Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 februari 2004.

Bijschriftdinsdag, 17 februari 2004

Eten en drinken bij het leven

‘Laten we eten en drinken en vrolijk zijn, want morgen sterven wij!’ Die spreuk hebben veel mensen altijd al bedenkelijk gevonden.

Hoofdartikeldinsdag, 17 februari 2004

Emotionele discussies…

De discussie over hoofddoekjes die op dit moment in Frankrijk wordt gevoerd, zal binnen niet te lange tijd ook de Nederlandse samenleving beroeren. Op radio, televisie en in kranten is nu al een ongemeen felle woordenstrijd waar te nemen. Wat opvalt aan de discussies is dat ze zo emotioneel geladen zijn. Zowel voorstanders als tegenstanders van een ‘hoofddoekjesverbod’ geven er blijk van dat het onderwerp mensen diep raakt.

Regiodinsdag, 17 februari 2004

Vlielanders mogen molen bouwen in duin

Vlieland – Het Toeristisch Platform Vlieland mag een molen bouwen in het duin, in het verlengde van het Molenglop. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald in een geschil tussen de provincie Fryslân en de gemeente Vlieland. Zes jaar geleden gaf de gemeente al een bouwvergunning voor de herbouw van de historische molen af aan H. Veerdig, die in de molen onder meer een expositieruimte wilde vestigen. Veerdig besloot echter af te zien van de bouw, maar de vergunning bleef geldig. De gemeente tekende de molen bovendien vast in op het bestemmingsplan.

Regiodinsdag, 17 februari 2004

Ondernemer haakt te vaak af

Leeuwarden - Bedrijven die overwegen zich in het Noorden te vestigen, haken vaak af vanwege de slechte bereikbaarheid en de beschikbaarheid van personeel. Om nieuwe ondernemingen te trekken, moet Leeuwarden werken aan een betere bereikbaarheid en een beter imago. ,,Noorden, wees op uw hoede.’’

Regiodinsdag, 17 februari 2004

Veel belangstelling voor tweede Slachte

Leeuwarden - De belangstelling voor de tweede Slachtemarathon op 12 juni is zo groot dat de wandeltocht deze week al volgeboekt zal zijn, zo verwacht de organisatie. Sinds zaterdag konden belangstellenden zich inschrijven via internet en via de bon in het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant . De inschrijving via internet is zondagavond stopgezet. De teller stond toen op ruim 7000 wandelaars. ,,Het zou niet eerlijk zijn tegenover de mensen die zich via de bon in de krant opgeven, om het internet nog langer open te stellen’’, aldus M. Gerlsma van de Stichting Slachtemarathon. De organisatie wacht af hoeveel inschrijvingen er nog via de post volgen. Mochten er te veel deelnemers zijn, dan wordt van beide inschrijvingsstromen eenzelfde percentage wandelaars teleurgesteld. Mogelijk wordt het maximumaantal van 11.000 deelnemers opgeschroefd. ,,Er zou dan later gestart moeten worden. Qua wandeltijd is dat haalbaar, maar de dorpen zijn al vanaf zes uur ’s morgens actief met muzikanten en dergelijke. Op een gegeven moment hebben zij de puf er wel uit. En dat zou zonde zijn, want ook voor de hekkensluiters moet de Slachte een wandelfeest zijn’’, aldus Gerlsma.

Regiodinsdag, 17 februari 2004

Lenie ’t Hart boos na nieuwe ‘aanval’ LNV

Pieterburen – Lenie ’t Hart is boos. Terwijl haar zeehondencrčche in Pieterburen uitpuilt met zieke dieren, zijn ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze weken opnieuw begonnen met hun pleidooi voor een beperkte opvangregeling.

Regiodinsdag, 17 februari 2004

Scholen voor vmbo gaan kritiek pareren

Leeuwarden/Kollum – Na weken van negatieve publiciteit rond het vmbo slaan de scholen terug. Leerlingen in Kollum schrijven een open brief aan critici, er komt een manifestatie ‘Vmbo scoort’, en de minister wordt uitgenodigd.

Regiodinsdag, 17 februari 2004

Asielclubs gaan

Leeuwarden – Vluchtelingenwerk Fryslân en de stichting Respons gaan in beeld brengen hoeveel Friezen opvang willen bieden aan illegale asielzoekers. Veel particulieren laten gezinnen onderduiken, nu de Tweede Kamer het asielbeleid steunt. De organisaties willen als vraagbaak dienen voor de initiatiefnemers, en hen wijzen op de risico’s.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 februari 2004

De plaatselijke kerk heeft leiders nodig

Lelystad – De plaatselijke kerk is dé hoop voor de wereld. ,,Het is het epicentrum’’, zo zei voorganger Bill Hybels gisteren in Lelystad. De Nederlandse kerken lijken uit te sterven, maar kerkelijk leiders kunnen een ommekeer teweegbrengen. Leid die plaatselijke kerk en ontwikkel je leiderschapsgaven tot het maximale, zo betoogde hij.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 februari 2004

Een orthodoxe inbreng in Europa

Dit jaar wordt de Europese Unie uitgebreid met nieuwe lidstaten uit Midden- en Zuidoost-Europa. Oekraďne, Wit-Rusland en Rusland gaan daarmee tot de nieuwe oosterburen van de Unie behoren. Gesproken wordt over de kandidatuur van Turkije, Roemenië en Bulgarije. Landen waar het Oosters christendom een historische positie heeft ingenomen, komen daarmee dichter bij de Europese Unie, waar de sfeer van de westerse christelijke traditie overheersend is geweest. Kamerlid Theo Brinkel (CDA) verkent de gevolgen daarvan .

Sportdinsdag, 17 februari 2004

Korfbalgoeroe Ben Crum: ‘Topkorfbal is zaalkorfbal’

Donkerbroek - Een volle zaal was maandagavond afgekomen op de prikkelende uitnodiging die Jaap Lenstra de korfbalwereld had ingestuurd. ‘Beste stuurlui, ik ben boos’, was de aanhef van die invitatie en een dikke 120 korfbalintimi wilde wel eens weten wat dat opleverde.

Sportdinsdag, 17 februari 2004

Doelman Hans Vonk stopt bij Heerenveen

Heerenveen – Hans Vonk heeft besloten aan het einde van het seizoen SC Heerenveen te verlaten.

Sportdinsdag, 17 februari 2004

‘Feyenoord aast op Väyrynen’

Gouda – Feyenoord wil de Finse middenvelder Mika Väyrynen van Sportclub Heerenveen overnemen.

Sportdinsdag, 17 februari 2004

Van Dijk loopt hamstringblessure op

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden kan vermoedelijk de komende twee tot drie weken niet beschikken over middenvelder Dominique van Dijk.

Sportdinsdag, 17 februari 2004

Heerenveen 2 wint van FC Twente

Enschede - Het belofteteam van Heerenveen heeft maandagavond de uitwedstrijd tegen FC Twente met 0-3 gewonnen.

Sportdinsdag, 17 februari 2004

Arjen van der Meulen zwemt jaargangrecord

Leeuwarden - Tijdens limietwedstrijden in de Blauwe Golf te Leeuwarden heeft Arjen van der Meulen van de Leeuwarder zwemclub Orca dit weekeinde een jaargangrecord voor jongens onder zeventien jaar gezwommen op de 400 meter vrije slag. Hij tikte aan in een tijd van 4.09.33.

Weerdinsdag, 17 februari 2004

Nog zacht

Vanavond en vannacht is het bewolkt met af en toe wat (mot)regen en minimumtemperaturen rond 2 ŕ 3 graden. Morgen is het nog zacht met middagtemperaturen van 7 ŕ 8 graden. Het is bewolkt met een enkele spat en het waait matig tot vrij krachtig uit het noorden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties