Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 augustus 2005.

Bijschriftdinsdag, 16 augustus 2005

De smalle weg

Jezus vraagt ons een keuze te maken.

Dossierdinsdag, 16 augustus 2005

Co Adriaanse: liever een stuur dan een rem

Hard Gras verschijnt vier keer per jaar. In september, december en maart staat het door Henk Spaan, Hugo Borst en Matthijs van Nieuwkerk aangevoerde voetbaltijdschrift voor lezers vol met goed geschreven (diepte)journalistieke reportages. Zo’n acht à negen verhalen per editie - plus een gedicht als uitsmijter - met als kapstok een thema. Zo ging HG 41 over cult-voetballers en HG 42 over het succesvolle Champions League Ajax van 1995. In juni ‘verwacht de lezer’, aldus de HG-hoofdredactie, ‘van ons een boek om boven op de handdoek (in de vakantiekoffer) te leggen’. Een door één auteur geschreven verhaal, zoals het door Kees ’t Hart geschreven boek over Heerenveen in Hard Gras 27 in 2001, Het mooiste leven… het seizoen 2000/2001 van SC Heerenveen.

Hoofdartikeldinsdag, 16 augustus 2005

De zeurende burger

Wie de laatste paar jaren interactieve radio- of televisieprogramma’s zoals Stand.nl volgt, die moet het zijn opgevallen. Nederlanders vormen met elkaar een ontevreden volk. Er wordt veel gezeurd, en het mikpunt van de ontevredenheid is meestal de regering of een lagere overheid zoals de gemeente. Voor alles wat Nederlandse burgers persoonlijk overkomt lijkt een schuldige te moeten worden aangewezen. Iets of iemand moet verantwoordelijk worden gesteld voor leed en moet er daarna ook financieel voor boeten. De overheid is een geliefde zondebok, juist omdat zij overal en altijd aanwezig lijkt te zijn.

Regiodinsdag, 16 augustus 2005

Bijstandsfraude opsporen via de meter

Franeker – Het verbruik van gas, water en licht van uitkeringsgerechtigden in Noordwest-Fryslân wordt voortaan gecontroleerd om fraude op te sporen. De gezamenlijke dienst sociale zaken van de acht gemeenten heeft hiertoe een speciale controleur in de arm genomen. Inmiddels is er voor 40.000 euro aan fraude opgespoord.Dit zegt H. Jillings. Hij is hoofd van de afdeling dienstverlening van de gezamenlijke sociale dienst van de acht gemeenten in Franeker.

Regiodinsdag, 16 augustus 2005

Voor meubelstoffeerder Anke Sohne is polyether taboe; het moeten springveren zijn

Easterlittens - ,,Eigenlijk heel gek: ik doe het nu drie jaar, maar telkens als ik iemand iets over mijn vak uitleg, word ik vrolijk. Wat is het toch een leuk beroep, denk ik dan, wat fantastisch dat ik dit doe.” Anke Söhne is ambachtelijk meubelstoffeerder. Dat betekent dat ze stoelen en banken van nieuwe zittingen met springveren voorziet. ,,Bij modern stofferen werken ze met polyether. Daar ben ik tegen. Dat spul is waarschijnlijk ontzettend schadelijk voor het milieu, het gaat veel minder lang mee en je moet er enorme voorraden van aanhouden.”

Regiodinsdag, 16 augustus 2005

‘Bijna alle illegalen hebben hulp nodig’

Harlingen – Alle vluchtelingen kunnen psychische hulp gebruiken, stelt GGZ-arts Frank Engelhard uit Harlingen. ,,Maar die hulp is er amper.” Hij is nauw betrokken bij het werk van Harry van der Snee die namens de stichting Respons zitting heeft in de stuurgroep rondom de gezondheidszorg voor illegalen.

Regiodinsdag, 16 augustus 2005

Wyldemerk in het teken van Molukkers

Oudemirdum – Het cultuurhistorisch festijn Wyldemerk dat dit weekeinde in Gaasterland wordt gehouden, krijgt een Fries-Moluks tintje. Fries vanwege de historie van de markt, Moluks vanwege het thema van het tweejaarlijkse festival.

Regiodinsdag, 16 augustus 2005

‘Verzoener’ Leo Geleijnse overleden

Engwierum – Oorlogsslachtoffer Leo Geleijnse uit Engwierum is gisterochtend op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Geleijnse heeft zich jarenlang ingezet voor de verzoening tussen Nederlanders en de Japanners.

Regiodinsdag, 16 augustus 2005

Ruzie kan André Hazes uit de kroeg bannen

Leeuwarden – Het draaien van muziek van cd in kroegen dreigt na 1 januari fors duurder te worden voor horeca-ondernemers. Hun landelijke bond Koninklijke Horeca Nederland (KHN) drijft het conflict met muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra op de spits. Gisteren werd bekend dat KHN het contract dat ze heeft met Buma/Stemra opzegt. Dit betekent dat horeca-ondernemers vanaf 2006 soms wel 75 procent meer moeten betalen voor het draaien van cd’s in hun etablissementen.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 augustus 2005

Keulen-gangers zingen zich naar de slaapplaats

Wuppertal – Tweeënhalf uur moesten ze maandagavond wachten in de bus na aankomst in Wuppertal, de katholieke jongeren uit het bisdom Groningen die vanaf dinsdag de Wereldjongerendagen in Keulen meemaken.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 augustus 2005

Openluchtdienst bij Sail Amsterdam

Amsterdam - Amsterdam is vanaf woensdag weer thuishaven voor een van de grootste maritieme evenementen ter wereld: Sail Amsterdam 2005. Traditioneel wordt er een dienst gehouden om alle schepen en opvarenden een zegen mee te geven voor hun reizen over de hele wereld, de Blessing of the Sail .

Geloof & Kerkdinsdag, 16 augustus 2005

Bethel-docusoap begint 26 augustus

Drachten – De docusoap over de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten is vanaf volgende week vrijdag, 26 augustus, te zien. In opdracht van de EO maakt SkyHigh TV de serie. De titel is Zondagskinderen , zo meldt de Bethelsite.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 augustus 2005

Protestantse Kerk presenteert visiedocument

Leeuwarden – De Protestantse Kerk in Nederland bespreekt in september een visiedocument over de beleidsrichting die men de komende jaren wil volgen.

Sportdinsdag, 16 augustus 2005

Ronald Zoodsma in trainersstaf Lycurgus

Groningen - Voormalig topvolleyballer Ronald Zoodsma treedt toe tot de technische staf van Menzis/Lycurgus. De oud-international uit Sneek gaat met de andere trainers Loek Hagendoorn en Gerard Smit tenminste één training in de week verzorgen bij de Groninger eredivisionist.

Sportdinsdag, 16 augustus 2005

Aris-speler maakt indruk in interland

Groningen – De IJslandse international Hlynur Baeringsson van de Leeuwarder basketbalvereniging Aris heeft maandagavond in Groningen in een oefenduel tegen Nederland grote indruk gemaakt. Baeringsson, die deze zomer samen met zijn landgenoot Siggi Thorvaldsson (eveneens international) een contract tekende bij Aris, was de grote uitblinker bij de IJslanders die het duel met 74-78 wonnen.

Sportdinsdag, 16 augustus 2005

ONS Sneek-spits Haarman doet aangifte

Leeuwarden – ONS-spits Ton Haarman heeft maandag bij de politie aangifte gedaan tegen Heerenveen-speler Ronald Boonstra. Aanleiding is de zware blessure die Haarman zaterdag opliep in een oefenduel tegen de amateurs van Heerenveen.

Sportdinsdag, 16 augustus 2005

Weer Veendammer bij Harkemase Boys

Harkema – Harkemase Boys heeft na Egbert Jan Darwinkel en Patrick Goedhart nog een oud-Veendamspeler vast weten te leggen. De club heeft met de negentienjarige Erich Jongeling een akkoord bereikt.

Sportdinsdag, 16 augustus 2005

Dick van Hartskamp directeur NCSU en NSA

Leeuwarden - Dick van Hartskamp (58) uit Tytsjerk is de nieuwe directeur van de Nederlandse Christelijke Sport Unie (NCSU) en de Nederlandse Sport Alliantie (NSA).

Weerdinsdag, 16 augustus 2005

Meest droog

Vandaag is het droog en is er naast bewolking ook nu en dan zon. Heel lokaal kan het tot een buitje komen en de veranderlijke wind is zwak tot matig. Morgen zijn er zonnige perioden en is het zomerweer met 23 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties