2009

Janneke Staarink stopt als directeur van Oerol

Terschelling - Janneke Staarink, directeur van Oerol op Terschelling, houdt het voor gezien. Met ingang van 1 februari volgend jaar beëindigt ze haar werkzaamheden.

Economiedonderdag, 17 december 2009

Friesland Bank neemt belang in Strix Lease Service

Hoofddorp/Leeuwarden - De participatiemaatschappij van Friesland Bank, Friesland Bank Investments, neemt een belang van 13,8 procent Strix Lease Service. De overeenkomst vormt een verdere versteviging van het partnerschap tussen Strix Lease Service en Friesland Bank. Beide partijen werken sinds halverwege 2008 samen in het autoleaselabel FB Lease.

Economiedonderdag, 17 december 2009

‘Laat Rijk betalen voor landbouwproef Noorden’

Den Haag - Het ministerie van LNV moet van de Tweede Kamer 3,75 miljoen euro reserveren in 2010 voor het uitvoeren van twee proefprojecten rond het belonen van groenblauwe diensten. De provincies Fryslân en Groningen hoeven dan niet mee te betalen aan de projecten in de Friese Wouden en het Groninger Westerkwartier.

Economiedonderdag, 17 december 2009

Moratorium geitenhouderij

Den Haag - In heel Nederland geldt tot nu een verbod op het uitbreiden van geitenhouderijen. Ook is is het fokverbod uitgebreid naar heel Nederland. Reden is dat bedrijven die nu niet-besmet lijken in de loop van de komende maanden toch besmet kunnen zijn.

Hoofdartikeldonderdag, 17 december 2009

Spoeddebatten, urgentie...

Deze week waren er in de Tweede Kamer zes spoeddebatten. Niet dat er nu zulke actuele onderwerpen zijn die onmiddelijk om een debat vragen. Geenszins zelfs. Slechts het vernietigende rapport over de Amsterdamse Noord-Zuidlijn gaf deze week aanleiding voor een dergelijk debat. De andere drie gingen niet over acute onderwerpen. Gisteravond is er bijvoorbeeld gesproken over een rapport van de Ombudsman over gehandicaptenzorg. Dat rapport is van 3 december, ruim twee weken oud. Het tijdverloop sindsdien getuigt al van weinig echte spoed. Het spoeddebat van dinsdag miste zelfs alle urgentie. Dat ging over het besluit van de rechter dat de gemeente Eindhoven een pedoseksueel niet mag weren. Dit is een uitspraak van eind oktober. De cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek over hoge babysterfte onder allochtone moeders worden vanavond met ‘spoed’ behandeld. Deze cijfers zijn van 16 november.

Regiodonderdag, 17 december 2009

‘Kijk nog eens goed naar besluit REC’

Harlingen - De provincie Fryslân gaat de gemeenten binnen Omrin vragen om de afvaloven in Harlingen nog eens op de eigen agenda te zetten. Ook Omrin zelf krijgt de oproep om het omstreden bouwbesluit nog eens tegen het licht te houden.

Regiodonderdag, 17 december 2009

Iedere lezende baby weet het: van lezen groei je

Dokkum/Heerenveen - ,,Het heeft toch geen enkele zin om met een baby een boek te lezen. Die snapt er nog niks van.” Er zijn veel ouders die zo denken.

Regiodonderdag, 17 december 2009

Te laat op het werk, maar toch heerlijk die witte stilte

Leeuwarden - Door de sneeuw konden duizenden Friezen vanmorgen niet of niet op tijd op hun werk of school komen. Altijd zuur, maar velen zien er ook wel de lol van in.

Regiodonderdag, 17 december 2009

Blikschade, vertragingen en ongemak

Leeuwarden - In Fryslân zijn vannacht zeker vijfentwintig vrachtwagens van de weg gegleden. Ook raakten zo’n vijftig tot vijfenzeventig gewone auto’s betrokken bij ongelukken die veroorzaakt werden door de sneeuwval. Dat zegt de politie. Gewonden vielen er niet bij de vele ongelukken.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 december 2009

Twintig jaar kerknieuws op Radio Middelsee

Stiens - In Stiens wordt vandaag stilgestaan bij het feit dat het programma Tsjerke yn Beweging twintig jaar bestaat. Het programma is al die tijd gepresenteerd door het duo Joukje Deelstra en Roelie Groenewoud uit Stiens. Ze vormen tevens de redactie.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 december 2009

‘Kerken moeten geld inzamelen voor ‘Het Glazen Huis’

Leeuwarden - Kerken moeten solidair zijn met de eindejaarsactie Serious Request van radiozender 3FM. ,,Als ‘Serious Churches’ kunnen we helpen met het inzamelen van geld voor het goede doel’’, aldus ‘twitterende’ dominee Boele Ytsma.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 december 2009

Dansen, zingen, en op de trom slaan voor het klimaat

Kopenhagen - Met veertig jongeren reisde de christelijke organisatie Time to Turn naar Kopenhagen om van zich te laten horen in het klimaatdebat. ,,Al trokken demonstranten met hun geweld veel media-aandacht, de wereldtop draait om het bewerkstelligen van een positieve verandering van de wereld”, aldus Tijmen Meijer (28). Hij hield voor het Friesch Dagblad een dagboek bij.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 december 2009

Het geheugen van kerkelijk Franeker

Franeker - Alfie de Groot (59) werkte 33 jaar op het Kerkelijk Bureau in Franeker. Zaterdag neemt ze officieel afscheid. Protestants Franeker verliest de vraagbaak die door drie decennia werken voor de kerk bijna alles wist.

Sportdonderdag, 17 december 2009

Aris laat koploper Bergen op Zoom ontsnappen

Bergen op Zoom - De basketballers van De Friesland Aris hebben gisteravond niet weten te verrassen bij koploper Bergen op Zoom. Ondanks een sterke inhaalrace in het begin van het laatste kwart, lieten de Leeuwarders toch weer een gaatje vallen met de Brabanders. Met alleen het thuisduel tegen Amsterdam voor de feestdagen nog op de rol, bezet Aris de zesde plaats op de ranglijst in de eredivisie.

Sportdonderdag, 17 december 2009

Väyrynen siert eerste basisoptreden op met goal

Heerenveen - Het was gisteravond, ondanks de uitschakeling van sc Heerenveen, een heuglijke dag voor Mika Väyrynen. De 27-jarige Finse middenvelder mocht, na een slepende knieblessure, voor het eerst sinds bijna elf maanden weer in de basis beginnen. Dat vertrouwen betaalde Väyrynen uit met de o zo belangrijke openingstreffer voor Heerenveen tegen FK Ventspils.

Sportdonderdag, 17 december 2009

5-0 is doekje voor het bloeden

Heerenveen - Ze bewandelden een weg door de jungle, kwamen onderweg iedereen tegen, met name ongedierte. Wat Heerenveen-trainer Jan de Jonge met die woorden exact bedoelde? Hij kon het niet uitleggen. Feit was dat de Europese campagne van Heerenveen gisteravond in schoonheid strandde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties