Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 februari 2007.

Economiezaterdag, 17 februari 2007

‘De collega’s moeten hem soms afremmen’

Winsum - Van de bouw naar de fabriek. Niet het ideale scenario voor iemand die gewend is als timmerman op de steigers te staan. Maar wat als je door een lichamelijke handicap geen keuze hebt? Voor Bob de Boer was een baan bij Tinga Deuren en Ramen in Winsum een uitkomst.

Economiezaterdag, 17 februari 2007

Graanprijs hoog door tekorten

Den Haag - De graanproductie in Nederland is bij lange na niet voldoende om in de eigen behoefte te voorzien. Om de tekorten aan te vullen, worden aanzienlijke hoeveelheden tarwe, maïs en gerst uit onder meer Duitsland en Frankrijk ingevoerd. De prijzen van granen zijn flink opgelopen, meldt het landbouwkundig Economisch Instituut.

Hoofdartikelzaterdag, 17 februari 2007

Kerken, getallen...

De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft het moeilijk. Er zijn sombere verwachtingen voor de toekomst: de komende twintig jaar zal het ledenaantal met dertig procent dalen, zo lijkt het. De inkomsten dalen nog sterker, namelijk met de helft. Er zijn ingrijpende veranderingen nodig. De manier waarop de kerk moet worden gereorganiseerd hangt samen met het bestaan van de 23 Landeskerken: regionale kerken met eigen synodes. Maar er is meer: welke ‘filosofie’ zit er achter de reorganisatie? Een Noordduitse hoogleraar, Knuth, heeft krachtig stelling genomen tegen de wijze waarop de kerkelijke leiding aankijkt tegen de kerk en haar reorganisatie. Hij ziet daarin sterke overeenkomsten met de wijze waarop bedrijven saneren. Het managementsdenken van het bedrijfsleven is doorgedrongen in de kerk en dat is slecht voor de kerk. Het managementsdenken staat haaks op de eigenheid van de kerk: de kerk is geen bedrijf. Knuth vindt dat de sanering van bijvoorbeeld de Volkswagen-fabrieken wordt georganiseerd vanuit specifiek, bedrijfsmatig denken over productiviteit en efficiency. In dat denken gaat het erom het product tegen een zo laag mogelijke prijs te produceren. De organisatie van het bedrijf en de werkwijze van de mensen worden op die doelstellingen ingericht. Maar in de kerk gaat het niet om een bedrijfsproces dat optimaal wordt ingericht op productiviteit en efficiency. Groei en rendement zijn niet de eerste doelstellingen van de kerk, meent Knuth.

Regiozaterdag, 17 februari 2007

Verhuizen door bouw campus in Harich

Harich - ,,We hawwe hjir tritich jier mei in soad wille wenne en it spyt ús dat wy no in oar plakje sykje moatte.” Voor Douwe en Griet Jaarsma-Boersma en hun kinderen betekent de verkoop van de grasdrogerij in Harich dat zij voor 1 maart de voormalige directeurswoning op het terrein aan de Wyldemerkwei moeten verlaten. De grasdrogerij maakt plaats voor een school voor probleemjongeren.

Regiozaterdag, 17 februari 2007

Nieuwe VVV in Nijefurd

Workum - Nijefurd houdt een eigen VVV-organisatie. Wethouder Eiling van de gemeente Nijefurd is in gesprek met de promotiestichtingen in Hindeloopen, Stavoren en Workum over de oprichting van een zelfstandige VVV. Als dat lukt houden de drie steden hun VVV-kantoor en blijft er in Koudum een folderpost.

Regiozaterdag, 17 februari 2007

‘Samenhang in jeugdzorg’

Leeuwarden - Er moet dringend samenhang komen in de aanpak van jeugdproblematiek. Grote organisaties en losse initiatieven zijn er in Fryslân genoeg, maar ze opereren langs elkaar heen. De provincie moet de regie voeren, om te beginnen door een gedeputeerde voor Jeugdzaken aan te stellen. Dat schrijven ‘de Frybuiters’ in een open brief.

Regiozaterdag, 17 februari 2007

Twijfels over positie Friese taal

Leeuwarden - Voor het eerst is het Fries genoemd in een regeerakkoord, maar wat is de waarde van die vermelding? Die vraag keerde gisteravond geregeld terug in het verkiezingsdebat dat de Rie foar de Fryske Beweging had georganiseerd in De Bres in Leeuwarden. Directeur R. Salverda van de Fryske Akademy was in zijn inleidende toespraak enthousiast. Hij vond het ,,meer dan politieke symboliek”. Aan de status van het Fries wordt niets afgedaan en er komt een staatscommissie om de positie van het Fries te bestuderen. Volgens Salverda een goede kans. Hij pleitte ervoor de commissie van goede gegevens en een goede onderzoeksopdracht te voorzien.

Sportzaterdag, 17 februari 2007

Vandenbussche gooit agressie in wedstrijd

Heerenveen - Zijn vechtersmentaliteit en spectaculaire reddingen maken hem geliefd bij teamgenoten en publiek. Met de verhuur van zijn concurrent Boy Waterman is Brian Vandenbussche eindelijk de onbetwiste doelman van SC Heerenveen. Morgen moet hij in het Abe Lenstrastadion flink aan de bak in de wedstrijd tegen FC Twente. De vorige ontmoeting resulteerde namelijk in een kansloze 5-1 nederlaag.

Sportzaterdag, 17 februari 2007

Geen revanche voor schotloos Cambuur

Leeuwarden - Het thuisduel tegen FC Eindhoven had voor Cambuur Leeuwarden gisteren een moeten worden waarin een nog steviger basis voor de vijfde periodetitel werd gelegd. Na het verlies vorige week tegen Fortuna Sittard kon dat plan de prullenbak in. Revanche zat er gisteren in een troosteloos duel ook al niet in.

Weerzaterdag, 17 februari 2007

Mooie dagen

Het wordt vandaag weer een mooie dag met flinke zonnige perioden. Het kwik schommelt rond 8 op de Wadden en kan lokaal in de provincie oplopen naar 11 graden. Morgen wordt het zonnig bij 9 à 10 graden. De zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties