Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 november 2009.

Cultuurdinsdag, 17 november 2009

Fanfare Constantia wint eerste prijs met lof in Zaandam

Menaldum - Fanfare Constantia uit Menaldum heeft zondag op het KNFM-concours in Zaandam de hoogste totaalscore behaald.

Cultuurdinsdag, 17 november 2009

Werk Claudy Jongstra in New York onthuld

Leeuwarden - Textielkunstenares Claudy Jongstra uit Spannum heeft een wandinstallatie ontworpen voor het nieuwe atrium - de bezoekersruimte - van het Lincoln Center in New York. De ruimte in het grote culturele centrum in de wereldstad, wordt op 24 november geopend. Dat staat op de website van de Friese kunstenares.

Economiedinsdag, 17 november 2009

Aftrap van de aardappelacademie in Groningen

Uithuizen - In de provincie Groningen is 26 november de aftrap van de Pootaardappelacademie in Uithuizen. De bijeenkomst vindt plaats in Hotel Café Restaurant Het Gemeentehuis om 19.45 uur. In Fryslân was er afgelopen maand ook al een eerste bijeenkomst van boeren. Doel van de bijeenkomsten is kennisontwikkeling om ondernemers nieuwe impulsen te geven. In de provincie Groningen is er eerst al een pilot geweest. Daaraan deden 25 akkerbouwers mee.

Economiedinsdag, 17 november 2009

Tweederde van de suikerbieten is uit de grond

Leeuwarden - Friese akkerbouwers hebben nog bijna een derde van de suikerbieten in de grond. Het wachten is nu op een periode van redelijk droog weer, zegt akkerbouwwoordvoerder Upt Hiddema van LTO Noord. De bieten die deze maand nog verwerkt moeten worden, liggen al wel langs de weg. ,,De bieten voor december en begin januari, moeten voor het grootste deel nog worden gerooid.” De bietencampagne gaat in ieder geval door tot en met begin januari. In het Noorden en in de Flevopolders zijn landelijk de meeste bieten gerooid. Hiddema verwacht dat de suikerpercentages, die nu nog extreem hoog zijn, de komende tijd door de regen naar beneden gaan.

Economiedinsdag, 17 november 2009

‘Groene revolutie in Afrika’

Rome - Met een oproep tot een tweede Groene Revolutie zal minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de voedseltop van de FAO toespreken. De FAO, de landbouw-en voedselorganisatie van de Verenigde naties (VN), houdt deze week in Rome een driedaagse top over mondiale voedselzekerheid.

Hoofdartikeldinsdag, 17 november 2009

De cao-onderhandelingen...

De grootste vakbond in ons land, de FNV, heeft de looneisen geformuleerd voor 2010. Daarbij gaat het niet alleen over geld, 1,25 procent erbij, maar ook over scholing en werkgelegenheid. Tussen geld en scholing/werkgelegenheid is een relatie: als de werkgevers niet voldoen aan de eisen van de laatste twee elementen, verhoogt de vakcentrale de looneis naar twee procent. Aan dat dreigement kan gemakkelijk een ander worden toegevoegd; anders gaan we naar het Malieveld. Of heeft de vakbeweging door dat onder de huidige omstandigheden het Malieveld een drassig moeras is geworden, waarin iedereen natte en vieze voeten krijgt?

Regiodinsdag, 17 november 2009

School Oudega bol van technische snufjes

Oudega (W.) - De nieuwe christelijke basisschool Klaver Trije in Oudega (W.) staat bol van de technische snufjes. Overal in het schoolgebouw hangen sensoren die er voor zorgen dat er flink bespaard kan worden op de energierekening en dat de kinderen in schone lokalen les krijgen.

Regiodinsdag, 17 november 2009

De gêne raakt weg; meer voedselhulp voor minima

De acceptatie van de voedselbanken wordt groter, merken de Friese vrijwilligers. Dat betekent: meer adressen, meer mensen geholpen.

Regiodinsdag, 17 november 2009

Beroepsvisser van het jaar wil gráág voor de rechter

Zoutkamp - In april van dit jaar werd hij nog toegejuicht als beroepsvisser van het jaar 2009. Binnenkort moet hij zich, zo hoopt hij tenminste, voor de Groninger rechter verantwoorden voor het overtreden van het vangstverbod op de paling. Gaele Postma (47) uit Zoutkamp is niet bang naar de rechtbank te gaan. ,,Ik hoop dat de rechter zegt dat wij als vissers onfatsoenlijk behandeld zijn door minister Verburg”, zegt Postma.

Regiodinsdag, 17 november 2009

Provincies zijn sceptisch over kilometerprijs

Leeuwarden - Het is noodzakelijk dat de provincies een eigen belasting mogen blijven heffen. Dat stelt gedeputeerde Galema. Nu het rijk de kilometerheffing gaat invoeren, verdwijnen de opcenten, een alternatief voor deze provinciale belasting heeft het rijk nog niet.

Regiodinsdag, 17 november 2009

Minister helpt noodlijdende Friese politie

Leeuwarden - Minister Ter Horst wil dit jaar 25 miljoen euro uittrekken voor noodlijdende politiekorpsen in Nederland. Dat heeft ze gisteren in de Tweede Kamer gezegd. Een daarvan is het Friese korps, dat jaarlijks rond de acht miljoen euro tekort komt en kampt met grote schulden. Een derde van de 25 miljoen gaat naar Fryslân.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 november 2009

‘Je krijgt een kijkje in de keuken van PKN’

Lunteren - De synode van de Protestantse Kerk telt over een tijd geen 150, maar nog slechts 75 synodeleden. Nu nog worden er per classis twee mensen afgevaardigd naar de landelijke kerkvergadering. Het wordt echter steeds moeilijker om hiervoor mensen te vinden. Wat maakt het de moeite waard om drie dagen lang te vergaderen over kerkzaken in Lunteren?

Geloof & Kerkdinsdag, 17 november 2009

Boze geesten, angsten en een crucifix

Het is half zes en ik rijd terug van een bezoek in het zuiden van de provincie. De cruise control voorkomt dat ik ongewenste post ga krijgen van het Justitieel Incassobureau voor een snelheidsovertreding. En de telefoon gaat. Een blauw lampje geeft aan waar ik op een knop moet drukken om te kunnen praten met de beller, alsof hij naast me zit in de auto. Blue Tooth heet dat. De zegeningen van de techniek, denk ik bij mijzelf.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 november 2009

2000 katholieke jongeren komen diaconaal in actie

Utrecht - Ruim tweeduizend katholieke jongeren zetten zich dit weekend in voor diaconale projecten in het kader van de zesde Diaconaction. Groepen jongeren in de leeftijd van 12 tot ongeveer 18 jaar gaan in hun eigen regio aan de slag om op een of andere manier anderen te helpen.

Sportdinsdag, 17 november 2009

Raadsels van het voetbal verklaard

Heerenveen, Sportpark Noord, een zaterdagochtend in 1994. Terwijl een 17-jarige Deense tiener ballen op het doel schiet, kijken voorzitter Riemer van der Velde, bestuurslid juridische zaken en scout Yme Kuiper, hoofdtrainer Foppe de Haan en assistent-trainer Gertjan Verbeek bewonderend toe. Het oordeel is eensluidend: ‘deze nemen we’.

Sportdinsdag, 17 november 2009

Oranje trekt veel volk in Heerenveen

Heerenveen - Het Nederlands elftal is gistermiddag op sportpark Skoatterwâld onder grote publieke belangstelling de voorbereiding op de oefeninterland met Paraguay begonnen. Enkele honderden toeschouwers volgden de training in Heerenveen van dichtbij. De Friese plaats is morgenavond voor het eerst sinds 1985 gastheer van Oranje.

Sportdinsdag, 17 november 2009

Friese toeschouwers zullen geen Wesley Sneijder zien

Heerenveen - Even was er nog hoop dat Wesley Sneijder morgen mee zou kunnen in Heerenveen met Oranje tegen Paraguay. Maar die hoop bleek gisterochtend ijdel. ,,Toen heb ik contact met Wesley gehad. En al vroeg gaf hij aan dat het er niet goed uitzag. Voor de zekerheid is hij nog naar het trainingskamp gekomen om onze staf naar de blessure te laten kijken. De conclusie was dat de wedstrijd te snel zou komen.”

Sportdinsdag, 17 november 2009

Inia drukt neus tegen venster in judowereld

Goënga - Ze judoot al een jaar of twintig en zaterdag behaalde ze het beste resultaat uit haar carrière. Ilse Inia uit Goënga stond in Rotterdam ineens op het tweede schavot van het podium van het Nederlands kampioenschap judo. Carola Uilenhoed was in de finale van de categorie 78+ kilogram te sterk, maar Inia is dolblij met haar zilveren medaille. ,,Na twee keer vijfde te zijn geweest, wil je natuurlijk een keer hoger eindigen.”

Sportdinsdag, 17 november 2009

Dekker zwemt twee Friese records

Berlijn Zwemster Lia Dekker heeft haar debuut op de wereldbeker met twee Friese records bekroond. Dekker, zwemmend voor het Drachtster DZ&PC, verbeterde bij het wereldbekerevenement kortebaanzwemmen in Berlijn zowel het record op de 100 meter schoolslag, als op de 200 meter schoolslag.

Sportdinsdag, 17 november 2009

Vrouwen Heerenveen van de ‘nul’

Den Haag Het vrouwenteam van Sportclub Heerenveen heeft gisteravond in Den Haag in de vierde competitiewedstrijd van het seizoen het eerste puntje gepakt. Het inhaalduel tegen ADO Den Haag, eerder vanwege overvloedige regenval afgelast, eindigde in 0-0.

Sportdinsdag, 17 november 2009

Jong Heerenveen uit de beker

Volendam Jong sc Heerenveen/FC Emmen is gisteravond in de achtste finales van het bekertoernooi voor tweede elftallen uitgeschakeld. Jong Heerenveen, vorig jaar nog verliezend finalist (tegen De Graafschap), verloor in en tegen Volendam met 3-1.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties