Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 17 november 2005.

Achtergronddonderdag, 17 november 2005

Meer nadruk op alternatief abortus

Vrouwen die overwegen of ze wel of niet abortus gaan uitvoeren, worden slecht geïnformeerd over de |alternatieven die er zijn. Dat stelt de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Zo krijgen de vrouwen vaak niet te horen dat er instellingen zijn |waar keuzegesprekken worden gevoerd en waar vrouwen worden geholpen hun problemen op te lossen, zonder |dat er een abortus aan te pas komt. Hieronder volgt een bewerking van de reactie van de VBOK op de evaluatie |van de Abortuswet, die gisteren werd gepresenteerd.

Achtergronddonderdag, 17 november 2005

Groene flirt met het liberalisme

Wordt GroenLinks een links-liberale partij? Wie het boek Vrijheid als ideaal leest, uitgegeven door het wetenschappelijk bureau van de partij, krijgt die indruk. Solidariteit en vrijheid kunnen volgens partijleider Femke Halsema samengaan om emancipatie van mensen in achterstandsposities mogelijk te maken. Haar toverwoord is ‘sociaal individualisme’. Maar is emancipatie wel mogelijk zonder een accent te leggen op gemeenschapszin en een ‘derde sfeer’ van burgers, naast overheid en markt? Vanuit De Linker Wang - het platform voor geloof en politiek van GroenLinks - plaatst Theo Brand kritische noten.

Achtergronddonderdag, 17 november 2005

Suikerprijs mag niet te snel zakken

Suikerproducenten uit Afrika, de Cariben en de regio van de Stille Oceaan (de ACP-landen) smeken de Europese Unie de suikerprijzen niet te drastisch te doen zakken. Volgende week vergaderen de ministers van Landbouw van de EU over een nieuw suikerregime.

Achtergronddonderdag, 17 november 2005

CDA-leider dreigt met ‘nee’ tegen Roemenië

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is op oorlogspad. Tegen de zin van onder meer minister Bot (buitenlandse zaken) wil hij pas na het volgende rapport van de Europese Commissie in het voorjaar van 2006 de Tweede Kamer laten stemmen over de goedkeuring van het toetredingsverdrag. Bovendien, zegt hij, ,,kunnen we dan pas bepalen of het ja of nee wordt’’.

Economiedonderdag, 17 november 2005

Boer moet zoeken naar ‘Senseo’ in de sector

Boeren moeten voor een gezonde voortzetting van hun bedrijf steeds meer op zoek naar partners om hun eigen bedrijf maar ook dat van de collega te versterken. ,,Ze moeten op zoek naar het ‘Senseoapparaat’, gaf NAJK-voorzitter D. Bruins gisteren aan op de bijeenkomst van jonge boeren in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen, verwijzend naar het succes van de ondernemingen Philips en Douwe Egberts bij de introductie van het koffiezetapparaat. Volgens hem liggen er vele kansen wanneer boeren verder kijken dan hun eigen bedrijf. De kosten kunnen daardoor lager en de opbrengsten hoger. Het was gisteren een van de belangrijke conclusies op het symposium Nieuwe Wegen.

Economiedonderdag, 17 november 2005

’t Voorhuys naar Best Western Hotels

Emmeloord - Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys in Emmeloord valt vanaf 1 januari onder de vlag van Best Western Hotels. ’t Voorhuys heeft 25 hotelkamers, zes zalen, met een capaciteit van tien tot vijfhonderd mensen.

Economiedonderdag, 17 november 2005

Wachten op een nieuw bedrijfsplan

Scherpenzeel - Vol spanning wachten Bertus en Maria Slendebroek uit Scherpenzeel op een rapport van de agrarische adviseur. De melkkoeien, het meeste land en het melkquotum zijn enkele jaren geleden verkocht. De voormalige melkveehouders hebben recentelijk een adviesbureau in de arm genomen om de markt te verkennen voor het opzetten van een winkel in één van de grotere plaatsen in de omgeving. Een winkel in hobbyartikelen en borduurwerk. Bedrijfslogo’s op handdoeken en dergelijke maar ook een persoonlijke noot op babycadeautjes.

Hoofdartikeldonderdag, 17 november 2005

Ideële organisaties…

Als bedrijfsleven (Laurus) en een ideële club (Natuur en Milieu) de handen ineenslaan, wordt het spannend. Gaat hier een solide onderneming door de knieën voor een stelletje actievoerders? Of levert een groep idealisten zijn principes in voor een liaison met de wereld van het grote geld?

Regiodonderdag, 17 november 2005

Boeren uit wateroverleg

Appelscha – De boerenorganisatie LTO Noord heeft gebroken met de stuurgroep integraal waterbeheer over het waterwingebied Terwisscha. Volgens Anne Schelhaas, die LTO vertegenwoordigde, wordt er niet naar de boeren geluisterd.LTO Noord gaat op zoek naar andere manieren om met de provincie, de gemeente Ooststellingwerf en waterleidingbedrijf Vitens verder praten. In de stuurgroep zitten ook Staatsbosbeheer en Wetterskip Fryslân.

Regiodonderdag, 17 november 2005

‘Mensen moeten met nieuwe ogen naar Gaasterland kijken’

Oudemirdum - Mensen met nieuwe ogen naar Gaasterland laten kijken. Dat was de opdracht die de auteurs van het boek Gaasterland, Eeuwenoud land tussen Mar en Klif zichzelf meegaven. Gaasterland is met zijn bossen, kliffen, sfeervolle dorpjes en vaarten uniek in de provincie, stellen de schrijvers: ,,Er is geen gebied in Friesland met zulke eigen karaktertrekken en kwaliteiten dan juist Gaasterland.’’ Het boek wordt zaterdag gepresenteerd.

Regiodonderdag, 17 november 2005

Psycholoog verliest patiënt

Leeuwarden – Eerstelijnspsychologen in Fryslân raken patiënten kwijt door de intrede van sociaal psychiatrische verpleegkundigen (spv) bij huisartsenpraktijken. Sommigen hebben meer dan de helft minder behandelingen, omdat de hulpverlener van de GGZ die op zich neemt. Dat zegt H. Heres van de beroepsgroep. ,,Patiënten krijgen daardoor niet de juiste zorg”, stelt Heres, die voorzitter is van het Regionaal Orgaan Eerstelijnspsychologen Friesland. Zeker de helft van de veertig psychologen in de eerstelijnszorg heeft volgens hem ,,last” van de spv’er, doordat deze de patiënt niet of onvoldoende doorverwijst naar de psycholoog.

Regiodonderdag, 17 november 2005

Janneke: keningin Beatrix is hiel aardich

Nieuwehorne – En hoe was het? Vertel! Vertel. De kinderen van de Sevenearsschool van Nieuwehorne waren vanmorgen allemaal reuze benieuwd naar het verhaal dat Janneke Post te vertellen had. Gisteren was ze op bezoek op Paleis Noordeinde in Den Haag. ,,Machtich moai wie it’’, zegt de elfjarige Janneke glunderend. ,,En de keninginne is hiel aardich.’’

Regiodonderdag, 17 november 2005

Passage loopt één mode voor, óf vijf achter

Drachten – Oké, er zijn een paar afdelingen opgeheven. En ja, als je rondkijkt, zie je veel grijze hoofden. Maar om nu te zeggen dat de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage uit de tijd is… Absoluut niet, houdt voorzitter van Passage Fryslân R. Kootstra-Eisma haar gehoor in schouwburg de Lawei in Drachten voor. Natuurlijk worden we ouder, maar we volgen nog alle ontwikkelingen op de voet en willen als vrouwen mee blijven doen, stelt Kootstra-Eisma.

Sportdonderdag, 17 november 2005

Reimer van der Velde Bondsridder van KNVB

Heerenveen – Riemer van der Velde is woensdagmiddag vanwege zijn grote en langdurige verdiensten voor het Nederlandse voetbal benoemd tot Bondsridder van de KNVB. De voorzitter van SC Heerenveen ontving de onderscheiding uit handen van bondsvoorzitter Jeu Sprengers voorafgaande aan de interland van Jong Oranje tegen Jong Slovenië. ,

Sportdonderdag, 17 november 2005

Inge Dekker snelste op 100 meter vlinder

Travagliato - Inge Dekker heeft woensdagavond bij de Trofeo Atleti Azzurri, het vierde en laatste onderdeel van de Gran Premio Italia, de 100 meter vlinderslag gewonnen. De zwemster uit Heerenveen tikte in het 25-meterbad van Travagliato in de finale aan na 58,81 seconden. Geen van haar concurrentes finishte binnen de minuut.

Sportdonderdag, 17 november 2005

Huntelaar wijst Jong Oranje de weg naar EK

Heerenveen – Klaas Jan Huntelaar verzuimde in het eerste duel van de play offs in Slovenië nog een beslissend gaatje te slaan voor Jong Oranje. De 22-jarige spits van SC Heerenveen bewaarde echter het beste voor het laatst. Woensdagavond in zijn ‘eigen’ Abe-Lenstrastadion wees hij de ploeg van bondscoach Foppe de Haan met twee treffers de weg naar het EK.

Sportdonderdag, 17 november 2005

‘Nou kenne we beiden weer deur een deur, haha’

Leeuwarden - Woensdagmiddag, 16.15 uur. Een lichte euforie maakt zich in het FEC meester bij de bellers voor Cambuur. De grens van 100.000 euro is gepasseerd en dat is meer dan waarop de grootste rasoptimist heeft durven hopen. De belactie om Cambuur te redden loopt al voortvarend, maar een ton ophalen in één dag: dat mag toch wel een fantastisch succes worden genoemd. Dertigduizend euro is reeds opgehoest door de Vriendenclub en de resterende 70.000 wordt door de sponsors, die Cambuur nog rijk is, bijeengeharkt via de telefoon. De teller blijft na een koortsachtige dag steken op 105.005 euro.

Weerdonderdag, 17 november 2005

Hagelbuien

Weerdonderdag, 17 november 2005

Weg met Smallingerland!

De vertrekkende burgemeester van Smallingerland, Pieter van der Zaag, probeerde tijdens zijn laatste Nieuwjaarstoespraak de naamgeving van ‘zijn’ gemeente aan de orde te stellen. Hij vertelde hoe tijdens de televisie-uitzending waarin Drachten werd bekroond als ‘schoonste stad’ van Nederland de presentator aan hem (de burgemeester) vroeg: ,,Waar ligt Smallingerland eigenlijk?’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties