Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 augustus 2010.

Cultuurmaandag, 16 augustus 2010

Tweede editie Robles Rock trekt 1500 bezoekers

Grootegast - De tweede editie van muziekfestival Robles Rock in Grootegast heeft zaterdag 1500 bezoekers getrokken. Daarmee spreekt organisator Johannes Dolislager van een ‘meer dan geslaagd festival’. Op het festival traden verspreid over drie podia, bands op als RIGBY, Destine, Only Seven Left. Ook waren bands uit de regio vertegenwoordigd.

Hoofdartikelmaandag, 16 augustus 2010

Marktwerking...

De marktwerking in de zorg is en blijft. Het aantal medische verrichtingen dat ‘commercieel’ wordt uitgevoerd, stijgt en het zullen er steeds meer worden. De belangrijkste drijfveer in het proces van vermarkting van de zorg is efficiency: meer doen met hetzelfde geld en het liefst: meer doen voor minder geld. De politieke discussie over de grenzen van de marktwerking in de zorg heeft veel weg van een achterhoedegevecht, of van een schijnvertoning. De krachten van de markt zijn ontketend en geen politicus die deze krachten nog kan keren; hooguit kan de richting nog een beetje worden aangepast.

Regiomaandag, 16 augustus 2010

Verschillen in bouwleges blijven groot

Leeuwarden - De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat er een wettelijk maximumtarief moet komen voor bouwleges. De instantie, die elk jaar onderzoek doet naar de leges, signaleert nog steeds grote verschillen tussen gemeenten. In Fryslân zijn de inwoners van Smallingerland het beste af.

Regiomaandag, 16 augustus 2010

Zegt het voort: Simmerwike in Bolsward

Fryslân bruist deze zomer van de evenementen. Voor de toerist, maar zeker ook voor de eigen bevolking. Het Friesch Dagblad doet ook elke zaterdag een dagje uit. Vandaag tot slot: het stadsomroepersconcours.

Regiomaandag, 16 augustus 2010

Grutte Pier wint dankzij zwaarden

Lemmer - Twee keer slaagden de broers Delmer en Jelle Los er net niet in om IFKS-kampioen te worden. Dat het dit seizoen wel lukte, is te danken aan de nieuwe zwaarden op de Grutte Pier.

Regiomaandag, 16 augustus 2010

Reislustige verkoopster was gastvrij voor iedereen

Leeuwarden - In de winkels waar ze werkte viel ze op door haar ondernemerszin: Maria Arnolda Mellema-Tuininga, die gisteren honderd jaar oud is geworden. Haar baas wilde haar wel als bedrijfsleider, maar zij koos voor de liefde.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Met een lach en veel tranen schrijft Helmholt fierljephistorie

Winsum - Arrogant. Egoďstisch. Koel. Onsportief. Zomaar wat woorden die in het verleden wel eens geroepen werden over een toen nog jonge fierljepper Bart Helmholt. De laatste jaren verbeterde zijn imago en zaterdag zullen tijdens het Fries kampioenschap fierljeppen in Winsum ook de laatste twijfelaars over de streep zijn getrokken. Want de 27-jarige Burgumer boekte niet alleen een historische zege, hij toonde zich emotioneler dan ooit tevoren.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

En dat is drie voor Bart Helmholt

Winsum - Er waren zaterdag tijdens het FK fierljeppen in Winsum topklassers die hun beste wedstrijd van het seizoen sprongen. Ze waren goed, sommigen zelfs subliem. Van alles is echter een overtreffende trap en zoals wel vaker was dat zaterdag Bart Helmholt. Met zijn derde Friese titel op rij schreef hij historie in een wedstrijd van ongekend hoog niveau.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Etentje met teamgenoot helpt Galama aan de titel

Winsum - Ontluikende liefde in de fierljepsport? Nee, lachte Hiske Galama. Het was ‘puur vriendschappelijk’. Of de verslaggever van dienst dat wel even wilde benadrukken, zodat er geen misverstanden gaan ontstaan. Waarvan akte: geen ‘Yolanthe en Wesley-taferelen’ dus tussen de nieuwe Friese kampioene bij de vrouwen en Albert-Jan Venema, teamgenoot bij Burgum. De junior had voor het FK voorgesteld een hapje te eten, puur ter ontspanning. Even de zenuwen bij beiden wegnemen voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. ,,En dat heeft me geholopen”, sprak Galama nadat ze de Friese titel binnen had.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Brandsma is snel klaar met rivalen bij junioren

De ene favoriet is de ander niet. Zoveel werd zaterdagmiddag wel duidelijk in Winsum op het FK fierljeppen bij de junioren. Waar Nard Brandsma aan zijn eerste sprong van 18,73 meter al genoeg had om zich te verzekeren van de titel, wist zijn vooraf tot grootste concurrent bestempelde Albert-Jan Venema zich in drie beurten niet eens te plaatsen voor de finale. ,,Uiteindelijk is het een onbezorgd middagje geworden”, merkte Brandsma tot zijn eigen verbazing op.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Eerste punt voor Heerenveen

Enschede - In de uitwedstrijd bij regerend kampioen FC Twente heeft sc Heerenveen zaterdagavond afgerekend met het spookbeeld van een competitiestart met nul punten uit twee duels. Na het hoopgevende thuisoptreden tegen PSV pakte de formatie van trainer Ron Jans in Enschede verdiend het eerste punt.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

‘Reuzenpartuur’ grijpt de macht

Kimswerd - Het partuur van Gert-Anne van der Bos kan nog verliezen. Dat werd gisteren duidelijk in Kimswerd, dat vanuit het historisch perspectief wat heeft met ‘lange mannen’. Het reuzenpartuur van Martijn Olijnsma, Chris Wassenaar en Hylke Bruinsma, greep in het geboortedorp van Grutte Pier de macht.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Van der Leest zet bijna elk partuur onder druk

Damwâld - Hij had eind vorig seizoen al het gevoel klaar te zijn voor een hoofdklassepartuur. De 22-jarige opslager Marten van der Leest wilde graag hogerop, maar moest wachten op zijn kans. Die kreeg hij als vervanger van Hendrik Tolsma in het partuur van Herman Sprik en Johannes Boersma. Zaterdag in Damwâld stond de nieuwe formatie in de finale bij de zeer goed bezochte vrije formatie-wedstrijd in Damwâld. De winnaars? Bijna vanzelfsprekend waren dat Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Rapello revancheert zich sportief op FK dressuur

Gorredijk - Als de verschillen klein zijn en de belangen zo groot, dan moet ook in de dressuursport alles uit de kast om kampioen te worden. Dát maakte het Fries kampioenschap dressuur zaterdag op het hoogste niveau in Gorredijk zo spannend en leidde tot een verrassende ontknoping. Die druk zorgde er tegelijk voor dat Geertje Bouwens (Leeuwarden) als een van de favorieten de fout inging, omdat zij met haar Rolex de lat te hoog legde.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Klinkende zege Hooghiemster in De Westereen

De Westereen - ,,Dit is echt in hiel moaie winst.” René Hooghiemster besloot zaterdag een imponerende solo met een klinkende zege. De wielrenner uit Drachten schreef daarmee de Ronde van De Westereen op zijn naam. ,,It wie in hiel swier rűntsje. Sels op de maklikere stikken wie it dreech”, analyseerde Hooghiemster. ,,Klinkers, bochten en in soad wyn. Loeiswier”, zo betitelde Hooghiemster ‘De Westereen’.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Bouwmeester sluit mooi zeiljaar af met WB-goud

Weymouth - Zeilster Marrit Bouwmeester heeft zaterdag een topjaar afgesloten met winst in de zowel de laatste wereldbekerwedstrijd als in het eindklassement. De 22-jarige Wartense triomfeerde in de Laser Radial tijdens de Sail for Gold Regatta in het Engelse Weymouth. Ze deed dat op de zeillocatie die in 2012 ook het decor is van de Olympische Spelen.

Sportmaandag, 16 augustus 2010

Droom- of spookinterland?

De planning van een oefeninterland van het Nederlands elftal, drie dagen na de eerste competitieronde, heeft mij doen besluiten er in die week tot na het weekend nog een korte vakantie tegenaan te gooien. Niet in de Oekraďne, waar de wedstrijd werd gespeeld, maar een flink eind daarvandaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties