Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 17 januari 2004.

Bijschriftzaterdag, 17 januari 2004

Vrede voor de vreemde stad

De profeet Jeremia schrijft aan de Joodse ballingen in Babel een brief.

Cultuurzaterdag, 17 januari 2004

Nominatie Tsead Bruinja voor PoëziePrijs

Landgraaf – De Friese dichter Tsead Bruinja is genomineerd voor de tweede Jo Peters PoëziePrijs. Dat heeft de Stichting Jo Peters PoëziePrijs vrijdag gemeld. Bruinja is genomineerd met zijn bundel Dat het zo hoorde .

Cultuurzaterdag, 17 januari 2004

Het Princessehof heropend met serviezenexpositie

Leeuwarden – Het Nationaal Keramiekmuseum het Princessehof in Leeuwarden heropent haar deuren met een serviezententoonstelling. Dat heeft het museum vrijdag gemeld. Onder de titel Lekker Decadent! stelt het Princessehof vanaf 21 maart serviesgoed uit de twintigste en 21ste eeuw tentoon.

Hoofdartikelzaterdag, 17 januari 2004

Slavernij…

De Unesco heeft het jaar 2004 uitgeroepen tot herdenkingsjaar van de strijd tegen slavernij en de afschaffing ervan. Het internationale herdenkingsjaar valt samen met de viering van het 200-jarig bestaan van Haïti als zelfstandige natie. Haïti is het eerste land waar voormalige slaven zich losmaakten van hun bezetters en het bestuur in eigen hand namen. De Unesco, een organisatie van de Verenigde Naties, wil dit jaar allerlei initiatieven ondernemen die het fenomeen slavernij voor het voetlicht brengen, zoals historische symposia, het open (laten) stellen van archieven, het steunen van projecten zoals slavernijmusea en slavernijmonumenten.

Regiozaterdag, 17 januari 2004

Scheldende FPS-leden gedaagd

Drachten – Het bestuur van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) in Drachten wil enkele leden voor de rechter dagen wegens smaad. Zeven leden hebben zich anoniem op een website volgens de bestuursleden beledigend uitgelaten over het bestuur. De webmaster van de site weigert de namen van de scheldende leden vrij te geven.

Regiozaterdag, 17 januari 2004

WW dreigt voor veel ID’ers

Leeuwarden – Honderden Friezen dreigen binnen enkele maanden hun (gesubsidieerde) baan te verliezen. Het lukt werkgevers en gemeenten maar moeizaam om ID’ers te laten doorstromen naar een reguliere baan.

Regiozaterdag, 17 januari 2004

Jouster jongeren willen eigen ontmoetingsplek

Joure - Jongeren in Joure hebben een werkgroep opgericht die acties gaat bedenken om geld bij elkaar te krijgen voor een jongerencentrum. Ook gaat die op zoek naar jongeren die mee willen werken aan de bouw van het centrum. Dit alles om de bouwkosten te drukken. ,,En om het gemeentebestuur en de politieke partijen in Skarsterlân te laten zien dat we willen meedenken en meehelpen’’, zegt jongerenwerkster Hedi Rijpstra van welzijnsorganisatie Miks. De komst van een ontmoetingsplek voor jongeren staat op de helling, omdat de gemeente moet bezuinigen.

Regiozaterdag, 17 januari 2004

Supermarkt gaat dicht voor gehandicapten

Drachten – De supermarkt en de kledingwinkel op de locatie van de gehandicapteninstelling Talant in Drachten, het voormalige Maartenswouden, verdwijnen. De cliënten die zelf hun boodschappen willen halen, zijn voortaan aangewezen op de reguliere supermarkten in Drachten Voor enkele cliënten is dit ondoenlijk. Voor hen worden alternatieven uitgedacht.

Regiozaterdag, 17 januari 2004

Vrouwenbelangen PCOB heft zich op

Drachten - Amper dertig leden kwamen er op de laatste provinciale bijeenkomst van de commissie Vrouwenbelangen van de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB). Niemand van de toen aanwezige dames gaf te kennen het voorzitterschap van Freddy Frölich-Wilson uit Drachten over te nemen. Vandaar dat de commissie zichzelf nu maar heeft opgeheven. ,,Het is jammer dat de jongeren het niet oppakken’’, verzucht de 81-jarige mevrouw Frölich.

Regiozaterdag, 17 januari 2004

Pronkjuweel’ Dokkum onder de slopershamer

Dokkum – Troosteloos staat de voormalige kweekschool in Dokkum erbij. De ramen zijn dichtgespijkerd. Nog een paar weken en dan gaat het tachtig jaar oude gebouw tegen de vlakte. De sloop gaat Douwe Zwart uit Ternaard aan het hart. De kweekschool is een perfect voorbeeld van de Amsterdamse School. ,,Als dit gebouw in Amsterdam had gestaan, dan was het op de monumentenlijst gekomen en zou het zeker niet gesloopt worden’’, meent Zwart.

Geloof & Kerkzaterdag, 17 januari 2004

‘De raad geeft slechts speldenprikjes’

Buitenpost - Na 4,5 jaar neemt ds Dini Stavenga-Van der Waals dinsdag afscheid als voorzitter van de Raad van Kerken in Friesland. Een drukke en bewogen periode was het voor de hervormd theologe. Ze is soms ,,gefrustreerd’’ geweest over wat het raadswerk opleverde. ,,Stel dat de Raad morgen wordt opgeheven, dan zullen kerkleden dat bericht schouderophalend aanhoren, maar hopelijk wél met een slecht geweten.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 17 januari 2004

‘Friese kerkendag verplaatst om landelijke PKN-dag’

Leeuwarden – De provinciale Friese Kerkendag die op zondag 13 juni zou worden gehouden in Bolsward wordt waarschijnlijk verplaatst naar september. Dit omdat de Samen-op-Wegkerken een dag eerder, zaterdag 12 juni, in Utrecht de landelijke Kerkdag houden om het begin van de Protestantse Kerk in Nederland te vieren.

Sportzaterdag, 17 januari 2004

Heerenveen breekt door Maltese muur heen

Malta – Het zijn niet de leukste wedstrijden, spelen tegen een ploeg die er een handbalverdediging op na houdt, maar leerzaam is het wel. SC Heerenveen speelde gisteren op Malta de laatste van drie oefenwedstrijden tijdens het trainingskamp en won afgetekend met 4-0 van Pita Hotspur.

Weerzaterdag, 17 januari 2004

Het wil niet vlotten met de winter in ons land. Lagedrukgebieden blijven komen en gaan ons land lijkt wel een glijbaan voor regengebieden. Zo heel af en toe trekt er even een rug van hoge luchtdruk tussendoor, maar die is van weinig betekenis.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties