Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 november 2007.

Cultuurzaterdag, 17 november 2007

Marline Jakobs (15) brengt poëziedebuut uit

Sneek - De vijftienjarige Marline Jakobs uit Marum heeft deze maand haar debuut gemaakt bij uitgeverij Trivium in Sneek, met de gedichtenbundel In mijn dromen. Het is een bijzonder debuut want Marline lijdt aan PDD NOS, een aan autisme verwante contactstoornis. Door gedichten te schrijven, weet zij toch haar gevoelens te uiten en laat ze op bijzondere wijze zien hoe ze met de stoornis omgaat.

Cultuurzaterdag, 17 november 2007

Galerie Artemisia in kunstzaken opent webwinkel

Leeuwarden - Artemisia in kunstzaken in Leeuwarden opent vandaag een webwinkel. Dat is gisteren bekendgemaakt. De webwinkel moet het kunstaanbod van Artemisia vergroten. ,,Op een site kan je natuurlijk veel meer plaatsen dan je in het echt in voorraad kan hebben”, aldus Geja Broers van Artemisia.

Economiezaterdag, 17 november 2007

‘Geldnood bij boeren door late betaling’

Den Haag - Boeren dreigen in financiële problemen te komen nu minister Gerda Verburg van Landbouw besloten heeft om de voorschotregeling met Europese landbouwsubsidies aan te passen. Daarvoor waarschuwt LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren.

Economiezaterdag, 17 november 2007

Unicas Gorredijk nu ook failliet verklaard

Gorredijk - Keukenbedrijf Unicas in Gorredijk is door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Het bankroet valt 3,5 maand na het faillissement van de keukenzaken van Unicaskeukenzaken in Leeuwarden, Drachten, Wolvega en Buitenpost.

Economiezaterdag, 17 november 2007

Bonden weer in gesprek met Cordis Roden

Roden - Vakbonden en Cordis, producent van hoogwaardige cardio-apparatuur in Roden, overleggen weer over een sociaal plan voor zevenhonderd mensen die eind volgend jaar hun baan verliezen. Dat meldde P. Fortuin van vakbond CNV gisteren.

Economiezaterdag, 17 november 2007

Allert van der Hoeven

Peking - China staat bekend als lagelonenland, maar het land haalt snel in, denkt Aukje Brouwer van softwarebedrijf Triangle Solutions uit Drachten. ,,Als ik een bedrijf in bijvoorbeeld Chengdu wil starten moet ik ongeveer rekening houden met een salaris van tweehonderd tot driehonderd euro per maand. Naar mijn mening duurt dit niet lang meer. Er is in China nu nog het ‘luxe’ probleem dat er veel te veel mensen zijn en relatief weinig werk, maar gezien de vergrijzing die ook in China plaatsvindt, zal het niet lang meer duren voordat ook daar de personeelskosten ‘internationaal’ gezien worden.”

Hoofdartikelzaterdag, 17 november 2007

Over de ziel, de dood...

Het wordt een spannende tijd voor iedereen die niet gelooft in het bestaan van de ziel. De ervaringen van mensen die volgens de wetenschap klinisch dood zijn, worden in steeds meer publicaties bevestigd. Zoals deze week in een boek van een cardioloog, Pim van Lommel, die jarenlang ervaringen optekende van mensen die klinisch dood zijn geweest, maar zijn ‘teruggekomen’.

Regiozaterdag, 17 november 2007

Chinese man? Dat is kracht en een rijstveld

In vergelijking met het Nederlands kan een woord in het Chinees erg veel verschillende betekenissen hebben. De betekenis hangt af van de toonhoogte. Zo betekent het woord ‘ma’ als het monotoon wordt uitgesproken ‘moeder’. Gaat de toonhoogte van de spreker aan het einde van de klank omhoog, dan heeft hij het niet over zijn moeder, maar over wiet. Gaat de toonhoogte omlaag, dan heeft een Chinees het niet over zijn familie of drugs, maar over schelden. Wie tijdens het woord ‘ma’ eerst omlaag gaat en dan omhoog, zegt het Chinese woord voor paard. Alle uitspraken worden geschreven met verschillende karakters.

Regiozaterdag, 17 november 2007

Dominoshow sluit andere stad niet uit

Leeuwarden - Het is onzeker of het SBS-programma Domino Day ook volgend jaar nog in het WTC-Expo in Leeuwarden wordt opgenomen. Productiemaatschappij Endemol vindt dat Leeuwarden en de provincie te weinig doen met het wereldwijd uitgezonden programma. Andersom vinden de overheden dat de uitstraling voor de stad tegenvalt.

Regiozaterdag, 17 november 2007

Menno van Coehoorn ligt er weer keurig bij

Menno baron Van Coehoorn werd in 1641 geboren op de Lusthoeve Lettinga Staate, in de buurt van Leeuwarden. Toen hij zestien was, onderscheidde Menno zich als kapitein al bij de belegering van Maastricht door Lodewijk XIV. Een paar jaar later schopte hij het tot kolonel. Hij ontwierp in die tijd ook het coehoornmortier, een draagbaar stuk geschut met fors grotere vuurkracht. Na zijn optreden bij de succesvolle herovering van de stad Namen (1692) werd hij in de adelstand verheven. Als ingenieur is hij vooral beroemd geworden door zijn publicatie ‘Nieuwe vestingbouw op een natte of lage horisont’ (1685) over een systeem van vestingbouw, toegesneden op het Nederlandse landschap. Als ingenieur-generaal van de fortificatiewerken kon hij dat in de praktijk toepassen bij de aanleg van een groot aantal stadsversterkingen en brede verdedigingslinies. De vestingwerken van Bergen op Zoom gelden als mooiste voorbeeld.

Regiozaterdag, 17 november 2007

Handig, alle zorg onder één dak

Drachten - Lekker gemakkelijk is het voor de patiënten in de Drachtster wijk De Wiken. Eerst even naar de huisarts, de trap af en meteen het meegekregen recept inleveren bij de apotheek. Als de huisarts bloed wil laten prikken, hoeven ze niet meer het dorp door en als de dokter een paar sessies bij de fysiotherapeut adviseert, kunnen ze meteen bij diens maatschap aanwippen om een afspraak te maken.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 november 2007

D’r was een hoop gekheid, maar God lachte mee

Leeuwarden - Youth for Christ Leeuwarden viert zijn veertigste verjaardag zaterdag met een reünie. En waar moet dat anders gehouden worden dan in koffiebar VOX, of voor de oude garde: The Kings Inn? Het pand aan de Nieuwesteeg is centrum van vier decennia jongerenwerk. Vanavond haalt de oude en jonge ‘youth’ er herinneringen op. Alvast een voorproefje: vijf verhalen van anno 1967 tot anno nu.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 november 2007

Ook oog voor lot Palestijnen

Lunteren - De synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft vrijdag veel begrip getoond voor het lot van de Palestijnen, overigens zonder dat dat ten koste ging van de verbondenheid met het joodse volk. Op de agenda stond het rapport Het Israëlisch-Palestijns-Arabisch conflict. Bijdrage tot de meningsvorming in de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 november 2007

Ook spijtbetuiging van pinksterkerken

Lunteren - Voorzitter ds. Peter Sleebos van de Verenigde Pinkster- en Evangelische Gemeenten heeft vrijdag op de synode van de Protestantse Kerk in Nederland verontschuldigingen aangeboden voor het ,,arrogante en triomfantelijke’’ gedrag van de Pinksterkerken tegenover andere kerken in het verleden. ,,Wij meenden dat God dat van ons vroeg. Daarmee hebben we echter anderen pijn gedaan. Ook wij hebben daar vergeving voor nodig.’’

Sportzaterdag, 17 november 2007

Zelfs Haarlem is nog te sterk voor Cambuur

Ellende is bijna niet te overzien

Sportzaterdag, 17 november 2007

Manchester City haakt af voor Alves

Manchester Tord Grip, als coach bij Manchester City de rechterhand van manager Sven-Goran Eriksson, heeft in de Engelse media laten weten dat er sprake is van een impasse rond Afonso Alves. Dit heeft alles te maken met het feit dat de club er weinig vertrouwen in hebben dat de Braziliaan een werkvergunning krijgt in Engeland. Daarvoor moet een speler in de laatste twee jaar minimaal 75 procent van alle interlands hebben gespeeld. Daar voldoet Alves niet aan.

Sportzaterdag, 17 november 2007

Heerenveen wil Etemadi behouden

Heerenveen Doelman Agil Etemadi gaat in januari zijn aflopende contract met SC Heerenveen verlengen. De club zou hierover met de talentvolle goalie uit het belofteteam inmiddels een mondeling akkoord hebben bereikt. Etemadi is een product van de eigen jeugdopleiding van Heerenveen en wordt gezien als één van de grootste Nederlandse keeperstalenten van dit moment. Hij behoorde inmiddels al enkele malen tot de (voor)selectie van Jong Oranje.

Sportzaterdag, 17 november 2007

Veendam legt spits Boersma vast

Veendam Age Hains Boersma voetbalt ook de komende drie jaar voor BV Veendam. De 25-jarige aanvaller uit Stavoren, inmiddels woonachtig in Sint Nicolaasga, speelt dit seizoen al op huurbasis bij de club. Boersma heeft nog een aflopend contract bij sc Heerenveen, maar dat wordt niet verlengd. Hij maakte dit seizoen twee goals voor Veendam.

Sportzaterdag, 17 november 2007

Veendam legt spits Boersma vast

Veendam Age Hains Boersma voetbalt ook de komende drie jaar voor BV Veendam. De 25-jarige aanvaller uit Stavoren, inmiddels woonachtig in Sint Nicolaasga, speelt dit seizoen al op huurbasis bij de club. Boersma heeft nog een aflopend contract bij sc Heerenveen, maar dat wordt niet verlengd. Hij maakte dit seizoen twee goals voor Veendam.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties