Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 17 november 2010.

Cultuurwoensdag, 17 november 2010

Cd met in Fries vertaalde liedjes van Bob Dylan

Leeuwarden - Elf Friese artiesten hebben de cd In Frysk earbetoan oan Bob Dylan gemaakt, met nummers van de Amerikaanse zanger Bob Dylan vertaald in het Fries. Het album wordt morgen bij Omrop Fryslân gepresenteerd met live optredens van onder anderen Jan Tekstra en Twarres. Dat heeft producent ACB Wommels gisteren gemeld. Van het project, dat onder leiding stond van Jan Tekstra, is ook een dvd gemaakt.

Cultuurwoensdag, 17 november 2010

‘De Smearlappen’ derde boek Fryslân lêst syn toppers

Leeuwarden - Het boek De Smearlappen van Anne Wadman is het derde boek dat is gekozen voor de campagne Fryslân lêst syn toppers. Dat heeft een woordvoerder van Bibliotheekservice Fryslân gisteren gemeld. Het boek is vanaf vandaag gratis te verkrijgen in vijftien bibliotheken in de provincie. Met de campagne willen Bibliotheekservice Fryslân, It Fryske Boek en Tresoar het lezen van Friestalige literatuur bevorderen.

Cultuurwoensdag, 17 november 2010

Museum Drachten stelt gebroeders Rinsema centraal

Drachten - Museum Drachten heeft 2011 uitgeroepen tot het Rinsemajaar. Dat heeft een woordvoerster van het museum gisteren bekendgemaakt. Het museum wil de komende tijd uitgebreid aandacht besteden aan de kunststromingen De Stijl en het Dadaïsme, om zo ,,de internatonale betekenis van de kerncollectie van Museum Drachten zichtbaar te maken”.

Economiewoensdag, 17 november 2010

Nieuw staalbedrijf begint in Harlinger haven

Harlingen - In de industriehaven van Harlingen begint het herstel-, straal- en coatingbedrijf Multifinish met vijftien man aan zijn werkzaamheden. ,,De organisatie staat en de bouw is bijna afgerond”, zegt mede-initiatiefnemer en -eigenaar Jelle Jan Hoeksma. In het afgelopen jaar is het bedrijf opgebouwd in het havengebied. Hoeksma is tevens eigenaar van carrosserie- en constructiebedrijf De Groot in Franeker met vijftien man aan personeel. Dit bedrijf komt oorspronkelijk uit Stiens en is sinds 2000 in Franeker gevestigd.

Economiewoensdag, 17 november 2010

Koeienwelzijn wordt niet bepaald door weidegang

Leeuwarden - Er gaat teveel aandacht naar het aspect van weidegang wanneer het gaat om het verbeteren van het welzijn van de koe. ,,Koeien staan driekwart van het jaar binnen. Weidegang is wel belangrijk, maar vergeet alsjeblieft niet om ook de stal mee te nemen wanneer je als boer met een nieuw stalconcept wilt werken.” Dit betoogde hoogleraar Dier en Samenleving Elsbeth Stassen gisteren op een discussieavond georganiseerd door de Melkveeacademie en de Leeuwarder Courant, met als titel: ‘boer&koe’.

Hoofdartikelwoensdag, 17 november 2010

Eindspel...

De Amerikanen spelen het eindspel in Afghanistan. De Afghaanse president Hamid Karzai lijkt niet mee te willen werken.

Regiowoensdag, 17 november 2010

‘Ontmoeting kind en Sint is altijd even spannend’

Sneek - Sinterklaas bezoekt al sinds het (Sint) Antoniusziekenhuis bestaat de zieke kinderen en ouderen van Sneek en de wijde omgeving. Tot 15 januari houdt het ziekenhuis een foto-expositie over die bezoekjes: ,,Veel is veranderd, maar de ontmoeting tussen kind en Sint blijft altijd even spannend.”

Regiowoensdag, 17 november 2010

Quilten tot je vingers ’s nachts nog kloppen

Drachten - Zelfs op de koffie-ochtenden in wijkcentrum De Skammel in de Drachtster wijk De Trisken zit Marijke Siecker nog te quilten. ,,Waarom exposeer je je quilts niet eens?”, vroegen de andere vrouwen. Nu hangen er veertig ter bezichtiging.

Regiowoensdag, 17 november 2010

Spar in Arum biedt service tot in keuken

Arum - Sommige klanten komen vrijwel nooit in de supermarkt van Feike en Tjimmie in Arum. Ze mailen het boodschappenlijstje, winkelmedewerkers gaan langs de schappen en de kruidenierswaren worden bij de klant thuisbezorgd. Via de bank wordt de factuur betaald. Al die service kost de klant geen cent.

Regiowoensdag, 17 november 2010

Grote hbo’s scoren amper een voldoende

Leeuwarden - De drie Friese hogescholen scoren - net als vorig jaar - gemiddeld in de ranglijst van hbo-instellingen in de Keuzegids HBO Voltijd 2011. De Friese scholen doen het net iets beter dan de grote landelijke, die krap aan een voldoende halen. Hoe groter de opleiding, des te lager de score.

Regiowoensdag, 17 november 2010

Nij Beetse verwart feiten zwangerschap

Nij Beets - De 26-jarige Nij Beetse die ervan wordt verdacht haar vier baby’s om het leven te hebben gebracht, kan zich de twee eerste zwangerschappen moeilijk herinneren. Ze haalt feiten en data door elkaar. Dat zei haar raadsvrouw Barbara Klunder gisteren tijdens de eerste proformazitting in de rechtszaak tegen de verdachte.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 november 2010

Geen plek voor esoterie in de kerk

Leeuwarden - Vormen van esoterie die de weg van de zelfverlossing wijzen, kunnen niet als kerkelijke dienst worden aangemerkt. Ze gaan in tegen het hart van het christelijk getuigenis. Dat schrijft dr. Arjan Plaisier in het jongste nummer van Kerk en theologie.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 november 2010

Verhuizing PThU wordt miljoenenoperatie

Kampen - De verhuizing van de Protestantse Theologische Universiteit (PTHU) naar Amsterdam en Groningen wordt een miljoenenoperatie. De verplaatsing van de huidige drie vestigingen gaat meer dan 3 miljoen euro kosten. Vorige week stemde de synode van de Protestantse Kerk er mee in. Maar hoeveel had de landelijke kerkvergadering nog te zeggen?

Sportwoensdag, 17 november 2010

Kroon met Team Anker terug op de weg naar boven

Sneek - Een hersenschudding in november 2008 kostte Ingeborg Kroon het hele schaatsseizoen. Ze werd ver terug geworpen. Zondag reed de Friezin tijdens de worldcup naar een achtste plek op die afstand. ,,In zo’n veld. Iedereen rijdt hier”, verwees ze blij naar de sterke internationale concurrentie. De schaatsster uit Sneek is terug aan het front, met dank ook aan Team Anker, haar sponsor. Het eerste damesteam in Nederland.

Sportwoensdag, 17 november 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportwoensdag, 17 november 2010

Peter Nieuwenhuis aan de slag in Brazilië

Oudehaske - Peter Nieuwenhuis uit Oudehaske wordt adviseur van de Braziliaanse handboogbond. De Fries moet in het Zuid-Amerikaanse land voor de handboogschutters een programma opzetten met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Sportwoensdag, 17 november 2010

Beloftes Heerenveen bekeren verder

Rotterdam - Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen heeft gistermiddag de volgende ronde in het bekertoernooi voor tweede elftallen bereikt. Op het Rotterdamse sportpark Nieuw Terbregge klopte de formatie van trainer Johnny Jansen de beloftes van Sparta Rotterdam met 1-3.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties