Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 17 november 2004.

Bijschriftwoensdag, 17 november 2004

Veel bellers

Amersfoort - De tijdelijke telefonische hulplijn van de Raad van Kerken in Nederland, die gisterenochtend om negen uur openging, heeft al ruim honderd bellers gehad. Dat laat J. Folbert namens de raad weten. Bij de bellers overheerste volgens haar ,,bezorgdheid over hoe het verder moet in Nederland’’. Wie bezorgd of angstig is geworden door de moord op Theo van Gogh en de nasleep daarvan, kan tot en met vrijdag tussen negen uur ’s morgens en negen uur ’s avonds het nummer 0800-4442222 bellen.

Economiewoensdag, 17 november 2004

Donker in Breda

Sneek/Breda - Groenvoorziener Donker uit Sneek opent op 1 december een nieuwe vestiging in Breda. Het bedrijf heeft daarmee tien vestigingen met circa vierhonderd medewerkers. Donker maakt en onderhoudt groenvoorzieningen voor bedrijven en andere organisaties.

Economiewoensdag, 17 november 2004

‘Friesland Coberco’

Leeuwarden - Friesland Coberco Dairy Foods draagt de productie- en verkoopactiviteiten in China over aan een lokale partner. Door het overdragen van een groot deel van het meerderheidsbelang komt het belang uit op 5 procent in de nieuwe onderneming. FCDF trekt zich terug als gevolg van de snel verslechterende situatie op de Chinese zuivelmarkt.

Economiewoensdag, 17 november 2004

‘Versterk logistieke koppositie Nederland’

Den Haag – De logistieke koppositie die Nederland in Europa heeft moet verder versterkt worden. Dat bepleit de belangenorganisatie van de sector Nederland Distributieland (NDL).

Economiewoensdag, 17 november 2004

Accel stelt verwachting winst naar boven bij

Heerenveen – Accel, moederbedrijf van onder andere fietsenfabrikant Batavus in Heerenveen, stelt de winstverwachting voor dit jaar naar boven bij. De onderneming gaat uit van een stijging van de winst per aandeel van 30 procent ten opzichte van 2003.

Economiewoensdag, 17 november 2004

Platform: Sluit akkoord over innovatie

Den Haag – Werkgevers, werknemers en overheid moeten een innovatieakkoord sluiten om Nederland innovatiever te maken. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven moeten hun organisaties moderniseren en de bestedingen aan onderwijs en nieuwe ontwikkelingen moeten omhoog. Dat zijn de conclusies van het derde advies van het Innovatieplatform.

Expowoensdag, 17 november 2004

Achtkarspelen, Gemeentehuis: expo Kiki Brenninkmeijer en Martin Rijpstra, t/m 30 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 17 november 2004

Kritiek op de AIVD…

Het komt ook wel heel bijzonder uit: zo vlak na de moord op Van Gogh en midden in de maatschappelijke discussies over vrijheid van meningsuiting, godslastering en maatregelen tegen extremisme, verschijnt een rapport en is er een debat over de inlichtingendienst. Een uitstekende gelegenheid om te proberen de dienst voortdurend falen in de schoenen te schuiven. Het NOS-journaal vond er aanleiding in te spreken over een ‘vernietigend rapport.’ In werkelijkheid echter blijkt dat de dienst goede dingen doet – soms is er zelfs sprake van nadrukkelijke successen – al zijn er kritische opmerkingen mogelijk en is er reden tot zorg.

Regiowoensdag, 17 november 2004

Zeegroente in wad ligt klaar voor de oogst

Den Oever – Bart Dekker uit Den Oever kan er eigenlijk niet bij. Het waddengebied ligt vol met smakelijke zeeasters en zeekraal. De oogst ervan en handel erin kan tientallen mensen aan het werk helpen maar het spul mag niet geoogst worden. Althans, tot dusver niet. Mogelijk komt daar verandering in nu minister Veerman volgens het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (NIVO) positief heeft gereageerd op een voorstel om in het waddengebied meer ruimte te geven aan de zeekraalsnijders.

Regiowoensdag, 17 november 2004

Vogelaars en musea in de war van het haakbekje

Leeuwarden/Ureterp – Haakbekken ( heakbekken ) vliegen meestal in groepjes en zelden alleen. Bij de meeste vogelaars in Noord-Nederland klopt daarom het hart in de keel nu zo’n exemplaar van de uiterst zeldzame dwaalgast in Leeuwarden is gesignaleerd. Er dolen wellicht meer rond. Het diertje vloog maandag tegen een ruit van een woning in de muziekbuurt en werd overgebracht naar vogelopvangcentrum De Fűgelhelling in Ureterp. Daar legde de vogel gisteren het loodje.

Regiowoensdag, 17 november 2004

‘Zonder het persoonsgebonden budget ben ik hulpeloos’

Leeuwarden/Aldtsjerk – Het is natuurlijk niet zo dat Rachel de Blieck uit Leeuwarden zonder persoonsgebonden budget de hele dag achter de geraniums moet zitten. Ze heeft veel vrienden en kennissen en die zijn nooit te beroerd om haar met het een en ander te helpen. Maar liever betaalt ze haar eigen professionele hulp. ,,Iedereen heeft een drukke agenda. Bovendien geeft het een prettig gevoel als je de mensen kunt betalen.’’

Regiowoensdag, 17 november 2004

‘Komst van 24-uursschool lovenswaardig’

Balk – De komst van een 24-uursschool voor jongeren die in het reguliere onderwijs de boot dreigen te missen, kan rekenen op enthousiasme van de kant van de jeugdhulpverlening. De school, de Wyldemerk, staat er echter op zijn vroegst pas in 2006, áls het geld er dan al is.

Regiowoensdag, 17 november 2004

Meer vluchtelingenhuizen nodig

Leeuwarden – De gemeenten Dantumadeel, Opsterland, Kollumerland, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de huisvesting van vluchtelingen. Gedeputeerde Andriesen heeft de vijf gemeenten gevraagd na te denken over mogelijkheden om meer statushouders te huisvesten.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 november 2004

‘Radicaal kiezen voor jeugd’

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zal zich ,,radicaal en relationeel’’ bezig moeten gaan houden met het bereiken van kinderen, tieners en jongeren binnen de kerken. Dat betekent geen sluitpost meer in de visie-ontwikkeling, in de aandacht, in de menskracht en in de begroting, maar een actieve benadering.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 november 2004

Predikanten hoeven geen Latijn meer te kennen

Leeuwarden - Latijn vervalt als verplicht vak in de predikantsopleiding van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Een voorstel van die strekking wordt vrijdag besproken op de landelijke kerkvergadering (synode) van de PKN in Lunteren.

Sportwoensdag, 17 november 2004

Parcours Bonifatiusloop was te kort

Dokkum - De parcoursrecords van de Bonifatiusloop, de 1.07,99 van Gerrit Kramer en 1.20,10 van Mirjam Bijlsma, kunnen uit de boeken. Een officiële meting door Jan Kooistra heeft uitgewezen dat de lopers in totaal 372 meter minder hebben gelopen dan de 21 kilometer en 97 meter die een halve marathon hoort te zijn.

Sportwoensdag, 17 november 2004

Anne Kies terug in Dakar Rally

Appelscha – Anne Kies uit Appelscha zal begin volgend jaar weer gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Na vele succesvolle deelnames op de motor en in de vrachtwagen ontbrak zijn naam jarenlang op de deelnemerslijst van de gerenommeerde woestijnrally Parijs-Dakar, enkele jaren geleden omgedoopt tot Dakar Rally; ditmaal van Barcelona naar Dakar.

Sportwoensdag, 17 november 2004

Gewest Friesland van de KNSB benoemt negen ereleden

Leeuwarden - Het gewest Friesland van de schaatsbond KNSB heeft dinsdagavond in de jaarvergadering negen bestuursleden van aangesloten ijsclubs onderscheiden als erelid.

Sportwoensdag, 17 november 2004

Ajax – Heerenveen op 27 januari

Heerenveen – Het Amstel Cupduel Ajax – Heerenveen wordt op donderdag 27 januari gespeeld. De aftrap van het duel in de achtste finales is om kwart voor negen in de Amsterdam Arena.

Sportwoensdag, 17 november 2004

Heerenveen wil Zweed Lars Nilsson

Heerenveen – SC Heerenveen hoopt in de winterstop de 22-jarige Zweedse aanvaller Lars Nilsson aan te trekken. De speler van Elsborg, een rechtsbenige aanvaller die het liefst vanaf de linkerkant speelt, doorliep alle vertegenwoordigende elftallen in Zweden.

Sportwoensdag, 17 november 2004

KNSB gaat de strijd aan met ‘wilde’ ijsclubs

Leeuwarden - De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond KNSB bindt de strijd aan met de ‘wilde’ ijsclubs. Meer dan de helft van alle Friese ijsclubs is niet lid van de bond. Om hen over te halen wel lid te worden, wil de KNSB de verenigingen in de toekomst minder contributie laten betalen en alleen verleende diensten in rekening brengen.

Weerwoensdag, 17 november 2004

Natte dag

Vandaag is een kletsnatte dag. Er valt langdurig regen en de wind neemt toe tot hard in het Waddengebied. Het is zacht met 12 graden. Morgen wordt ook een regenachtige dag. De regen maakt in de middag plaats voor soms fikse buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties