Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 februari 2014.

Hoofdartikelmaandag, 17 februari 2014

Economische groei: dubbel gezichtsbedrog

Nederland heeft in economisch opzicht een goed vierde kwartaal 2013 beleefd. De economie groeide met een ongedachte 0,7 procent. Dat is het hoogste groeipercentage in de eurozone. Maar de cijfers zijn bedrieglijk. Bijvoorbeeld omdat de autoverkoop - vooral aan bedrijven - flink is gestegen, in verband met gunstige subsidies waarvan tot 1 januari 2014 gebruik kon worden gemaakt. Waren die aankoppen er niet geweest, dan was de Nederlandse groei met 0,3 of 0,4 gestegen. Bovendien leidt de aankopgolf van (bedrijfs)autos eind vorig jaar tot een verminderde aankoop in 2014. Wat nu een voordeel lijkt, blijkt straks een nadeel.

Regiomaandag, 17 februari 2014

De Kpe is meer dan een zwembad

Buitenpost | Het was een heuglijk weekend voor zwembad De Kpe in Buitenpost. Zaterdagmiddag werd het zwembad feestelijk heropend door de nieuwe eigenaar: stichting Sportcentrum 8Kspelen. De gemeente Achtkarspelen, officieel eigenaar van het zwembad dat jarenlang verlies leed, liet vier jaar geleden weten geen heil meer te zien in de exploitatie. Tientallen vrijwilligers en medewerkers kwamen in verweer, wat uiteindelijk leidde tot een haalbaarheidsonderzoek. Het onderzoek liet zien dat het zwembad prima geleid kon worden door Sportcentrum 8Kspelen en vrijwilligers. Sinds dit jaar is de stichting officieel eigenaar van De Kpe.

Regiomaandag, 17 februari 2014

Wind levert in Frysln vooral schade op aan daken

Leeuwarden | De storm die zaterdag vooral over het noorden van het land trok, heeft relatief weinig schade aangericht in Frysln. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Frysln.

Regiomaandag, 17 februari 2014

Haast maken met koepelidee

Terschelling | Als de initiatiefnemers van een koepelvormig gebouw nog willen meedoen aan de herontwikkeling van het B&Y-terrein op West-Terschelling, dan moeten ze snel zijn. Dat zegt wethouder Irona Groeneveld van Terschelling.

Regiomaandag, 17 februari 2014

Het wordt niets meer met deze winter

Leeuwarden | Een sneeuwbui eind januari, n keer schaatsen op de Ryptsjerksterpolder en af en toe de autoruiten krabben. Daarmee is de winter van 2013/2014 ongeveer op te sommen. En er komt ook geen vorstperiode meer aan, stelt Piet Paulusma. Steeg het kwik afgelopen zaterdag op plaatsen al naar twaalf graden, ook op de langere termijn wordt zacht weer verwacht, met met gemiddeld te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 17 februari 2014

Diaken Sander Zwezerijnen ziet af van priesterschap

Leeuwarden | Diaken Sander Zwezerijnen (25) beindigt zijn weg naar het priesterschap. Zwezerijnen werd in de zomer van het vorig jaar, kort na zijn diakenwijding, geconfronteerd met een crisis in zijn roeping doordat hij verliefd werd. Dat meldt het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 17 februari 2014

Pater Frans van der Lugt blijft koste wat kost in Homs

Homs | De Nederlandse jezuet Frans van der Lugt, die in Homs woont, is niet van plan om de belegerde Syrische oude stad te verlaten. Dat liet de pater aan NOS-correspondent Sander van Hoorn weten. ,,Als ik dit huis verlaat, blijft er niets van over, vertelde hij. ,,Dat is een belangrijk punt voor mij. Bovendien zijn hier nog steeds christenen. Nog 28 op dit moment. Die wil ik niet in de steek laten.

Geloof & Kerkmaandag, 17 februari 2014

Royal Mission komt met opleiding voor jeugdwerkers

Drachten | Jeugdleiders en anderen die met jongeren werken in de kerk kunnen vanaf september terecht bij Stichting Royal Mission voor een eenjarige jeugdwerkopleiding.

Sportmaandag, 17 februari 2014

Column: De vreemdste snuiter op de Spelen


Sportmaandag, 17 februari 2014

USA is voor even USO: United States of Oshie

Nee, het ging niet om een medaille. En ja, het was maar een groepswedstrijd. Maar o, wat waren ze in de Verenigde Staten zaterdag blij met de prestigieuze ijshockeyzege op Rusland. Die kwam na shoot-outs. Hoe belangrijk de winst is, werd duidelijk aan de hand van de heldenstatus die matchwinnaar TJ Oshie (spreek uit: sjie) verwierf. De aanvaller van St. Louis Blues is de nieuwe Mike Eruzione.

Sportmaandag, 17 februari 2014

Bizar gelijkspel voelt voor LDODK als verlies

Gorredijk | Twee treffers in de laatste negen seconden van een wedstrijd, van de ene emotie in de andere; in Gorredijk dacht LDODK zaterdagavond een belangrijke thuisoverwinning te boeken op weg naar handhaving in de Korfbal League. Met nog negen tellen te gaan kwam de Friese topploeg op een 26-25 voorsprong tegen DVO uit Bennekom. Met nog vier seconden te gaan, maakte datzelfde DVO echter gelijk. Eindstand 26-26. Welkom in de wondere wereld van het korfbal.

Sportmaandag, 17 februari 2014

Puzzel Heerenveen wordt bij Ajax alleen nog maar groter

Amsterdam | Nog nooit verloor Marco van Basten als Heerenveen-trainer van Ajax. De illusie dat hij onaantastbaar zou blijken voor de aanvallen van zijn oude liefde bleef gisteren welgeteld tot de achttiende minuut in stand. Toen had Ajacied Lasse Schne al twee penaltys verzilverd. De matchwinner en oud-speler van de Friezen zou de eindstand in Amsterdam uiteindelijk ook op het scorebord zetten: 3-0.

Sportmaandag, 17 februari 2014

Scorende Barto, die zonder h, haalt gram

Is het de ene niet, dan is het wel de andere. Waar het de afgelopen weken vooral ging over Bartho, dus met een h, ging het gistermiddag na de 3-1 zege van Cambuur op PEC Zwolle over Barto znder h. Terug in de basis en twee keer scoren. ,,Of ik mijn gram heb gehaald? Ik dacht het wel, ja.

Sportmaandag, 17 februari 2014

Perfecte generale Cambuur voor cruciaal duel met Roda

Leeuwarden | De missie van SC Cambuur is dit seizoen helder: sowieso niet als laatste eindigen. De verschillen onderin de eredivisie zijn echter klein. De ploeg kan zaterdag bij winst op rodelantaarndrager Roda JC eindelijk een gaatje slaan. Gisteren legde Cambuur met een sublieme zege op eigen veld tegen PEC Zwolle alvast de basis daarvoor.

Sportmaandag, 17 februari 2014

Knegt schrijft historie, maar zn medaillejacht gaat verder

Sotsji | Alsof hij Nederland niet net het eerste olympisch eremetaal ooit had bezorgd op shorttrack, keek Sjinkie Knegt zaterdag al vooruit naar de finale op de aflossing. ,,Het is mooi, zon medaille. Bij het langebaanschaatsen wordt het gewoon verwacht, bij ons niet. Maar de mooiste medaille moet nog komen, zei de 24-jarige Bantegaster die op de 1000 meter het brons had veroverd. Slechts de Russen Victor An (goud) en Vladimir Grigorev moest Knegt voorlaten.

Sportmaandag, 17 februari 2014

Column: Hoe Sjing Tjing Sjinkie werd


Sportmaandag, 17 februari 2014

Leenstra: ik was niet goed genoeg

Van onze sportredactie


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties