Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 november 2006.

Economievrijdag, 17 november 2006

Koos van Houdt

Straatsburg - Moeten melkveehouders zich nu al zorgen maken over een regeling die pas in 2015 afloopt? Het antwoord is ja. Want nu al blijkt de regeling langzaam maar zeker weg te glijden. Dat komt onder meer omdat na de grootscheepse hervormingen van het Europese landbouwbeleid in 2003 de quota zijn verruimd.

Economievrijdag, 17 november 2006

‘Focus nieuw beleid op de sterke sectoren’

De Blesse – Het Nederlandse bedrijfsleven en de overhead moeten de focus leggen op de branches die zich de afgelopen jaren bewezen hebben. Dit om te kunnen overleven bij een grotere concurrentie door de globalisering. ,,De afstanden zijn voor een groot deel weg”, zei minister Joop Wijn gisteren bij een bijeenkomst van de Commerciële Club Weststellingwerf in De Blesse. ,,We moeten kijken naar onze speerpunten waar de Nederlandse economie zich mee kan onderscheiden. De sterke punten moeten we verbeteren. Daar is veel ervaring in en voor andere landen is dat moeilijker om te kopiëren.”

Economievrijdag, 17 november 2006

Project Heerenveen vrouwelijke starters

Heerenveen – De stichting Debuut uit Heerenveen gaat vrouwelijke starters helpen bij het ondernemen. Tussen februari en juli volgend jaar houdt de stichting zeven themabijeenkomsten voor vrouwelijke starters in Heerenveen en omgeving.

Economievrijdag, 17 november 2006

‘Mest uitrijden beter voor het milieu’

Ryptsjerk – Grasland kan mogelijk binnen enkele jaren weer met een giertank worden bemest in plaats van met een mestinjecteur zonder dat de ammoniakemissie hoger uitkomt. Dat is de voorzichtige conclusie van onderzoekers die betrokken zijn bij het project Noardlike Fryske Wâlden. Het project is opgezet om met een andere manier van boeren duurzamer te werken. Duurzaam in financieel opzicht, maar ook voor het milieu.

Economievrijdag, 17 november 2006

Werkloosheid in het Noorden daalt verder

Groningen – De werkloosheid in het Noorden is verder gedaald. De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe tellen nu 71.737 werklozen, 9,5 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand was dat nog 9,7 procent. Het afgelopen jaar daalde de werkloosheid sterk, vooral in Fryslân. Dat meldde het Centrum voor Werk en Inkomen gisteren.

Hoofdartikelvrijdag, 17 november 2006

Verkiezingen, democratie...

Verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn ongeveer het beste dat een democratie kan overkomen. In die verkiezingen kiest het volk zijn vertegenwoordigers die voor de komende vier jaar de koers van ons land bepalen, die wetgeving maken en het regeringsbeleid controleren. Zo gezien zijn de verkiezingen van volgende week iets om trots op te zijn; een gebeurtenis waarop burgers zich kunnen verheugen. Zo’n ‘democratisch feestje’ is niet zo maar een gezellig partijtje, maar een serieuze zaak. Dat zou men niet zeggen, de diverse uitzendingen op radio en televisie volgend. De ene politicus doet nog gekkere dingen dan de andere; van klauteren op een klimrek tot en met het meedoen aan spelletjes. De dames en heren kandidaat-volksvertegenwoordigers doen van alles om maar in de belangstelling te staan van media en in de gunst van het kiezersvolk.

Regiovrijdag, 17 november 2006

Ferwerderadiel betaalt mokkend voor vaarroute

Ferwert - Voor het bevaarbaar maken van de Elfstedenroute trekt de gemeenteraad van Ferwerderadiel mokkend nog eens 30.000 euro uit. Nadat vorig jaar al een bijdrage van 100.000 euro werd geleverd, lijkt in Ferwert de limiet nu wel bereikt, omdat het in de route om nog niet eens één kilometer gaat die in Ferwerderadiel ligt. Het totale project kost ruim tien miljoen euro en de gemeenten het Bildt, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel, Leeuwarden en Ferwerderadiel moeten daarvan samen één miljoen euro betalen. Bang dat de eerdere bijdrage ‘verdampt’ als geen extra geld wordt gegeven, stemde een meerderheid ermee in.

Regiovrijdag, 17 november 2006

Scholieren verjaagd door verkiezingen

Franeker - De kinderen van groep 4b van christelijke basisschool de Toermalijn in Franeker gaan aanstaande woensdag, verkiezingsdag, op excursie naar het Fries natuurmuseum in Leeuwarden. Het is een noodgedwongen uitje, want in hun leslokaal wordt op 22 november gestemd. De school heeft te weinig ruimte om de kinderen ergens anders te bergen.

Regiovrijdag, 17 november 2006

Alle zorg bijeen in De Zwaaij

Leeuwarden - Acht huisartsenpraktijken, apotheek Boiten, Thuiszorg Het Friese Land, een psycholoog, een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, een maatschappelijk werker en de trombosedienst, allemaal op één plek aan het Cambuurplein in Leeuwarden. Samen vormen de diensten medisch centrum De Zwaaij, dat gisteren officieel werd geopend.

Regiovrijdag, 17 november 2006

Provincie coulant met gedenktekens

Oentsjerk - Gedenktekens voor verkeersslachtoffers mogen langs de provinciale wegen in principe blijven staan zolang als de nabestaanden wensen. De regeling voor het plaatsen van gedenktekens voor verkeersslachtoffers langs provinciale wegen wordt binnenkort versoepeld. Het Regionaal Orgaan voor de verkeersveiligheid in Fryslân gaat samen met de werkgroep de Verstomde Schreeuw, die belangen van verkeersslachtoffers en nabestaanden van verkeersslachtoffers behartigt, het aantal bermmonumenten in Fryslân in kaart brengen. Fokke Veurman van de Verstomde Schreeuw denkt dat het om misschien wel om honderden gedenktekens gaat.

Regiovrijdag, 17 november 2006

Het ontbreekt de Fries aan zelfvertrouwen

Dijken - De Friese ondernemer moet eerder zijn nek uitsteken, en de provincie kan hem het beste helpen door zich er niet te veel mee te bemoeien, en door de belemmeringen weg te nemen. Dat was de conclusie na twee uur intensief brainstormen in het kader van het toekomstdebat ‘Fryske Fiersichten’.

Regiovrijdag, 17 november 2006

Gifalarm bij Douwe Egberts

Joure - Koffiefabrikant Douwe Egberts heeft gistermiddag groot alarm geslagen. Twee chemicaliën waren met elkaar in aanraking gekomen. Omdat niet duidelijk was wat de chemische reactie zou worden, zijn hulptroepen ingeschakeld. Er was angst voor een gifwolk. Die bleef uit.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 november 2006

Eerste Citybijbel voor burgemeester De Jonge

Heerenveen - De eerste Citybijbel van Heerenveen is gisteren overhandigd aan burgemeester P.M.M. de Jonge. Vanaf volgende week vrijdag en zaterdag is de Citybijbel voor alle Heerenveners gratis beschikbaar. Alle huishoudens, zo’n 15.000, kijgen dan een uitnodiging in de bus om de bijbel af te halen bij christelijk boekhuis De Brug in Heerenveen.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 november 2006

‘Leren leven met spanningen’

Amsterdam - Het protestantisme is aan grote veranderingen onderhevig en staat op een keerpunt. Niet langer is het Westen het zwaartepunt, maar er komen nieuwe ontwikkelingen uit Afrika en Azië, en van pinkster- en evangelicale bewegingen uit Amerika. Dit is echter volstrekt in overeenstemming met de visie van de Reformatoren, zei de Engelse theoloog Alister McGrath gisteren in Amsterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 november 2006

‘Handen af van predikanten en hun salaris’

Lunteren - ,,Handen af van de predikanten”, zei gisteren ds. J. Kraan uit Buitenpost met stemverheffing op de PKN-synode in Lunteren. ,,En van hun salarissen”, voegde hij eraan toe. Hij noemde het ,,te gek voor woorden” dat in het rapport Pastor in beweging. De toekomst van de predikant in de Protestantse Kerk in Nederland was voorgesteld om predikanten en (niet-academisch gevormde) kerkelijk werkers in één beroepsgroep te verenigen.

Sportvrijdag, 17 november 2006

Flyers heeft veel tijd nodig om te bouwen

Heerenveen - Vragen waar het aan ligt, dat is in de catacomben van ijsstadion Thialf in Heerenveen vragen naar de bekende weg. De 3-5 op het scorebord maakt duidelijk dat de ijshockeyers van Vadeko Flyers nog een lange weg moeten gaan en nog veel tijd nodig hebben om uit te groeien tot een echt. Dat weet ook trainer-coach Brian de Bruijn, als Amstel Tijgers in de laatste periode toeslaat en met de overwinning in de tas weer afreist naar Amsterdam.

Sportvrijdag, 17 november 2006

Barakat blij met concurrentie in selectie

Leeuwarden - ,,Of ik meedoe als basisspeler tegen mijn oude ploeg? Ik weet het niet. Ik kon het niet vernemen op de training. Ik hoop het wel, maar de trainer beslist. Ben ook nog niet helemaal fit. Op 80 procent van mijn krachten schat ik. Zal wel een invalbeurtje worden.” Adnan Barakat (24) ploft neer na een scherpe training gistermorgen. ,,Heb inderdaad fijn getraind. Dat moet ook wel, want iedereen is fit en dan is er concurrentie. Je merkt het aan kleine irritaties onderling dat iedereen wil spelen. Dan wordt er scherp getraind en af en toe wat uitgedeeld.”

Sportvrijdag, 17 november 2006

Financiële meevaller voor amateursclubs

Heerenveen - De voetbalverenigingen van het district Noord kunnen de komende jaren een financiële meevaller tegemoet zien. Uitgesmeerd over een periode van vier jaar verlaagt de Koninklijke Voetbal Bond (KNVB) de afdracht per lid (senioren) van 8,68 euro per jaar naar 7,82 euro per jaar in 2010. De afdracht van de junioren en pupillen worden met hetzelfde percentage verlaagd. Dat maakte penningmeester Slootjes van het district Noord gisteravond in Heerenveen tijdens de najaarsvergadering bekend.

Sportvrijdag, 17 november 2006

Goedemoed pakt Friese damtitel

Leeuwarden - Tjalling Goedemoed legde gisteravond voor de derde keer in zijn carrière beslag op de Friese damtitel. In een noodzakelijke barrage versloeg de 35-jarige ‘oude’ meester in een achterzaaltje van Zalen Tivoli zijn leerling Klaas Hendrik Leijenaar. Die werd na de derde plaats van vorig jaar door zijn zestien jaar oudere stadgenoot even in de wacht gezet.

Weervrijdag, 17 november 2006

Enkele buien

Het wordt minder warm: 11 graden, en we hebben met name in de ochtend te maken met enkele buien. Het waait matig tot krachtig soms en vooral vannacht hard of stormachtig aan zee. Morgen waait het matig tot krachtig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties